Νέο φιάσκο της Ευρώπης, αυτή τη φορά με τα ρωσικά λιπάσματα!

 «Το λίπασμα είναι το νέο αέριο» - Άλλη μια… έμπνευση των «φωστήρων» γυρίζει μπούμερανγκ.

Η Ευρώπη εξαρτάται όλο και περισσότερο από τα ρωσικά λιπάσματα, όπως έκανε στο παρελθόν με τη ρωσική ενέργεια, δήλωσε ο Svein Tore Holsether, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων Yara International (από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών λιπασμάτων με βάση το άζωτο στον κόσμο), σε συνέντευξή του στους Financial Times. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει αυξήσει τις προσπάθειές της να «απογαλακτιστεί» από τη ρωσική ενέργεια (χωρίς μεγάλη επιτυχία). Σε μια σημαντική ανατροπή δεκαετιών ενεργειακής εξάρτησης, η ΕΕ υποστήριξε μια σειρά κυρώσεων κατά των ρωσικών ορυκτών καυσίμων και μείωσε την εξάρτησή της από τέτοιες εξαγωγές.

Ο Holsether προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κάνει το ίδιο λάθος με τα ρωσικά λιπάσματα.

Η ΕΕ το 2023 (έως τον Ιούνιο) εισήγαγε διπλάσια ποσότητα ουρίας (ένα κοινό λίπασμα) από τη Ρωσία σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη Eurostat. Οι ρωσικές εισαγωγές στην ΕΕ για την τρέχουσα περίοδο, από το έτος έως τον Ιούνιο, είναι χαμηλότερες, αλλά παραμένουν ιστορικά υψηλές και αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των συνολικών εισαγωγών ουρίας στο μπλοκ.

Τα αζωτούχα λιπάσματα, τα οποία είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των φυτών, παράγονται με φυσικό αέριο και η Ρωσία εξάγει περισσότερο από αυτό στην Ευρώπη, αντικαθιστώντας μέρος του φυσικού αερίου που έχει απαγορευτεί από την ΕΕ!

«Το λίπασμα είναι το νέο αέριο», είπε ο Holsether. «Είναι παράδοξο ότι ο στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και τώρα οδεύουμε ολοταχώς για να παραδώσουμε κρίσιμη ισχύ σε τρόφιμα και λιπάσματα στη Ρωσία».

Οι Ρώσοι παραγωγοί λιπασμάτων έχουν λιγότερους περιορισμούς και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του μεριδίου τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι ευρείες κυρώσεις κατά των ρωσικών εξαγωγών έχουν επίσης αποκλείσει σε μεγάλο βαθμό τα τρόφιμα και τα λιπάσματα.

Η τιμή των θρεπτικών συστατικών των καλλιεργειών, εκτοξεύτηκε στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία περιόρισαν τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου, κύριος παράγοντας για αζωτούχα λιπάσματα όπως η αμμωνία και η ουρία.

Αυτό έπληξε οικονομικά τους Ευρωπαίους αγρότες, ενώ εκείνοι σε άλλα μέρη, ειδικά στην Αφρική, σταμάτησαν να χρησιμοποιούν λιπάσματα εντελώς, εμποδίζοντας τις αποδόσεις και βαθαίνοντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Holsether προειδοποίησε ότι θα ήταν αφελές να σκεφτεί κανείς ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιούσε την αυξανόμενη κυριαρχία της στην αγορά λιπασμάτων, έναν σημαντικό πρόδρομο για την παραγωγή τροφίμων, για πολιτικούς σκοπούς.

=============

 --------------------

 -------------------

Σχόλια