Τράπεζα του Μέλλοντος

 Του Κώστα Κόλμερ

 Ενεκρίθη κι εδημοσιεύθη ο ισολογισμός της Τραπέζης της Ελλάδος της 31ης Δεκεμβρίου 2023, που κρύβει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το παρελθόν έτος και για το μέλλον. Αν και δεν σχολιάζεται ευρύτερα, όσο λχ. ο γάμος των ομοφύλων, συγκεντρώνει την προσοχή καθώς αντικατοπτρίζει κατά κάποιον τρόπο την διαχείριση της εθνικής οικονομίας το περασμένο έτος από το «Ευρωσύστημα» των  κεντρικών Τραπεζών της ευρωζώνης, στην οποία ανήκει η ΤτΕ απ’ το 2002, επί Σημίτη. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πιστή στις από 96 ετών παραδόσεις της, η ΤτΕ δεν ακολουθεί τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στον ισολογισμό αλλά εμμένει να έχει στα αριστερά της στήλης το ενεργητικό και δεξιά το παθητικό. Οι κεντρικές τράπεζες δικαιούνται να είναι… εκκεντρικές.

Όμως οι υποχρεώσεις της είναι υποχρεώσεις της  χώρας, αν και κανείς δεν μας λέγει πώς θα καλυφθούν με μία οικονομία ουσιαστικά στάσιμη.  Υπονοείται βέβαια βαρύνουν τον Ελληνικό λαό αλλά στο …απώτερο μέλλον. Προ πολλού το ζήτημα είναι αν μπορεί ο ισολογισμός της κεντρικής Τραπέζης να ισοφαρίζει το εθνικό προϊόν και να αποκαλύπτει ότι ζούμε πέραν των δυνάμεων μας. Κι αυτό αφορά όλους μας, αν και δεν συζητείται όπως λχ. στην Ελβετία, με δημοψηφίσματα όπως λχ. για την αύξηση των συντάξεων.

Παρατηρείται σχετικώς ότι οι υποχρεώσεις της ΤτΕ αυξάνουν αντί να μειούνται σε μία εποχή όπου οι οικονομικές συμβουλές, τουλάχιστον του κυρίου Πατέλη, σεμνύνονται ότι «νοικοκυρεύουν» τον δημόσιο τομέα και υποστηρίζουν τον ιδιωτικό – «φιλελευθέρα» γαρ η κυβέρνηση κατά τον «έπαινο των …Σοφιστών» αλλ’ όχι και του δήμου». (*)  

Οι υποχρεώσεις έναντι της «γενικής κυβερνήσεως» αυξήθηκαν πέρυσι στα 25,7 δισ., ευρώ αλλά έναντι των Τραπεζών της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν σημαντικά (46%) στα 28 δισ., ευρώ, που υποδηλοί την περιοριστική νομισματική πολιτική την οποία εφαρμόζει η ΤτΕ,  κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) μαζί με τα υψηλά επιτόκια που διατηρεί για τις πιστώσεις – όχι τις καταθέσεις.

Η τάση περιορισμού των ρευστών διαθεσίμων στην οικονομία ενδέχεται να ενταθεί εφέτος καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να συμμαζεύσει τον ισολογισμό της, που ξεχείλωσε διαρκούσης της Κινεζικής Πανδημίας (2020-22). Η μαντάμ Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, πιέζεται να μειώσει τα επιτόκια αλλά όσο ο πληθωρισμός του ευρώ είναι πάνω από τον στόχο 2% δεν συνιστάται. Οι Γερμανοί αντιτίθενται.

Τα δάνεια της ΤτΕ σε ευρώ προς τις εμπορικές  Τράπεζες, σχετιζόμενα με πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρώ, μειώθηκαν πέρυσι 60% περίπου στα 14 δις., από 35 το προηγηθέν έτος, στο Ενεργητικό.

Μία άλλη παρατήρηση του ισολογισμού , για το ύψος των εν κυκλοφορία κερμάτων που εμειώθη 22% στα 36 εκατ., ευρώ, υποδηλοί περιορισμό στη χρήση τους, ίσως διότι τα «ψιλά» , (0,1-0,2- 0,5 ευρώ) δεν αντιπροσωπεύουν πλέον αξίες στις συναλλαγές , ελέω του πληθωρισμού. Αντίθετα, η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων σε ευρώ έμεινε αμετάβλητη πέρυσι, σχεδόν στα 35,3 δισ., ευρώ.

Ο υψηλός πληθωρισμός που πλήττει τον μέσο Έλληνα καταναλωτή, δεν είχε νομισματικά αίτια αλλά ήταν «κόστους ζωής», προκαλούμενος απ’ τα ποικιλώνυμα καρτέλ, τα οποία εκμεταλλεύονται στις περιστάσεις -αν και χρειάζεται  κάποιος αλγόριθμος της ΑΙ για να υπολογισθεί η Ελληνική νομισματική κυκλοφορία μέσα στην τεραστία Ευρωζώνη.

Ως αποτέλεσμα των νομισματικών συνθηκών , τα κέρδη της ΤτΕ κατακρημνίστηκαν πέρυσι κατά 79%, στα 99 εκατομ. ευρώ από 459 από τους υψηλούς τόκους που κατέβαλε η ΤτΕ (3 δισ., ευρώ). Το ‘νομισματικό εισόδημα’ (Seignorage) που εισέπραξε η ΤτΕ από την ΕΚΤ ήταν σημαντικό – κάπου 3,3 δισ., ευρώ. Έχει και τα καλά του το ευρώ.

Εκεί όμως που ο διάσημος Γερμανός καθηγητής Χάνς-Βέρνερ Σιν (βλ. σχ. «The euro Trap», Οxford Press 2014) θα ανησυχούσε είναι το ύψος των υποχρεώσεων της ΤτΕ, «εκ των δοσοληψιών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών» (TARGET),που ανήλθαν σωρευτικά στα 115 δισ., ευρώ πέρυσι.

  • Αν το τεράστιο αυτό ποσόν αντιπροσωπεύει το απλήρωτο εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδος, παρελθουσών χρήσεων, τότε το εξωτερικό χρέος της χώρας δεν είναι 406 δισ., ευρώ κατά την ΕΛΣΤΑΤ αλλά 521, δηλ. φθάνει στο 232% του ακ. εθνικού προϊόντος το 2023!

- Καλόν θα ήταν να το εξηγήσει αυτό ο διοικητής της ΤτΕ, εν τη πολυπραγμοσύνη του, γιατί όπως έγραψε ο Καβάφης: «Κεφάλαια μεγάλα’ αν έχει αμφιβάλλω/ Κι’ άρχισα να φοβούμαι μη στην πρώτη κρίσι/ξαφνικά τας πληρωμάς της σταματήσει» (**)


(*) Παράφραση του ποιήματος του Κ. Π. Καβάφη «ΣΑΤΡΑΠΕΙΑ »

(**) Απ’ τ’ ανέκδοτα ποιήματα του Καβάφη «Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ» του 1897.

ΤARGET= Trans-European Automated Real-time Gross Settlement Express Transfer System

=============

 Blogger:

...τα πράγματα είναι σοβαρά. Ο Στουρνάρας κάνει ακόμα μια πετυχεμένη πρόβλεψη!

 =============================

 Οι νέες τράπεζες είναι εδώ
Οι νέες τράπεζες θα είναι αποκλειστικά τράπεζες ακινήτων ..
Φαντάζεστε έναν κόσμο , στον οποίο οι τραπεζίτες θα διαχειρίζονται το δικαίωμα στην στέγαση ????
Σκεφτείτε λίγο και μετά ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί, το σε τι κόσμο μπαμπά, Μ έχεις φέρει να ζήσω ..

 --------------------------------


Γιατί δημιουργήθηκε η πρώτη Ομοσπονδία Servicers στην Ελλάδα; 

Οι εργαζόμενοι στην DoValue Greece και στην Cepal Hellas ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν την πρώτη Ομοσπονδία servicers, έναν ισχυρό οικονομικό κλάδο που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα στην Ελλάδα.

Η δραστηριοποίηση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις είναι μία πραγματικότητα, με ορίζοντα δεκαετιών αφού το ύψος διαχείρισης χαρτοφυλακίων ξεπερνά τα 110 δισ. ευρώ.

Οι αδειοδοτημένες από την Τράπεζα της Ελλάδος Εταιρείες Διαχείρισης (ΕΔΑΔΠ) που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι σήμερα 26.

Οι εργαζόμενοι στις νέες Τράπεζες, όπως συχνά αποκαλούνται οι Εταιρείες Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους δίπλα στην κοινωνία και τον δανειολήπτη και βασικές τους θέσεις είναι ότι:

    Οι εταιρείες πρέπει να είναι διαφανείς και κερδοφόρες.
    Όχι στην μεγιστοποίηση του κέρδους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου που θα δημιουργήσει εικόνες απέχθειας τόσο για τις Εταιρείες όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές.
Είναι ανάγκη να βρίσκονται πάντα βιώσιμες ρυθμίσεις που θα μπορούν να
εξυπηρετηθούν από τους δανειολήπτες με ορθούς κανόνες συμπεριφοράς και σεβασμό στην ιδιωτικότητα και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.
Αυτή είναι εξάλλου και η θέση και η κατεύθυνση που δημόσια έχει αναδείξει ο Διοικητής της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Αυτό λέει ακόμη και η νέα κοινοτική οδηγία που προβλέπει τη μη ισοβιότητα των αδειών διαχειριστή.
Γιατί δημιουργήθηκε η πρώτη Ομοσπονδία Servicers στην Ελλάδα;
    Σήμερα στον κλάδο απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.
    Η κινητικότητα είναι μεγάλη και αυτό βοηθά στη διαμόρφωση ενός άναρχου τοπίου όχι τόσο για τις τρεις συστημικές Εταιρείες του κλάδου αλλά κυρίως στις μικρότερες.

    Η ανασφάλεια για τη βιωσιμότητα του νέου κλάδου, η συμπίεση μισθών και κυρίως οι πολιτικές αφαίρεσης εργασιακών δικαιωμάτων είναι τα κύρια σημεία που μας οδηγούν να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις και να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ανάχωμα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι στις εταιρείες (servicers).

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 με δύο παράλληλες συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων (Σύλλογος Εργαζομένων DoValue Greece και Σύλλογος Προσωπικού Cepal Hellas) ελήφθησαν ομόφωνα οι αποφάσεις για τη δημιουργία της πρώτης Ομοσπονδίας Servicers στην Ελλάδα.

Εντός 40 ημερών θα πραγματοποιηθούν παράλληλες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων για την έγκριση του Καταστατικού της νέας Ομοσπονδίας, την τροποποίηση των παλαιών Καταστατικών και τον διορισμό προσωρινής Διοίκησης.

==============

Stelios Karamanolis
Καλά κάνουν γιατί ξέρουν ότι αύριο το ίδιο έυκολα με άλλους θα βρεθουν από την μια μέρα στην άλλη στον δρόμο Αυτή η κίνηση και μόνο δείχνει πολλά για το μέλλον του "σκιώδους τραπεζικού συστήματος " που κάποιοι σχεδιάζουν αλλά και το εργασιακό μέλλον των μεχρι σήμερα "τραπεζικών υπαλλήλων " Το ότι βέβαια προχωρούν σε ομοσπονδία και συνδικαλιστικές τύπου οργανώσεις του περασμένου αιώνα δεν τους εγγυάται κάτι Και στο μέλλον οι servicers θα επεκτείνουν την δραστηριότητα τους για αυτό που προορίζονται Στην διαχείριση περιουσιών ιδιωτικών ή και δημοσίων γιατί ήδη τα παντα στην Ελλάδα ξεπουλήθηκαν
-------------------

Σχόλια