Βέλη Καραμανλή προς την κυβερνητική πολιτική και για τον Αγροτικό Τομέα: Εγκατάλειψη, ανυπαρξία πρωτογενούς παραγωγής, υπαρξιακή εθνική απειλή από το δημογραφικό!
Οι 10 προτάσεις που κατέθεσε.
Σε μήνυμά του σε συνέδριο για τα αγροτικά στα Τρίκαλα ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας καταθέτοντας σειρά προτάσεων και απαριθμώντας τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.
«Στην Περιφέρεια χτυπά η καρδιά της Ελλάδας», τόνισε για άλλη μια φορά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε μήνυμά του προς το Ετήσιο Συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών που πραγματοποιείται σήμερα στα Τρίκαλα και όπου δεν μπόρεσε να παραστεί δια ζώσης για προσωπικούς λόγους. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ως «τεράστια» τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ζήτησε την ενίσχυση του τομέα και ταυτόχρονα τόνισε πως απαιτείται ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο μετά από «ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους» και «πάνω απ’ όλα με διακομματική συνεννόηση και συναίνεση».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε μια συγκυρία αβεβαιότητας και ανασφάλειας πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την κοινωνική ειρήνη, την δικαιοσύνη, την συνοχή. Σε ένα διεθνές πλαίσιο αναστάτωσης, συγκρούσεων και υπαρκτών απειλών η Ελλάδα πρέπει να είναι ισχυρή και ικανή να απαντά σε προκλήσεις και αμφισβητήσεις των δικαίων της. Με την κοινωνία όρθια, με την Περιφέρεια ζωντανή, καλούμαστε να διασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας μας».
Προκλήσεις
Ο πρώην
πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο
αγροτικός τομέας στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη γενικά, στηλιτεύοντας
τις «σε πολλές περιπτώσεις ιδεοληπτικές εμμονές» της Κοινής Αγροτικής
Πολιτικής της Ε.Ε. «Η ΚΑΠ θα έπρεπε να ισορροπεί μεταξύ
φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων και παραγωγής και όχι να υπερβάλει δυσανάλογα
υπέρ των πρώτων, και μάλιστα με τρόπο πρόχειρο, σπασμωδικό και
αναποτελεσματικό προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις από τους παραγωγούς
όλων των Κρατών Μελών», παρατήρησε μεταξύ άλλων και προειδοποίησε για
την «αδήριτη ανάγκη για πολύ ενεργή και σοβαρή παρουσία και συμμετοχής
της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για την νέα ΚΑΠ» ενόσω «υπάρχουν
σοβαρές ενδείξεις ότι από το 2027 και μετά θα αρχίσει η μερική, έστω,
επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ και η περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού της».
Μιλώντας για τις προκλήσεις του αγροτικού τομέα ανέφερε ως τέτοιες, εκτός από τα ζητήματα της ΚΑΠ:
- Την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και τις μειωμένες τιμές παραγωγού
- Τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης και
τη λειψυδρία, όχι μόνο ως συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής αλλά και της ανορθολογικής διαχείρισης του νερού - Τα μεγάλα κενά στην αντιπλημμυρική προστασία
- Τον μικρό κλήρο και το μεγάλο ποσοστό των μονοκαλλιεργειών
- Τη γήρανση και τη μη βιώσιμη ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού
- Τον ανεπαρκή αριθμό γεωπόνων και κτηνιάτρων
- Το έλλειμμα σε υποδομές και τη χαμηλή διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή.
Προειδοποίησε δε πως αν οι δασμοί των ΗΠΑ επεκταθούν και σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα και συνεπώς τις εξαγωγές με σοβαρό αντίκτυπο στο ΑΕΠ όλων των χωρών μελών της Ε.Ε.
Ειδική αναφορά έκανε στη Θεσσαλία, σημειώνοντας το πόσο δύσκολη καθίσταται η επιβίωσή για τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς της περιοχής ιδιαίτερα μετά τα επανειλημμένα πλήγματα που δέχτηκαν από τις ζωονόσους και τις καταστροφικές πλημμύρες του Ντάνιελ. Επισήμανε ακόμα πως «τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί περίπου 1 εκατ. στρέμματα» και ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα απ΄ όλα είναι ότι το επάγγελμα του αγρότη – κτηνοτρόφου, για οικονομικούς κυρίως λόγους, δεν είναι πλέον ελκυστικό για τους νέους ανθρώπους».
Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση «πως αυτή η τάση φυγής των νέων από τον πρωτογενή τομέα, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις είναι τα πιο κρίσιμα προβλήματα για το μέλλον της πατρίδας μας» και προειδοποίησε ότι «αν δεν αναστραφεί αυτή η πορεία τότε, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούμε ενώπιον μιας υπαρξιακής εθνικής απειλής: την εγκατάλειψή της υπαίθρου, την ερημοποίηση της ελληνικής περιφέρειας».
Προτάσεις
Ο πρώην πρωθυπουργός κατέθεσε σειρά προτάσεων για άμεση στήριξη των αγροτών ώστε «να κρατηθούν όρθιοι».
Γρήγορη καταβολή των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και την έγκαιρη προκήρυξη των προγραμμάτων ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα, με δικαιοσύνη και διαφάνεια.
Παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Δημιουργία σύγχρονων και ανθεκτικών υποδομών στην Περιφέρεια.
Εντατικούς ελέγχους των εισαγόμενων προϊόντων και πάταξη των ελληνοποιήσεων, τόσο στην φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή.
Επιστημονική στήριξη των αγροτών για την αύξηση της παραγωγικότητας.
Ανάδειξη και συστηματική προβολή της ποιοτικής υπεροχής των ελληνικών προϊόντων, με έμφαση στα προϊόντα με ονομασία προέλευσης και γεωγραφική ένδειξη.
Εκπόνηση σχεδίου για την επανακαλλιέργεια των σχολαζουσών εκτάσεων, κίνητρα δηλαδή κυρίως για νέους αγρότες για την επανένταξη στην παραγωγική διαδικασία των 6 περίπου εκατομμυρίων στρεμμάτων αγροτικής γης που μένουν ανενεργά στη χώρα μας.
Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η υδροπονία. Μέθοδος πρωτοποριακή με σημαντικά πλεονεκτήματα και αξιόλογες αποδόσεις όπου έχει εφαρμοστεί.
Την εμπέδωση μιας νέας αντίληψης για τη συλλογική δράση των παραγωγών. Την οργάνωσή τους σε σύγχρονους, ευέλικτους, εξωστρεφείς συνεταιρισμούς, που λειτουργούν ως επιχειρηματικές οντότητες, διαβάζοντας τις ανάγκες των καταναλωτών και τις τάσεις των αγορών, επενδύοντας στην έρευνα και αξιοποιώντας την τεχνολογία.
Χαμηλότοκα δάνεια, καλλιεργητικά και άλλα, χωρίς αυστηρές εγγυήσεις.Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων επισήμανε ότι «ο μη διακανονισμός τους είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα» και σημείωσε πως εξαιτίας μεγάλων καθυστερήσεων στις σχετικές διαδικασίες υπήρξε υπέρμετρη αύξηση των οφειλών.
Στηλίτευσε, δε, «το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώθηκαν απαράδεκτες και αδικαιολόγητα επιθετικές συμπεριφορές από την πλευρά των εκκαθαριστών» και τόνισε πως «είναι ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος διαδικασίες διακανονισμού των δανείων αυτών, λαμβάνοντας απαραιτήτως υπόψη τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των συνεταιριστικών οργανώσεων. Και βέβαια σε κάθε διακανονισμό των δανείων να εφαρμοσθεί κατά γράμμα το άρθρο 39 του Νόμου 3259/2004 για τα πανωτόκια».
ΠΗΓΗ: efsyn.gr
================
----------------------
Περιμένοντας τις νέες αυξήσεις σε κρέας, γάλα και τυριά...
Οι «αγράμματοι αγρότες» που δεν καταλαβαίνουμε από επιστήμη διαβάσαμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων:
...ακούστε αυτούς του μάγκες αγρότες! Αποκαλύπτουν μια άθλια μεθόδευση της Κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών και υπερ ολίγων εμπόρων. Οι "υπεύθυνοι" αποδεικνύονται επικίνδυνοι, είναι που έχουν μάθει - βλέπε ενέργεια- να ορμάνε χωρίς επιπτώσεις στην τσέπη των ιθαγενών. Με τις κινήσεις της η Κυβέρνηση πυροδοτεί ένα κύκλο αυξήσεων σε κρέας και γάλα - τυριά που δεν θάχει τέλος. Με τους κτηνοτρόφους εκτός αγοράς, η κρίση θα μεταφερθεί σε πολλούς τομείς...
- https://www.facebook.com/reel/3763266147277060
- https://www.facebook.com/thomas.moshos/videos/1537617750485201
- https://www.facebook.com/reel/508903971500167
- https://www.facebook.com/watch/?v=1128546791543240
Η Κυβέρνηση φαίνεται να ποντάρει στην καταστροφή που θάρθει να τη διαχειρισθεί με ....κουπόνια, όπως κάνει με την ενέργεια... γνωστό το κόλπο.
Αλλά δεν μπορεί να περιμένει κάτι διαφορετικό από μια Κυβέρνηση που έχει δείξει δείγμα γραφής...
=================
Επανεθνικοποίηση της Αγροτικής Πολιτικής (Του Κώστα Κόλμερ και μην πείτε ότι ο κ. Κόλμερ είναι κανένας κομμουνιστής, μυαλό έχει ο άνθρωπος και δεν είναι πουλημένος...0
1. Πριν απ΄όλα κατεβάστε το ηχητικό μια πολύτιμης εκπομπής:
============================
----------------------
2. Από την εγγραφή: Λαός υπαλλήλων καταναλωτών
Σχόλια