Εν μέσω τέλειας καταιγίδας ο πρωτογενής τομέας

=================================

=======================

 Καταγράφονται αυξήσεις που ξεπερνούν το 60% την ώρα που ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί.

  Δανάη Αλεξάκη και Θάνος Τσίρος

Διατηρείται αμείωτη η «τέλεια καταιγίδα» στις τιμές των τροφίμων, που προκάλεσαν διαδοχικά η πανδημία, η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται στον γενικό δείκτη του πληθωρισμού.

Οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν αυξήσεις που ξεπερνούν το 60%, ενώ η εξάρτηση από τα εισαγόμενα προϊόντα καθιστά σχεδόν βέβαιο το γεγονός ότι ούτε τους επόμενους μήνες θα διαφανούν σημάδια αποκλιμάκωσης στο ράφι.

Ο κλαδικός πληθωρισμός τροφίμων «φλερτάρει» με το 15% από τον Οκτώβριο του 2022, ενώ το τρίμηνο Νοέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023 το ποσοστό ενισχύεται περαιτέρω. Τον Μάρτιο του 2023 ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 14,3%, ενώ τα μηνύματα από την αγορά επιβεβαιώνουν ότι οι ανατιμήσεις συνεχίζονται στους καταλόγους χονδρικής. Οι νέοι τιμοκατάλογοι περιλαμβάνουν, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στοχευμένες αυξήσεις ανά κατηγορία, με το εύρος των ανατιμήσεων να παραμένει σε υψηλά βαρομετρικά, από 10% έως και 37%.

Ο κλάδος των τροφίμων, από το χωράφι στο ράφι, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα αλλεπάλληλο «κραχ» στις σταθερές του, γεγονός το οποίο όχι μόνο διατηρεί υψηλές τις τιμές στο ράφι, αλλά -κυρίως- καθιστά εύθραυστη την αλυσίδα επισιτιστικής επάρκειας.

Σε διάστημα 40 μηνών, σχεδόν όλοι οι παράμετροι που καθορίζουν τα βασικά λειτουργικά κόστη στον κλάδο τροφίμων έχουν εκτροχιαστεί και η αγορά ακόμα δεν έχει καταφέρει να επαναφέρει στις ράγες το «πληθωριστικό τρένο» που ξεκίνησε το «ταξίδι» του από το 2020.

Η υγειονομική κρίση, το παγκόσμιο lockdown, οι διαταραχές στις μεταφορές υπερδιπλασιάζουν το 2020 το κόστος διανομής και ενέργειας.

Τα έντονα φαινόμενα πυρκαγιών και ξηρασίας το 2021 καθιστούν τις πρώτες ύλες σε «πολύτιμους λίθους», ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδοτεί εκ νέου την ενεργειακή και την επισιτιστική κρίση.



Το σκληρό ροκ στις τιμές τροφίμων διατηρείται έντονο και η πορεία του κλαδικού πληθωρισμού δεν είναι παράλληλη με αυτή του γενικού δείκτη. Τα δεδομένα στην αγορά εξακολουθούν να είναι τα ίδια: οι τιμές βασικών εμπορευμάτων, το κόστος λοιπών πρώτων και δεύτερων υλών παραμένουν σε σημαντικά αυξημένα επίπεδα. Συνεπώς κανείς δεν είναι ακόμα -πραγματικά- σε θέση να προβλέψει πότε θα μπορούμε να μιλάμε για σημάδια αποκλιμάκωσης στις τιμές καταναλωτή.
Αποκλιμάκωση λόγω ενέργειας

Έβδομος μήνας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ο Μάρτιος, αλλά και μήνας ανάδειξης των μεγάλων «μετώπων» όσον αφορά τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών: δομικός πληθωρισμός και ακρίβεια στα τρόφιμα.

Από τη σύγκριση της τιμής του δείκτη του μηνός Μαρτίου 2023 με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2022 προέκυψε αύξηση 4,6%, έναντι αύξησης 8,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021 και έναντι 6,1% που «έτρεχε» τον Φεβρουάριο.
Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2023 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2023 παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

O λόγος για τον οποίο καταγράφεται υποχώρηση στον ρυθμό αύξησης του γενικού δείκτη τιμών δεν είναι άλλος από την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

Ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίζει μείωση 25,8%, το πετρέλαιο θέρμανσης υποχωρεί κατά 22,1% και τα καύσιμα και τα λιπαντικά κατά 7,2%. Από το… μέτωπο της ενέργειας, ανοδικά επιμένουν τα στερεά καύσιμα με 24%, το υγραέριο με 16,4%, αλλά και το φυσικό αέριο με το ποσοστό αύξησης του οποίου να διαμορφώνεται στο 9,2% και να μην έχει πλέον καμία σχέση με τα τριψήφια ποσοστά που καταγράφονταν το προηγούμενο διάστημα.

Ο «πυρήνας» τρέχει πλέον με ρυθμό 6,73% -είναι ο ταχύτερος από το ξέσπασμα της πληθωριστικής κρίσης, κάτι που δείχνει διάχυση της ακρίβειας και σε άλλα πεδία πέραν της ενέργειας και των τροφίμων-, ενώ ο κλαδικός δείκτης «έτρεξε» και τον Μάρτιο με 14,3%, ποσοστό πολύ κοντά στο υψηλότερο των τελευταίων 10ετιών. «Υπεύθυνες» για την αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης του γενικού δείκτη ήταν οι τιμές στην ενέργεια, ενώ για τον Μάρτιο τα μεγαλύτερα ποσοστά ανατιμήσεων εντοπίζονται στα κόμιστρα των ταξί και στα αεροπορικά εισιτήρια.

======================== 

 -----------------

 -----------------------

 Εκείνο που δυσκολεύεται να καταλάβει (!@;) ο Μελάς και άλλοι οικονομολόγοι ή δεν τολμούν να καταγγείλουν είναι ότι:
Η χώρα δεν έχει τα εργαλεία ούτε το πολιτικό προσωπικό να σχεδιάσει ενδογενή ανάπτυξη (τυχαίο άραγε το γεγονός ότι 9 χρόνια κρίσης και απουσιάζει συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης;). 
  • Το πολιτικό προσωπικό και οι οικονομολόγοι έχουν αποδεχθεί πλήρως την αποικιοποίηση και την μετατροπή της χώρας σε γερμανικό προτεκτοράτο με ότι αυτό συνεπάγεται.  Η δε οικονομία θα πάρει τη μορφή που θα επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι - Γερμανοί, αφού στα χέρια τους βρίσκονται οι μοχλοί για να ενισχύσουν ή να διαλύσουν ολόκληρους τομείς. Στην καλύτερη περίπτωση η χώρα θα μετατραπεί σε Ταϊλάνδη των Βαλκανίων αρκετά κοντά για τις (φτηνές) διακοπές των Ευρωπαίων.
  • {Εν κατακλείδι: Για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ορισθούν οι "αρχικές συνθήκες", γιατί είναι αυτές που θα  επιβάλλουν τη λύση. π.χ. Αν θεωρείς τη χώρα  σαν το πλαίσιο της λύσης: Τότε η η μετανάστευση 600.000 χιλιάδων των πιο δυναμικών πολιτών της είναι τραγωδία! (πολιτική και οικονομική). Αν βλέπεις τον κόσμο ολόκληρο έτσι γενικά και αόριστα, ή σαν γραφειοκράτης της  ΕΕ, τότε η μετανάστευση  των παραπάνω είναι ...πλούτος, αφού θα ...γονιμοποιήσει άλλες κοινωνίες!| 
και δανεισμένο από παλιότερη ανάρτηση: σχετικά με την ανάπτυξη που δεν λέει να έρθει!
blogger:
Ας μην παριστάνει τον ανήξερο ο Γερμανός Οικονομολόγος. Ξέρει πολύ καλά ότι με την λεηλασία που έχει υποστεί η χώρα, με την αδυναμία της να έχει δικιά της οικονομική πολιτική και νόμισμα, δεν πρόκειται ποτέ να ορθοδοπήσει. Θα παραμένει μια μίζερη οντότητα (δεν το λες κράτος) προτεκτοράτο και "ζει", αφού πρέπει να παραμένει "ζωντανή", προκειμένου να τεμαχίζεται και να πωλείται.  Χωρίς τραπεζικό σύστημα, με το καλύτερο δυναμικό να έχει μεταναστεύσει - και το άλλο οργανώνει τη φυγή του -η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον. (Τώρα αν περιμένει από τους Έλληνες κεφαλαιούχους να επενδύσουν στη χώρα, δεν έχει(;) καταλάβει τίποτε! Τόσο πολύ "πάσχισαν" οι άνθρωποι να λεηλατήσουν τη χώρα και να βάλουν τα χρήματά τους στους φορολογικούς παραδείσους και στην Ελβετία ...)
Άδικα περιμένετε! Το ελατήριο της ανάπτυξης έχει ...σπάσει!

 ==============

"....Ὁμιλοῦν γιὰ τὴν οἰκονομία μετρῶντας τὴν Ἑλλάδα μὲ μέτρα ἄλλων χωρῶν καὶ μὲ τοὺς ὄρους ποὺ ἔχει θέσει τὸ παγκόσμιο σύστημα. Τὸ ζήτημα ὅμως δὲν εἶναι πῶς θὰ μιμηθοῦμε καὶ θὰ ὑποταχθοῦμε σὲ κάποιους ἄλλους τυράννους, ἀλλά νὰ ἐξετάσουμε ποιὲς εἶναι οἱ δικές μας ἀνάγκες, πῶς θὰ ἀποκτήσει ἡ Ἑλλάδα παραγωγικότητα καὶ αὐτάρκεια. Ἐπίσης, μεῖζον ζήτημα εἶναι ὅτι οἱ πολιτικὰ καὶ οἰκονομικὰ κυρίαρχοι, δὲν πιστεύουν σὲ τίποτε. Γι’ αὐτὸ ἄλλωστε δὲν εἶναι πλέον εὐδιάκριτη ἡ διαφορὰ μεταξὺ κοσμιότητος καὶ ὑποκόσμου.

Ὕστερα ἀπὸ τόσες δοκιμασίες, ὕστερα ἀπὸ τέτοια τραγωδία καὶ καταστροφὴ ποὺ ζοῦμε, διότι ζοῦμε συντελεσμένη καταστροφή, ἔχει καταστεῖ πλέον σαφές ὅτι οἱ τύραννοι δὲν ἐνδιαφέρονται οὔτε γιά τὴν ἀνάπτυξη, οὔτε γιά τὸ φρόνημα, οὔτε γιὰ τὸ ἠθικὸ τῶν Ἑλλήνων. Περί Παιδείας οὔτε λέξη. Καὶ περιμένουμε αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι νὰ σώσουν τὴν Ἑλλάδα ἀπὸ ἐκείνους ποὺ τὴν ἔχουν συνθλίψει;

Ἀλλὰ γιὰ νὰ γίνουν διακριτὲς οἱ διαφορὲς ἢ οἱ ὁμοιότητες, χρειάζονται κριτήρια ποιότητας. Πῶς θὰ ἀνακάμψουμε οἰκονομικὰ καὶ πολιτικὰ ὅταν ἔχουμε παραιτηθεῖ ἀπὸ κάθε ἀξιολόγηση ποιότητας; Πῶς θὰ ἐπιβιώσουμε ἐὰν δὲν μποροῦμε νὰ κρίνουμε, ποιὸς ἀπειλεῖ καὶ ποιὸς ὠφελεῖ αὐτόν τὸν τόπο;

Ἀξιολύπητες καρικατοῦρες, ψοφοδεεῖς πολιτικάντηδες καὶ ποταποί διανοούμενοι, ντυμένοι τὴν μισθωτὴ τήβεννο τῆς σοφίας, παίζουν ἀνεύθυνα μὲ τὰ ἔθνη, μὲ τὸν ἄνθρωπο καὶ μὲ τὸν κρυμμένο μέσα του Θεό. Ἀκόμη καὶ ἐκεῖνοι ποὺ στὴ ζωή τους ἔλαμψε γιὰ μιὰ στιγμὴ κάτι ποὺ ἔμοιαζε μὲ τὸ πρόσωπο τοῦ ἰδανικοῦ, σήμερα κάθονται φρόνιμα στὸ οἰκουμενικὸ σκαμνὶ τῆς μετριότητος. Οἱ σκέψεις καὶ οἱ πράξεις μιᾶς θλιβερῆς μειοψηφίας ὁδηγοῦν μὲ μαθηματικὴ ἀκρίβεια τὴν Πατρίδα πρὸς τὴν καταστροφή. Διὰ τῆς βαρβαρότητας...."

Ολόκληρο το κείμενο, παρακάτω:

https://www.eoneolaia.com/draxasthe-eleftherias/

 Ιωάννα Καραγκιούλογου

Σταύρωση καὶ Ἀνάσταση. Νοηματοδοτοῦν τὸ πέρασμα ἀπὸ τὸ ἀφηρημένο στὸ συγκεκριμένο. Σηματοδοτοῦν τὸ πέρασμα ἀπὸ τὸν Λόγο στὴν Ὕπαρξη.

Μὲ Ὅραμα καὶ αὐταπάρνηση, μὲ αἴσθημα Δικαίου καὶ Πίστη, ὁ Ἐνάρετος ἐνσάρκωσε τὴν Εὐγένεια τῆς καταγωγῆς Του. Μὲ τὴν ἱστορικὴ πράξη αὐτοθυσίας γιὰ τὸ καλὸ τοῦ συνόλου, ἐξέφρασε τὸν ἀρχέγονο Ἔρωτα γιὰ τὸν Ἄνθρωπο καὶ τὴν Ἐλευθερία.

Τὸ Θεῖο Δρᾶμα μᾶς ὑπενθυμίζει τὸν Σκοπὸ τῆς Ὑπάρξεώς μας.

Τὴν Ἀνάσταση ἑνὸς Κόσμου, τὴν ἀπουσία τοῦ ὁποίου θρηνοῦν ὅλα τὰ Ἔθνη. Τὴν Ἱστορικὴ Ἀναγκαιότητα ποὺ θὰ συμπαρασύρει τὰ πάντα καὶ θά δοξάσει τὴν Ἑλλάδα.

Ἐκεῖ ὅπου τὸ ἐγώ συνθλίβεται, τὸ Φῶς τῆς Ἀληθείας Ζεῖ.

Καλή Ἀνάσταση, Φίλτατοι.

Καλή Λευτεριά.

Μὲ Ἀγάπη καὶ Σεβασμό,
Ἰωάννα Γ. Καραγκιούλογλου
Μεγάλη Παρασκευή, 22 Ἀπριλίου 2022

Εἱκ.: ” Καλή Ἀνάσταση καὶ Καλή Λευτεριά “
Ἐφημερίδα Δημοκρατία, ΑΡ.ΦΥΛ. 3.343, σ.07
Μεγάλη Παρασκευή, 22 Ἀπριλίου 2022

 

_________________________________________

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

” Καλή Ἀνάσταση καὶ Καλή Λευτεριά ”

Γράφει ἡ Ἰωάννα Γ. Καραγκιούλογλου

Ἄνοιξη τοῦ 340 π.Χ. Ὁλοκληρώνεται ἡ ἐκπαίδευση τοῦ Ἀλεξάνδρου καὶ ὁ Βασιλιᾶς Φίλιππος καλεῖ κοντὰ του τὸν Ἀριστοτέλη. Θέλει νὰ τὸν εὐχαριστήσει γιὰ τὴν ἄκρως εὐεργετικὴ πρὸς στὸν υἱὸ του διδασκαλία.

Στὴν κατ’ ἰδίαν συνάντησή τους, τοῦ λέει:

– Σοῦ εἶμαι εὐγνώμων. Ποιὸ δῶρο, ποιὰ χάρη ἐπιθυμεῖς;
– Μόνο μία, ἀπεκρίθη ὁ φιλόπατρις Ἀριστοτέλης.
– Πὲς μου ποιὰ εἶναι, καὶ θὰ τὴν ἔχεις.

Καὶ ὁ Σοφὸς Διδάσκαλος ἀπαντᾶ:

– Τὴν Ἀνάσταση τῆς Πατρίδος.

Ἄνοιξη τοῦ 2022. Ἀκόμη ὁ Ἕλλην δὲν λέει νὰ νοήσει ὅτι Πατρίδα καὶ διχασμός εἶναι ἔννοιες ἀσύμβατες.

Ὅπου διχασμός, ἐκεῖ καὶ σκοπιμότητα. Ἡ καλλιεργηθεῖσα ἐκείνη συνθήκη ποὺ ἀκινητεῖ τὴν φυσικὴ τάση τοῦ Ἕλληνα νὰ ἀναθεωρεῖ καὶ νὰ ἀνιχνεύει. Καὶ καθώς μετατρέπεται σὲ ὄργανο τῶν πιὸ σκληρῶν ἀπολυταρχικῶν καθεστώτων, νομίζει ὅτι σκέπτεται, ἐνῶ οἰκειοποιεῖται τὴν θέση ἑνὸς ὀργάνου ὡς δικὴ του σκέψη ἢ προτίμηση.

Ἀνέκαθεν ἡ πολιτειακὴ ἀντιπαράθεση ἦταν διπολική. Ἀπὸ τὴν μία τὸ πάτριο, τὸ δημοκρατικὸ ἰδανικὸ, καὶ ἀπὸ τὴν ἄλλη, ἡ μιαρὴ τυραννία. Τὶ κι ἂν ἀλλάζει χρῶμα ἤ γλῶσσα ὁ φορέας τῆς ἐξουσίας; Τὶ κι ἂν ἀλλάζει φορὰ ὁ ἄνεμος ποὺ τὸν παρασύρει; Αὐτὴ ἡ ἐναλλαγῆ ἔχει βολέψει θαυμάσια τοὺς τυράννους μας.

Ὁ Ἅγιος τῶν Γραμμάτων λέει: “(..) αἱ ἐκλογαί, αὐτὴ ἡ μόνη ἀσχολία μας, ἀφ’ ὅτου ἠλευθερώθημεν, ἀφ᾿ ὅτου δηλαδὴ μετηλλάξαμεν τυράννους.”

Σὲ καμμία ἐποχή, σὲ καμμία περίπτωση καὶ γιὰ κανέναν λόγο ἡ τυραννία δὲν εἶναι νόμιμη. Καὶ δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι νόμιμη διότι πρόκειται γιὰ κατάχρηση ἰσχύος. Πρόκειται γιὰ τὴν ἀπόλυτο ἐξουσία ἡ ὁποία ἀσκεῖται ἀπὸ ἕναν ἢ περισσότερους κυβερνῶντες πρὸς βλάβη τῶν κυβερνωμένων.

Τὸν τύραννο χαρακτηρίζει ἡ ὕβρις.

Ὁμιλοῦν γιὰ τὴν οἰκονομία μετρῶντας τὴν Ἑλλάδα μὲ μέτρα ἄλλων χωρῶν καὶ μὲ τοὺς ὄρους ποὺ ἔχει θέσει τὸ παγκόσμιο σύστημα. Τὸ ζήτημα ὅμως δὲν εἶναι πῶς θὰ μιμηθοῦμε καὶ θὰ ὑποταχθοῦμε σὲ κάποιους ἄλλους τυράννους, ἀλλά νὰ ἐξετάσουμε ποιὲς εἶναι οἱ δικές μας ἀνάγκες, πῶς θὰ ἀποκτήσει ἡ Ἑλλάδα παραγωγικότητα καὶ αὐτάρκεια. Ἐπίσης, μεῖζον ζήτημα εἶναι ὅτι οἱ πολιτικὰ καὶ οἰκονομικὰ κυρίαρχοι, δὲν πιστεύουν σὲ τίποτε. Γι’ αὐτὸ ἄλλωστε δὲν εἶναι πλέον εὐδιάκριτη ἡ διαφορὰ μεταξὺ κοσμιότητος καὶ ὑποκόσμου.

Ὕστερα ἀπὸ τόσες δοκιμασίες, ὕστερα ἀπὸ τέτοια τραγωδία καὶ καταστροφὴ ποὺ ζοῦμε, διότι ζοῦμε συντελεσμένη καταστροφή, ἔχει καταστεῖ πλέον σαφές ὅτι οἱ τύραννοι δὲν ἐνδιαφέρονται οὔτε γιά τὴν ἀνάπτυξη, οὔτε γιά τὸ φρόνημα, οὔτε γιὰ τὸ ἠθικὸ τῶν Ἑλλήνων. Περί Παιδείας οὔτε λέξη. Καὶ περιμένουμε αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι νὰ σώσουν τὴν Ἑλλάδα ἀπὸ ἐκείνους ποὺ τὴν ἔχουν συνθλίψει;

Ἀλλὰ γιὰ νὰ γίνουν διακριτὲς οἱ διαφορὲς ἢ οἱ ὁμοιότητες, χρειάζονται κριτήρια ποιότητας. Πῶς θὰ ἀνακάμψουμε οἰκονομικὰ καὶ πολιτικὰ ὅταν ἔχουμε παραιτηθεῖ ἀπὸ κάθε ἀξιολόγηση ποιότητας; Πῶς θὰ ἐπιβιώσουμε ἐὰν δὲν μποροῦμε νὰ κρίνουμε, ποιὸς ἀπειλεῖ καὶ ποιὸς ὠφελεῖ αὐτόν τὸν τόπο;

Ἀξιολύπητες καρικατοῦρες, ψοφοδεεῖς πολιτικάντηδες καὶ ποταποί διανοούμενοι, ντυμένοι τὴν μισθωτὴ τήβεννο τῆς σοφίας, παίζουν ἀνεύθυνα μὲ τὰ ἔθνη, μὲ τὸν ἄνθρωπο καὶ μὲ τὸν κρυμμένο μέσα του Θεό. Ἀκόμη καὶ ἐκεῖνοι ποὺ στὴ ζωή τους ἔλαμψε γιὰ μιὰ στιγμὴ κάτι ποὺ ἔμοιαζε μὲ τὸ πρόσωπο τοῦ ἰδανικοῦ, σήμερα κάθονται φρόνιμα στὸ οἰκουμενικὸ σκαμνὶ τῆς μετριότητος. Οἱ σκέψεις καὶ οἱ πράξεις μιᾶς θλιβερῆς μειοψηφίας ὁδηγοῦν μὲ μαθηματικὴ ἀκρίβεια τὴν Πατρίδα πρὸς τὴν καταστροφή. Διὰ τῆς βαρβαρότητας.

Φίλτατε Ἀναγνώστη.

Ὑπῆρξε μία ἐποχή, ὅπου τὸ νὰ εἶσαι Ἕλλην, ἦταν Νόημα ζωῆς. Ἐξασφάλιζε Τιμὴ καὶ Σεβασμό. Σήμερα ὁ Ἕλλην πολίτης ἀντιμετωπίζεται μὲ περιφρόνηση. Καὶ πῶς νὰ μὴν αἰσθάνεται ἔτσι, ἀφοῦ ταπεινώνεται, χάνει τὴν ἠθικὴ καὶ πολιτική του ὕπαρξη ἐνῶ ἡ Πατρίδα του στερεῖται τὰ πολυτιμότερα ἀγαθὰ; Τὴν Ἐλευθερία, τὴν Ὑγεία καὶ τὴν Δικαιοσύνη. Τὸν Πολιτισμό. Τὰ Γράμματα, τὶς Τέχνες καὶ τὶς Ἐπιστῆμες, ἀπὸ τὶς ὁποῖες τὰ Ἔθνη ἐνδυναμώνονται καὶ λαμπρύνονται;

“Ἡ Ἑλλὰς πρέπει πρῶτον νὰ μορφώνῃ Ἑλληνικῶς τὴν ἁπαλὴν ψυχήν τῶν τέκνων της. Ἀποτελεῖ θεῖα τιμὴ τὸ νὰ ἀναθρέψει κάποιος Ἑλληνόπαιδες, μὲ τὶς γνώσεις τῆς Ἱερᾶς μας Θρησκείας, νὰ τοὺς ἐκπαιδεύσει στὴν πάτριον γλῶσσα καὶ νὰ τοὺς προπαρασκευάσει γιὰ ἀνώτερες σπουδές. Οὕτῳ τὸ Ἔθνος φυλάττει τὸν ἐθνικὸν χαρακτῆρα του, δὲν νοθεύεται.”

Ὁ Κυβερνήτης εἶχε δίκιο.

Ἡ Πρόοδος δὲν εἶναι φυσικὸ φαινόμενο. Μόνον ἕνας μορφωμένος λαὸς μπορεῖ νὰ ἀνακτήσει, νὰ διατηρήσει καὶ νὰ ἀξιοποιήσει τὴν Ἐλευθερία. Μόνον ἡ πνευματική ἀπελευθέρωση μπορεῖ νὰ ὁδηγήσει σὲ πολιτικοὺς μετασχηματισμούς, οἱ ὁποῖοι μὲ τὴν σειρά τους θὰ ὁδηγήσουν στὴν ἀποτίναξη τῶν τυράννων καὶ στὴν Ἐλευθερία.

Τοῦτο τό Ἔθνος μετά ἀπό τέσσερις αἰῶνες θανάσιμης δουλείας, ἀνέκυψε τοῦ τάφου καί ἀνέλαβε τήν θέση του ἀνάμεσα στά ἐλεύθερα καί αὐτόνομα Ἔθνη.

Ἡ Ἐθνικὴ συνείδηση, ἡ συνενωτικὴ συνείδηση τῆς Ἑλληνικότητας, ἀναδύθηκε μέσα ἀπὸ τὴν συμμετοχὴ σὲ αὐτὴ τὴν κοινὴ πολιτειακὴ καὶ πολιτιστικὴ Ἀξιολογία. Ὁ ἄξονας μιᾶς οὐσιαστικῆς καὶ ὄχι ὀνομαστικῆς Πολιτείας εἶναι ἡ ζωντανὴ ἐπίγνωση τῆς Πολιτικῆς καὶ Πολιτιστικῆς Παράδοσης τοῦ Γένους.

Αὐτὴ εἶναι ἡ Κληρονομιὰ ποὺ παραλάβαμε ἀπὸ τοὺς προγόνους μας. Καὶ αὐτὸ ποὺ Εἴμαστε, μόνον ὁ Θεός μπορεῖ νὰ τὸ συμπληρώσει.

Πέρα ἀπό τὸν Χρόνο. Πέρα ἀπὸ τὸν Χῶρο. Πέρα ἀπὸ τὴν φθορά.

Ἑλληνικῷ τῷ Τρόπῳ.

Καλή Ἀνάσταση! Καλή Λευτεριά !

 

[Δημοσιεύθηκε στὴν ἐφημερίδα Δημοκρατία,
ΑΡ.ΦΥΛ. 3.343, Μεγάλη Παρασκευή, 22 Ἀπριλίου 2022, σ.07]

 ===========

Periklis Bozinakis


Επειδή πρέπει να θυμόμαστε, και επειδή όλα τα εγκλήματα συνδέονται με κάποιο Αριάδνειο νήμα με αυτους που τα διέπραξαν, όσος χρόνος κι αν μεσολάβησε.

Καμία γενοκτονία και καμία κατάλυση στοιχειώδους πολιτεύματος στις μέρες μας δεν θα είχε λάβει χώρα, αν λειτουργούσε η "δικαιοσύνη", έστω και τυπικά. Για παράδειγμα, το ανδρείκελο της ευρω-μαφίας που εικονίζεται στη φωτογραφία θα είχε εκτελεστεί, και η βουτηγμένη στο αίμα περιουσία του θα είχε δημευθεί μέχρι το τελευταίο σεντ. Βέβαια, αν λειτουργούσε η... "δικαιοσύνη" οι μισοί "παράγοντες" στον έρημο αυτό τόπο δεν θα είχαν γεννηθεί καν, και οι άλλοι μισοί θα σάπιζαν στη φυλακή. Αυτός είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, ένας από τους βασικούς πράκτορες του παρασιτικού κάτεργου της Ευρωζώνης στην αποικία μας, και εκπρόσωπος παράνομων συμφερόντων εχθρικών προς τη δημοκρατία, την πατρίδα και τον λαό της.. Ένοχος σωρείας κακουργημάτων και εσχάτης προδοσίας κατά συρροή, διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (που ΔΕΝ είναι ελληνική) από το 1994 μέχρι το 2002, και ακολούθως υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλα τα κρίσιμα χρόνια δηλαδή, από τότε που επιβλήθηκε η ανατριχιαστική συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι την παγίδευση της χώρας μας στο ευρώ με ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ και αδιανόητους όρους. Βασικός συνεργός του ο Ντήλερ Σημίτης και σύσσωμη η συμμορία του. Ακολούθως ο κύριος Παπαδήμος "φυτεύτηκε" ως... πρωθυπουργός (!!!) το 2011, τα ζοφερά χρόνια των Μνημονίων, από τα αφεντικά του στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, μέσα από το μίνι πραξικόπημα του πρησμένου παράσιτου, του συνταγματοκτόνου Βενιζέλου. Σε κάποιο πολιτισμένο μέρος του πλανήτη όταν παρουσιάζεται οικονομικό πρόβλημα τέτοιων διαστάσεων, ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας πάει φυλακή επειδή ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ τη ζημιά. Εδώ, στο τυμπανιαίο κουφάρι της Ευρώπης, αυτοί που ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ τη ζημιά προσχεδιασμένα, προς εξυπηρέτηση παράνομων συμφερόντων, είναι ζωντανοί και κυκλοφορούν ελεύθεροι.
ΥΓ: δεν θα κουραστώ να το γράφω. Η ολέθρια συνθήκη του Μάαστριχτ επιβάλλει κοινή αγροτική πολιτική των χωρών του Νότου με τις χώρες-εργαλεία της ΕΚΤ, αλλά ΟΧΙ και κοινή βιομηχανική πολιτική! Γιατί, αισχρά φερέφωνα της Νέας Τάξης, κοινή αγροτική πολιτική με χώρες που ΔΕΝ έχουν αγροτική παραγωγή; Γιατί αυτές οι χώρες με αγροτική παραγωγή να μην έχουν και κοινή βιομηχανική πολιτική με χώρες που ΕΧΟΥΝ ανεπτυγμένη βιομηχανία; Είναι ολοφάνερο το γιατί. Έτσι λειτουργούν τα παράσιτα. Και ο υπόκοσμος. Για να μην επισημάνω το τι σημαίνει να έχουν κοινό νόμισμα χώρες με εντελώς διαφορετικές (έως και αντίθετες) ανάγκες και οικονομίες. Για να μην αναφέρω το γεγονός πως όλα τα παραπάνω επιβλήθηκαν με μια συνθήκη ΠΟΥ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ, πράγμα τουλάχιστον τερατώδες, πολιτικά και νομικά. Και, ξέρετε, το κερασάκι στην τούρτα: η συνθήκη του Μάαστριχτ "προβλέπει" ότι στο κοντινό μέλλον το ένα τρίτο (!) των ευρωπαίων πολιτών θα βγει "εκτός", ως παράπλευρη απώλεια (!!) "Παράπλευρη απώλεια" οι άνθρωποι, εν καιρώ ειρήνης (!!!) Αν όλα αυτά είχαν εμποδιστεί, σήμερα καμία Big Pharma δεν θα αντιμετώπιζε τους ανθρώπους ως ινδικά χοιρίδια, καμία δήθεν "πανδημία" ή δήθεν "κλιματική αλλαγή" δεν θα μεθοδευόταν, καμία Ναζιστική Ουκρανική μαφία δεν θα γινόταν εργαλείο στα χέρια ψυχασθενών ΝΑΤΟϊκών, και κανένας θρασύδειλος Πλεύρης και κανένας αισχρός Γεροτζιάφας δεν θα τολμούσε ούτε να ψελλίσει το παραμικρό. Αλλά, βέβαια, ΑΝ η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν θα ήτανε πατίνι...

 

 

 

Σχόλια