Γεώργιος Λαγαρίας: Γιατί η χώρα μπαίνει σε πορεία οικονομικού μαρασμού - Αβίωτη για τους Έλληνες

================================

George Kyrtsos - Γιώργος Κύρτσος·
Πληθαίνουν οι αναλύσεις ξένων ειδικών για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι η Wood(Καθημερινή 27/8/24)επισημαίνει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 6,5% του ΑΕΠ το 12μηνο Ιουνίου 2023-Ιουνίου 2024.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών κινήθηκε στο 15,3% του ΑΕΠ.
Ο ξένος οίκος καταλήγει οτι με τα εξωτερικά ελλείμματα να αυξάνονται,
θα είχαμε πολύ αδύναμο νόμισμα εάν δεν είμασταν στη ζώνη του ευρώ..
Σας τα γράφω γιατί αποκλείεται να τα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ 

==========

 ------------------------------

  • Blogger: ...τι σου είναι αυτοί οι τεχνοκράτες. Για να εισπράξουν το χρέος τους οι Γερμανοί ήδη υπολόγισαν ότι δεν πρόκειται να πληρωθεί από την εργασία (ποιά εργασία) των ιθαγενών (ποιών ιθαγενών, αυτών που εξαϋλώνονται;) και για τούτο φτιάξανε το υπερταμείο όπου χωρέσανε όλη τη χώρα που θα εκποιείται κατά βούληση. Να γιατί πρέπει να μιλάμε ότι διάγουμε ένα καθεστώς:

Δεν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση

Μπορούμε μήπως να ελπίζουμε σε μια αναστροφή αυτής της δημογραφικής εξέλιξης, να περιμένουμε ότι τις επόμενες δεκαετίες οι γεννήσεις θα ανακάμψουν σημαντικά;
Όπως εκτιμά ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων Βύρων Κοτζαμάνης αυτό είναι αδύνατον:
  • Καταρχάς, λέει, ότι ο πληθυσμός των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας τις δυο επόμενες δεκαετίες (των γυναικών δηλαδή αυτών που θα είναι σε ηλικία να τεκνοποιήσουν) αναμένεται να μειωθεί (κατά 300 χιλ. ανάμεσα στο 2018 και το 2035), ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ότι θα αυξηθεί ο μέσος αριθμός παιδιών που θα φέρουν στον κόσμο οι γυναίκες αυτές.
  • Αλλά ακόμη και αυτό αν γίνει, εάν δηλαδή οι γυναίκες που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1980 και το 2000 αυξήσουν λίγο την γονιμότητά τους, φέρνοντας στον κόσμο κατά μέσο όρο από 1,5 παιδιά έως 1,7-1,8 παιδιά, ο μέσος ετήσιος αριθμός των γεννήσεων την περίοδο 2018-2035 δύσκολα θα ξεπεράσει τις 95.000.
  • Με δεδομένο ότι οι θάνατοι την ίδια περίοδο θα ανέλθουν στην ευνοϊκότερη των περιπτώσεων στις 135.000 και στη δυσμενέστερη στις 140.000/έτος, ακόμη και αν υιοθετήσουμε το πλέον ευνοϊκό για τις γεννήσεις σενάριο τα φυσικά μας ισοζύγια μέχρι το 2035 δεν πρόκειται να αλλάξουν πρόσημο: θα παραμείνουν αρνητικά κατά 40.000-45.000 ανά έτος.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, ακόμη και στην περίπτωση που το μεταναστευτικό ισοζύγιο (έξοδοι-είσοδοι) την ίδια περίοδο παραμείνει μηδενικό -όσοι έξοδοι τόσοι και είσοδοι- το 2035, στην πλέον ευνοϊκή περίπτωση θα είμαστε 700 έως 800 χιλ. λιγότεροι σε σχέση με το 2018, και ασφαλώς λιγότεροι από 10 εκατομμύρια. Φυσικά, αν το μεταναστευτικό ισοζύγιο των επόμενων ετών -μέχρι και το 2035- παραμείνει αρνητικό (όπως και για την περίοδο 2010-2017), ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, καταλήγει ο καθηγητής.

 ΠΗΓΗ
Blogger: 
Ας μην παριστάνουν τους ανήξερους ψυχοπονιάρηδες οι Γερμανοί. Αυτοί που μετέτρεψαν τη χώρα σε κρανίου τόπο είναι γνωστοί.

  • και να δείτε ότι στο τέλος πρέπει να μιλάμε για:

Αποζημίωση αντί Περικοπής Χρέους.

  1. Νέοι κηπουροί στη Γερμανία...(ή Αυτή τη θηλιά ποιος θα τη φορέσει;)

  2. Philippe Legrain: Είναι συμβατό το ευρώ με τη Δημοκρατία;

  3. Τσιμέντο να γίνει η βιομηχανία! – Χωρίς κλαδικές πολιτικές το Σχέδιο Ανάκαμψης

  4. Πρόταση Schaeuble προς χώρες Νότιας Ευρώπης: Δημοσιονομική ένωση και αυστηρότεροι όροι - Τι τον ενοχλεί; 

  5. Λύση υπάρχει! Οι δανειστές όμως δεν θέλουν να βγείτε από την κρίση.

  6. Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν σχεδόν… τζάμπα Ελλάδα – Με 2,35 δισ. απέκτησαν assets 150 δισ. 

  7. Γιατί το ευρωιερατείο αγάπησε τον ΣΥΡΙΖΑ & Κυριάκο

Σχόλια