Πυρομανείς πυροσβέστες

Την εποχή που ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, αντιμέτωπος με τη Μεγάλη Υφεση που ακολούθησε το κραχ του 1929, δρομολογούσε το περίφημο New Deal, υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για την προώθηση νόμων εναντίον των μεγάλων τραστ, ήταν ο Τέρμαν Αρνολντ. Το 1937, ο Αρνολντ εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Το φολκλόρ του καπιταλισμού», το οποίο μας υπενθύμισε αυτή τη βδομάδα ο αρθρογράφος του περιοδικού Nation, Αλεξάντρ Κόκμπερν.

Με καυστικό χιούμορ, ο συγγραφέας περιγράφει τους αντιπάλους του Ρούσβελτ που επέμεναν να υπερασπίζονται το δόγμα τής απολύτως ανεξέλεγκτης αγοράς, αν και αυτό είχε οδηγήσει στη Μεγάλη Υφεση. Ο Αρνολντ τους παραλληλίζει με τους γιατρούς του Πανεπιστημίου των Παρισίων κατά τον 17ο αιώνα, οι οποίοι επέμεναν ότι η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία για την ελονοσία ήταν η αιμορραγία. Κι αυτό, παρότι η κινίνη, την οποία προωθούσαν Ιησουίτες στο Περού, έδειχνε να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

  • «Ο μεσαιωνικός γιατρός», γράφει ο Αρνολντ, «δεν βλέπει κανένα κέρδος στο να σωθεί το σώμα ενός ανθρώπου που θα έχει χάσει την ψυχή του. Ούτε θα δεχόταν ότι η όποια προσωρινή ανακούφιση είναι τόσο σπουδαία υπόθεση που να δικαιολογεί την παραβίαση θεμελιωδών αρχών της Ιατρικής. Η θεραπεία για τον πυρετό βρισκόταν στην τέχνη της αιμορραγίας, που απάλλασσε το σώμα από τα επιβλαβή πνεύματα του αίματος, στα οποία εντοπιζόταν η ρίζα του προβλήματος. Φυσικά, εν τω μεταξύ άνθρωποι αρρώσταιναν και πέθαιναν, αλλά πέθαιναν για το καλό μιας θεμελιώδους ιατρικής αρχής»!

Η κριτική του Αρνολντ θα μπορούσε να αφορά εξίσου τους σημερινούς Ρεπουμπλικανούς και έντυπα όπως η Wall Street Journal, που κατακεραυνώνουν ως επικίνδυνο «κρατικισμό» τις παρεμβάσεις του Μπαράκ Ομπάμα – παρεμβάσεις, οι οποίες κρίνονται υπερβολικά άτολμες από γνωστούς οικονομολόγους, όπως ο προσφάτως βραβευμένος με το Νομπέλ Οικονομίας, Πολ Κρούγκμαν. Προ ημερών, ο αντίπαλος του Ομπάμα στις τελευταίες εκλογές, Τζον Μακέιν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει τη σκληρή, αλλά αναγκαία απόφαση να αφήσει να καταρρεύσουν οι προβληματικές τράπεζες. Πιο παραστατικός, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι δήλωσε: «Αν είναι νεκρές, ας τις θάψουμε»!

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που συμμερίζονται τις ανησυχίες του βετεράνου, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Ζμπίγκνιεφ Μπρεζίνσκι. Ο τελευταίος προειδοποίησε, στο NBC, ότι αν δεν παρθούν ριζοσπαστικά μέτρα, «θα έχουμε ολένα και οξύτερη σύγκρουση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων κι αν ο κόσμος πέσει στην ανεργία και στη μιζέρια, τότε, διάβολε, μπορεί να έχουμε ακόμη και εξεγέρσεις»!

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100003_15/03/2009_307438

Σχόλια