Για ένα (1) ευρώ την ημέρα! Οι «μνημονιακές δεσμεύσεις» έχουν περιορίσει σοβαρά τα εισοδήματα…

Του ΠΕΤΡΟΥ Ι. ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ (*)

Υπάρχει ένα «ολόκληρο σύστημα», όπου η πολιτική μετατίθεται αμιγώς στην «επικοινωνία»! Ο πολίτης δηλαδή επιδιώκεται να μην ενημερώνεται στην ουσία των πολιτικών πραγμάτων, ώστε να  μην  κρίνει πολιτικές, αλλά να καταντά «καταναλωτής του πολιτικού προϊόντος». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Στο παρόν κείμενο επιχειρείται η καταγραφή της αλήθειας.

  • «ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ» ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια τώρα μέσω των «μνημονιακών δεσμεύσεων» έχουν περιορίσει σοβαρά τα εισοδήματα.

Είναι κανόνας της κοινής πείρας πως τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για να… «ξεχρεώσει», αντί να ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος, κατάφεραν το αντίθετο! Πρέπει οι πολιτικοί των μνημονιακών επιλογών να εξηγήσουν «πώς» μετά από τόσα δάνεια, η Ελλάδα χρωστά πολύ περισσότερα από αυτά που έλαβε για να ξεχρεώσει!..

  • Παραλλήλως πρέπει να εξηγηθεί γιατί έχουμε υποκύψει στις αξιώσεις της λιτότητας, που απομείωσε το ΑΕΠ της χώρας, ως εάν έχει προηγηθεί πόλεμος!

Η κατάσταση αυτή αφορά πριν την πανδημία. Η πανδημία «απλώς» λειτούργησε ως χαριστική βολή, ειδικότερα για τις οικονομικές μονάδες που μπορούσαν μέχρι τότε να αντέξουν. Έτσι, η πανδημία «έδωσε λουκέτα» στο 40% των επιχειρήσεων που έκλεισαν αναγκαστικά λόγω της πανδημίας.Από κοντά είναι τα «κόκκινα δάνεια», οι πλειστηριασμοί και (προσοχή!) ο νέος πτωχευτικός νόμος, με βάση τον οποίο μπορεί να κηρυχθεί σε πτώχευση όχι μόνο ο έμπορος, αλλά και ο οποιοσδήποτε πολίτης!

Πολύ φοβάμαι δε ότι αυτό, της χρεωκοπίας του καθενός και της καθεμίας δηλαδή, δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό-κατανοητό από την κοινωνία!

  • ΤΟ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟ ΧΡΕΟΣ

Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος είναι 340 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ της χώρας είναι μόλις 165 δισ. ευρώ. Το τραγικό δε της υπόθεσης είναι, ότι το ιδιωτικό χρέος (σε ιδιώτες και Δημόσιο) ανέρχεται στα 243 δισ. ευρώ. Δηλαδή υπάρχει ένα τεράστιο βουνό χρέους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που οδηγεί την κοινωνία σε απόκρημνη κατάσταση, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα. Υπ’ όψιν δε ότι στο προαναφερόμενο χρέος των 243 δισ. ευρώ των ιδιωτών, τα 108 δισ. ευρώ αφορούν στην Εφορία.

Όπως δε μας πληροφορεί η ΑΑΔΕ και το Tax Administration Monitor, σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στην Εφορία, εφόσον οι οφειλέτες ανέρχονται στα 4.278.506 άτομα.

Ήδη δε ως προς το «τραπεζικό σύστημα», οι εκπρόσωποι των Θεσμών (για να λέμε το όνομά τους, η «Τρόικα») ενδιαφέρθηκαν για το εκτιμώμενο ύψος των νέων NPLs (Non-performing Loans), δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνεπεία της πανδημικής κρίσης. Ενημερώθηκαν δε ότι οι εκτιμήσεις των Τραπεζών για τα δάνεια αυτά, της πανδημικής κρίσης, θα είναι στα 4 – 5 δισ. ευρώ.Από κοντά είναι και οι απώλειες των 5 δισ. ευρώ της εστίασης και των 10 δισ. ευρώ τουλιανεμπορίου.

Ωστόσο, ο πολίτης ενημερώνεται ότι «έρχεται» το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή ότι εισρέει «ευρωπαϊκό χρήμα». Ας δούμε, όμως, «τι» έρχεται.

  • ΙΔΟΥ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΡΗΜΑ

Για την Ελλάδα ο πολίτης πληροφορείται ότι το χρήμα που θα δοθεί θα ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ.Επειδή δε το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος αφορούν από κοινού το δυσθεώρητο ύψος των 583 δισ. ευρώ (340 + 243 δισ. ευρώ), τα 70 δισ. ευρώ είναι περίπου το 1/8 (και κάτι) του όλου χρέους. Είναι, όμως, το ποσό αυτό ακριβές και θα δοθεί εφάπαξ;

Ιδού τα νούμερα: 32,5 δισ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από αυτά το 19,5 δισ. ευρώ (61%) αφορούν επιχορηγήσεις και το 12,5 δισ. ευρώ δάνεια (39%).

Περίπου 40 δισ. ευρώ θα προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό που θα λάβει η Ελλάδα και αφορούν στο ΕΣΠΑ και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως παγίως λαμβάνει χώρα. Συνεπώς το ζήτημα είναι η χρηματοδότηση που θα προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για να δούμε, όμως, «πώς» έχουν τα πράγματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από το ποσό των 32,5 δισ. ευρώ, μόνο τα 19,5 δισ. ευρώ μας ενδιαφέρουν, γιατί αφορούν επιχορηγήσεις. Επειδή, όμως, κι εμείς ως Ελλάδα χρωστάμε στην Ευρώπη 10 δισ ευρώ, θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 19,5 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων τα 10 δισ. ευρώ.

Οπότε το ποσό αφορά μόλις 9,5 δισ. ευρώ. Αυτά, όμως, τα 9,5 δισ. ευρώ δεν θα δοθούν το 2021, αλλά σε βάθος εξαετίας! Έτσι στον κάθε Έλληνα πολίτη των 10 εκατομμυρίων (περίπου) κατοίκων, αναλογεί ένα (1) ευρώ την ημέρα, και για να ακριβολογούμε μόλις 0,90 λεπτά την ημέρα!

  • ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

Στην παρούσα συγκυρία, εν όψει της κρίσης, η Ελλάδα θα πρέπει αδιαπραγμάτευτα να επιδιώξει τα εξής:

1) Διαγραφή του ιδιωτικού χρέους προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μονάδες που δεν λειτουργούσαν. Αυτό στηρίζεται στη μόνη νόμιμη προϋπόθεση ότι δεν μπορείς να ζητάς χρήμα από κάποιον σε μία περίοδο που του έχεις επιβάλει να μην λειτουργεί,

2) Άμεση ενίσχυση ρευστότητας – οριζόντια – μέσω επιχορηγήσεων,

3) Διαγραφή του «μη βιώσιμου» τμήματος του δημόσιου χρέους,

4) Διασύνδεση του «βιώσιμου» χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, όπως ακριβώς έγινε και με τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953,

5) Μείωση των φορολογικών συντελεστών εν γένει,

6) Δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές,

7) Προώθηση επενδύσεων σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και

8) Υπαγωγή των «κόκκινων» δανείων σε Δημόσιο Φορέα Εξυγίανσης, με εγγύηση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τα προαναφερόμενα, όμως, προδήλως αφορούν πολιτική βούληση!

(*) Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

============

Blogger:

... ο κ. Μηλιαράκης δυσκολεύεται να πει το προφανές. Η χώρα είναι προτεκτοράτο και σαν οικονομικός χώρος είναι απλά μια απόληξη του γερμανικού οικονομικού χώρου. Ότι γίνεται (ή δεν γίνεται) πρέπει πρώτα να υπηρετεί τις ανάγκες του κέντρου. Αν το κέντρο θέλει ανάπτυξη των ΑΠΕ τότε το ελλάντα θα κλείσει όλα τα εργοστάσια της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη και θα ...σπεύσει να φορτωθεί τα ανεμιστηράκια των γερμανών. Έτσι οι γερμανοί θα ξεφορτωθούν τα άχρηστα σιδερικά τους, θα πάρουν τα ευρά τους, θα φανεί ότι συνεισφέρουν στην ανάφτυξη της Ελλάντας, αφού μας χρεώσουν να πάρουμε τα σιδερικά τους και φυσικά οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες θα συνεχίζουν να κερδίζουν... 

  1. “Teacher’s pet” της ευρωπαϊκής τάξης o Μητσοτάκης

    ------------------

...δηλ. τα γνωστά. Η χώρα θα ...αναπτύσσεται  υπό τον όρο επιστρέφει τα χρήματα στη Γερμανία...

ανάπτυξη τύπου ΑΠΕ! ιδού:

...και επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτικό υποκείμενο που να ασχολείται σοβαρά μ' αυτό που λέγεται ανάπτυξη σ' αυτή τη χώρα... εδώ οδηγούν τα πράγματα νομοτελειακά:

  1. Νέοι κηπουροί στη Γερμανία...(ή Αυτή τη θηλιά ποιος θα τη φορέσει;)

  2. Philippe Legrain: Είναι συμβατό το ευρώ με τη Δημοκρατία;

  3. Τσιμέντο να γίνει η βιομηχανία! – Χωρίς κλαδικές πολιτικές το Σχέδιο Ανάκαμψης

  4. Πρόταση Schaeuble προς χώρες Νότιας Ευρώπης: Δημοσιονομική ένωση και αυστηρότεροι όροι - Τι τον ενοχλεί; 

  5. Λύση υπάρχει! Οι δανειστές όμως δεν θέλουν να βγείτε από την κρίση.

  6. Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν σχεδόν… τζάμπα Ελλάδα – Με 2,35 δισ. απέκτησαν assets 150 δισ. 

  7. Γιατί το ευρωιερατείο αγάπησε τον ΣΥΡΙΖΑ & Κυριάκο

  • Έρμαιο του κομματικού "κατιμά" η Ελλάδα 

    ==============

    ==============

    • Μήπως γινόμαστε Γουατεμάλα; 

      ....και για να μην ξεχνιώμαστε:

      • "Είμαστε ωφέλιμοι για τις γερμανικές εταιρείες"

        Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο όνομα της …«πράσινης ανάπτυξης» και της «εξυγίανσης» της ΔΕΗ έχει αποφασίσει να κλείσει – με εντολή και της ΕΕ – όλες τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας μέχρι το 2023. Το κλείσιμο των 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα νωρίτερα κατά πέντε χρόνια αντί για το 2028 (που είναι η προθεσμία που δίνει ΕΕ), έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό!

        Το κλείσιμο των εργοστασίων θα οδηγήσει σε απολύσεις 4.000 – 5.000 εργαζομένων της εταιρείας και σε ολόκληρες περιοχές της χώρας ειδικά στη Δυτική Μακεδονία θα εκτιναχθούν τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας!!!

        Από το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων στην πρώτη φάση θα υπάρξει και αύξηση της τιμής του ρεύματος, αφού ο λιγνίτης που θεωρείται φθηνό καύσιμο, θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλες ακριβότερες μορφές ενέργειας μέσω των περιβόητων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

        Όμως το λουκέτο των λιγνιτικών εργοστασίων της χώρας δεν θα έχει μόνο χαμένους (Έλληνες εργαζόμενους και καταναλωτές) αλλά και κερδισμένους! Ποιοι θα είναι αυτοί; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη του στη Γερμανική Εφημερίδα «Bild».

        Συγκεκριμένα δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. (…) Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα (…) Είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα»!!!

        Τα παραπάνω τα παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης ως παράδειγμα σχετικά με το πώς θα διατεθούν τα χρήματα που θα δοθούν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού!!!  «Το υφιστάμενο πρόγραμμα SURE, το οποίο αφορά την στήριξη της προσωρινής απασχόλησης, θα διατεθεί για την στήριξη νέων ανθρώπων», ανέφερε και πρόσθεσε:  «Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης»… Όσο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός έστειλε το παρακάτω κυνικό μήνυμα: «Σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν»… 

        Τι μας είπε δηλαδή;

          Πρώτον:  Πως, μέρος των χρημάτων τα οποία θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την ΕΕ θα διοχετευθούν στην περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» από την οποία όπως μας ξεκαθάρισε ο ίδιος θα επωφεληθούν οι Γερμανικές εταιρείες!!!

          Δεύτερον: Ότι η αλλαγή του «αφηγήματος» του κ. Μητσοτάκη δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας (θύματα της βίαιης μετάβασης στην «πράσινη ανάπτυξη») από τα μαζικά λουκέτα στις μονάδες λιγνίτη. Αυτοί πρέπει  να βρουν μόνοι τους «κάτι άλλο να κάνουν». Καπιταλισμό έχουμε εξάλλου…

        Από την εφαρμογή του «Green deal» (για να μιλήσουμε και στη γλώσσα του Μητσοτάκη) στην ηλεκτροπαραγωγή, με την ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας, θα ωφεληθούν οι Γερμανικοί μονοπωλιακοί όμιλοι.

        Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του αναφέρθηκε στη συμφωνία που σύναψε η γερμανική RWE με τη ΔΕΗ .

        Η RWE, έχει βάλει στο μάτι το μεγαλεπήβολο project της απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ξέρει από πρώτο χέρι τους σχεδιασμούς του Γερμανικού ομίλου.

        Τον περασμένο Οκτώβριο ο Κ. Μητσοτάκη, είχε συνάντηση με το μάνατζερ της RWE, Ρολφ Μάρτιν Σμιτς.

        Σε εκείνη την συνάντηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού είχε ενημερώσει τονΈλληνα πρωθυπουργό ότι η RWE ενδιαφέρεται να παράσχει στην ΔΕΗ την τεχνογνωσία που η ίδια έχει αποκτήσει κατά το αντίστοιχο εγχείρημα απανθρακοποίησης στη Γερμανία, μέσα από καθαρές τεχνολογίες.

        Τι πούλησε ο μάνατζερ; Την παροχή τεχνογνωσίας για την απολιγνιτοποιήση και το πέρασμα στην «πράσινη» ενέργεια, με τα κέρδη που προσδοκά το Γερμανικό μονοπώλιο σύμφωνα με την αγορά να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!!!

        Η απολιγνιτοποίηση και η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας θα οδηγήσουν τη ΔΕΗ σε δημιουργία έργων ΑΠΕ. Σήμερα η εταιρεία έχει μερίδιο στην αγορά των ΑΠΕ μόλις 3%. Στόχος όμως είναι μέχρι το 2030 να έχει το 35% της αγοράς!

        Μπορεί λοιπόν εύκολα κανείς να αναλογιστεί για πόσο μεγάλη «μπίζνα» μιλάμε, στην οποία όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη θα ωφεληθούν και ελληνικές εταιρείες. Δηλαδή επιχειρηματικοί όμιλοι ελλήνων κεφαλαιοκρατών!

        Συμπέρασμα: Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ασχολούνται για να γίνουν ωφέλιμοι στις Γερμανικές εταιρείες!!! 
  1. Πρόταση Schaeuble προς χώρες Νότιας Ευρώπης: Δημοσιονομική ένωση και αυστηρότεροι όροι - Τι τον ενοχλεί;

  2. Χώρα hot-spot με σφραγίδα Ε.Ε.

Σχόλια