Τζ. Ράις: Ανέκαθεν το ΔΝΤ θεωρούσε τα πλεονάσματα 3,5% τροχοπέδη για την ανάκαμψη

Πάντα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε τη θέση ότι ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά φιλόδοξος και αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης των αρμόδιων συντακτών στην Ουάσινγκτον, σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι πρόσφατες δηλώσεις της τέως γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα αποτελούν "αυτοκριτική" εκ μέρους του οργανισμού.

"Πάντα θεωρούσαμε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στο κομμάτι των διαρθρωτικών μέτρων που δίνουν ώθηση σε μια ολόπλευρη και συμπεριληπτική ανάπτυξη της οικονομίας και αυτό θα είναι το πνεύμα των επαφών μας με την ελληνική κυβέρνηση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου με την Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα βρεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 4 στις 23 Σεπτεμβρίου. Μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα βρίσκονται ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα, έχοντας φθάσει λίγες ημέρες νωρίτερα.
Σχετικά με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας, ο Τζ. Ράις απέφυγε να προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι θα εξεταστούν ενδελεχώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα.
0,8% θα κοστίσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2020 ο εμπορικός πόλεμος
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας παραμένει υποτονική και προφανώς οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν απειλή για την πορεία της - μάλιστα σήμερα έχουν αρχίσει ήδη να επιβαρύνουν τις προοπτικές της, είπε ακόμη ο κ. Ράις.
Σημείωσε μάλιστα ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών του Ταμείου, η επίπτωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ από τα δασμολογικά μέτρα στο πλαίσιο της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας (τόσο όσα έχουν ληφθεί όσο και όσα έχουν εξαγγελθεί) θα αγγίξει το 0,8% το 2020.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ακόμη ότι η επικαιροποιημένη εκτίμηση του ΔΝΤ για το outlook της παγκόσμιας οικονομίας θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.
Στα τέλη του μήνα, είπε, θα διεξαχθούν νέες διαπραγματεύσεις του Ταμείου με την κυβέρνηση της Αργεντινής για την πορεία του προγράμματος στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί ο Αργεντινός υπουργός Οικονομικών Hernán Lacunza.
Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι το πρόγραμμα στην Αργεντινή αποτελεί μια αποτυχία του Ταμείου, δεδομένων των εξελίξεων στην οικονομία της χώρας, ο κ. Ράις ανέφερε ότι "η προσπάθειά μας να βοηθήσουμε χώρες σε κρίση δεν γίνεται χωρίς την ανάληψη ρίσκου. Άλλωστε όταν επεμβαίνει το Ταμείο, μετά από αίτημα οποιασδήποτε χώρας ζητεί βοήθεια, μιλάμε ήδη για μία πολύ δύσκολη κατάσταση".
Σχετικά με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ ανέφερε ότι στο Κίεβο βρίσκεται ήδη ομάδα ειδικών του Ταμείου, προκειμένου να εκτιμήσει τις διαθέσεις και τις κατευθύνσεις πολιτικής του νέου προέδρου και της νέας κυβέρνησης της χώρας, στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 4 του καταστατικού του οργανισμού.
Λαγκάρντ "τέλος" και επισήμως
Ο Τζ. Ράις ανέφερε τέλος ότι σήμερα ενεργοποιήθηκε και επισήμως η παραίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ από την γενική διεύθυνση του ΔΝΤ, ενώ πρόσθεσε ότι η συνάντηση της υποψήφιας την οποία όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θέση, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα έχει συνάντηση με το ΔΣ του οργανισμού στις 24 Σεπτεμβρίου.
Η διαδικασία επιλογής του νέου γενικού διευθυντή του Ταμείου αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Ράις, να έχει ολοκληρωθεί έως τις 4 Οκτωβρίου.
Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

Blogger: ακολουθεί κατά πόδας την δήλωση της  Λαγκάρντ

Επειδή έχουν βαλθεί να μας τρελλάνουν... αντιγράφω από την παραπάνω εγγραφή τα σχόλια: 

Blogger:
Έλα ..ουνί στο τόπο σου και ..ούτσο μην γυρεύεις! Ρε τι είναι τούτο! Θα μπορούσε να το πει αλλιώς:

"Μας συγχωρείτε που σας διαλύσαμε -...αμήσαμε" (Με υπότιτλο: με τέτοια δουλικά πολιτικούς που έχετε, πως να αρνηθούμε να σώσουμε τους τραπεζίτες μας...)

Τρίχες! 
Μυξοκλάματα πάνω στο πτώμα μιας χώρας, της Ελλάδας, θύμα των διεθνών τραπεζιτών σε συνεργασία των ντόπιων δουλικών...
Τρίχες! 
Kοινότυπες προτάσεις που επαναλαμβάνονται  οι ίδιες χρόνια! Θα είχαν κάποιο νόημα, αυτές οι διαπιστώσεις αν συνοδεύονταν από πράξεις διορθωτικέςκαι φυσικά αποζημιώσεις της παθούσης χώρας!

  • Τα τόσα μαζεμένη λάθη σε ένα πρόγραμμα, από μόνα τους συνιστούν πρόγραμμα καταστροφής, που κάποιοι  κάποτε πρέπει να λογοδοτήσουν! Να μια προσέγγιση από τα παλιά-2010. Οι δικαιολογίες περί "λάθους"στο πρόγραμμα που εποβλήθηκε στη χώρα είναι για μικρά παιδιά. Μόνο μια εξεταστική για το χρέος και τις κατοπινές μεθοδεύσεις θα έριχνε φως στο έγκλημα και στους εγκληματίες: http://moulari.blogspot.com/2010/06/blog-post_25.html)

==============

...για να δανεισθούμε μια πρόταση του οικονομικού ερευνητικού δημοσιογράφου, του Greg Palast: "Η Ελλάδα είναι τόπος 9οικονομικού) εγκλήματος." Κατ' 'αλλους άλλους είναι απλά αποικιοποίηση. Διαλέχτε...

  1. Το brain drain εμπόδιο στην ανάκαμψη της Ελλάδας

  2. Στα 170 δισεκατ. ευρώ το κόστος της "φυγής εγκεφάλων"

  3. Η δεύτερη φάση της αποικιοποίησης: Υποδείξεις κομμένες και ραμμένες στα γούστα των Γερμανών

  4. Brain drain: Η Ελλάδα επένδυσε δισεκατομμύρια σε επιστήμονες και τους έκανε δώρο στον κόσμο

  5. Iδού η αλήθεια: Η Ελλάδα έγινε εργαστηριακό πείραμα για να εξακριβωθεί μια θεωρία…

  6. Paul Craig Roberts : Οι πιστωτές έκλεψαν το οικονομικό μέλλον των Ελλήνων.

  7. Νέο κύμα brain drain προ των πυλών

  8. MarketWatch: Η μεγαλύτερη «διαρροή εγκεφάλων» στην Ελλάδα, από την εποχή του Σωκράτη…

  9. Κύριοι, δυστυχώς επαληθευτήκαμε για τα Μνημόνια

...και για να μην λέτε ότι δεν είχε εντοπισθεί το πρόβλημα...


  • «Τοξικό κοκτέιλ» για οικονομία – κοινωνία το δημογραφικό

  • To όραμα του Χίτλερ για την Ελλάδα

    • Το έγκλημα των πρωτογενών πλεονασμάτων

    • Η υπερχειλίζουσα υποκρισία της Κομισιόν για την Ελλάδα

      • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται την αποτυχία του ευρώ!

        • Η αμφισβήτηση του ελληνικού μονόδρομου

           

          Λαγκάρντ: Κυνική ομολογία για τα εγκλήματα

          Παραδέχτηκε το παρασκήνιο για την επιβολή των Μνημονίων και διαμήνυσε: «Δεν θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας»
          Στην αφοπλιστική παραδοχή ότι τα μέλη της τρόικας -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ- από κοινού συναποφάσισαν και συνεπώς ευθύνονται για την επιβολή του Προγράμματος Σταθερότητας που βύθισε στη δυστυχία τους Ελληνες προχώρησε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ.
          Τραβώντας μάλιστα λίγο παραπάνω τη ζοφερή κουρτίνα των σκοτεινών παρασκηνίων, αποκάλυψε έμμεσα έναν θαυμαστό κόσμο αλληλοσπαρασσόμενων φατριών, όπου «πολλές αποφάσεις λαμβάνονταν από πολλούς εμπλεκομένους» και όλοι μαζί στο τέλος, όπως αποδείχθηκε, συναποφάσιζαν την καταδίκη και τη βαριά ομηρία της χώρας.
          Η ίδια μάλιστα, υπακούοντας στους σιδερένιους κανόνες της ομερτά, έστειλε εμφανώς απειλητικά ένα προειδοποιητικό μήνυμα σε όσους στην ευρωπαϊκή ήπειρο στοχοποιούν την Ουάσινγκτον και το ΔΝΤ για την εγκληματική εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και τη λεηλασία της Ελλάδας, διαμηνύοντας λακωνικά «δεν θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας»!
          Από τις δηλώσεις της, πάντως, προκύπτει ευθέως ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια συντελέστηκαν σε βάρος της χώρας μας και άλλα, απίστευτα εγκλήματα, πέραν όσων ήδη έχουν γίνει κατά καιρούς γνωστά.
          Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ίδια συναινεί -και ασφαλώς επιδιώκει- να «ξεχαστούν» και να συγκαλυφθούν όλα αυτά, μολονότι οδήγησαν στην ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας και στην πολυετή μνημονιακή λαίλαπα.
          «Αθώα περιστερά»
          Μάλιστα, επιχείρησε να εμφανίσει το ΔΝΤ ως την «αθώα περιστερά» της υπόθεσης, ενώ ήταν σαφές ότι το Ταμείο είχε αναλάβει υποκριτικά τον ρόλο του «καλού», έναντι των «κακών» Ευρωπαίων, στο παιχνίδι εξόντωσης και υποταγής της χώρας μας.
          Και, πάντως, εάν η κύρια Λαγκάρντ ήθελε να είναι ειλικρινής στην παραδοχή για τα υψηλά πλεονάσματα, θα μπορούσε να εισηγηθεί από τη νέα θέση της την άμεση -και όχι μελλοντική- μείωσή τους...
          Μιλώντας «ακόμα ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ», όπως ξεκαθάρισε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωβουλής λίγο προτού αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στο τιμόνι της ΕΚΤ, η κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας όλοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.
          Και επιχειρώντας να αποσείσει τις βαριές ευθύνες του Ταμείου, επέμεινε στην αποδοτική, όπως εκτιμά, γραμμή των καλοπροαίρετων «λαθών» που σημειώθηκαν στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού εκείνες τις δραματικές ώρες προείχε το αίτημα της γονατισμένης χώρας και των μοιραίων κυβερνήσεών της για βοήθεια.
          Προφανώς η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και την απέκρυψαν τόσο τα μέλη της τρόικας όσο και οι εγχώριοι υπηρέτες τους σε κόμματα και ΜΜΕ, που ύφαναν πρόθυμα τον μύθο των οκνηρών νότιων, ελεεινολογώντας τους Ελληνες προκειμένου να τεθούν σε ηθική ομηρία και να περάσουν αδιαμαρτύρητα οι εξοντωτικές πολιτικές τους που είχαν ως πρώτο στόχο τη διάσωση του τραπεζικού καρτέλ της ευρωζώνης. Συνοπτικά, η κυρία Λαγκάρντ:
          • Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την κριτική που έχει ασκήσει η Κομισιόν στο ΔΝΤ για τη στάση του, έστειλε ηχηρή προειδοποίηση λέγοντας: «Δεν θέλω να ανοίξω το κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα...» κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι όλοι έχουν βάψει τα χέρια τους στο αίμα του ελληνικού λαού.
          • Αποκάλυψε δε, διαχέοντας την εγκληματική ευθύνη, ότι στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας ωστόσο ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα, η οποία, όπως ωμά παραδέχθηκε δίχως αντίκρισμα πλέον, «είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας».
          • Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το ΔΝΤ είχε προτείνει εξαρχής να περιοριστούν τα πλεονάσματα στο 1,5%- 2% του ΑΕΠ. Λησμόνησε, βεβαίως, ότι το Ταμείο, υπερθεματίζοντας σε αντιλαϊκή αγριότητα, εισηγούνταν, στην περίπτωση που επιβάλλονταν, όπως συνέβη, πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας.
          Τότε που η Ουάσινγκτον αξίωνε επιτακτικά -μεταξύ άλλων- δραστική μείωση του αφορολογήτου, περικοπές στην ασφαλιστική δαπάνη, ακραία ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας και αύξηση των ορίων ηλικίας, για να δώσει τη συγκατάθεσή της κάθε φορά για νέα εκδικητικά μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού.

Σχόλια