Ρώτησα Έναν Αγρότη…

 του Θανάση Φροντιστή*

 «Τι καλλιεργείς;», ρώτησα έναν αγρότη ανεβασμένο σε ένα τρακτέρ. «Φωτοβολταϊκά πάνελ», μου απάντησε… Τραγικό, μα αυτή είναι η αλήθεια. Η Ε.Ε. «σπρώχνει» τους μικρότερους αγρότες της να εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες και να διαθέτουν τα χωράφια τους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ . Αυτό, σε πιο… δόκιμη γλώσσα το λένε… αγρανάπαυση! ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ψάξτε διαχρονικά τις ΚΑΠ της Ε.Ε. Το βασικό εύρημα θα είναι… επιδοτήσεις. Δε θα είναι μια ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Γιατί αυτό; Διότι, οι αγρότες ήταν πάντα ένα εύκολο κλοτσοσκούφι. Μια επιδότηση, και τελειώσαμε. Ταυτόχρονα, το ισοζύγιο τροφίμων γινόταν πιο αρνητικό και η αναγκαία επάρκεια τροφίμων πήγαινε περίπατο. Οι εισαγωγείς τροφίμων από τρίτες χώρες πάντα έτριβαν τα χέρια τους.

Τώρα, ο κόμπος έφρασε στο χτένι. Δεν πάει παραπέρα. Σ’ όλη την Ευρώπη, οι αγρότες έχουν ξεσηκωθεί, διεκδικώντας χαμηλότερες τιμές καυσίμων, ενέργειας και εφοδίων. Δηλαδή, επιδοτήσεις σε όλα. Δεν γίνεται αλλιώς, κυρίως για τους μικρομεσαίους αγρότες. Οι μεγαλοαγρότες εξακολουθούν να ευημερούν. Όπως όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους. Οι μικρομεσαίοι δεν ήταν ποτέ στο επίκεντρο της προσοχής των πολιτικών. Αυτοί ήταν πάντα μια πηγή… προλετάριων για τη βιομηχανία…

Κι όμως, πάντα υπήρχαν οι λύσεις. Που, όμως δεν προωθήθηκαν συστηματικά και στρατηγικά στο πλαίσιο των ΚΑΠ. Αφέθηκαν απλώς στην επιλογή των μικρομεσαίων αγροτών, ως σίγουρο άλλοθι του «συστήματος». Ένα είδος «είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω».

Κατά τη γνώμη μου ως οικονομολόγου, οι λύσεις των αγροτικών προβλημάτων θα μπορούσαν να στοιχηθούν κάτω από τρείς επικεφαλίδες:

  1. Συνεταιρισμοί: Υγιείς όμως και ΟΧΙ για το βόλεμα κάποιων υποχείριων των πολιτικών. Οι μικροί δεν μπορούν να επιβιώσουν παρά μόνο μέσα από υγιείς συνεταιρισμούς. Αυτό συμβαίνει παντού, ακόμα και στις ΗΠΑ!
  2. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών: Πάντοτε υπήρχαν νέες καλλιέργειες. Η στροφή προς εντατικές καλλιέργειες, απέναντι στις εκτατικές, ήταν η επιλογή. Αυτό βέβαια αναγκαιούσε πάντα μια εθνική υποστήριξη και μια εθνική στρατηγική. Ο μικρός αγρότης, όπως και ο κάθε μικροεπιχειρηματίας είχε ανάγκη πάντα από μια κατεύθυνση, μια υποστήριξη. Η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών είναι μια διαχρονική πρόκληση για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε συνδυασμό, συνήθως, και με την καθιέρωση θερμοκηπίων. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει στην ανάλυσή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 18/2 ο έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Καλλίτσης: «Η μισή χώρα έχει εκτατικές καλλιέργειες με απόδοση 100 – 200 ευρώ / στρέμμα αντί για καλλιέργειες σε θερμοκήπια με απόδοση 20.000 – 30.000 ευρώ / στρέμμα»…(σοφόν το σαφές)
  3. Και τα δύο προηγούμενα θέματα σχετίζονται άμεσα με το ζήτημα της συνεχούς εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης των αγροτών, στις νέες καλλιέργειες και στις νέες μεθόδους- τεχνολογίες καλλιέργειας. Δυστυχώς, στη χώρα μας μόνο ένα μικρό % αγροτών, γύρω στο 20% έχουν επαρκή κατάρτιση σ’ αυτό που κάνουν.

Η απάντηση στις τρείς παραπάνω αναγκαιότητες ήταν η… πρόχειρη και βολική: ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ… Ιδού λοιπόν το αποτέλεσμα αυτής της μυωπικής πολιτικής: Τρακτέρ στο Σύνταγμα! Και όχι μόνο, αλλά και στο Παρίσι…

*Δρ. Οικονομ/γου-π. Πανεπ/κού-Συγγραφέα

===============

Blogger:

(προσοχή στην ...ουρά...)

γράφαμε μεταξύ άλλων:

ΥΓ.2
 Yπάρχει λύση;
Η λύση είναι στα χέρια των αγροτών. Ας μην περιμένουν από καμιά κυβέρνηση τίποτα!  Ποια είναι η αξιοπιστία ενός συνομιλητή που ήδη σ' έχει προγράψει; Ποιά η αξιοπιστία κάποιου που προσήλθε να κυβερνήσει χωρίς σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας; Σ' έχουν πουλήσει ήδη και έχουν διαλέξει ποιους υπηρετούν, πάντως όχι εσένα!


Ας οργανωθούν για την επόμενη μάχη!
Έστω και την τελευταία στιγμή οι αγρότες πρέπει να συνασπιστούν και να κάνουν μεγάλους πραγματικούς Συνεταιρισμούς.
    Όλα τα περουσιασιακά τους στοιχεία (μηχανήματα - χωράφια) να αποτελέσουν τα  πάγια* και τα μηχανήματα των Συνεταιρισμών τους.
    Οι ίδιοι να διαθέσουν την προσωπική τους εργασία και να μπουν στη διάθεση των Συνεταιρισμών. Αντί να σκέφτονται πως θα στείλουν τα παιδιά τους στα ξένα, να ζητήσουν απ' αυτά να οργανώσουν και να δουλέψουν γι' αυτό το εγχείρημα έξω από το κόμματα. (Έχουμε από τα πιο εκπαιδευμένα νιάτα που καιρός να αναλάβουν ευθύνες ...Ιδού η Ρόδος ...αν μπορούν!)

  • Να αποκλεισθούν από μέλη  των νέων συνεταιρισμών αυτοί που έχουν εμπλακεί στην καταλήστευση των παλαιών συνεταιρισμών. (Στις μικρές κοινωνίες όλα είναι γνωστά, ας μην κρυβόμαστε!).
Ο νέος Συνεταιρισμός αφού συγκροτηθεί σε σώμα να σχεδιάσει την παραγωγή (-γές)  και να μοιράσει ρόλους και δουλειές. Τα οργανωτικά μέλη του οργανισμού αμείβονται μόνο με ημερήσιο σιτηρέσιο σε είδος! Οργανώνονται οι κοινότητες  σε κάθε εκδήλωσή τους.
  • Οι νέοι συνεταιρισμοί αναλαμβάνουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των μελών. (Είναι και συνεταιρισμοί καταναλωτών που συνεργάζονται με άλλους συνεταιρισμούς...για όλα τα καταναλωτικά αγαθά των μελών!)
Δημιουργούν ταμείο αλληλοβοήθειας για έκτακτες ανάγκες.
Κάθε συνεταιρισμός βρίσκει τον τρόπο να "υιοθετήσει" ηλικιωμένους της περιοχής τους.

  • Οι αποφάσεις να λαμβάνονται με τακτικές συνελεύσεις με συμμετοχή όλων των μελών. (Όλοι παίρνουν θέση- ρόλο. Τέρμα η ανάθεση!)
Να καλέσουν όλες τις κοινωνικές ομάδες σε συστράτευση με συγκεκριμένες δράσεις! (π.χ. ήδη το γάλα παραγωγών της Πελοποννήσου  πωλείται χωρίς μεσάζοντες στους καταναλωτές της Αθήνας με προφανή οφέλη...)
  • Αν δεν στηριχθεί ο ένας στον άλλο θα μας  κρεμάσουν ένα - ένα χωριστά! Αν δεν μπορούμε  να είμαστε αφεντικά του εαυτού μας  ας ετοιμασθούμε να γίνουμε δούλοι οι ίδιοι και τα παιδιά μας.
*Έτσι κι' αλλιώς τα περισσότερα είναι υποθηκευμένα. Παραδίδοντάς τα σε έναν συνεταιρισμό η πιθανότητα να τα κρατήσουν είναι μεγαλύτερη. Στην αντίθετη περίπτωση η τράπεζα θα τα καρπωθεί, όταν ηλικιωμένος αγρότης αποδημήσει εις κύριον...Με τον τρόπο αυτό το "παίγνιο"  αποκτά ενδιαφέρον, αφού η τράπεζα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα συμπαγή Συνεταιρισμό και όχι έναν φουκαρά. (Ας εμπλακεί και κανένας - άνεργος - δικηγόρος να δώσει τα φώτα του. Αμοιβή μόνο το το σιτηρέσιο!!!)
 
Υ.Γ 3.
Αν ήμουν ... Γερμανός δεν θα είχα πρόβλημα να δώσω κάποια ψωροσύνταξη  σε κάθε κωλοέλληνα για να βρεθώ στο τέλος της 15ετίας - άντε εικοσαετίας με όλη τη χώρα - γή - τόπο -  "νόμιμα" στο χέρια μου....


========================

=================

 -------------------

 -----------------

1. Πριν απ΄όλα κατεβάστε το ηχητικό μια πολύτιμης εκπομπής:

============================

2.  Από την εγγραφή:

  • Σχόλιο Blogger: 
...ήδη με τη μεθόδευση των φωστήρων που μας κυβερνάνε τα τελευταία 30 χρόνια υλοποιούμε την "οικονομία της φυλακής". Ήτοι ο ένας κλέβει τον άλλο μέχρις ότου γίνουμε όλοι το ίδιο φτωχοί, αφού συνάμα κανείς (ή τουλάχιτον λίγοι) ασχολούνται με την παραγωγή! Παραγωγή! χα! χα! χα! χα! ποιός την προστάτεψε, κανείς! Όλοι την έχουν απαξιώσει. (Οι βαλκάνιοι πολιτικοί μας υπέγραφαν στις Βρυξέλλες ότι χαρτί τους δίναν, αρκεί να πάρουν τα πακέτα! Μετά η μόνη ενασχόλησή τους ήταν το ξεκκοκάλισμά τους - πάντα νόμιμα! Όσο για την πραγματική ανάπτυξη και τους πραγματικούς παραγωγούς πλούτου - σ'αυτούς ανήκουν οι γεωργοί, αλλά και πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες - δίναν κατά καιρούς ένα κομμάτι ψωμί για να μην τους χαλάνε το κλίμα της μάσας και ...Τώρα αν κάποιοι ενοχλήθηκαν για τον χαρακτηρισμό "βαλκάνιοι" που αφορά τους πολιτικούς μας, θέλω να δείτε αυτό>>>>>, αφού βλέπει κανείς εύκολα την καμπούρα του γείτωνα, αλλά ποτέ στη δικιά του!) {Μεταγεννέστερη (29/3/2009) προσθήκη σχετικά με την ποιότητα του πολιτικού μας προσωσικού και σχετικά με άλλο μεγάλο σκάνδαλο: τη διαχείρηση του σχεδίου Μάρσαλ: ... " έβλεπαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ περισσότερο ως μέσον της πολιτικής επιβίωσής τους και αγωγό οικονομικής υποστήριξης παρά ως «δημοκρατική ασπίδα της ελευθερίας»...πλήρες το άρθρο εδώ---->}
  • Την κατάληξη των παραπάνω ήδη τη ζούμε:
  1. Εισάγουμε το μεγαλύτερο όγκο των τροφίμων που έχουμε ανάγκη ως χώρα, ενώ συνάμα έχει ερημωθεί η επαρχία (Ποιός φωστήρας και με ποιό αντάλλαγμα αποδέχθηκε αυτή την ποσόστοση στο γάλα, με αποτέλεσμα να τιμωρείται στην πραγματικότητα ο κτηνοτρόφος για την παραγωγή του, ενώ συνάμα πίνουμε γάλα - εισαγώμενη σκόνη - και τέλος πληρώνουμε το ακριβώτερο γάλα στην Ευρώπη, θύματα ενός καρτελ που κερδοσκοπεί! Κάποιος δεν έχει την ευθύνη για τα παραπάνω;)
  2. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς την έλλειψη κάθε στήριξης της οικογένειας, φαίνεται σαν να υλοποιείται ένα σχέδιο απαξίωσης, ερημοποίησης της χώρας. Ακούγεται τραβηγμένο αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί άλλες χώρες (Γαλλία - Γερμανία, κ.λ.π.) βρίσκουν τους πόρους για στην οικονομική στήριξη των γεννήσεων, ενώ στην Ελλάδα ουδέποτε ασκήθηκε πολιτική φιλική προς τις γεννήσεις. Θα ισχυρισθείτε ότι η ελλάδα δεν είναι πλούσια χώρα και... Τρίχες! Η ελλάδα ανήκει στον πυρήνα των πλούσιων χωρών, απλά τα χρήματα υπάρχουν μόνο για λίγους... >>>>
  3. Μεταγεννέστερη εγγραφή (4/12/2008), με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας πολύ σύντομα θα λυθεί. Με το ρυθμό απαξίωσης των γεωργών και της γεωργίας σε διάστημα μιας δεκαετίας από σήμερα, δεν θα υπάρχουν ενεργοί αγρότες. Από τη γεωργία θα έχει απομείνει το εξής: υπερήλικες που θα καλλιεργούν τον κήπο τους!
  4. Μεταγεννέστερη προσθήκη (29/12/2008): «ΤΩΝ φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». για να δείτε πως υπάρχουν σοβαρές χώρες που κυβερνώνται από πατριώτες και όχι θλιβερούς δικηγοράκους που απλά υπογράφουν υπακούουντας μόνο στο προσωπικό τους συμφέρον... υποθηκεύοντας το μέλλον τη χώρας.
  5. Μεταγεννέστερη εγγραφή.-------για τους αγρότες----->
  6. Μεταγεννέστερη εγγραφή (20/1/2009):
  7. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_24/01/2010_388083 (Ο καρπός της γης ως ποιότητα ζωής)
==================

Σχόλια