Βάιντμαν: Δεν μπορείς να διαφωνείς με τις αγορές

Η 20η Αυγούστου είναι ορόσημο, όχι το τέρμα της διαδρομής προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης. Τα εύσημα για τα επιτεύγματα, η αναγνώριση των θυσιών και η συνταγή για την επόμενη ημέρα. Κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε περισσότερες πωλήσεις δανείων.



Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια στέκεται στα πόδια της και αυτό είναι πραγματικά «καλό νέο», τόνισε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σε ομιλία του στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.
Σε αυτή έκανε ειδική αναφορά στην μεγάλη πρόοδο που έγινε, την οποία χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρξαν σοβαρές κοινωνικές δυσκολίες από την προσαρμογή αυτές. «Αναγνωρίζοντας τις θυσίες, έχω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό λαό και τον τρόπο με τον οποίο όλοι εσείς υπομείνατε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Βάιντμαν, η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη. Επικαλέστηκε δε προς τούτο τις στατιστικές που δείχνουν ότι μόλις το 2% των Ελλήνων θεωρεί «καλή» τη σημερινή οικονομική κατάσταση.
«Η ανακοίνωση «αποστολή εξετελέστη» είναι πρόωρη. Η δουλειά δεν έχει τελειώσει», τόνισε επισημαίνοντας ότι οι «πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών».

Οι τράπεζες

Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι στηρίζει απόλυτα τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times ότι «πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες πρέπει να επιδιώξουν την πώληση κόκκινων δανείων περισσότερο εντατικά». Σημείωσε ότι μια περισσότερο αποτελεσματική δευτερογενή αγορά για τα κόκκινα δάνεια θα βοηθήσει να διαμοιραστεί το ρίσκο σε περισσότερους παίκτες και τόνισε ότι η μείωση τους θα επιτρέψει στον κλάδο να διαδραματίσει τον παραδοσιακό του ρόλο, αυτόν της στήριξης της οικονομίας.

Τα δημοσιονομικά

Ο κος Βάιντμαν επικαλέστηκε τον Γιάννη Στουρνάρα και στο θέμα των δημοσιονομικών. «Οι αγορές θα πάρουν σκληρή προσέγγιση» είχε πει ο διοικητής της ΤτΕ ΕΛΛ +2,11% και ο γερμανός τραπεζίτης προσέθεσε: δεν μπορείς να διαφωνείς με τις αγορές.
«Η επενδυτική εμπιστοσύνη πρέπει να επανακτηθεί και να διατηρηθεί. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική». Κατά τον ίδιο «αν η χώρα κρατηθεί σε ένα καθαρό δημοσιονομικό μονοπάτι θα μειωθεί ο δείκτης χρέους προς βιώσιμη τροχιά. Σε αυτό το σενάριο οι αγορές θα εμπιστεύονται αυξανόμενα τη χώρα». Τόνισε δε ότι ήδη η Ελλάδα έχει δομικό πλεόνασμα προϋπολογισμού και γι’ αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη.
Τέλος ο κος Βάιντμαν, όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο κ. ανέφερε ότι «η σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ δεν απαιτεί να επιλέξουμε μεταξύ αλληλεγγύης και σταθερότητας. Το αντίθετο είναι αλήθεια: χρειαζόμαστε και τα δυο: αλληλεγγύη και σταθερότητα».
=================
ΠΗΓΗ
=============

Weidmann: Οι αγορές θα είναι σκληρές, δεν μπορείς να διαφωνείς μαζί τους

Η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη αποκατάστασης και διατήρησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, προειδοποίησε ότι οι αγορές θα είναι σκληρές με την Ελλάδα και θα παρακολουθούν στενά τις οικονομικές πολιτικές της, ενώ τόνισε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς. 
"Πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά  την  ελληνική  οικονομία, την  προσφορά  περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών  μισθών", τόνισε ο ίδιος. 
"Η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί, πρέπει να υπάρξει πιο φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα", σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης τονίζοντας ότι "μόνο το 2% των Ελλήνων δηλώνουν ευχαριστημένοι με την κατάσταση της οικονομίας", το υπόλοιπο 98% θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση είναι κακή. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει αγγίξει μέχρι στιγμής τον πληθυσμό. 
Τράπεζες
Όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Weidmann τόνισε την ανάγκη για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων με ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς. "Μια πιο ευημερούσα οικονομία θα βοηθούσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει από την κρίση", πρόσθεσε ο ίδιος. 
Μάλιστα, ο Weidmann δεν δίστασε να στηρίξει "απόλυτα", όπως είπε, την πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times ότι "χρειαζόμαστε μια πιο φιλόδοξη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες πρέπει να επιδιώξουν την πώληση των κόκκινων δανείων πιο εντατικά". 
Δημοσιονομικά 
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα δημοσιονομικά και οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται στενά, ανέφερε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επικαλούμενος για άλλη μια φορά δηλώσεις του κ. Στουρνάρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: "Οι αγορές θα ακολουθήσουν σκληρή προσέγγιση. Δεν μπορείς να διαφωνείς μαζί τους". 
Επίσης ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης και διατήρησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. "Η εμπιστοσύνη των επενδυτών πρέπει να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την κατάλληλη πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής. Χάρη στα συμφωνηθέντα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, οι ανάγκες ρευστότητας θα είναι μάλλον περιορισμένες κατά τα προσεχή έτη. Περαιτέρω προστασία παρέχεται από το μαξιλάρι ρευστότητας", είπε. 
Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε τα  μεγάλα  βήματα  της Ελλάδας προς  τη  δημοσιονομική  και  οικονομική  βιωσιμότητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που επέφεραν οι προσαρμογές αυτές. "Αναγνωρίζοντας τις θυσίες, έχω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό λαό  και  τον  τρόπο  με  τον  οποίο  όλοι  εσείς  υπομείνατε  αυτή  τη δύσκολη  περίοδο", είπε.  
Επίσης,  αναγνώρισε  τις  αλληλεξαρτήσεις  μεταξύ  των  κρατών  μελών της ευρωζώνης. Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, ο κ. Weidmann ανέφερε ότι "η σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ δεν απαιτεί να επιλέξουμε  μεταξύ αλληλεγγύης και σταθερότητας. Το αντίθετο είναι αλήθεια: χρειαζόμαστε και τα δυο: αλληλεγγύη και σταθερότητα".
Σημειώνεται ότι η ΕΕΤ παρέθεσε, σήμερα 30 Αυγούστου επίσημο δείπνο προς τιμήν  του  Dr. Jens Weidmann,  Προέδρου  της  Deutsche Bundesbank, παρουσία του  Αντιπροέδρου  της  Κυβέρνησης  κ.  Γιάννη  Δραγασάκη,  του Αντιπροέδρου της  Νέας  Δημοκρατίας  κ.  Κωστή  Χατζηδάκη,  της  Προέδρου του  Κινήματος Αλλαγής  κας  Φώφης  Γεννηματά,  εκπροσώπων  του  πολιτικού κόσμου,  του Διοικητή  και  των  Υποδιοικητών  της  Τράπεζας της Ελλάδος, των Διοικήσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της  Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, των Διοικήσεων των Ελληνικών Τραπεζών και των επιχειρηματικών φορέων, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, καθώς και σημαντικού αριθμού διακεκριμένων Ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών.
==============
Blogger:
Οι αναρτήσεις σιγά - σιγά θα αραιώνουν, αφού μάλλον επαναλαμβανόμαστε:

Σχόλια