Αντίπαλοι οι πολίτες για τις μεταμοντέρνες εξουσίες

 ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο 21ος είναι ο αιώνας του τέλους της δημοκρατίας. Σ’ αυτό συνέβαλαν συγκεκριμένοι παράγοντες με τη πάροδο του χρόνου. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η ίδια η φύση του ανθρώπου, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης είναι η κοινωνιοπάθεια, μια αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζει άτομα με έλλειψη ενσυναίσθησης, σε συνδυασμό με περιφρόνηση προς αυτούς που θεωρούν κατώτερους τους. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Εξετάζοντας τη συμπεριφορά πολλών πολιτικών υπό το πρίσμα της κοινωνιοπάθειας, επιτρέπει τη βαθύτερη κατανόηση μερικών από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα κακοδιοίκησης, εξαπάτησης, ανεπάρκειας και ενδοτισμού.  

  • Η δημοκρατία κινδυνεύει επειδή πολλές χώρες είναι κάτω από την κυριαρχία επικίνδυνων ατόμων με έκδηλη κοινωνιοπάθεια, με τη τελευταία να είναι ο βασικός οδηγός για τον εντοπισμό και την αποτροπή τους.

Μελέτες αυτού που στη Ψυχολογία αποκαλείται “Σκοτεινή Τριάς” κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κοινωνιοπάθεια σχετίζεται άμεσα με την αναζήτηση εξουσίας και κοινωνικής κυριαρχίας. Άτομα στο φάσμα της κοινωνιοπάθειας προσελκύονται αναμφίβολα από τη πολιτική. Η κοινωνιοπάθεια καθορίζει τη συμπεριφορά νεοφιλελεύθερων πολιτικών μεταβάλλοντάς τους σε άτομα δυσλειτουργικά, που επιδεικνύουν αυταρχικότητα, αυτοπροβολή και διπροσωπία, παραβλέποντας τα δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών. Έχουν ένα σύμπλεγμα ανωτερότητας που υποκρύπτει βαθιά ριζωμένα αισθήματα μειονεκτικότητας.

Μια κυβέρνηση κοινωνιοπαθών θεωρεί υπ’ αριθμό ένα απειλή τους πολίτες, γιατί μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα (διαδηλώσουν, τιμωρήσουν, επαναστατήσουν) αν η κυβέρνηση ενεργήσει εξαιρετικά καταπιεστικά. Με τη πάροδο του χρόνου, οι κυβερνώντες έμαθαν ποιο τμήμα από τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τις περιουσίες των πολιτών μπορούν να πάρουν σταδιακά σε κάθε νομοθετική σύνοδο. Ο κυνισμός τους είναι στη ρίζα των εκβιαστικών διλημμάτων που διχάζουν το λαό και επιβάλουν σκληρούς περιορισμούς εκμεταλλευόμενοι μια (πραγματική ή φανταστική) κρίση. O μακιαβελισμός τους υποδαυλίζει την ανάγκη να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας (βουλευτική ασυλία, έλεγχος δικαιοσύνης) ώστε να διατηρήσουν όλο και περισσότερη εξουσία πάνω στους πολίτες με τις μικρότερες δυνατές πιθανότητες να επαναστατήσουν οι τελευταίοι.

Ατάκες εντυπωσιασμού για χειραγώγηση

Η πνευματική πενία μιας κοινωνιοπαθούς κυβέρνησης αποκαλύπτεται όταν χειραγωγεί το λαό με ατάκες εντυπωσιασμού που στερούνται έμπνευσης, από το ανιστόρητο “σωστή πλευρά της Ιστορίας”, έως το εθνικά ανόητο “τυραννία της πλειοψηφίας” (βασικό επιχείρημα εισβολέων, βλ. Κύπρος). Τη χαρακτηρίζει η φτήνια του στοχασμού και του αισθήματος, η άρνηση ανάληψης ευθύνης, η εξαπάτηση και χειραγώγηση των άλλων για προσωπικό όφελος.

Η εκλογική διαδικασία εξυπηρετεί έναν ψυχοπαθή στόχο, αφού κυριολεκτικά παραδίδει τους κανονικούς ανθρώπους στο έλεος των νικητών των εκλογών, σχεδόν σαν ιδιοκτησία τους. Ο νικητές ελέγχουν τα πάντα: μόρφωση, υγεία, δικαιοσύνη, οικονομία, κοινωνική συνοχή. Επιδιώκουν να κρατήσουν τους πολίτες σε κατάσταση άγνοιας (βασική παράμετρος της εξίσωσης που χρησιμοποιούν για να τους ελέγχουν). Αυτό εξασφαλίζεται από τη χαμηλού επιπέδου παιδεία, τη μιντιακή προπαγάνδα, τον καταναλωτισμό, τη woke κουλτούρα και τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι τεχνολογικά αυτιστικοί πολίτες που σκέφτονται και δρουν με βάση τον αισθησιασμό, το ορμέμφυτο και τον εντυπωσιασμό.

Η έκβαση της πολιτικής διαδικασίας σε μια απομουμιωμένη δημοκρατία απογυμνώνει το πολίτη από την ατομική του ανθρωπιά και τον κάνει σκλάβο του ηγεμόνα, για χρήση ή κατάχρηση με όποιον τρόπο θεωρεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του. H αντικοινωνική ιδιοσυγκρασία του ωθεί ένα πρωθυπουργό να βρίσκεται σε απευθείας αντίθεση με τη λαϊκή βούληση: Σε πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία ο λαός απέρριψε τις woke πολιτικές του Leo Varadka.

Η έλλειψη αυτοσυγκράτησης και συμβατικής ηθικής οδηγεί ένα άλλο πρωθυπουργό να επιβάλλει τις εντολές του μέσω απειλών για νομιμοποιημένη κρατική βία: Στο Καναδά ο Justin Trudeau ζητά να προφυλακίζεται κάποιος και μόνο με την υποψία ότι θα μπορούσε να διαπράξει “έγκλημα μίσους.” Όταν το επιτρέψει η τεχνολογία, θα εισάγει τον επαναπρογραμματισμό (κάποιοι το λένε “απολύμανση”) των πολιτών, όπως προτείνει ο “διανοούμενος” της παγκοσμιοποίησης Yuval Harari.

Η δημοσιογραφία κάποτε…

Η δημοσιογραφία είχε κάποτε αυτοπροσδιοριστεί ως επάγγελμα, σε αντίθεση με τον εντυπωσιασμό και την προπαγάνδα. Υπήρχαν κανόνες που διαφοροποιούσαν σαφώς τη δημοσιογραφία από τη προπαγάνδα μέσω των διαδικασιών της να ενημερώνει σωστά το κοινό και να ελέγχει την εξουσία. Όμως, η εγγύτητα της δημοσιογραφίας με τις πολιτικές ελίτ και ταυτόχρονα η υποχρέωσή της να ασκήσει ανεξάρτητο και αμερόληπτο έλεγχο στην εξουσία, δημιούργησε ένα σύνολο αντιφάσεων και άνοιξε ρωγμές, όπου η προπαγάνδα μπόρεσε να εδραιωθεί άνετα. Αυτή η εγγύτητα αναπόφευκτα προωθεί στη δημοσιογραφία άτομα που, ως φορείς της προπαγάνδας, μοιραία αδιαφορούν για τη σωστή ενημέρωση της κοινωνίας, περιφρονούν τις ανάγκες της, και ενεργούν συνειδητά σε βάρος των συμφερόντων της. Άρα, είναι εξ’ ορισμού άτομα κοινωνιοπαθή.

Υιοθετούν δημοσιογραφικές πρακτικές που προωθούν κυβερνητικά αφηγήματα που δεν βασίζονται σε αληθή γεγονότα, και καθιστούν τη προπαγάνδα πραγματικά επικίνδυνη, επειδή κρύβεται πίσω από τις ιδεολογίες ενός δήθεν “ελεύθερου” και “αντικειμενικού” Τύπου. Αυτές οι πρακτικές έκαναν τον άνθρωπο να είναι πιο φοβικός, πιο αδρανής, πιο αυτο-περιχαρακωμένος στο σπίτι-άσυλο. Όπως σημείωσε ο Max Frisch: «Χειρότερη κι από το θόρυβο από τις μπότες, η σιωπή από τις παντόφλες»

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ φέρουν μεγάλη ευθύνη για σχεδόν όλους τους πολέμους των τελευταίων ετών, αφού θα μπορούσαν να τους αποτρέψουν αν δεν είχαν προβάλει τη κυβερνητική προπαγάνδα που εξαπάτησε τη κοινωνία ώστε να μη φέρει αντιρρήσεις. Με την αυξανόμενη κυριαρχία της τεχνολογίας, η προπαγάνδα γίνεται ακόμη πιο σοβαρή απειλή, ίσως πιο εύκολο να εντοπιστεί αλλά πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί.

Επικράτηση κοινωνιοπαθών πολιτικών

Η επικράτηση κοινωνιοπαθών πολιτικών στην Ευρώπη και η διαπλοκή τους με εξίσου κοινωνιοπαθής συστημικούς δημοσιογράφους έχει δυσκολέψει την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Ό,τι και να τους προσάπτει η δυτική προπαγάνδα, η αλήθεια είναι ότι οι ευρασιάτες ηγέτες (Modi, Xi, Putin) εδώ και χρόνια γνωρίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να επιλύουν τα προβλήματα στις διακρατικές τους σχέσεις και να δημιουργούν αμοιβαία επωφελείς συμμαχίες. Πόσους πολιτικούς έχει η Ευρώπη σήμερα που να έχουν επιτυχημένη εμπειρία στην άσκηση διεθνούς διπλωματίας και στη διαχείριση κρίσεων υπέρ των λαών τους;

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έφεραν τις ευρωπαϊκές ελίτ σε κατάσταση πανικού, με τις αντιδράσεις τους να προδίδουν τη τραγική ανεπάρκειά τους. Τους λείπει το διανοητικό βάθος και η ευρεία μόρφωση για να εφαρμόσουν μια σοβαρή διεθνή πολιτική. Ο μεγαλομανής ναρκισσισμός τους απορρίπτει τη λογική, επιτρέποντας στο καταφανώς εσφαλμένο να επικρατεί σαν απολύτως ορθό, και οδηγεί σε αποφάσεις που όλο και λιγότερο λαμβάνουν υπόψιν το συμφέρον των λαών τους.

Στις δύσκολες μεταπολεμικές εποχές, για να φθάσει κάποιος στη κορυφή της πολιτικής πυραμίδας έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ευφυής, δοκιμασμένος στη πράξη, καλά ενημερωμένος και φυσικά αδίστακτος. Οι de Gaulle, Adenauer, Mitterrand, Delor, Kohl. Σήμερα επικρατούν μετριότητες, Macron, Scholz, von der Leyen, Sunak, που αδυνατούν να κατανοήσουν ότι, στη πυρηνική εποχή, το μίσος για τον αντίπαλο δε μπορεί να αποτελεί τη βάση των διεθνών σχέσεων.

Ο de Gaulle ονειρευόταν μια ενωμένη και ανεξάρτητη Ευρώπη από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια. Ο ανιστόρητος Macron τι όραμα έχει; Την επαναφορά του ψυχροπολεμικού διχασμού της Ευρώπης με το φόβο πυρηνικού ολοκαυτώματος; Η επιστροφή σε ένα νέο “ψυχρό πόλεμο” μοιραία θα φέρει τον ακόμη πιο ασφυκτικό εναγκαλισμό της Ευρώπης από τις ΗΠΑ (πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά). Στη νέα ψυχροπολεμική εποχή η προειδοποίηση του Henry Kissinger θα ηχεί εφιαλτικά στα αυτιά των ευρωπαίων: «Το να είσαι εχθρός της Αμερικής μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά το να είσαι φίλος μπορεί να είναι θανατηφόρο».

Ίσως πάλι, η ουκρανική κρίση να βοηθήσει τους λαούς της Ευρώπης να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες και τα ποιοτικά τους πλεονεκτήματα, και να αντικαταστήσουν τους κοινωνιοπαθείς τσαρλατάνους, με πραγματικούς ηγέτες. Αν διστάσουν, η Ευρώπη θα απομονωθεί σε ένα κόσμο που αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα. Όπως έγραψε ο George W. Cecil: «Τα πεδία του δισταγμού είναι σπαρμένα με τα λευκασμένα οστά εκατομμυρίων ανθρώπων που, την αυγή των αποφάσεων, κάθισαν να περιμένουν, και περιμένοντας πέθαναν».

==================

Thanos Tzimeros 

Για τον γάμο του Μήτσου και του Τάκη έτρεξε πρώτος πρώτος. Για το πόρισμα των Τεμπών στα τέτοια του. Το χυδαίο, υπεροπτικό, απάνθρωπο πρόσωπο της εξουσίας. Τιμωρήστε τους αλύπητα στις εκλογές. Να μην ξέρουν από πού τους ήρθε, τους αχρείους.
Υ.Γ. Πού 'σαι Κυριάκο πού 'δειχνες πως θα γινόσουν άλλος...
=============

Koukoufikis Ioannis

Οι πολιτικό-οικονομικές ελίτ καλύπτουν όλα τα κριτήρια της ψυχοπάθειας!
Ενώ διάβαζα τη λίστα και τον ορισμό των 15 βασικών κριτηρίων της ψυχοπάθειας,
σύμφωνα με τον γνωστό ερευνητή της εγκληματικής ψυχολογίας Ρόμπερτ Χερ, μου ήρθε αυτή η σκέψη στη μέση της ανάγνωσης μου: Βρε, αυτό που διαβάζω είναι τρελό, μοιάζει με την περιγραφή του ψυχολογικού προφίλ των ηγετών μας! Τούτο επιβεβαιώνεται ενστικτωδώς όταν πολλοί από εμάς, παρατηρώντας τις ενέργειες των πολιτικών- οικονομικών ελίτ σκεφτόμαστε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι παρά..ψυχοπαθείς ...
Αλλά κρίνετε από μόνοι σας:
1. Ένας ψυχοπαθής φέρει αυτό που οι επαγγελματίες αποκαλούν «μάσκα της ψυχικής υγείας», δηλαδή παρουσιάζεται ευχάριστος και φιλικός.
2. Έχει μια μεγαλοπρεπή αίσθηση του εαυτού του. Ο ψυχοπαθής συχνά νομίζει ότι είναι πιο έξυπνος ή πιο ισχυρός από ό,τι πραγματικά είναι.
3. Συνεχή ανάγκη για διέγερση. Η έλλειψη κίνησης, η ηρεμία και ο προβληματισμός δεν είναι πράγματα που αγαπούν οι ψυχοπαθείς. Έχουν ανάγκη συνεχούς δραστηριότητας και διασκέδασης.
4. Παθολογικά ψέματα. Ένας ψυχοπαθής αραδιάζει όλων των ειδών τα ψέματα, από μικρά ψέματα έως και κάθε είδους ιστορίες που σκοπό έχουν να εξαπατήσουν. Οι ψυχοπαθείς μπορεί να είναι προικισμένοι, έως βαρετοί, πολύ αποτελεσματικοί όσο και το αντίθετο, όπως οποιοσδήποτε άλλος. Ένας ψυχοπαθής χωρίς ταλέντο μπορεί να βλάψει κάποιους ανθρώπους, ενώ ένας ταλαντούχος ψυχοπαθής μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ένα ολόκληρο έθνος. Η διαφορά μεταξύ ενός ψυχοπαθή και ενός άλλου ατόμου έγκειται στην οργανική έλλειψη από τον ψυχοπαθή, συνείδησης ή συμπάθειας για τους άλλους.
5 Αξιολόγηση του επιπέδου χειραγώγησης. Οι ψυχοπαθείς είναι πονηροί και ικανοί να ωθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που κανονικά δεν θα έκαναν. Χρησιμοποιούν την ενοχή, τη δύναμη και άλλες μορφές χειραγώγησης.
6. Αίσθημα ενοχής. Η έλλειψη ενοχής ή οι τύψεις είναι σημάδια της ψυχοπάθειας.
7 Συναισθηματικές αντιδράσεις ενός ατόμου. Οι ψυχοπαθείς δείχνουν πολύ μικρή συναισθηματική αντίδραση σε περίπτωση θανάτου, ατυχήματος, τραυματισμού, κλπ σε σύγκριση με τους άλλους που τα ίδια γεγονότα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια πολύ περισσότερο συναισθηματική αντίδραση. Για έναν ψυχοπαθή, οι άλλοι, είναι πηγή ικανοποίησης και τίποτα περισσότερο.
8. Έλλειψη ενσυναίσθησης (κατανόησης-συμπάθειας). Οι ψυχοπαθείς δεν είναι ευαίσθητοι και δεν μπορούν να έχουν σχέσεις με τους άλλους πέρα από διάφορες μορφές εκμετάλλευσης. Μπορούν να έχουν προσωρινές σχέσεις ωφέλειας με άλλους ψυχοπαθείς και κοινωνιοπαθείς .
9. Οι ψυχοπαθείς είναι συχνά άτομα παρασιτικά. «Τρέφονται» από τους άλλους, είτε συναισθηματικά, είτε σωματικά είτε οικονομικά. Το σύνθημά τους είναι «κυριαρχία είναι ο έλεγχος». Συχνά λένε ότι έχουν παρεξηγηθεί ή δυσφημιστεί για να κερδίσουν τη συμπάθεια των άλλων.
10.Εμμονή στο ρίσκο και έλλειψη αυτοελέγχου. Ο κατάλογος εκτίμησης ενός ψυχοπαθούς περιλαμβάνει τρεις δείκτες συμπεριφοράς: την έλλειψη ελέγχου της συμπεριφοράς του, την σεξουαλική ασυδοσία και διάφορες διαταραχές συμπεριφοράς.
11. Οι ψυχοπαθείς δεν βάζουν ρεαλιστικούς στόχους μακροπρόθεσμα. Είτε δεν βάζουν καθόλου, είτε οι στόχοι τους είναι ανέφικτοι και βασίζονται στην υπερβολική δόση σιγουριάς που έχουν για τις ικανότητες τους και τα επιτεύγματά τους.
12. Οι ψυχοπαθείς είναι συχνά παρορμητικοί ή ανεύθυνοι. Η έλλειψη λύπης δεν έχει όρια. Δεν τους νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς.
13. Ένας ψυχοπαθής δεν αποδέχεται την προσωπική ευθύνη. Ένας ψυχοπαθής ποτέ δεν θα παραδεχτεί ότι έκανε λάθος ή ότι υπέπεσε σε σφάλμα εκτιμήσεως. Μισεί και δυσφημεί τα θύματά του αφού πρώτα έχει τελειώσει με αυτά. Η μόνη του λύπη είναι ότι η πηγή της ικανοποίησης του τέλειωσε και πλέον θα πρέπει να βρει μια καινούργια.
14. Οι ψυχοπαθείς δεν δημιουργούν προσωπικές σχέσεις μακροπρόθεσμα. Εάν διαπιστώσετε ότι ένα άτομο πιστώνεται με πολλούς γάμους σύντομης διάρκειας, με σπασμένες φιλίες και μια σειρά συναλλακτικών σχέσεων, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι ψυχοπαθής.
15. Οι ψυχοπαθείς είναι συχνά άτομα ευέλικτα στην εγκληματική τους συμπεριφορά. Είναι σε θέση να ξεφύγουν αποκομίζοντας πολλά κέρδη, και αν μερικές φορές πιάνονται, έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται και να είναι ευέλικτα όταν διαπράττουν εγκλήματα. Αυτή η συμπεριφορά τους είναι πράγματι ενδεικτική.
Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα, τα οποία μπορεί να τρελαθούν είτε ομαδικά, είτε μοναχικά. Η ψυχοπάθεια μπορεί, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, να είναι η μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία της τρέλας και της κοινωνιοπάθειας (sociopathie), και οι συνέπειες μπορεί να είναι εξαιρετικά καταστροφικές, όπως έχουμε δει σε όλο τον εικοστό αιώνα!
-------------

Σχόλια