Νέο κύμα brain drain προ των πυλών

Της Αλεξάνδρας Γκίτση 
Χαρακτηριστικά επιδημίας κινδυνεύει να λάβει η οικονομική μετανάστευση. Ήδη 4 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 40,1%) δηλώνει πως θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για εύρεση εργασίας. 
  • Ποσοστό το οποίο στις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών, εκτοξεύεται στο 72,3%, με τα πιο μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας, να θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών που παρουσιάσθηκε την Πέμπτη.
Σήμερα το 9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει ένα τουλάχιστον μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία (τούτο συνδέεται με μεταβολή των όρων διαβίωσης για πάνω από 400.000 οικογένειες). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των στατιστικών αρχών, υπάρχει η εκτίμηση της μετανάστευσης περισσότερων από 710.000 Ελλήνων πολιτών από την αρχή της κρίσης (2010-2016).
Εξέλιξη η οποία συνδέεται άμεσα και με την αγορά εργασίας στη χώρα. Σήμερα το 29,9% των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά, έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Με το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας να ανέρχεται στο 83,5% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Στο σύνολο των άνεργων μελών των νοικοκυριών, το ποσοστό που λαμβάνει επίδομα ανεργίας περιορίζεται στο 7,3% (το χαμηλότερο από την  πρώτη μέτρηση). 
Την ίδια ώρα περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες βρίσκονται ακάλυπτοι για τον κίνδυνο της ανεργίας, ενώ σχεδόν 3 στους 4 ανέργους βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας, γεγονός που απειλεί με απαξίωση τον παραγωγικό ιστό και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.
Βέβαια η οικονομική περιθωριοποίηση δεν αφορά μόνο τον άνεργο πληθυσμό αλλά και ομάδες εργαζόμενων. Περισσότερα από 1 στα 5 νοικοκυριά (21,5%) έχουν ένα μέλος στην οικογένεια που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον επίσημα καθορισμένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (490,00 ευρώ καθαρή αμοιβή).
 ΠΗΓΗ
---------------------
blogger: Δείτε τα στοιχεία που αναφέρει το παρακάτω κείμενο. 

  • Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ- Δεκέμβριος 2017 – Σταθεροποίηση της οικονομίας και της κατανάλωσης με χαμηλές προσδοκίες για το μέλλον 
....................
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ
9) Το 29,9% των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 1 εκ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας ανέρχεται στο 83,5% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Στο σύνολο των άνεργων μελών των νοικοκυριών, το ποσοστό που λαμβάνει επίδομα ανεργίας περιορίζεται στο 7,3% (το χαμηλότερο από την πρώτη μέτρηση).
10) Περισσότεροι από 1 εκ. πολίτες βρίσκονται ακάλυπτοι για τον κίνδυνο της ανεργίας, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ελάχιστου πλαισίου κοινωνικής προστασίας που θα συνδυάζει οικονομική- κοινωνική στήριξη και παροχές σε είδος, με σκοπό την επανένταξη στην αγορά εργασίας και όχι την περιθωριοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας σχεδόν 3 στους 4 ανέργους βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας, γεγονός που απειλεί με απαξίωση τον παραγωγικό ιστό και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.
11) Η οικονομική περιθωριοποίηση δεν αφορά μόνο τον άνεργο πληθυσμό αλλά και ομάδες εργαζόμενων. Περισσότερα από 1 στα 5 νοικοκυριά (21,5%) έχουν ένα μέλος στην οικογένεια που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον επίσημα καθορισμένο κατώτατο μισθό των 586€ (490,00€ καθαρή αμοιβή).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
12) Το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης λαμβάνει χαρακτηριστικά παγίωσης, καθώς το 9,0% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είχε ένα τουλάχιστο μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία (τούτο συνδέεται με μεταβολή των όρων διαβίωσης για πάνω από 400,000 οικογένειες). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των στατιστικών αρχών, υπάρχει η εκτίμηση της μετανάστευσης περισσότερων από 710,000 Ελλήνων πολιτών από την απαρχή της κρίσης (2010-2016).
13) Ανησυχητική θεωρείται η τάση συνέχισης του φαινομένου, καθώς το μεταναστευτικό ρεύμα δε φαίνεται να υποχωρεί. Το 40,1% των νοικοκυριών θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για εύρεση εργασίας. Στις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 72,3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ευπορότερα και πιο μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας, δηλαδή όσοι έχουν σωρεύσει υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα μας θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν.
..............................................

Το σύνολο της μελέτης, εδώ ΠΗΓΗ 

--------

...η χώρα ..αδειάζει από τους άξιους και τους εξειδικευμένους, εν τέλει τους νέους που είναι σε θέση να δημιουργήσουν πλούτο.
Στη συνέχεια περιμένετε τον κόφτη... Όλη η χώρα θα είναι σε μια κατάσταση νεκροφάνειας εξυπηρετώντας σκοπούς (που δεν ομολογούνται, αλλά και που αποκρύπτονται..)
1. Να δώσει το χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί το πλιάτσικο και τη μεταφορά όλων των περιουσιακών στοιχείων στους ξένους (που θα "αγοράσουν" αντί πινακίου φακής).
2. Με τον τρόπο αυτό το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας θα περάσει σε φορείς και οντότητες έξω από τη χώρα.
3. Θα έχουμε ανάπτυξη τύπου Γουατεμάλας, με κέρδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται  στην ...εκμετάλλευση της χώρας, αλλά πενία στους εργαζόμενους ιθαγενείς και μετανάστες.
4. Θα μειωθεί το κόστος διατήρησης της όποιας "κρατικής" δομής - και θα μειώνεται διαρκώς με τους προβλεπόμενους κόφτες - ώστε να αποτελεί μικρό βάρος χρηματοδότησης για το ευρωπαϊκό ιερατείο. (Εν τω μεταξύ θα μειώνεται και η δαπάνη για συντάξεις, αφού διαρκώς θα μειώνονται οι πόροι χρηματοδότησης, αλλά και επειδή οι συνταξιούχοι ...πεθαίνουν)
Κλέβοντας τον κ. Βιλιάρδο θα συμφωνήσω μαζί του στο ότι το μέλλον της Ελλάδας  είναι εξασφαλισμένο. Το τι σημαίνει εξασφάλιση είναι μια άλλη υπόθεση:

"Δεν έχω καμία αμφιβολία σχετικά με το ότι, το μέλλον της Ελλάδας θα είναι ρόδινο - αφού δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν οι Γερμανοί τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις τους στη χώρα. Για παράδειγμα, δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματα που έδωσαν για την εξαγορά των 14 αεροδρομίων που χρηματοδότησαν με δάνειο από την Alpha Bank που εμείς διασώσαμε, με δικά μας χρήματα κοκ. – ούτε να θέσουν σε κίνδυνο εταιρείες τους σαν τη Lidl, την Praktiker κλπ. Αντίθετα θα εξαγοράσουν πολλές άλλες, ειδικά τις κοινωφελείς όπως τη ΔΕΗ – ενώ θα επεκταθούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Οι Γερμανοί δεν θα διακινδυνεύσουν ούτε τις επενδύσεις που διενεργήθηκαν με επιδοτήσεις της ΕΕ, όπως τις εθνικές οδούς που συνεχίζουν να κατασκευάζονται ή τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου - αφού γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ωφέλιμες θα είναι για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας (ΤΟΥΣ). Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι, με τα περίπου 60-80 δις € που εγγυώνται οι ίδιοι για τα πακέτα χρηματοδότησης ύψους 250 δις € που δόθηκαν στην Ελλάδα, ελέγχουν ένα από τα καλύτερα οικόπεδα του πλανήτη, εξαγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές τα δημόσια και ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων του, τεκμηριώνει πως το εγχείρημα τους ήταν φθηνό, έξυπνο και εξαιρετικά κερδοφόρο – κάτι που δεν συμβαίνει με τα υπόλοιπα κράτη-δανειστές μας, τα οποία ουσιαστικά δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό το έξυπνο εγχείρημα των Γερμανών φίλων μας, το εξής παράδειγμα: Για να εξαγοράσει κανείς μια χώρα αξίας πολλών τρις €, συγκεντρώνει μία ομάδα δανειστών, οι οποίοι τη χρηματοδοτούν με 250 δις € που δεν δίνουν από την τσέπη τους, αλλά μόνο εγγυώνται. Ο ίδιος εγγυάται για τα 80 δις €, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εξόφλησης τους κάποια στιγμή στο μέλλον – με την επιβολή μέτρων, καθώς επίσης με το ξεπούλημα των περιουσιακών της στοιχείων κυρίως στον ίδιο, σε εξευτελιστικές τιμές. Στο τέλος τα δάνεια των 80 δις € (των 250 δις € επίσης) εξοφλούνται - οπότε δεν χάνει την εγγύηση του, ενώ έχει ταυτόχρονα την ιδιοκτησία της χώρας, καθώς επίσης των κατοίκων της. Εάν κάτι δεν πάει καλά, τότε χάνει μόνο ένα μέρος των 80 δις € – έχοντας μοιραστεί το ρίσκο των 250 δις € με τους άλλους.

Όσον αφορά τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας με ένα 4ο, 5ο κοκ. μνημόνιο, δεν χρειάζονται καθόλου νέα χρήματα - αφού ανακυκλώνονται τα παλαιά, εφόσον η χώρα υποχρεώνεται σε πρωτογενή πλεονάσματα, οπότε στην κάλυψη των δαπανών της από την ίδια, συν τους τόκους των δανείων της. Με απλά λόγια, τα νέα δάνεια οδηγούνται πίσω σε αυτούς που έδωσαν τα παλαιότερα – ενώ οι δανειστές αυτοί εισπράττουν τόκους. Το μέλλον της Ελλάδας λοιπόν, υπό τη γερμανική κατοχή, θα είναι ρόδινο – όχι όμως το μέλλον των ιθαγενών, οι οποίοι απλά θα μετατραπούν σε σκλάβους χρέους, καθώς επίσης σε χαμηλόμισθούς εργαζόμενους στην υπηρεσία των νέων ιδιοκτητών της χώρας τους".

blogger:
Mέσα σ' αυτό το ζοφερό περιβάλλον, το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα, δεν είναι παρά μια κραυγή αγωνίας και απόγνωσης του λαού, που προδομένος από  τις πολιτικές του ηγεσίες προσπαθεί αδέξια να πάρει τις τύχες στα χέρια του. Οι συστημικές εξωνημένες χωρίς αξιοπιστία πολιτικές δυνάμεις κάνουν τον ανήξερο, μη θέλοντας να αναγνώσουν το μήνυμα  και κάνουν τα πάντα να απαξιώσουν το συλλαλητήριο, αφού τις βάζει στην άκρη. 
Οι όποιοι οργανωτές εμφανίζονται μικροί στο να διαχειρισθούν την έκρηξη - δεν θα μπορούσε να γίνει κι' αλλιώς - και καλώς κάθονται στην άκρη.
Χωρίς όμως πολιτικό σχέδιο και δεσμεύσεις το συλλαλητήριο θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα. Αλλά δυο πράγματα έχουν ήδη συμβεί.
1. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απονομιμοποιούνται, αλλά και οι λοιπές - απολειφάδια δυνάμεις (ΝεοΠΑΣΟΚ, ΝΔ) καθίστανται πολιτικά νεκρές...
2. Αποκαλύπτονται συγκλίσεις που όλοι τους θα ήθελαν ν' αποφύγουν...
..με τούτα με τ' άλλα είμαστε στην επόμενη μέρα προς αναζήτηση πολιτικού φορέα που θα μπορέσει να εκφράσει τη νέα κατάσταση... 
------------------
 

Σχόλια