Σημίτης: Με εθνικά κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν έλεγχο της οικονομίας μας

Για την πορεία της Ελλάδας υπό τα δεδομένα των γεωπολιτικών και οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, το μέλλον της Ευρώπης και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, παίρνει θέση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Οικονομική Επιθεώρηση". Διατυπώνει, επίσης, κριτικές παρατηρήσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις παροχές ενόψει εκλογών. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ο Κώστας Σημίτης ως συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας στην ανάγκη να είναι ενισχυμένο καθώς είναι κρίσιμος και χρήσιμος παράγοντας της πολιτικής ζωής.

Για την οικονομία εκτιμά ότι «η μεγάλη εικόνα είναι προς μία θετική κατεύθυνση» ωστόσο παρατηρεί ορισμένα «ανησυχητικά φαινόμενα καθυστέρησης στη προώθηση των απαραίτητων μεταρυθμίσεων», στην «αναζήτηση ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου για παράδειγμα, που αναφέρεται συχνά ως σύνθημα, αλλά δεν έχει διατυπωθεί μια καθαρή εικόνα για το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενό του, η στόχευσή του και ειδικότερα με ποιες δημόσιες παρεμβάσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και με την κινητοποίηση ποιων δυνάμεων, μπορεί να υλοποιηθεί».

«Το επενδυτικό κλίμα που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι ένας επιβεβλημένος στόχος που, χωρίς να υποτιμώ καθόλου ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, έχει αποδώσει ασταθή αποτελέσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! 

  • Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός», υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια εκτιμά πώς «οι μαζικές παροχές επιδομάτων είναι μεν θετικές στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά βλαπτικές στο σύνολό τους, καθώς διευρύνουν το δημόσιο έλλειμμα δημιουργώντας συνθήκες επιβολής νέων φορολογικών μέτρων».

Υπογραμμίζει ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη την κοινωνική συνοχή που «πρέπει να συνιστά κυβερνητική συνειδητή προτεραιότητα και άρα να καλλιεργούνται κοινές αξίες, ώστε να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης Πολιτείας και πολιτών. Μόνο έτσι η κοινωνία αποκτά συνοχή και μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στις κρίσεις που ξεσπούν όλο και πιο συχνά στον ανήσυχο κόσμο που ζούμε».

Σχετικά με το πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Κώστας Σημίτης είναι σαφής:

«Υπήρξα συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ κι αυτή είναι μια ταυτότητα που με συνοδεύει σε όλη τη ζωή μου. Πιστεύω πάντα στην ανάγκη πολιτικής έκφρασης αυτού του χώρου, που αποκλειστικός του στόχος είναι η συνεχής προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία. Παρά τα επιμέρους κρούσματα διαφθοράς, η σοσιαλδημοκρατία ιστορικά γεννήθηκε για να προωθεί το επίπεδο ηθικής συνείδησης της κοινωνίας και για να διαμορφώνει μια κοινωνία ικανή να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα προβλήματά της.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ένα πειστικό πρόγραμμα δράσης. Μπορεί να συμβάλλει σε ανάπτυξη μιας δημιουργικής δυναμικής. Σταθερή και ισορροπημένη είναι η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη αυτή την ταραγμένη περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χρήσιμος - και κρίσιμος - παράγοντας της πολιτικής σκηνής».

Για τα εθνικά θέματα κι ειδικότερα τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ο κ. Σημίτης αναφέρει πώς βασικός εθνικός στόχος είναι η διατήρηση της ειρήνης, στη βάση ορισμένων αρχών και κανόνων κοινά αποδεκτών. Προσθέτει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τηρήσει γενικά μια σωστή στάση με τις κατευναστικές τοπθετήσεις τους στις υψηλότονες ρητορείες της 'Αγκυρας και αποφεύγει να προκαλέσει το «ατύχημα». Εκθειάζει παράλληλα την υπεύθυνη στάση που τηρούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και μερικές φορές ο τόνος είναι διαφορετικός.

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τίς πολυπεπίδες συνέπειές του σημειώνει την ανάγκη για μια νέα αρχιτεκτονική της παγκόσμιας διακυβέρνησης, που θα πρέπει να οικοδομήσει ένα στέρεο περίγραμμα γύρω από την ασφάλεια και τη δημοκρατία και τις διάφορες διαστάσεις της: τον σεβασμό των συνόρων, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς, το κράτος δικαίου. Επίσης, στη νέα γεωπολιτική στρατηγική Ευρώπη κι Αμερική πρέπει να ανιχνεύσουν τα πεδία συναντίληψης και να αναπτύξουν τις σχετικές συνέργειες. Και σε κάθε περίπτωση ο ρόλος της Ευρώπης θα πρέπει να είναι αποτρεπτικός ενός νέου διπολισμού ΗΠΑ-Κίνας.

Υποστηρίζει, τέλος, οτι οτιδήποτε ευνοεί τη λειτουργία και τον ρόλο της ΕΕ, ευνοεί και τα εθνικά μας συμφέροντα, και τάσσεται υπέρ της αλλαγής του κανόνα της ομοφωνίας (blogger: το veto των εθνικών κρατών είναι το  τελευταίο καταφύγιο των κρατών για να κρατήσουν ψήγματα ανεξαρτησίας, το οποίο Veto παραχωρεί ο Σημίτης λες και τον ρωτήσαμε... με τον ίδιο τρόπο παραχώρησε την νομισματική κυριαρχία για να μετατραπούμε σε προτεκτοράτο.. Δεν ενοχλείται - αντίθετα αυτό επιθυμεί αλλά δεν το λέει! - που η χώρα έτσι θα γίνει Γερμανικό τσιφλίκι...: "Τι σημαίνει η κατάργηση του βέτο στην Ε.Ε.; Η Ευρώπη θα μετατραπεί σε απέραντο γερμανικό τσιφλίκι…"  Με την συνέντευξη αυτή ο Σημίτης γίνεται ...λαγός για την κατάργηση της ομοφωνίας στην ΕΕ...ίσως αυτός να είναι και ο κύριος λόγος της παρέμβασής του! και πώς ο ρόλος της Ευρώπης θα πρέπει να είναι αποτρεπτικός ενός νέου διπολισμού ΗΠΑ-Κίνας. 

 =====================

=================

 Blogger: 

...τι έγινε ρε παιδιά, ξύπνησε από το ...εγκεφαλικό ο Σημίτης και βλέπει πράγματα ... ή κάτι άλλο συμβαίνει; Όταν ο Σημίτης μιλάει (για την ακρίβεια: του βάζουν λόγια στο στόμα του...) υπάρχει πολύ ουρά. Δείτε τον τύπο ως εργαλείο...για μεγάλες δουλειές!!! Ο Γερμανομαθής Σημίτης, δεν άκουσε τίποτε για την Fraport;  Aς πει κάποιος τον κ. Σημίτη να το ....βουλώσει. Δεν μίλησε όταν έπρεπε και βαρύνεται με πολλά  και έχει πολλές ευθύνες για την  διάλυση της χώρας.


 

Ο Σημίτης δεν έχει καταλάβει τίποτε. Όπως την εποχή του Χρηματιστηρίου όπου απλά έβλεπε το πλιάτσικο και δεν μίλαγε, για νάρθει στην συνέχεια να πει: "Ας πρόσεχαν", αναφερόμενος σ' αυτούς που καταστράφηκαν στο Χρηματιστήριο  θύματα αρπακτικών - απατεώνων που το σύστημα Σημίτη εξέθρεψε...

Akis Tselentis
 
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ
«Προσπαθώ να μην μπλέκω πολιτικούς χαρακτηρισμούς στις αναρτήσεις μου αλλά δεν κρατήθηκα»
Με μεγάλη έκπληξη άκουσα το Σημίτη να στέφεται κατά της Κυβέρνησης με αφορμή τους σιδηροδρόμους και να λέει: "Με τα εθνικά μας κεφάλαια δίνετε τον έλεγχο της οικονομίας στους ξένους»!
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστρατεύει κάποιες επιμέρους αλήθειες για να πασπαλίσει τα πιο μεγάλα ψέματα. Παλαιότερα, όταν τα αστικά μίντια τον αγιογραφούσαν, είχε πετάξει σε κάποιες δηλώσεις του ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρούνται από μια στενή λογιστική σκοπιά: τι εισφέρει η Ελλάδα στον κοινοτικό προϋπολογισμό και τι εισπράττει απ’ αυτόν.
Τώρα πετάει μια κουβέντα περί «κερδοσκοπικού οπορτουνισμού» στο real estate και στα deals των funds, που χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες!
Θέλει να του αναγνωρίσουν ότι υπήρξε ο σημαντικότερος όλων των πρωθυπουργών ποιος; Αυτός που έδωσε το αεροδρόμιο στη γερμανική Hochtief, τη γέφυρα Ρίου-Αντίρριου στη γαλλική Vinci, τους αυτοκινητόδρομους σε κοινοπρακτικά σχήματα ξένων και ελλήνων μεγαλοεργολάβων κτλ. κτλ.
Μήπως μπορεί να μας πει με τι κεφάλαια πήραν αυτά τα τεράστια έργα οι ξένοι; Με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου! Δεκάρα δεν έβαλαν.
Αυτό που κριτικάρει σήμερα ο Σημίτης είναι το ίδιο που εφάρμοσε ως πρωθυπουργός. Για να μην μιλήσουμε για τις μίζες από τη Siemens, που αλώνιζε στον ΟΤΕ κτλ. κτλ.

Σχόλια