Η Ελλάδα… ευνουχίζεται

Του Γιαννη Kοτοφωλου
Η βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα και κυρίως η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττει τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα καταστρέφει, όπως δείχνουν τα πράγματα, κάθε ελπίδα για τους Ελληνες της νέας γενιάς.
  • Το πιο επώδυνο αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης, της υποβαθμισμένης ανώτατης παιδείας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς που κυριαρχεί στην ελληνική σκηνή, θα είναι ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης των νέων και ικανότερων ανθρώπων προς τα ξένα πανεπιστήμια και τις ξένες αγορές. (Blogger: Είναι αλήθεια ότι η επιλογές τη χώρας έγιναν από καιρό. Τα σημάδια υπήρχαν. Λίγοι τα έβλεπαν: βλέπε: Το Πανεπιστήμιο των κολλητών)
  • Τα καλύτερα μυαλά της χώρας θα φύγουν μακριά, θα πάνε να σπουδάσουν αλλού, να κάνουν τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές τους σπουδές και στη συνέχεια να εργαστούν αλλού, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ξεδιπλώνοντας εκεί το ταλέντο τους, τις γνώσεις τους και τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο μέλλον. (blogger: φοβάμαι ότι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την τωρινή κατάσταση προκρίνουν την "ιζηματοποίηση" της χώρας αφού έτσι δεν θα έχουν αντιπάλους στο παιχνίδι τους...βλέπε-->)
  • Αυτή είναι η δύσκολη αλήθεια σήμερα, την οποία αποκρύπτουν μέσα στην πλήρη ηθική τους κατάπτωση και το πολιτικό σύστημα και η οικονομική άρχουσα τάξη της χώρας.
  • Καμία σοβαρή χώρα και καμία οικονομία, ασφαλώς, δεν μπορεί να έχει προοπτική χωρίς υπό διαμόρφωση δημιουργική ελίτ. 
Χωρίς την κρίσιμη μάζα ενός καταρτισμένου και υψηλού ανθρώπινου δυναμικού, μορφωμένων, ικανών και ανήσυχων ανθρώπων. Αυτών, δηλαδή, που προκαλούν την ανάπτυξη και την πρόοδο, βάζοντας τη σφραγίδα της ποιότητας. Αυτό το (πιο) σπουδαίο και ανταγωνιστικό στοίχημα, η Ελλάδα, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα το χάσει οριστικά.
  • Η Ελλάδα ευνουχίζεται, περι αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Την οικονομική και την εθνική του κυριαρχία ένα κράτος δεν την χάνει με έναν, αλλά με πολλούς τρόπους! 
Οταν συνθλίβεις την προοπτική μιας γενιάς, στην ουσία διαλύεις την αλυσίδα της εξέλιξης, της εκπαίδευσης, της διαδοχής στην παραγωγή και την αναπαραγωγή της κοινωνίας, ναρκοθετείς τις επόμενες γενιές, αυτό λέει η Ιστορία, πηγαίνεις πίσω την αυτοδυναμία του τόπου για 40 - 50 χρόνια. Αυτό είναι το πιο τρομακτικά θλιβερό και δημοκρατικά απαράδεκτο αποτέλεσμα.
  • Διότι, εκτός όλων των άλλων, η μεγάλη αιμορραγία της χώρας από τα καλά, ανήσυχα και δημιουργικά μυαλά θα επιτείνει τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα. Τη νύφη θα την πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα, τα οποία, υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία, θα είναι αδύνατον πλέον να υποστηρίξουν τις σπουδές και το μέλλον των παιδιών τους. Η απόκτηση της γνώσης θα γίνει πολύ πιο αριστοκρατική και φυσικά, εν συνεχεία, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στις καλές θέσεις, στο ευρύτερο σύστημα διακυβέρνησης κ. λπ.
Η Ελλάδα βρίσκεται, ξανά, μπροστά σε ένα καινούργιο μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για ανειδίκευτους εργάτες, αλλά για ανθρώπους νέους, με θέληση για μάθηση και πολλές προσδοκίες για επιστημονική και παραγωγική προσφορά. Ετσι, όμως, το μέλλον του τόπου είναι τυφλό. Οσοι εξακολουθούν να έχουν μάτια ερμητικά κλειστά πρέπει να τα ανοίξουν…
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_11/07/2010_407564

Σχόλια