Πώς τα funds δικαιώνουν τον... Σημίτη -

FUNDS: Κλασικό παράδειγμα του πόσο φθηνά αναγκάστηκαν Ελληνική Δημοκρατία και τράπεζες να πωλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να συμμορφωθούν σε μνημονιακές υποχρεώσεις, καθίσταται η περίπτωση της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης, όπως αποτυπώνει το σημερινό δημοσίευμα του Euro2day.gr.

Η περίπτωση της Αστήρ παραπέμπει, επίσης, στον πυρήνα της κριτικής που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τον χαρακτήρα της πλειονότητας των ως τώρα άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε από εγχώριες τράπεζες και το fund βγάζει γρήγορα την απόδοσή του, πουλώντας οικόπεδα για βίλες.

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση. Στην Υγεία, τα private equity funds που αγόρασαν ιδιωτικές κλινικές με χρηματοδότηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, έχουν πάρει πίσω σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τα οποία δαπάνησαν. Αν πωλούσαν σήμερα τις κλινικές με πολλαπλασιαστή αντίστοιχο αυτού που τις αγόρασαν, θα κατέγραφαν εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) ως 60%.

FUNDS II: Παραμένοντας στο ίδιο μοτίβο, υπάρχουν και τα funds που προτιμούν να βγάζουν την απόδοση, αφορολόγητα, από τόκους δανεισμού.

Προ τριετίας πωλήθηκε από τράπεζα σε ξένο επενδυτή εταιρεία, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της μέρος συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας. Η τράπεζα χορήγησε δάνειο σχεδόν 18 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, ενώ από συνδεδεμένα μέρη η εταιρεία έλαβε δανεισμό 6,9 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, η επιχείρηση εμφανίζει σταθερά ζημιές. Στο τέλος του 2022 είχε αρνητική καθαρή θέση (σ.σ. αποφασίστηκε ΑΜΚ τον Μάρτιο του 2023), αλλά τον επενδυτή αυτό δεν τον «καίει» καθώς λαμβάνει ετησίως περίπου 1,2 εκατ. ευρώ από τόκους. Τα δύο δάνεια που έχει χορηγήσει είναι μειωμένης εξασφάλισης με κυμαινόμενο επιτόκιο, που προκύπτει από το Euribor και ένα «αλμυρό» spread (9%).

Η τράπεζα έχει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή δανεισμού από εισπράξεις ακινήτων. Πέρσι το ποσό που αποπληρώθηπεύει να εξοφλήσει το σύνολο του εναπομείναντος υπολοίπου (9,9 εκατ. ευρώ) του ομολογιακού δανείου.

Στο τέλος του 2022, η εταιρεία είχε οικόπεδα και κτίρια προς πώληση αξίας 13,5 εκατ. ευρώ. Φέτος αναμένεται να εισπράξει από πωλήσεις 8,3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα το 2024. ΠΗΓΗ

================= 

 ============

Ο Σημίτης δεν έχει καταλάβει τίποτε. Όπως την εποχή του Χρηματιστηρίου όπου απλά έβλεπε το πλιάτσικο και δεν μίλαγε, για νάρθει στην συνέχεια να πει: "Ας πρόσεχαν", αναφερόμενος σ' αυτούς που καταστράφηκαν στο Χρηματιστήριο  θύματα αρπακτικών - απατεώνων που το σύστημα Σημίτη εξέθρεψε...
Akis Tselentis
 
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ
«Προσπαθώ να μην μπλέκω πολιτικούς χαρακτηρισμούς στις αναρτήσεις μου αλλά δεν κρατήθηκα»
Με μεγάλη έκπληξη άκουσα το Σημίτη να στέφεται κατά της Κυβέρνησης με αφορμή τους σιδηροδρόμους και να λέει: "Με τα εθνικά μας κεφάλαια δίνετε τον έλεγχο της οικονομίας στους ξένους»!
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστρατεύει κάποιες επιμέρους αλήθειες για να πασπαλίσει τα πιο μεγάλα ψέματα. Παλαιότερα, όταν τα αστικά μίντια τον αγιογραφούσαν, είχε πετάξει σε κάποιες δηλώσεις του ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρούνται από μια στενή λογιστική σκοπιά: τι εισφέρει η Ελλάδα στον κοινοτικό προϋπολογισμό και τι εισπράττει απ’ αυτόν.
Τώρα πετάει μια κουβέντα περί «κερδοσκοπικού οπορτουνισμού» στο real estate και στα deals των funds, που χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες!
Θέλει να του αναγνωρίσουν ότι υπήρξε ο σημαντικότερος όλων των πρωθυπουργών ποιος; Αυτός που έδωσε το αεροδρόμιο στη γερμανική Hochtief, τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου στη γαλλική Vinci, τους αυτοκινητόδρομους σε κοινοπρακτικά σχήματα ξένων και ελλήνων μεγαλοεργολάβων κτλ. κτλ.
Μήπως μπορεί να μας πει με τι κεφάλαια πήραν αυτά τα τεράστια έργα οι ξένοι; Με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου! Δεκάρα δεν έβαλαν.
Αυτό που κριτικάρει σήμερα ο Σημίτης είναι το ίδιο που εφάρμοσε ως πρωθυπουργός. Για να μην μιλήσουμε για τις μίζες από τη Siemens, που αλώνιζε στον ΟΤΕ κτλ. κτλ.
==========================

Σχόλια