Ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας

Ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, Αναστάσιος Λαυρέντζος
Αναστάσιος Λαυρέντζος Επί πολλές δεκαετίες δεδηλωμένη πρόθεση των τουρκικών ηγεσιών είναι να καταστήσουν την Τουρκία μεγάλη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης, η Τουρκία είναι ένας γεωπολιτικός παίκτης ο οποίος δεν αποφεύγει τις εξωτερικές προκλήσεις, αλλά αντίθετα προσπαθεί διαρκώς να τις εκμεταλλευτεί. Σε αυτή τη λογική, οι τουρκικές ηγεσίες και κυρίως ο Ερντογάν δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αναξιοποίητες τις μαζικές μεταναστευτικές ροές που καταφθάνουν στην Ευρώπη από τον Τρίτο Κόσμο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Η Τουρκία λοιπόν όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποφύγει αυτές τις ροές, αλλά αντιθέτως επιδίωξε να τις έλξει. Έτσι λ.χ. διευκόλυνε την έκδοση βίζας για μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας και της Αφρικής και καθιέρωσε πολύ φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Επίσης ανέχτηκε, αν όχι υπέθαλψε, διάφορα κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία κατάφερε να γίνει βασική χοάνη διοχέτευσης της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, μετατρέποντας έτσι τις μεταναστευτικές ροές σε πολιτικό όπλο της.
Με το όπλο αυτό η Τουρκία εκβίασε την Ευρώπη το 2015, όταν οι μεταναστευτικές και οι προσφυγικές ροές γιγαντώθηκαν επ’ αφορμή της συριακής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ συνομολόγησε το 2016 με την Τουρκία μια συμφωνία για το μεταναστευτικό. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια εύθραυστη συμφωνία, με την οποία η ΕΕ θα πλήρωνε λύτρα στην Τουρκία, προκειμένου να κρατά υπό κάποιο έλεγχο τις μεταναστευτικές ροές. Στη μέση αυτής της διευθέτησης βρέθηκε η Ελλάδα, η οποία ανέλαβε το διαχειριστικό φορτίο, χωρίς όμως να έχει δυνατότητα ελέγχου στο πρόβλημα.
Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας μεγάλης έξαρσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, η οποία θυμίζει μέρες του 2015. Σχετικά είναι ενδεικτικό ότι στις 28 Αυγούστου, σε διάστημα μόνο μισής ώρας δεκατρείς μεγάλες λέμβοι έφτασαν στις ακτές της Λέσβου και αποβίβασαν περισσότερους από 500 μετανάστες.
Οι εικόνες τεράστιων λέμβων παρατεταγμένων στη Σκάλα Συκαμνιάς της Λέσβου έκαναν σύντομα τον γύρο του κόσμου, δημιουργώντας για την Ελλάδα την αίσθηση μιας ανοχύρωτης χώρας. Ανάλογα περιστατικά εμφανίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας, με την εμφάνιση μεταναστευτικών ροών και στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Τί μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Και πώς η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει σε αυτές τις εξελίξεις;

Βασικοί παράμετροι μεταναστευτικού

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, υπάρχουν δύο βασικοί ρυθμοί:
  1. Ο ένας είναι ο ρυθμός εισροής των παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Όποιος ελέγχει αυτό τον ρυθμό, είναι αυτός που ασκεί πολιτική. Η Τουρκία ελέγχει αυτόν τον ρυθμό και άρα είναι ο παράγοντας που ασκεί πολιτική.
  2. Ο δεύτερος ρυθμός είναι ο ρυθμός αποχώρησης των παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα. Εκείνος που ελέγχει μόνο αυτόν τον ρυθμό είναι απλώς διαχειριστής. Η Ελλάδα πασχίζει να ελέγξει αυτόν τον ρυθμό και άρα προσπαθεί να είναι ένας διαχειριστής. Ο διαχειριστής, όμως, εξαρτάται από τις επιλογές του ασκούντος πολιτική, διότι αυτός μπορεί ανά πάσα στιγμή να πολλαπλασιάσει τον ρυθμό έλευσης μεταναστών και να κορέσει τον διαχειριστή.

Ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής

Υπό την πίεση των εντυπώσεων που δημιούργησαν οι πρόσφατες μαζικές αφίξεις μεταναστών, η κυβέρνηση συγκάλεσε πριν λίγες μέρες ΚΥΣΕΑ προκειμένου να αποφασίσει έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό. Όπως αποδείχτηκε, τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση επιχειρούν να ελέγξουν τον ρυθμό αποχώρησης μεταναστών από τη χώρα ή έστω να αποσυμφορήσουν τα νησιά του Αιγαίου.
Μεταφέροντας έναν αριθμό μεταναστών στην ενδοχώρα, ανακουφίζουν προσωρινά τα νησιά (μέχρι να έλθει το επόμενο κύμα), άλλα όσους μεταφέρουν στο εσωτερικό, τους θέτουν εκτός συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (δεν υπάρχει σχετική αναφορά στη συμφωνία, αλλά έτσι την ερμηνεύουν και η ΕΕ και η Τουρκία). Ουσιαστικά δηλαδή τους εγκαθιστούν επ’ αόριστο στη χώρα. Με αυτές τις πρακτικές όχι μόνο δεν λύνουν το μεταναστευτικό, αλλά τελικά προωθούν ακριβώς αυτό που επιδιώκει η Τουρκία, δηλαδή, την εγκατάσταση μεταναστών σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει μεταναστευτική πολιτική. Είναι μόνο ένας παθητικός δέκτης, ο οποίος πασχίζει να διαχειριστεί το πρόβλημα. Ακόμη και αυτό όμως το κάνει σπασμωδικά, όταν η ένταση των μεταναστευτικών ροών την υποχρεώνει να δείξει ότι αντιδρά. Στην προηγούμενη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής καλύφθηκε πίσω από το ιδεολόγημα των ανοικτών συνόρων.
Με την αλλαγή κυβέρνησης καλλιεργήθηκαν οι προσδοκίες για μια διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού. Πράγματι, ορισμένες αποφάσεις των πρώτων ημερών έδειξαν μια αλλαγή πλεύσης, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν είχε ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ένα μείζον και διαρκές ζήτημα, όπως το μεταναστευτικό.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει μια ανοχύρωτη χώρα απέναντι στον υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Τουρκία με όπλο τις μεταναστευτικές ροές. Επίσης, η ελληνική κοινωνία, η οποία επί μια δεκαετία αντιμετωπίζει βαθιά κρίση, δεν μπορεί να βλέπει τις ελληνικές κυβερνήσεις να προσπερνούν το βασικό πρόβλημα της χώρας και να ξοδεύουν χρόνο και πόρους για μια ατελέσφορη διαχείριση του μεταναστευτικού.
  • Υβριδικός πόλεμος και ελληνικά αντίμετρα

Σε αυτό το πλαίσιο είναι προφανές ότι η παρούσα κυβέρνηση καλείται να αντιληφθεί τις ευθύνες της και να ασκήσει με θάρρος μια συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική, η οποία θα υπηρετεί πρώτα τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Ελλάδας και στη συνέχεια θα βοηθά όσους πραγματικά δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια στα μέτρα των δυνατοτήτων της χώρας. Μια τέτοια μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει:
  1. Να περιορίσει ή να απαγορεύσει τη δράση όσων ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) δεν λειτουργούν σε αυστηρά ανθρωπιστικό πλαίσιο. Ειδικότερα πρέπει να απαγορευτεί άμεσα η δράση των ΜΚΟ που λειτουργούν καταχρηστικά (ή ακόμη και σε συνεργασία με κυκλώματα λαθροδιακινητών) και βεβαίως όσων ΜΚΟ λειτουργούν ως μηχανισμοί προώθησης σχεδίων τρίτων χωρών.
  2. Να δημιουργήσει ένα πλέγμα αντικινήτρων στην έλευση παράνομων μεταναστών, ώστε οι τελευταίοι να πάψουν να θεωρούν την Ελλάδα εύκολη πύλη σε έναν παράδεισο δωρεάν παροχών. Επί παραδείγματι, μπορεί να δηλωθεί ρητώς (όπως π.χ. στην Αυστραλία) ότι όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα παράνομα, δεν θα τύχει επιδομάτων και δεν θα λάβει ποτέ ελληνική υπηκοότητα. Μια τέτοια πρακτική θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των συνόρων, αφού η παράνομη διάβασή τους θα συνεπάγεται μια σειρά ανεπιθύμητες συνέπειες για τους επίδοξους μετανάστες.
  3. Να θέσει σε λειτουργία ειδικά για τους παράνομους μετανάστες κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, τα οποία θα τελούν υπό ελληνική διοίκηση, ενώ τα έξοδα σίτισης, περίθαλψης κ.λπ. θα καλύπτονται από διεθνείς οργανισμούς (Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ, ΕΕ). Υποστήριξη θα μπορούν επίσης να παρέχουν διεθνείς οργανώσεις (Ερυθρός Σταυρός, Ερυθρά Ημισέλινος κ.λπ.) ή διάφορες καθαρά ανθρωπιστικές ΜΚΟ. Σε περιπτώσεις που το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αποσυμφορήσει τα νησιά του Αιγαίου, οι μεταφορές να μην γίνονται στην ενδοχώρα, αλλά σε εγκαταστάσεις δεύτερης γραμμής που μπορούν να βρίσκονται και σε μη κατοικημένα νησιά.
  4. Να περικόψει ή να σταματήσει την άμεση παροχή χρημάτων σε μετανάστες και πρόσφυγες, ώστε να σταματήσει η διάχυση των χρημάτων αυτών στις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου. Έτσι θα υποχρεωθούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και διάφοροι μηχανισμοί παροχής υπηρεσιών, νομικών συμβούλων κ.λπ. που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά.
  5. Να συντομευτούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου με την εισαγωγή ορισμένων αυτοματισμών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τους υπηκόους κάποιων χώρων (που και ο ΟΗΕ δεν τους αναγνωρίζει a priori καθεστώς προσφύγων) θα μπορούσαν τα αιτήματα ασύλου να απορρίπτονται πρωτοβαθμίως. Επί παραδείγματι, δεν είναι δυνατόν ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές να διασχίζει 4-5 χώρες, στις περισσότερες από τις οποίες δεν υπάρχει πόλεμος (ούτε στη δική του), για να εμφανιστεί στα ελληνικά νησιά και να δηλώσει πρόσφυγας. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες από τις δεκάδες χώρες προέλευσης των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα.
  6. Να εκπονήσει και να υποβάλλει στην ΕΕ ένα πρόγραμμα διαχείρισης του μεταναστευτικού, το οποίο θα περιλαμβάνει ενισχυμένη χρηματοδότηση για επιδοτούμενες επιστροφές των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους. Επίσης, θα πιέζει για διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες προέλευσής τους, ώστε οι τελευταίες να τους δέχονται όταν απελαύνονται.
=======================

Παράνομη μετανάστευση: Τα διαδοχικά κύματα και η "ανοιχτή αγκαλιά" του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Όλα όσα αποσιωπούν για τη συνθήκη Σένγκεν - μεταναστευτικό.

  2. Ελλάδα: μια χώρα σε πορεία πληθυσμιακής μετάλλαξης...

  3. Ελλάδα: Χώρος κατασκευής και αποθήκης δούλων 

  4. “Υπαρκτός καπιταλισμός”: Δημογραφική κατάρρευση στην Ανατολική Ευρώπη

  5. Δημογραφικό: Η ωρολογιακή βόμβα που τα κόμματα βάζουν κάτω από το χαλί

  6. Mια γενοκτονία σε εξέλιξη. Πεθαίνουμε σαν χώρα… 

  7. Προς το νέο μοντέλο κοινωνίας 

  8. Οι εκλεκτικές συγγένειες του ΣΥΡΙΖΑ με την παγκοσμιοποίηση

  9. Η βιοπολιτική των Μνημονίων

    -------------

    • KEIMENO ΧΑΣΤΟΥΚΙ στους "αλληλέγγυους" της λαθρομετανάστευσης: Οι «εισβολές» αλλοδαπών είναι «διαιώνιση της δουλείας»… 

    • Πως λύνεται το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης

    • MKO: Μπορεί ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα;

      Το πρόβλημα είναι το μεταναστευτικό και όχι το προσφυγικό
      Του Λέανδρου Ρακιντζή*
      Χρησιμοποιώντας τον όρο προσφυγικό,  δεν κυριολεκτούμε, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς, που μπαίνουν στη χώρα  μας  λαθραία  δεν είναι  πρόσφυγες, με την σχετική έννοια  που δίνουν οι διεθνείς συνθήκες. Αλλά οικονομικοί μετανάστες, κυρίως  από χώρες της Αφρικής, που βλέπουν τη χώρα μας, ως χώρα διελεύσεως  για να  περάσουν στη Γερμανία.
      Επομένως, θάπρεπε να το λέμε μεταναστευτικό. Φαίνεται, ότι στις χώρες της Αφρικής κυκλοφορεί η φήμη, ότι η Ελλάδα είναι πολύ εύκολη χώρα διελεύσεως για την Ευρώπη, γιατί δώσαμε δείγματα  ότι έχοντας τεράστια θαλάσσια  σύνορα  δεν μπορούμε  να τα διαφυλάξομε με επιτυχία. Και συνεπώς, αποτελούμε την  ασφαλέστερη και φθηνότερη  δίοδο για μετανάστευση σε άλλη χώρα. Που σημαίνει  μόνιμη εγκατάσταση και εργασία.
      Κανένας  εν τω μεταξύ, από του τωρινούς οικονομικούς μετανάστες,  δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει στην Ελλάδα για εργασία. Γιατί δεν υπάρχουν δουλειές με ικανοποιητική αμοιβή. Και όσοι από αυτούς  έχουν εγκλωβιστεί  στη χώρα μας, πληρώνονται στα όρια της υποτυπώδης συντηρήσεως  ή καταφεύγουν στη μικροεγκληματικότητα  ή στο υπαίθριο μικρεμπόριο.
      Στο παρελθόν  είχαμε υποστεί εισβολές  μεταναστών από τα χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού από τους οποίους  πολλοί  Αλβανοί, που ασχολήθηκαν κυρίως με την οικοδομή παρέμειναν στη χώρα  μας και αφομοιώθηκαν. Γιατί δεν υπήρχε θρησκευτικός φανατισμός. Ενώ όλοι οι άλλοι επέστρεψαν στις χώρες τους,  κάποιες δε χήρες με τη σύνταξη του Έλληνα συζύγου τους...
      Η πρόταση  να εγκατασταθούν  οικονομικοί μετανάστες  στην ύπαιθρο για να καλλιεργήσουν εγκαταλελειμμένες εκτάσεις δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, γιατί αυτοί στη χώρα τους δεν ήταν  καλλιεργητές. Και λόγω θρησκευτικού φανατισμού,  δεν μπορούν να αφομοιωθούν από το λοιπό πληθυσμό. Αντίθετα, οι Σύριοι πρόσφυγες, που πολλοί είναι χριστιανοί μπορούν να εγκατασταθούν με επιτυχία στην ύπαιθρο.
      Για να είμαστε όμως, ακριβείς, πρόσφυγας είναι αυτός που για να σώσει τη ζωή του, που κινδυνεύει  από εμπόλεμη κατάσταση ή εμφύλιο πόλεμο. Και για αυτό  καταφεύγει σε γείτονα χώρα  και ζητά προσφυγικό άσυλο, για το οποίο έχουν υπογραφεί πολλές διεθνείς συνθήκες. Και επιπλέον, υπάρχει  η Διεθνής Αρμοστεία Προσφύγων, που φροντίζει για τους πρόσφυγε και που  στη χώρα μας με τις διεθνείς ΜΚΟ  έχει ενεργό ανάμειξη  στη διαχείριση  του προσφυγικού ζητήματος.
      Πραγματικοί πρόσφυγες  είναι μόνο οι Σύριοι, που κανονικά αποκτούν την ιδιότητα του πρόσφυγα μόνο στη Τουρκία, αλλά εμείς κατά οικονομία τους θεωρούμε πρόσφυγες. Την δε ιδιότητα του πρόσφυγα  αποκτούν με απόφαση  της επιτροπής ασύλου. Σε ό τι όμως αφορά στην διαδικασία, υπάρχουν πληροφορίες  ότι δεν χορηγήθηκε άσυλο σε τρεις Συρίους χριστιανούς.
      Όλοι εισέρχονται λαθραία στη χώρα μας δηλώνουν πρόσφυγες  και μέχρι να αποφασίσει η επιτροπή παραμένουν στο τόπο εισόδου, διαμένουν στα χοτ-σποτ, όπου και διατρέφονται  και λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ το μήνα, το οποίο στέλνουν με τη western union κατ’ ευθεία στο χωριό τους.
      Η διαδικασία στις επιτροπές ασύλου καθυστερεί πολύ με αποτέλεσμα  οι αιτούντες άσυλο να παραμένουν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα στα χοτ –σποτ  με  οικογένειες τους και μικρά παιδιά, που   πηγαίνουν  στα πλησιέστερα ελληνικά σχολεία, τους παρέχεται δε εξαιρετική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία κατά προτίμηση έναντι των Ελλήνων, πρακτική που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες, όπως και για κάποιες αλαζονικές συμπεριφορές μελών ΜΚΟ.
      Η πλειοψηφία  των οικονομικών μεταναστών, που προέρχονται κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής,  είναι νέοι, άγαμοι και μωαμεθανοί και υπάρχουν υπόνοιες, ότι σαυτούς υποκρύπτονται τζιχαντιστές, ενώ οι πραγματικοί πρόσφυγες  συνήθως έρχονται οικογενειακώς, γιαυτό  σε περίπτωση ναυαγίων  πνίγονται παιδιά.
      Η κατάσταση στα χοτ-σποτ στη Λέσβο, Χίο και Σάμο λόγω του ότι φιλοξενούν  πολύ περισσότερους από τις προβλεπόμενες θέσεις, είναι πολύ δύσκολη  ενόψει του επερχομένου χειμώνα. Και δεν υπάρχουν προοπτικές  αμέσων λύσεων, γιατί κάθε πρόνοια ξεπερνιέται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νέων αφίξεων.
      Ήδη 1300 άτομα  μεταφέρθηκαν από τη Μόρια στη Νέα Καρβάλλη, αλλά αυτό μεταφέρει απλά  το πρόβλημα. Σε κάθε όμως περίπτωση πρέπει να συνεχισθεί  η διασπορά στην ενδοχώρα, γιατί τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν υπερκορεσθεί από μετανάστες  και δεν αντέχουν άλλες αφίξεις, για να μη  να έχομε  τον χειμώνα ανατροπή της αναλογίας  μεταξύ ντόπιων και προσφύγων.
      Η στάση  των κατοίκων των νησιών,  που αρχικά  αγκάλιασαν  και φιλοξένησαν τους πρόσφυγες  έγινε πλέον πολύ επιφυλακτική, γιατί φοβούνται, ότι  θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας και θα παραμείνουν  εσαεί  και εφόσον δεν μπορούν να αφομοιωθούν κυρίως λόγω θρησκευτικού φανατισμού  ούτε είναι δυνατόν να βρεθούν εργασίες γι’  αυτούς  θα έχομε φτώχεια και εγκληματικότητα  και ενδεχομένως  θα προκύψουν εθνικοί κίνδυνοι. Άρχισαν δε εκτός των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας  και ψηφισμάτων, και  κάποιες μικροσυμπλοκές, που θα ενταθούν όταν οι μετανάστες αρχίζουν να συγχρωτίζονται με τους ντόπιους.
      Στο Βαθύ της Σάμου, που το χοτ-σποτ βρίσκεται στις παρυφές της πρωτεύουσας  και φιλοξενεί  περίπου 5000 μετανάστες, όσο περίπου και πληθυσμός της πόλης , οι οποίοι κυκλοφορούν κυρίως στη παραλία   με τις γυναίκες  να φορούν  μαντίλες νομίζεις, ότι βρίσκεσαι σε μουσουλμανική πόλη. Οι κάτοικοι των πέριξ χωριών αντιδρούν έντονα στη προγραμματισμένη δημιουργία δεύτερου χοτ-σποτ σε μικρή σχετικά απόσταση από το άλλο, γιατί  έτσι θα έχομε  πυκνή συγκέντρωση μεταναστών  σε συνεχόμενο χώρο και διαιώνιση του προβλήματος. Εθνικά σκόπιμο θα ήταν η επανεξέταση της δημιουργίας του νέου χοτ-σποτ.
      • Η Τουρκία χρησιμοποιεί το γεγονός, ότι φιλοξενεί 3.500.000 πρόσφυγες, τους οποίους μπορεί να διοχέτευση μόνο στην Ελλάδα, που με τις παρούσες συνθήκες θα εγκλωβιστούν εδώ, ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να επιτύχει διάφορα οφέλη  δια των συνεχών διαπραγματεύσεων  και απειλεί  με δηλώσεις του Ερτνογάν ότι θα ανοίξει το δρόμο για την Ευρώπη, εάν δεν  λάβει οικονομική βοήθεια για τους Σύριους πρόσφυγες. ..
      Η συνολική λύση του προβλήματος είναι ζήτημα γεωπολιτικό. Η εθνική κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να λάβει μέτρα, ώστε να μεν επωμίζονται όλο το βάρος του μεταναστευτικού  προβλήματος μόνο τα νησιά του Αιγαίου. Εκείνο που μπορεί να γίνει για να σταματήσει η ροή νέων αφίξεων να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να γίνει πεποίθηση στους ήδη εδώ μετανάστες  και αυτοί να ειδοποιήσουν τους επίδοξους μετανάστες, ότι υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν εδώ χωρίς καμιά διέξοδο και προοπτική, για να αναζητήσουν άλλη χώρα διελεύσεως.
      Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα φυλάξεως των συνόρων  πρέπει να είναι συνεχή με εθνικά μέσα και όχι με τη FRONTEX ,που εκτελεί ρόλο ναυαγοσώστη, να διατάσσονται και εκτελούνται οι απελάσεις των παρανόμων μεταναστών  και να αποτρέπονται οι ντόπιοι να απασχολούν παρανόμους μετανάστες.
       *Ο κ. Λέανδρος Τ.Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.
      =============

      Αποφασιστικότητα για τη βραδυφλεγή «βόμβα» του Μεταναστευτικού!

      Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2019, 00:02


      Αποφασιστικότητα  για τη βραδυφλεγή «βόμβα» του Μεταναστευτικού!

      Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*
      Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για το «προσφυγικό-μεταναστευτικό» την 31 Αυγούστου ήταν αναντίρρητα μία σύσκεψη ουσίας και ταυτόχρονα άκρως συμβολική, μιας και για πρώτη φορά αυτό το σοβαρότατο ζήτημα συνδέθηκε για άμεσα και επίσημα με την Εθνική Ασφάλεια, μετά από «νιρβάνα» πολλών ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
      Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι κατά γενική ομολογία προς την σωστή κατεύθυνση αλλά όμως στρατηγικού χαρακτήρα και συνεπώς γενικά και για αυτό απαιτείται άμεσα η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων επιχειρησιακού και τακτικού επιπέδου. Ιδιαίτερα μετά τις ξεκάθαρες ωμές απειλές του Τούρκου Προέδρου την προηγούμενη εβδομάδα. Πάντως οφείλω να πω αν και μπορεί να «στενοχωρήσω» κάποιους, ότι δεν εντυπωσιάζομαι από τις επικοινωνιακές μεγαλοστομίες του δημόσιου διάλογου περί σωτηρίων «master plans» και περί της… «πανάκειας» που ακούει στο ακρωνύμιο ΕΣΟΘΕ, που σημαίνει Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης.
      Ας κατανοήσουμε ότι πρώτα απ’ όλα έρχεται η Εθνική Ασφάλεια. Και η Εθνική Ασφάλεια επιτάσσει να αποτραπούν οι μεταναστευτικές ροές… χθες! Ιδιαίτερα τώρα που διαχέονται προς την Ευρώπη τα απομεινάρια των τζιχαντιστών αλλά και άλλα ακραία μη αφομοιώσιμα στοιχεία! Είναι εύκολο; Καθόλου εύκολο, θα απαντούσα με ειλικρίνεια. Αλλά για αυτό υπάρχουν οι υπεύθυνες Κυβερνήσεις, για τα δύσκολα! Και για την επίλυση και αυτού του δύσκολου προβλήματος μεταξύ άλλων λόγων υπερψηφίστηκε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
      Όταν όμως καθυστερεί η δημιουργία κλειστών δομών πρώτης υποδοχής φιλοξενίας, μια από τις βασικές προεκλογικές θέσεις της ΝΔ για το «μεταναστευτικό». Όταν ακόμα και πριν από 3 ημέρες σκάφη του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΑ) … οδήγησαν» με ...ασφάλεια τις βάρκες με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες στα δικά μας λιμάνια για ποια αποτροπή μπορούμε να μιλήσουμε!
      Ακούσαμε ότι θα ενεργοποιηθεί το ΕΣΟΘΕ άμεσα, οπότε θα… ενημερωνόμαστε άμεσα για τις βάρκες που θα …αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές. Πολλοί δημοσιογράφοι χωρίς καλά- καλά να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό το έρμο το ΕΣΟΘΕ, που το τσούρμο που μας κυβέρνησε για 4,5 χρόνια το πήγαινε «μπρος- πίσω» τόσα χρόνια, το παρουσίασαν να λύνει ως …πανάκεια τους επόμενους μήνες το… πρόβλημα. Λες και πεταχτήκαμε την επόμενη εβδομάδα στο Σούπερ Μάρκετ και το αγοράσαμε!
      Μέχρι να γίνει διακήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού, να υποβληθούν προσφορές, να αξιολογηθούν οι προσφορές, να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός στον νικητή – μειοδότη, να αρχίσει να υλοποιείται βιομηχανικά και να εγκατασταθεί και να ενεργοποιηθεί θα πάρει επιεικώς από 2,5 χρόνια και πάνω! Οι Τούρκοι όμως «στέλνουν» κάθε μέρα όλο και περισσότερους.
      Και όπως με ρώτησε πολύ εύστοχα ο φίλος μου ο Αλέξανδρος, άντε και αποκτήθηκε, άντε και ενεργοποιήθηκε και λειτούργησε καλά, άντε και …εντόπισε τις βάρκες πριν ξεκινήσουν ή έστω μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα πως θα πιεστεί η Τουρκία να τους σταματήσει όταν δεν κάνει απολύτως οτιδήποτε; Εδώ είναι το βασικό στοιχείο του προβλήματος. Και για να προλάβω κάποιους που υποστηρίζουν συμπονετικά προς την γείτονα ότι η Τουρκία έχει 3,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στα στρατόπεδα φιλοξενίας της και πόσους άλλους από εδώ και από εκεί να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη ασφαλής χώρα φιλοξενίας Εκεί αρχίζει και τελειώνει η ιδιότητα του πρόσφυγα και ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ένας από τους εμπρηστές της συριακής κρίσεως.
      Κρίσιμο «ρώτημα»! Άραγε η Τουρκία καταγγέλθηκε επισήμως στους Διεθνείς Οργανισμούς και στα διεθνή φόρα για τον προχθεσινό δημόσιο ωμό εκβιασμό του Ερντογάν ή θα πούμε ξανά, ότι.... «συνεργαζόμαστε» μαζί της για αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα; Ποιες ήταν οι ενέργειες μας προς τους Εταίρους μας στην ΕΕ, όταν αυτή είναι το συμβαλλόμενο μέρος της γνωστής Συμφωνίας του 2016; Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός λίγες μόνο ημέρες μετά από την συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη «στρέφει ευήκοον ους» στον κ. Ερντογάν και αντί της απαίτησης της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, συζητάει …τροποποίηση αυτής;
      Η πρόσφατη «απόβαση» των 147 (στην πλειονότητα τους παράνομοι μετανάστες) στην Συκαμιά της Λέσβου με 13 ολοκαίνουργιες πλαστικές λέμβους και η υποδοχή τους από συγκεκριμένη ΜΚΟ ήταν μία «αξιοζήλευτη» οργανωμένη επιχείρηση! Οι περισσότεροι από τους αφιχθέντες μάλιστα έσπευσαν να αυτοφωτογραφηθούν για να δείξουν σε αυτούς που ….περιμένουν να πράξουν το ίδιο ότι αξίζουν τα 3-4 χιλιάδες δολάρια για αυτό το «ταξίδι»! Πρόκειται για ένα σύγχρονο δουλεμπόριο με την διαφορά ότι στηρίζεται και στην επιθυμία και χρηματοδότηση των διακινουμένων και με αυτό τον χαρακτηρισμό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί διεθνώς.
      Σε αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο είναι αναμεμειγμένη τόσο η Τουρκία όσο και ένας μεγάλος αριθμός ΜΚΟ. Στις Τουρκικές αρχές είναι γνωστές οι βιοτεχνίες που κατασκευάζουν αυτές τις πανομοιότυπες λέμβους μία χρήσεως. Όπως είναι γνωστοί και οι διακινητές αλλά και τα σημεία όπου αποπλέουν. Θα ήταν αφελές να θεωρήσει κάποιος ότι είναι εύκολο να γίνεται όλη αυτή η διακίνηση χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι Τουρκικές Αρχές Ασφαλείας; Δηλαδή πως μεταφέρθηκαν, συγκεντρώθηκαν και επιβιβάστηκαν 147 άτομα σε 13 πλαστικές λέμβους αναχωρώντας από συγκεκριμένο γνωστό ορμίσκο και η Τουρκική Ακτοφυλακή δεν πήρε είδηση;
      Επιβάλλεται ο άμεσος και αυστηρός έλεγχος όλων των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα που δυστυχώς ελέω της εγκληματικής ανοχής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποκατέστησαν το Κράτος. Αρκετές από αυτές φαίνεται ότι αποτελούν τελικά βασικούς «παίκτες» διεθνών δικτύων διακίνησης. Αυτά τα οργανωμένα διεθνή δίκτυα διακίνησης θα πρέπει κυριολεκτικά να ξεριζωθούν και επειδή είναι διεθνή απαιτείται διεθνής πανστρατιά. Ας σταματήσει η υποκρισία των Διεθνών Οργανισμών και οι άνευ περιεχομένου μεγαλοστομίες.
      Ιδιαίτερα αυτή που εξαπλώνεται μέσα στην ΕΕ. Ίσως κάποιοι δεν «γνωρίζουν» ότι παράνομοι μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική πετούν από Αλγερία και το Μαρόκο προς την Κωνσταντινούπολή, παραλαμβάνονται από διακινητές για να μεταφερθούν στα παράλια για να περάσουν στην Ελλάδα! Όπως πολύ σωστά έγραψε χθες ο κ. Λέανδρος Ρακιτζής στο Liberal τώρα πλέον υπάρχει Μεταναστευτικό και όχι …Πρσφυγικό!
      Δεν αρκεί η σπαραξικάρδια επίκληση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είμαστε κυρίαρχο Κράτος που πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατέψει τα συμφέροντα μας και να εξασφαλίσουμε την Εθνική μας Ασφάλεια. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη «αποθήκη ψυχών»! ‘Έχοντας την Τουρκία απέναντι μας και σε αυτό το ζήτημα η οποία γράφει στα παλιά της υποδήματα Διεθνές Δίκαιο και Συμφωνίες και ταυτόχρονα εκβιάζει απαιτείται αποφασιστικότητα και «ειδική συνδυασμένη» αντιμετώπιση. Ίσως να είμαστε μπροστά και την άποψη των ειδικών σε ένα υβριδικό πόλεμο του Ερντογάν, όπως μας λένε κάποιοι ειδικοί και δεν έχουμε λόγο να τους αμφισβητήσουμε.
      Μπορούμε να κάνουμε πολλά εμφανή, όπως ακριβώς αυτά που έχουν διατυπωθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ για το «Μεταναστευτικό» και δεν έχουν γίνει ακόμα αλλά και πολλά άλλα που δεν χρειάζεται να δημοσιοποιούνται και ας «σκούζουν» κάποιοι. Και φυσικά αν η κατάσταση δυσκολέψει και άλλο με ολοκληρωτικό άνοιγμα της «στρόφιγγας» από την Τουρκία, ας εξετάσουμε και την λύση «Αυστραλίας» που έφερε στο προσκήνιο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. Το Κράτος μπορεί, αρκεί να θέλει η Κυβέρνηση που τυγχάνει της εμπιστοσύνης μας!
      *Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»
      Φωτογραφία: Intimenews
      ===========

      Αν δεν το έχετε καταλάβει, αυτούς που μπουκάρουν διώξαμε με την Επανάσταση του 1821. Τώρα επιστρέφουν με βάρκες ή με τα πόδια από τον Έβρο και τους στέλνει το ίδιο βάρβαρο κράτος που αποτινάξαμε από τον σβέρκο μας.
      • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
        Δικηγόρος
        www.neadexia.gr
      • Υπάρχουν όμως εντός της χώρας Τουρκορωμιοί (συριζαίοι κι ανάρχια “αλληλέγγυοι, νεοφιλελέδες ΜΚΟτζήδες, ευρωλιγούρηδες γερμανόπληκτοι), που τα κονομάνε από τον εποικισμό με ΜΚΟ, προγράμματα κλπ, συνεργάτες των διακινητών και του κράτους συμμορία του Ερντογάν, ενώ το δικό μας κράτος, όλως αυτοκτονικώς, αρνείται να κόψει όλες τις παράλογες παροχές – μαγνήτη των παράνομων εισβολέων, οι οποίοι σημειωτέον ξεσκίζουν τα δικαιώματα των λίγων αληθινών προσφύγων και καταβροχθίζουν πόρους.
        Ουδέν καθήκον αυτοκαταστροφής έχουμε και κανένα διεθνές δίκαιο δεν το προβλέπει.
        Η ασφάλεια, η κοινωνική ειρήνη και η εθνική συνοχή της χώρας μας είναι πάνω από την ευημερία παρανόμων αλλοδαπών και το ανύπαρκτο “δικαίωμα” τους στο μπάτε σκύλοι αλέστε.
        Η επιδίωξη τώρα είναι να μεταφερθούν από τα νησιά, όπου είναι πατείς με πατώ σε, στην ενδοχώρα, όπου ο Λεκλέρκ της Ύπατης Αρμοστείας Εποικισμού και Ξεχαρβαλώματος, θέλει να τους διασπείρουμε σε διάφορες πόλεις, σε δωρεάν διαμερίσματα και με επιδόματα, ώστε να αδειάσει χώρος στα νησιά για το επόμενο κύμα που έρχεται. Και μετά ξανά και ξανά, ώστε να διευκολυνθούν ορδές ολόκληρες στην ΠΑΡΑΝΟΜΗ είσοδο και εγκατάσταση τους στην χώρα, σε πόλεις και χωριά, ενώ Εισαγγελίες, Αστυνομία και Λιμενικό παραβιάζουν μαζικά το Σύνταγμα και τον Νόμο, αφού ουδείς εκ των παρανόμων συλλαμβάνεται και οδηγείται στο αυτόφωρο για το αδίκημα της παράνομης εισόδου.
        Μαζί με την χώρα αυτοκαταστρέφεται και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, αφού αρνούνται να υπερβούν το ψυχολογικό τείχος του οφθαλμοφανούς γεγονότος πως η Ελλάδα έχει αντίθετα συμφέροντα με την Γερμανία και την γραφειοκρατία της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό, αφού η Ε.Ε. και το αφεντικό της στο Βερολίνο είναι υπεύθυνοι για την εισβολή, την διευκολύνουν και κανένα μέτρο δεν λαμβάνουν για την τιμωρία της Τουρκίας, την οποία διευκολύνουν και μπουκώνουν με χρήμα.
        Η πολιτική που επιτάσσει η κρισιμότητα είναι μία: παρεμπόδιση της εισόδου με αυστηρότητα στην γραμμή των συνόρων σε γη και θάλασσα, push back, όσοι ξεφεύγουν, παραπομπή στοπ δικαστήριο για την παράνομη είσοδο, που να γίνει ιδιώνυμο χωρίς μετατροπή, αναστολή και πρόωρη αποφυλάκιση, όπου ο δικαστής θα ξεσκαρτάρει ποιοι είναι σε κατάσταση ανάγκης, άρα πρόσφυγες που θα αθωώνονται, και οι υπόλοιποι θα πηγαίνουν σε απομονωμένα νησιά σε στρατόπεδα κράτησης για την έκτιση της ποινής και μετά απέλαση. Αναστολή ποινής μόνον αν πληρώνουν το εισιτήριο της και τους πάνε με χειροπέδες ως το αεροπλάνο, Και φυσικά κομμένες όλες οι παροχές, μόνο φαγητό, νερό και περίθαλψη από στρατιωτικούς γιατρούς. Κατάργηση του προγράμματος ESTIA, κομμένα τα επιδόματα διαβίωσης κλπ, διότι είναι μαγνήτης για νέους εισβολείς, που θέλουν να ζήσουν παρασιτικά και δεν θα αφομοιωθούν ποτέ. Κι αυτά πρέπει να γίνουν χτες. Η Τουρκία κάμει εκβιασμό. Ρωτήστε και τον τελευταίο Αστυφύλακα. Θα σας πει πως ο χρυσούς κανών είναι πως ΔΕΝ υποκύπτεις στον εκβιασμό αλλιώς ο εκβιαστής αποθρασύνεται και ζητάει κι άλλα.
        Την Μακεδονία την γράψατε στα κυριλέ εισαγόμενα παπούτσια σας. Υπερασπιστείτε τουλάχιστον τους νόμιμους φορολογούμενους πολίτες της χώρας από τους παράνομους κι αναφομοίωτους εισβολείς και τις τουρκικές επιδιώξεις.

Σχόλια