«Υπερδύναμη στις οφ σορ η Ελλάδα»

Τουλάχιστον 10.000 υπεράκτιες διακινούν 500 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης
Ως μία από τις πλέον δραστήριες χώρες στον τομέα της υπεράκτιας οικονομίας περιγράφει την Ελλάδα το Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της οργάνωσης κ. Τζον Κρίστενσεν σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που φοροδιαφεύγουν ή αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους».
«Ωστόσο, δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το μέγεθος της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής από οφ σορ στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ελεγκτικών αρχών και τραπεζικών πηγών, οι οφ σορ ελληνικών συμφερόντων ξεπερνούν κατά πολύ τις 10.000. «Οι υπεράκτιες εταιρείες που έχουν στα περιουσιακά τους στοιχεία μόνο ένα ακίνητο μεγάλης αξίας και τίποτα άλλο υπολογίζονται σήμερα στις 1.500. Κατά την εκτίμησή μου αυτές που δραστηριοποιούνται στα χρηματιστηριακά και στις επενδύσεις υπερβαίνουν τις 10.000», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Παναγιώτης Δουβής, πρώην διευθυντής Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ και συγγραφέας του βιβλίου «Οffshore δραστηριότητες». Βάσει μη επιβεβαιωμένων εκτιμήσεων, το μέγεθος της απώλειας εσόδων του κράτους ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ελληνικών συμφερόντων υπεράκτιες διακινούν περί τα 500 δισ. ευρώ. logger: εν ολίγοις η ελληνική επικράτεια και το ελληνικό κράτος χρησιμοποιείται ως κέλυφος από "μάγκες" για να κάνουν τις δουλειές τους μη πληρώνοντας ούτε ένα Ευρώ φόρους. Να ένα πεδίο δόξης λαμπρό για όποια κυβέρνηση - που σε συνεργασία με τις άλλες στην Ευρώπη, ήδη η Γερμανία κυνηγάει τους μπαταχτήδες σε μεγάλο βαθμό - θα βάλει στο χέρι όλα αυτά τα καλόπαιδα. Μα τι λέω! Ολόκληρος υπουργός είχε οφ σορ και εξακολουθεί να εμφανίζεται στα παράθυρα, ωσαν να μην έχει συμβεί τίποτα!)

  • Ωστόσο, δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή που προβληματίζουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς: όπως αναφέρουν πηγές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων- πρώην ΣΔΟΕ- από τις 15.000 αναφορές για ύποπτες συναλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία 12 χρόνια στην αρμόδια επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε περίπου 10.500 εμπλέκονταν είτε άμεσα είτε έμμεσα οφ σορ εταιρείες.

Δεν δίνουν στοιχεία
«Για ξέπλυμα προτιμώνται οι Μπαχάμες, οι Γρεναδίνες και ο Άγιος Βικέντιος, τα νησιά Μάρσαλ και γενικότερα οι απομακρυσμένοι από την Ευρώπη φορολογικοί παράδεισοι που δεν συνεργάζονται με τις Αρχές», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

«Αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη υπάρχουν περισσότεροι από 70 φορολογικοί παράδεισοι. Οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή μέσω οφ σορ ανέρχονται στο 2,25% του ΑΕΠ της Ε.Ε.», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κρίστενσεν.

Οι λόγοι για τους οποίους πολλοί Έλληνες προτιμούν να ιδρύσουν μια υπεράκτια εταιρία αντί μιας ελληνικής ανώνυμης ή ομόρρυθμης είναι πολλοί: κατ΄ αρχάς, μια υπεράκτια εταιρεία μπορεί να συσταθεί μέσα σε μία μόλις ημέρα, από έναν και μόνο μέτοχο και με ελάχιστο κόστος. Μάλιστα, εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνουν και μέσω Ίντερνετ την ταχύτατη σύστασή της. Αντίθετα για μία ελληνική ανώνυμη εταιρεία απαιτούνται πάνω από 70.000 ευρώ, ανάμειξη δικηγόρου, συμβολαιογράφου και εποπτευουσών αρχών, δύο μέτοχοι το λιγότερο και χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Ακόμα πιο σημαντικό προνόμιο των υπεράκτιων εταιρειών θεωρείται η δυνατότητα διατήρησης της ανωνυμίας: ανάλογα με τον φορολογικό παράδεισο όπου έχει έδρα η υπεράκτια, είτε δεν υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης των πραγματικών μετόχων είτε είναι δυνατή η γνωστοποίηση «ονομαστικών» μετόχων, οι οποίοι κατέχουν τις μετοχές για λογαριασμό άλλων. Υπό κανονικές συνθήκες, για να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία των πραγματικών μετόχων των υπεράκτιων απαιτείται αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τον φορολογικό παράδεισο όπου εδρεύει η οφ σορ. «Είναι μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι οι περισσότεροι φορολογικοί παράδεισοι δεν συνεργάζονται επί της ουσίας με τις Αρχές- ακόμα και όταν υποβάλλονται αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Ακόμα όμως και στην περίπτωση του Λονδίνου και των “δορυφόρων” του φορολογικών παραδείσων, τα αιτήματα δικαστικών συνδρομών αντιμετωπίζονται με “ψυχρότητα”», λέει ο κ. Κρίστενσεν.

«Τα τελευταία τρία χρόνια ελήφθησαν στοιχειώδη μέτρα ούτως ώστε οι Αρχές των φορολογικών παραδείσων να συγκεντρώνουν κάποια στοιχεία για τα φυσικά πρόσωπα. Ανάλογα δε με τον τόπο όπου εδρεύουν οι οφ σορ υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής. Για παράδειγμα στο Άιλ οφ Μαν, στη Βρετανία, δίνουν ευκολότερα στοιχεία φυσικών προσώπων- κατόπιν αιτήματος πάντα. Πολύ πιο δύσκολα μπορείς να βρεις πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες μιας υπεράκτιας στο Ναούρου», αναφέρουν πηγές της ΥΠΕΕ.

Ωστόσο, δικηγόροι που γνωρίζουν σε βάθος το σύστημα αναφέρουν ότι το προνόμιο της «υπεράκτιας» ανωνυμίας είναι... διάτρητο: «Με μερικές χιλιάδες ευρώ μπορεί κανείς να βρει όχι μόνο ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες οφ σορ, αλλά και παραστατικά των εντολών που δίνουν», επισημαίνουν.


ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ
Ακόμη και μέσω Ίντερνετ, μέσα σε μία ημέρα μπορεί κανείς να αποκτήσει υπεράκτια εταιρεία

Το κόλπο με τα ακίνητα

ΟΙ ΠΛΕΟΝ βασικοί λόγοι για τους οποίους προτιμώνται οι υπεράκτιες είναι η αποφυγή τού πόθεν έσχες, είτε πρόκειται για απόκτηση μεγάλης περιουσίας είτε για έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και η αποφυγή καταβολής φόρων κατά τη μεταβίβαση ακινήτων, αφού ο εκάστοτε κάτοχος των μετοχών της υπεράκτιας εταιρείας αποκτά και την κυριότητα του ακινήτου. Ο φορολογικός νόμος του 2002 προσπάθησε να βάλει φρένο στη φοροαποφυγή στα ακίνητα των υπεράκτιων, επιβάλλοντας ειδικό ετήσιο φόρο 3% επί της αντικειμενικής τους αξίας. Πράγμα που εν μέρει κατάφερε:

«Πριν από το 2003 υπήρχαν τουλάχιστον 3.000 υπεράκτιες εταιρείες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα ακίνητο μεγάλης αξίας. Υπολογίζεται ότι μετά την εφαρμογή του νόμου του 2002- κατά την προθεσμία των έξι μηνών που δινόταν τότε- ο αριθμός αυτών των οφ σορ μειώθηκε κατά 50%. Όμως, εξαιρέθηκαν οι ασχολούμενοι με τη ναυτιλία», επισημαίνει ο πρώην διευθυντής Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ κ. Δουβής. Επιπλέον, ο νόμος του 2002 επιχείρησε να περιορίσει τα φαινόμενα των τριγωνικών συναλλαγών και των υπερτιμολογήσεων με την κατάργηση της έκπτωσης των δαπανών που πραγματοποιούνταν από επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα προς υπεράκτιες.

Σε αυτήν τη ρύθμιση όμως οι ενδιαφερόμενοι εντόπισαν ένα «παραθυράκι»: «Από το 2003 και μετά, στις ελληνικές επιχειρήσεις δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες όταν τα τιμολόγια έχουν εκδοθεί από οφ σορ. Βρέθηκε όμως μία μέθοδος, ώστε στα τιμολόγια μεταξύ της υπεράκτιας και του Έλληνα επιχειρηματία να μεσολαβεί μία εταιρεία “αντιπροσώπευσης” (nominee company), που συνήθως έχει έδρα στη Μεγάλη Βρετανία και έτσι να χάνονται τα ίχνη της οφ σορ», λέει ο κ. Δουβής. Και στον τομέα των ακινήτων όμως έχει ήδη δημιουργηθεί πατέντα για χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, μείωση φόρου μεταβίβασης και άλλες ελαφρύνσεις.

Δημιουργούνται κτηματομεσιτικές εταιρείες (real estate) οι οποίες έχουν στην κατοχή τους τα ακίνητα και ως ιδιοκτήτης των εταιρειών αυτών εμφανίζεται μία υπεράκτια. Ωστόσο, επειδή η σύσταση των κτηματομεσιτικών εταιρειών και των υπεράκτιων για τη συγκεκριμένη πατέντα υπολογίζεται ότι κοστίζει τουλάχιστον 5.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 3.000-4.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα, απευθύνονται στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4515967


Mεταγεννέστερη εγγραφή (15/2/2010 ΕΘΝΟΣ) 

Σε off-shore εταιρείες 3.500 «χρυσά» ακίνητα

Αγνωστος αριθμός υπεράκτιων εταιρειών διαθέτει βίλες, κυρίως στα βόρεια προάστια αλλά και σε κοσμικά νησιά, αξίας πολλών εκατομμυρίων πληρώνοντας μόλις 10 εκατ. ευρώ για φόρους 

Eταιρείες, φαντάσματα, δαίδαλος συναλλαγών, τιμολόγια που κάνουν τον γύρο του κόσμου, εμπορεύματα που κοστολογούνται στο εκατονταπλάσιο της αξίας και κέρδη που μένουν αφορολόγητα. Το πανόραμα των offshore περιλαμβάνει «εταιρείες γραμματοκιβώτια» σε παραδείσους όπως τα νησιά Καϊμάν, το Τουβάλου και οι Παρθένοι νήσοι.

Πολυτελή σκάφη και αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο Κολωνάκι και στην Αράχωβα ανήκουν σε... υπεράκτιους ιδιοκτήτες, ενώ η «ευρηματικότητα» του Ελληνα επινόησε ακόμα και ιατρικά φακελάκια να κατατίθενται σε offshore. Η δε νέα μόδα είναι η αμοιβή επαγγελματιών και στελεχών επιχειρήσεων να μην πληρώνεται εν Ελλάδι, αλλά μέσω π.χ. Κύπρου, με τη βοήθεια της πολυδαίδαλης φορολογικής νομοθεσίας.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.500 υπεράκτιες εταιρείες που κατέχουν πολυτελή ακίνητα και βίλες αξίας εκατομμυρίων ευρώ στις πλέον ακριβές περιοχές της χώρας, που περνούν αφορολόγητα από χέρι σε χέρι μαζί με τη μετοχή της offshore, ενώ οι καταβληθέντες φόροι δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ!
«Εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.500 ακίνητα που ανήκουν σε offshore εταιρείες και τα οποία βρίσκονται κυρίως στα βόρεια προάστια, στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, ενώ συχνά είναι κατοικίες που ανήκουν σε επωνύμους από τον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.
Τα ακίνητα αυτά, βέβαια, έχουν μεγάλη αντικειμενική και εμπορική αξία», λέει ο δρ Δημήτρης Μελάς, οικονομικός επιθεωρητής, επικεφαλής στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο αριθμός των offshore σήμερα στην Ελλάδα είναι άγνωστος, αφού αρκετές ανοίγουν και κλείνουν, διεκπεραιώνοντας μόνο μια συναλλαγή. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι ανέρχονται σε 10.000, πλέον, όσων διαθέτουν ακίνητα.
Οσο για τους εγχώριους αντιπροσώπους, πρόσφατα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων εντόπισε Ελληνα που εκπροσωπεί... 120 υπεράκτιες εταιρείες.
Μαύρο χρήμα. «Και δεν είναι ο μόνος», λένε σιβυλλικά στελέχη της ΥΠΕΕ που προσπαθούν να ξεσκεπάσουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη «σαφάρι» στα υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας για να εντοπιστούν τα «φιλέτα» των offshore.
Αντίστοιχα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο υπάρχουν 645 ενεργοί κωδικοί με έδρα φορολογικούς παραδείσους, που συνολικά κατέχουν πακέτα μετοχών αξίας 3-4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μαζί με τους μη ενεργούς κωδικούς στο ΧΑΑ καταγράφονται 3.575 επενδυτές από offshore εταιρείες, ενώ μακράν στη λίστα βρίσκονται τα νησιά Καϊμάν με 1.794 κωδικούς επενδυτών που επέλεξαν κάποια στιγμή το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
«Η πρόσφατη εξαγγελία από το υπουργείο Οικονομικών για αύξηση της φορολόγησης των offshore που διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα, από το 3% της αντικειμενικής αξίας που ισχύει στο 10% ετησίως, έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό, να καταστήσει μη συμφέρουσα τη διατήρηση των ακινήτων, αφού μέσα σε μια δεκαετία η εταιρεία θα έχει καταβάλει ως φόρο το σύνολο της αντικειμενικής αξίας του», εξηγεί ο κ. Δαμιανός Ευστρατιάδης, οικονομολόγος και γραμματέας στο Ινστιτούτο Οικονομικών Φορολογικών Μελετών.
«Πρόκειται για ακίνητα που για το εισόδημα που προσφέρουν δεν καταβάλλεται φόρος. Τώρα γίνεται προσπάθεια να βρεθούν όλα τα ακίνητα των offshore και να συνδυαστούν με το κτηματολόγιο.
Κάτοχοι είναι ίσως όσοι έχουν λόγους να κρύβονται, είτε να μην εμφανίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και βεβαίως να μην πληρώνουν φόρο μεταβίβασης για ακίνητα υψηλής αξίας. Αποτέλεσμα, αυτή η φοροδιαφυγή στερεί σημαντικά έσοδα από χώρες όπως η Ελλαδα», λέει και σημειώνει ότι «συχνά οι offshore κινούνται στα όρια της νομιμότητας».
«Με τη φορολόγηση στο 10%, η αξία του ακινήτου απαξιώνεται σε 10 χρόνια, ενώ πριν χρειάζονταν 33 χρόνια, άρα δεν υπάρχει όφελος και στην ουσία είναι σαν να πληρώνουν ενοίκιο. Εκεί όπου υπάρχει όφελος είναι στις μεταβιβάσεις. Οι υπεράκτιες εταιρείες συνήθως έχουν μορφή ΕΠΕ και η μεταβίβαση των μετοχών -που γίνεται στο εξωτερικό- σημαίνει ότι δεν καταβάλλεται κανένας φόρος, διότι το ακίνητο το κατέχει ο έχων τις μετοχές», λέει ο δρ Δημήτρης Μελάς.
10.000 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Το τέχνασμα με τις εικονικές τριγωνικές συναλλαγές
«Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς πόσες υπεράκτιες είναι στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 10.000 εταιρείες. Μερικές ίσως ενεργοποιούνται μόνο π.χ. για 5 ημέρες και μετά φεύγουν εκτός χώρας. Πάντως, όταν ανέβαινε το ΧΑΑ, η δημιουργία υπεράκτιας για πολλούς ήταν θέμα κοινωνικού στάτους...», λέει ο δρ Δημήτρης Μελάς και σημειώνει ότι κάθε χώρα εξειδικεύεται σε ένα αντικείμενο: holding το Λιχτενστάιν και τραπεζικά ο Παναμάς...
«Πολλές offshore συνήθως ασχολούνται με ‘transfer pricing’, σε εικονικές τριγωνικές συναλλαγές, με σκοπό τη μείωση των κερδών ή την αύξηση του κόστους των μητρικών επιχειρήσεων στην περίπτωση της κυπριακής πραγματικότητας όπου υπήρξε μετασχηματισμός υπεράκτιων επιχειρήσεων σε κυπριακές.
Παρά την αλλαγή της κυπριακής νομοθεσίας και του φορολογικού συντελεστή (από 4,25% σε 10%), αυτός παρέμεινε ιδιαίτερα χαμηλός, υστερώντας ουσιαστικά κατά δεκαπέντε μονάδες του μέσου ελληνικού φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων. Επιπλέον, η αμφιλεγόμενη μέχρι τότε υπεράκτια οντότητα ενδύθηκε τον μανδύα της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
«Ο γύρος του κόσμου»
Τι σημαίνει τριγωνικές πωλήσεις; Επειδή π.χ. στην Κίνα το κόστος εμπορευμάτων είναι χαμηλό, εάν το πουλήσει κάποιος εδώ, ο συντελεστής κέρδους θα είναι 1.000%, άρα και ο φόρος θα είναι τεράστιος. Οι εταιρείες κάνουν τη μέθοδο ανατιμολόγησης με το τριγωνικό σύστημα πώλησης από εταιρεία σε εταιρεία. Οι υπεράκτιες έχουν ειδικά φορολογικά καθεστώτα και τελικά τα μεν εμπορεύματα θα έρθουν κατευθείαν στον Πειραιά, αλλά τα τιμολόγια θα έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.
Τα τρικ του συστήματος καταγράφονται και από πολίτες μέσα από τη δημόσια διαβούλευση, οι οποίοι εξηγούν το κόλπο: «...Οταν αγοράζουμε εμπόρευμα από τρίτη χώρα, π.χ. 10 ευρώ, το τιμολογούμε στην Ελλάδα 90 ευρώ, άρα όταν το πουλάμε εδώ 100 ευρώ φορολογούμαστε για 10 ευρώ και όχι για 90 που θα έπρεπε. Το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να κάνει τίποτε απολύτως, είναι θέματα διεθνούς εμπορικού δικαίου».
ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΟΙ OFF-SHORE
Από επιστήμονες μέχρι και ελεύθεροι επαγγελματίες
Ενας εκπρόσωπος για 120 offshore εταιρείες... Φαίνεται απίστευτο, αλλά πρόκειται για υπαρκτό φαινόμενο που εντοπίστηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων που έχει θέσει στο στόχαστρο τις υπεράκτιες ποικίλες δράσεις, αναζητώντας εάν έχουν παρεκκλίνει από τα όρια της νομιμότητας πάνω στα οποία συχνά κινούνται. Στο όνομα υπεράκτιων εταιρειών ανήκουν ενίοτε θαλάσσια σκάφη και πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ offshore είχαν ανοίξει ακόμα και ιατροί προκειμένου να κατατίθενται εκεί τα «φακελάκια» των ασθενών τους.
Η αποκάλυψη αυτή είχε γίνει από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, στο γραφείο του οποίου είχαν φτάσει πολλές καταγγελίες πολιτών για εταιρείες που δημιούργησαν κυρίως χειρουργοί, προκειμένου να πάρουν το «φακελάκια» και να μη γίνουν αντιληπτοί. Τώρα η μόδα μεταφέρεται σε επαγγελματίες και στελέχη της αγοράς που για να αποφύγουν τη βαριά φορολογία αποκτούν εταιρεία π.χ. στην Κύπρο και εκεί εισπράττουν ακόμα και τον μισθό τους.
Δεν φορολογούνται
Το σημειώνει, μάλιστα, στη δημόσια διαβούλευση και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, καθηγητής Μανώλης Δρεττάκης: «Διάφοροι ελεύθεροι επαγγελματίες καταφεύγουν στο εξής τέχνασμα για να αποφύγουν παντελώς τη φορολόγησή τους. Ιδρύουν μια εταιρεία είτε σε χώρα offshore είτε στην Κύπρο (ευνοϊκό το φορολογικό καθεστώς - ήτοι 10%) και αντί να τιμολογούν για τις υπηρεσίες που παρέχουν στην Ελλάδα, βάζουν τις ξένες αυτές εταιρείες να τιμολογούν για τις υπηρεσίες τους.
Με αυτό τον τρόπο δεν αποδίδουν ΦΠΑ (η Κύπρος είναι στην ΕΕ οπότε δεν μπαίνει ΦΠΑ) και δεν φορολογούνται καθόλου στην Ελλάδα (μπορεί ας πούμε να παίρνουν και επίδομα αλληλεγγύης). Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην αγορά. Θα πρέπει να ελέγχονται οι εταιρείες που δέχονται τιμολόγια υπηρεσιών από offshore ή κυπριακές εταιρείες και σε περίπτωση που η υπηρεσία είναι μαϊμού ή έγινε στην Ελλάδα να τιμωρούνται και οι δύο εμπλεκόμενοι».
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
«Τα τελευταία 5 χρόνια δεν έγινε κανένας έλεγχος»
Το πρόβλημα με τις offshore εταιρείες περιέγραψε προχθές ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας: «Ποτέ δεν πήγε το κράτος, από το 2003 που ψηφίστηκε ο νόμος, να κάνει πραγματικό έλεγχο. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έγινε ποτέ κανένας έλεγχος. Αποτέλεσμα, τα δηλωθέντα έσοδα από αυτές τις εταιρείες να είναι κάτω από 10 εκατ. ευρώ.
Τα ακίνητα βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, άρα μπορούμε να πάμε επιτόπου, όταν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τον φόρο, και να διασφαλίσουμε ότι θα πληρωθεί. Δεν είναι εταιρείες οι οποίες διακινούν από το εξωτερικό και δεν μπορεί κανένας να πιάσει τις συναλλαγές, είναι ακίνητα που βρίσκονται σε συγκεκριμένα μέρη της ελληνικής επικράτειας».
7 «παράδεισοι» με μετοχές ανω των 3 δισ. €
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να περιοριστεί το ξέπλυμα χρήματος, από τον περασμένο Απρίλιο, ζήτησε από τις Χρηματιστηριακές Εταιρείες να μην ανοίγουν κωδικούς και να μην κάνουν συναλλαγές με υπεράκτιες εταιρείες εάν δεν γνωρίζουν τον τελικό δικαιούχο ιδιοκτήτη.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΧΑΑ (Ιανουάριος 2010) υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες με έδρα χώρα που θεωρείται φορολογικός παράδεισος, οι οποίες έχουν επενδύσει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αν και πολλές θεωρούνται ανενεργές, οι εταιρείες μόνο από επτά «παραδείσους» κατέχουν μετοχές αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ...
Φορολογικοί παράδεισοι
Εκτιμάται ότι οι υπεράκτιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανέρχονται σε τουλάχιστον 10.000 και βρίσκονται σε εξωτικές τοποθεσίες όλης της υφηλίου όπως τα νησιά Καϊμάν, οι Βερμούδες και οι Παρθένοι νήσοι, αλλά και σε κρατίδια της Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 645 ενεργοί κωδικοί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με έδρα φορολογικούς παραδείσους και κατέχουν πακέτα μετοχών αξίας τριών μέχρι τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ  
gapostolidis@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=10236906

 ==================

 

Οι offshore εταιρείες αποτελούν «άσυλο»
για χιλιάδες ακίνητα


Του Τασου Tελλογλου

H περίπτωση του Ελληνα εφοπλιστή, ο οποίος κατείχε, μέσω υπεράκτιων εταιρειών, πάνω από 140 ακίνητα, για τα οποία δεν είχε καταβάλει ποτέ τον φόρο του 3%, από το 2003 και μετά, δεν είναι η μοναδική και δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Ανώτερο στέλεχος του φοροελεγκτικού μηχανισμού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, παραδέχεται, μιλώντας στην «Κ», ότι «υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα ελεγκτικού μηχανισμού», που... αξιοποιείται αναλόγως. Mόνο στη δικαιοδοσία της ΔOY Κηφισιάς υπάρχουν σήμερα 550 τέτοιες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα, τα οποία, έως πρότινος, δεν είχαν ελεγχθεί.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν πρόκειται για εταιρείες που εμπίπτουν στον νόμο 89/67. Τέτοιες υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων υπάρχουν ακόμα στη Μύκονο, αλλά και στη Ρόδο. Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να ελεγχθούν, μετά τη σχετική παράταση που δόθηκε, ώς το τέλος του τρέχοντος έτους, διαφορετικά οι τυχόν απαιτήσεις του Δημοσίου παραγράφονται... Κι όλα αυτά, γιατί ο νομοθέτης είχε διαμορφώσει ώς την ψήφιση του πρόσφατου φορολογικού νομοσχεδίου (ν.3842/2010) ένα πλούσιο ως προς τις εξαιρέσεις νομικό πλαίσιο που έδινε σοβαρές δυνατότητες «διαπραγμάτευσης» μεταξύ της διοίκησης και του πραγματικού κατόχου της υπεράκτιας ή άλλης αλλοδαπής εταιρείας που κατείχε ακίνητο.

Με τον παλαιότερο νόμο του 2002 (ν.3091), με τον οποίο φορολογήθηκαν για πρώτη φορά οι υπεράκτιες εταιρείες, οριζόταν στο άρθρο 15 ότι «εταιρείες οι οποίες έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα... καταβάλλουν ειδικό ετήσιο φόρο τρία τοις εκατό (3%) επί της αξίας αυτών...». Οι εξαιρέσεις ωστόσο ήταν πολλές με σημαντικότερες:

– Τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.89/1967, εφόσον πρόκειται για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν ή για ακίνητα που εκμισθώνουν σε ναυτιλιακές εταιρείες.

- Τα ακίνητα εταιρειών που μέχρι την έναρξη της ισχύος τους ανήκουν σε «ναυτιλιακά συμφέροντα...».

- Για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2003 – εφόσον τα χρήματα που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα για την απόκτηση των ακινήτων αυτών προέρχονται από ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Η γενικότητα της διατύπωσης αυτής («ναυτιλιακά συμφέροντα») απαλλάσσει, σύμφωνα με όλες τις ερμηνείες στελεχών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, από την υποχρέωση καταβολής του φόρου 3% φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν αγοράσει ακίνητα με την εισαγωγή ναυτιλιακού συναλλάγματος.

Aφορά, ωστόσο, τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί ώς το 2003 και όχι μετά την 1η Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου. Οι ιδιοκτήτες αυτών πρέπει να καταβάλουν το 3% και τα παρένθετα πρόσωπα (π.χ. διαχειριστές υπεράκτιων εταιρειών) ευθύνονται σε ολόκληρο με τον υπόχρεο για την καταβολή του φόρου.

Κλείνουν «τρύπες»

Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου «κλείνουν οι τρύπες» των προηγούμενων ρυθμίσεων καθώς:

- «Εταιρείες» (όχι απαραίτητα υπεράκτιες – αλλά και υπεράκτιες) απαλλάσσονται του τεράστιου πραγματικά φόρου 15% επί της αξίας του ακινήτου, εφόσον «τα φυσικά πρόσωπα» διαχειριστές τους «έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου στην Ελλάδα» κι αυτό ανεξαρτήτως εθνικότητας.

- Διευρύνεται η ποικιλία των μορφών των νομικών προσώπων που υπάγονται στη νέα ρύθμιση. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται πλέον και τα ιδρύματα «τύπου Λιχτενστάιν» (Anstalt).

- Οι χώρες προέλευσης των εταιρειών διαχωρίζονται πλέον σε «συνεργάσιμες» και «μη συνεργάσιμες». Οσες υπεράκτιες εταιρείες έχουν έδρα σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν έχει σύμβαση διοικητικής συνδρομής με την Ελλάδα και τουλάχιστον άλλες 11 χώρες της Ενωσης για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής, θα καταβάλλουν το 15%.

- Θα συνδυαστούν τα στοιχεία από τις εφορίες με εκείνα από το Κτηματολόγιο.

Ακριβή στοιχεία για το σύνολο των ακινήτων που είναι «γραμμένα» σε υπεράκτιες εταιρείες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία για το «τι ποσοστά» κατέχουν στο χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρείες από χώρες - φορολογικούς παραδείσους που «δεν συνεργάζονται» και που εκτός από συναλλαγές στο χρηματιστήριο βρίσκονται και στην αγορά ακινήτων.

Το ποσοστό, μόνο για εταιρείες προερχόμενες από τα Νησιά Καϊμάν, Παναμά, Βρετανικές Παρθένες Νήσους, Νησιά Μάρσαλ, Βερμούδες και Λιχτενστάιν προσέγγιζε τον Σεπτέμβριο του 2007 το 9,54% των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στο χρηματιστήριο της Αθήνας ή τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν συνυπολογίζονται κεφάλαια σε κτήσεις της Μ. Βρετανίας που χαρακτηρίζονται βρετανικό έδαφος, κτήσεις της Ολλανδίας που θεωρούνται ολλανδικό έδαφος και η Κύπρος.

Την κορυφή του πίνακα «οδηγούν» με 4,90% επί του συνόλου των κεφαλαίων εταιρείες των Νησιών Καϊμάν που μέσα σε οκτώ μήνες από τις 31.12.2006 ώς τις 28.9 του 2007 προσείλκυσαν κεφάλαια από 2,558 δισ. ευρώ στα 4,958 δισ. ευρώ. Συνολικά, είχαν καταγραφεί στο αποθετήριο του Χ.Α. πάνω από 1.790 κωδικοί επενδυτών που είχαν επιλέξει να κάνουν «επένδυση» στο χρηματιστήριο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_23/05/2010_402111 

====================

Tί είναι όμως αυτές οι εταιρείες;

ΕΤΑΙΡΙΕΣ OFF SHORE
(ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ)

Του Δρ Α. Κακαρά
Διδάσκων (ΠΔ 407) Πανεπιστημίου Αιγαίου




Η υπεράκτια εταιρία (Off Shore) είναι το νομικό εύρημα παγκόσμιας εφαρμογής, που παρέχει τη νομότυπη ευχέρεια στον ιδιοκτήτη της, να κρύβει πίσω της περιουσία οιασδήποτε προέλευσης και είδους. Είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη του κόσμου, χρησιμοποιείται και από κυβερνήσεις και από ιδιώτες.

Ο κάτοχός της μπορεί να μην είναι ορατός, αφού τίποτα δεν τον υποχρεώνει να εμφανίζεται ως φυσικό πρόσωπο, ενώ μπορεί να εμφανίζει ως ιδιοκτήτη μία άλλη υπεράκτια, ή ένα δικηγόρο, ή οιοδήποτε πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του (αχυράνθρωπο) με την προϋπόθεση να ελέγχεται απ’ αυτόν.


Ο τρόπος και οι προϋποθέσεις με τις οποίες λειτουργούν αυτά τα ΄΄ευρήματα΄΄ είναι απλός.
Ο δικηγόρος της ΄΄χ΄΄ χώρας (π.χ. της Ελλάδας, Ιταλίας, Παναμά κλπ) που στις δραστηριότητές του είναι και η διαχείριση των Off Shore, είναι σε θέση σε ελάχιστο χρόνο να ΄΄χτίσει΄΄ την εταιρία με μόνα στοιχεία:
· τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ, Board of Directors, που είναι συνήθως δύο ή τρία ανάλογα με τη χώρα που θα φιλοξενείται),
· τον επιθυμητό αριθμό μετοχών που εκτυπώνονται ταχύτατα οπουδήποτε άρα και στην Ελλάδα, και
· τα περιουσιακά στοιχεία που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης της να εντάξει σ’ αυτήν. Τέτοια μπορεί να είναι κινητά και ακίνητα κάθε είδους, λογαριασμοί τραπεζών, εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί, οικοδομικές ή άλλες εταιρίες κ.ο.κ.
· το πρόσωπο που θα του ανήκουν οι μετοχές ήτοι τον ιδιοκτήτη της εταιρείας και της περιουσίας της
Η ένταξη στην υπεράκτια οποιασδήποτε περιουσίας είναι η πρώτη και μόνη συμβολαιογραφική πράξη που γίνεται με βάση την ελληνική νομοθεσία. Εάν όμως η αγοραζόμενη περιουσία ανήκει σε άλλη Off Shore, τότε ο πραγματικός πωλητής και ο πραγματικός αγοραστής μπορούν να μην φαίνονται, εφόσον εκπροσωπούνται νομότυπα, επί παραδείγματι από ένα δικηγόρο. Επομένως φορολογία μεταβίβασης θα καταβληθεί και δη κατά πολύ μειωμένη, μόνον εάν ο ένας από τους συμβαλλόμενους είναι φυσικό πρόσωπο. Όταν αμφότεροι είναι υπεράκτιες εταιρίες το κράτος δεν συμμετέχει, άρα και φόρος δεν καταβάλλεται (όπερ και το συνηθέστερο).

Σημειώνεται πως κανείς μα κανείς μη βλαξ αγοραστής μιας υπεράκτιας εταιρίας δεν την αγοράζει εάν δεν γνωρίζει το πλήρες ιστορικό της, που εμφανίζεται όχι μόνον από βεβαιώσεις των πρώην κατόχων πως δεν οφείλει πουθενά και τίποτε (προϋπόθεση για την αγορά της) αλλά από το βιβλίο της εταιρίας (minute book) όπου υποχρεωτικά περιέχονται και αριθμημένα όλα απολύτως τα πρακτικά και εμφανίζονται όλες οι πράξεις (αγορές, πωλήσεις, μεταβιβάσεις κλπ) που έχουν γίνει από την ίδρυσή της.

Επομένως όποιος λέει πως όταν αγοράζει μια Off Shore δεν γνωρίζει τι περιουσία είχε στο παρελθόν της, απλά λέει χοντρά ψέματα και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν πολύ καλά και των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής και όλοι όσοι καγχάζουν ακούγοντας την ηλιθιότητα αυτή.

Ο Πειραιάς (και όχι μόνον) με τους δικηγορικούς ΄΄οίκους΄΄ που καλύπτουν τη ναυτιλιακή κοινότητα, είναι κέντρο τέτοιων δραστηριοτήτων, αφού κάθε πλοίο καλύπτεται από μία το λιγότερο off shore.

Έχει γραφεί πως στην Ελλάδα λειτουργούν μόνον για ιδιοκτησία ακινήτων πολύ πάνω από τρεις χιλιάδες υπεράκτιες εταιρίες. Εάν οι πολυτελείς βίλες και τα διαμερίσματα είναι τόσα, τότε ο αριθμός είναι σωστός.

Υπάρχουν βέβαια και οι υπόλοιπες με πλοία, εφημερίδες, κότερα, αεροπλάνα, έναν και μόνο λογαριασμό (για τις μίζες και το ξέπλυμα χρήματος), άλλες εταιρίες κλπ.
Συνήθως προτιμάται η ένταξη στην ίδια Off Shore ενός μόνον περιουσιακού στοιχείου, (π.χ. ενός λογαριασμού, ενός πλοίου, ενός διαμερίσματος πχ στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μίας βίλας, μίας άλλης υπεράκτιας ...).

Τούτο γίνεται για λόγους πρόνοιας ώστε, να είναι εύκολη η μεταβίβαση των μετοχών της σε ένα πρόσωπο ή (το συνηθέστερο) σε άλλη υπεράκτια άμεσα. Αυτό επιτυγχάνεται απλά με τη μεταβίβαση των ή της μετοχής ολόκληρης της εταιρίας με ένα πρακτικό του ΔΣ που συντάσσει σε δέκα λεπτά ο δικηγόρος.

Αλλά και για να αποκλειστεί ο κίνδυνος της απώλειας όλων των περιουσιακών της στοιχείων, εάν ένα από αυτά πέσει έξω επιχειρηματικά. Π.χ. εάν στην ίδια υπεράκτια ενταχθεί μία άλλη Off Shore που διαθέτει μία πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη και άλλη μία στην Κυψέλη και προστεθεί ακόμα το διαμέρισμα στην Αρεοπαγίτου, στην περίπτωση που ΄΄κατασχεθεί΄΄ το διαμέρισμα για χρηματισμό, τότε θα παρασύρει και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία ήτοι, τις πολυκατοικίες εν προκειμένω.

Εννοείται ότι το ΄΄πόθεν έσχες΄΄ που προβάλλεται ως η πανάκεια και η ρομφαία πάταξης της διαφθοράς, αξίζει όσο και η θέληση των ερευνητών. Έτσι επιβάλλεται στους σεβόμενους τα αγαθά του συστήματος αυτού και το δικαίωμά τους να κατέχουν προϊόντα συνήθως προερχόμενα από τον κόπο τρίτων, να οργανώνουν μια υπεράκτια για κάθε περιουσιακό στοιχείο που θέλουν να αποκρύψουν, εξάλλου το κόστος της για τέτοιες περιουσίες και για το μαύρο χρήμα των πλουτοκρατών, των καταχραστών και των διεφθαρμένων είναι ελάχιστο. Κάποια πρόσθετα πρακτικά και χρήσιμα στοιχεία όμως είναι απαραίτητο να εκτεθούν εδώ.

Οι μετοχές που έχουν εκδοθεί και υπογραφτεί από τον Πρόεδρο του ΔΣ και το γραμματέα του, μπορεί να είναι μία ή περισσότερες, ονομαστικές ή ανώνυμες ανάλογα με την επιθυμία του κατόχου.

Συνήθως
για ευκολία διαχειρίσεώς τους είναι ανώνυμες με την επισήμανση ΄΄Στον φέροντα΄΄ (To the Bearer). Οπότε και εκείνος που τις έχει στα χέρια του (Share Holder) ελέγχει και την περιουσία της εταιρίας.

Ο ιδιοκτήτης (ή οι ιδιοκτήτες) φυλάσσει σε θυρίδα στην τράπεζα ή σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του τις μετοχές και ανάλογα σε ποιον θέλει να μεταβιβάσει, δωρίσει, πωλήσει την περιουσία, τις παραδίδει χωρίς τη μεσολάβηση συμβολαιογράφου ή άλλου φορέα (εφορίας, ανακριτή, εξεταστικής επιτροπής κ.λ.π.). Με προϋπόθεση τη σύνταξη ενός πρακτικού των μετόχων, δηλαδή του ίδιου που αν δεν θέλει να εμφανιστεί είπαμε πως τις δίνει στο δικηγόρο που εμφανίζεται απ’ ονόματί του επιδεικνύποντας απαραίτητα τις μετοχές, ως ακλόνητη απόδειξη ότι είναι ή εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη τους, ώστε να εκτελέσουν οι του Διοικητικού Συμβουλίου την εντολή μεταβίβασης κοκ).

Ο δικηγόρος στη συνέχεια θα ενημερώσει το βιβλίο πρακτικών και την έδρα της υπεράκτιας στη χώρα που την φιλοξενεί για όποια μεταβολή της περιουσίας της αλλά και του νέου διοικητικού συμβουλίου, που οπωσδήποτε θα προκύψει με την αλλαγή του ιδιοκτήτη των μετοχών.

Επομένως από τη μία στιγμή στην άλλη μια περιουσία μικρή ή (συνήθως) μεγάλη θα αλλάξει χέρια, χωρίς να το γνωρίζει κανείς άλλος έξω από τον πρώην και νέο ιδιοκτήτη και τα μέλη του ΔΣ .




Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, έμποροι όπλων, μεγαλοκατασκευαστές, ιδιοκτήτες εφημερίδων, καναλιών, κοτέρων και κύρια οι απατεώνες, καταχραστές, ληστές, κλέφτες, μεσάζοντες, έμποροι ναρκωτικών, διεφθαρμένοι πολιτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες, καρπωτές κρατικών προμηθειών και αντιστοίχων ποσοστών (μίζας), διάφοροι παράγοντες που δεν ήταν αλλά έγιναν ταχύτατα νεόπλουτοι, χωρίς να αποφεύγουν τον πειρασμό να γίνουν μέλη των οικογενειών τους ιδιοκτήτες πολυτελών διαμερισμάτων και λοιπών παρακολουθημάτων ως κοτέρων, πολυτελών γάμων κ.λ.π. αποφεύγουν να είναι οι ίδιοι μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων για ευνόητους λόγους αποφυγής της δημοσιότητας και των κινδύνων να αποκαλυφθούν.


Έτσι προτιμούν τις γυναίκες τους (λάθος και αυτό), τους θυρωρούς τους, ή ενίοτε άλλες υπεράκτιες και εκείνες άλλες που τελικά η έρευνα για ανακάλυψη της αλήθειας χάνεται στο χρόνο που απαιτείται από χώρα σε χώρα και από τα δικηγορικά γραφεία που τις προστατεύουν ως επαγγελματικά απόρρητα.

Οι υποχρεώσεις της υπεράκτιας είναι ελάχιστες:

· Κάποια ετήσια έξοδα προς τη χώρα φιλοξενίας (τις αποκαλούμενες και φορολογικούς παράδεισους λόγω της σχετικής νομοθεσίας, ήτοι τα νησιά Cayman, ο Παναμάς, η Λιβερία, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος αλλά και η Μεγάλη Βρετανία κ.λ.π.)

· Η σύνταξη των πρακτικών (minutes) των διοικητικών συμβουλίων ετήσια, πως όλα είναι εν τάξει και έκτακτα σε κάθε αλλαγή της περιουσίας και ιδιοκτήτου μετοχών της εταιρίας. Με τα πρακτικά αυτά που υπογράφονται από τα μέλη του ΔΣ είπαμε πως γίνονται και οι μεταβιβάσεις της υπεράκτιας και της περιουσίας της.

Πολύ απλά λοιπόν θα λέγαμε πως η OFF SHORE εταιρία είναι η ανίκητη, απόρθητη κρυψώνα, η ερωμένη κάθε μεγαλοεπιχειρηματία, αλλά και κάθε απατεώνα, κ.ο.κ. είναι παγκόσμιος θεσμός απαραίτητος στους σεβόμενους τη μεγάλη τους περιουσία, τις άμετρες φιλοδοξίες, την ελαστικότητα στις επιχειρηματικές διαδικασίες, στους επιθυμούντες να κρυφτούν από την εφορία, από τους διεκδικητές των περιουσιών που αποκτήθηκαν με νομότυπο ή παράνομο, αλλά σχεδόν πάντα με ανήθικο τρόπο.[1]

Η OFF SHORE, είναι σημείο των καιρών μας, στήριγμα, ομπρέλα, ασπίδα, πανοπλία, μανδύας, θυρίδα ασφαλείας, απόδειξη και αναγκαίο παρακολούθημα της καπιταλιστικής διάρθρωσης, απόδειξη επίσης της διεφθαρμένης πλευράς της παγκοσμιοποίησης, πιστή ερωμένη του ιδιοκτήτη που τον κρατάει κρυμμένο, μαζί με την περιουσία του και ίσως κάποιες τύψεις του, μέχρι που η κοινωνική οργή για το ρόλο δημοσίων προσώπων της πολιτικής, κοινωνικής, επιχειρηματικής και εκκλησιαστικής πλευράς, παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις αλλά... εκεί και μένει συνήθως.

Οι άλλοι έχουν κάνει τη δουλειά τους.
Ας υποστηρίζουν και σωστά, ειδικά σήμερα, πως το ανεξέλεγκτο μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων και των OFF SHORE είναι μία από τις αιτίες της κρίσης, μακάρι να πέφτουμε έξω αλλά φοβούμαστε πως δεν πρόκειται να τις θίξουν, γιατί έτσι θα έβγαζαν κάποιοι μόνοι τους τα μάτια τους.

Τί μένει να γίνει; Οι άλλοι να μεριμνήσουν, αυτοί που δεν έχουν μετοχές, που δεν κλέβουν, δεν αρπάζουν, αυτοί που εργάζονται για να ζήσουν, που δεν εκμεταλλεύονται υπεραξίες, που ότι λένε το πιστεύουν και αγωνίζονται γι' αυτό, έχουμε και τέτοιους πολιτικούς, είδομεν το αποτέλεσμα....

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4625

Σχόλια