Γκρεγκ Σμιθ: Γιατί έφυγα από την Goldman Sachs

Εκδόσεις Ψυχογιός

Μάρτιος 2012. Ο Γκρεγκ Σμιθ δημοσιεύει στους New York Times ένα άρθρο για την απόφασή του να παραιτηθεί από την Goldman Sachs. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι μαθαίνουν από πρώτο χέρι ότι, προτού ο κόσμος χρεοκοπήσει οικονομικά, είχε χρεοκοπήσει ηθικά.

Αυτή είναι η ιστορία της ηθικής κατάπτωσης ενός ολόκληρου συστήματος, έτσι όπως αποτυπώνεται στην προσωπική περιπέτεια του συγγραφέα. Αμέσως μετά το κολέγιο, ο Γκρεγκ Σμιθ εντάχθηκε στο δυναμικό της τράπεζας επειδή πίστεψε στον υπ’ αριθμόν ένα ηθικό κανόνα της: Προτεραιότητα έχει το συμφέρον του πελάτη.

Αφοσιωμένος και ταλαντούχος, ο Σμιθ βρέθηκε σύντομα να διαχειρίζεται τρισεκατομμύρια δολάρια και να ζει το καπιταλιστικό όνειρο. Ιλιγγιώδεις μισθοί, αυτοκίνητα, διασκεδάσεις, μια πολυτελής κατοικία στο Μανχάταν. Ώσπου το όνειρο έγινε εφιάλτης.
Η τράπεζα που υποτίθεται ότι ενδιαφερόταν να διαφυλάξει τα συμφέροντα των πελατών της, άρχισε να λειτουργεί ως βαμπίρ, αποκαλώντας τους μαριονέτες και καλλιεργώντας τη νοοτροπία του κέρδους πάση θυσία.
Συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα, ο Σμιθ αποφάσισε να πετάξει μια καριέρα που θα ζήλευαν οι περισσότεροι και να μιλήσει ανοιχτά για όσα βίωσε.
Ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την ηθική εξαθλίωση μέσα στον απλησίαστο κόσμο της Γουόλ Στριτ, ένα χρονικό που θα μπορούσε να διαβαστεί σαν μυθιστόρημα, αν οι τραγικές συνέπειες όσων περιγράφει δεν ήταν τόσο ορατές και τόσο παρούσες κάθε μέρα, πλάι μας.

Πηγή: booktown.gr

================

 ---------------------------

 ------------

 ------------------

Ακόμη 8 ξενοδοχεία εξαγόρασε στην Ελλάδα η Goldman Sachs μέσω της κινεζικής Fosun

 Με μια και μόνο αγορά η Goldman Sachs Asset Management κατάφερε να αποκτήσει επιπλέον 8 ξενοδοχεία στη χώρα μας, τα οποία θα προστεθούν στα τρία που εξαγόρασε πέρυσι στη Χαλκιδική.

Η κινεζική Fosun, πούλησε τον ξενοδοχειακό της βραχίονα Fosun Tourism Group (FTG), στην αντίστοιχη εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων της Goldman Sachs, έναντι ποσού που δεν ανακοινώθηκε. Η FTC Hotels, είναι εταιρεία lifestyle ξενοδοχείων, στη οποία ανήκουν τα ξενοδοχειακά brands Casa Cook και Cook’s Club, τα οποία ξεκίνησαν ουσιαστικά να αναπτύσσονται από τη χώρα μας, από τον πάλαι πότε κραταιό Γερμανό tour operator Thomas Cook, ο οποίος πτώχευσε το Φθινόπωρο του 2019. Η Fosun, που ήταν μεγαλομέτοχος του t.o., απέκτησε τα ξενοδοχεία μετά την πτώχευση.
Στο σύνολο τους σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, λειτουργούν 16 franchise ακίνητα κάτω από τα ξενοδοχειακά brands Casa Cook και Cook’s Club.
Πέρυσι το Μάρτιο η Fosun είχε παρουσιάσει το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο, που περιλάμβανε την ανάπτυξη 30 νέων ξενοδοχείων σε διάφορες χώρες, κάτω από τα δύο brands της. Στα πλάνα της ήταν η ανάπτυξη ακόμη οκτώ ξενοδοχείων στη χώρα μας και στο στόχαστρο της ήταν ελληνικοί προορισμοί όπως η Αθήνα, η Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Ζάκυνθος, η Θάσος, η Χαλκιδική, λουτροπόλεις της ενδοχώρας, καθώς και άλλα νησιά, όχι απαραίτητα σε κύριους προορισμούς, αλλά και σε πιο άγνωστους.

Πού βρίσκονται τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Πλέον στο χαρτοφυλάκιο της Goldman Sachs περνούν τα τρία ξενοδοχεία που ανήκουν στο brand Casa Cook σε Μύκονο, Σάμο και Ρόδο, τα Casa Cook Rhodes, Casa Cook Samos, Casa Cook Mykonos, καθώς και οι 5 μονάδες που λειτουργούν κάτω από το σήμα Cook’s Club, στην Κρήτη το Cook’s Club Hersonissos, στην Κω το Cook’s Club Tigaki Kos, στη Ρόδο τα Cook’s Club Rhodes City Beach και Cook’s Club Ialysos Rhodes και στην Κέρκυρα το Cook’s Club Corfu.
Casa Cook Samos Outside
Casa Cook Samos Outside CASA COOK SAMOS OUTSIDE

Η αρχή έγινε από τη Χαλκιδική

Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η επένδυση από την Goldman Sachs θα επιταχύνει την επέκταση των brands σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, παραμένοντας πιστά στην αρχική φιλοσοφία πάνω στην οποία δημιουργήθηκαν, δηλαδή τη δημιουργία μοναδικών χώρων που ενώνονται με τον χαρακτηριστικό πολυτελή-μινιμαλιστικό σχεδιασμό και το χαλαρό πνεύμα.
Τα ξενοδοχεία της Fosun θα προστεθούν τώρα στα τρία της Goldman Sachs, που εξαγόρασε πέρυσι στη Χαλκιδική. Το mega fund της Goldman Sachs Asset Management απέκτησε τρία από τα ξενοδοχεία του Ghotel Group, της ξενοδοχειακής οικογένειας Γρηγοριάδη. Οι πληροφορίες λένε ότι το τίμημα έφτασε τα 70 εκατ. ευρώ.

“Τα brands στο επόμενο επίπεδο”

Μιλώντας για την εξαγορά, ο Alessandro Dassi, διευθύνων σύμβουλος των εμπορικών brands, δήλωσε: «Πρόκειται για μια συναρπαστική στιγμή και για τα δύο brands και είναι μια κίνηση που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να βελτιώνουν την εμπειρία διακοπών των επισκεπτών μας. Η επένδυση της Goldman Sachs αποτελεί απόδειξη της δύναμης των brands και της μοναδικής πρότασης μας στο αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς των lifestyle θέρετρων. Μαζί θα ξεκλειδώσουμε περαιτέρω την επιχειρηματική αξία και θα πάμε τα brands στο επόμενο επίπεδο».
Από την πλευρά του ο Nabil Aquedim, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Asset Management, πρόσθεσε: «Αυτή η επένδυση ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική μας για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου διαφοροποιημένων ξενοδοχείων και θέρετρων σε όλη τη Μεσόγειο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον Alessandro και την ομάδα του για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα brands που δημιούργησαν σε όλη την Ευρώπη».

==========

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο παρουσιαστής Dylan Ratigan της δημοφιλούς εκπομπής "Τhe Dylan Ratigan Show" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου MSNBC είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία σε ζωντανή σύνδεση με τον γνωστό βετεράνο ρεπόρτερ και συγγραφέα Greg Palast. Η συζήτηση αφορούσε την κρίση στην Ελλάδα και τα πραγματικά αίτιά της.

Κάποιες από τις έρευνες που έχει κάνει ο Palast έχουν συζητηθεί ευρέως, ιδιαίτερα σήμερα, που συνεχίζεται η οικονομική κρίση, και το ΔΝΤ έχει να επιδείξει μια πλούσια δράση στον τομέα των επιθέσεων εναντίον χωρών και της αφαίμαξης των λαών τους. Ενδεικτικά, το 1991 ο οικονομολόγος Joseph Stiglitz, πρώην διοικητικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Greg Palast και την βρετανική εφημερίδα The Observer, περιέγραψε το σχέδιο με τα 4 προβλέψιμα στάδια που το ΔΝΤ εφαρμόζει σε χώρες του Τρίτου Κόσμου με τις οποίες υπογράφει συμβόλαια δανεισμού.

Eισαγωγή Greg Palast

Mια πραγματικά αποτρόπαια και μεγάλης κλίμακας απάτη έστησαν από κοινού η τράπεζα Goldman Sachs και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, απάτη για την οποία ο ελληνικός λαός θα πληρώσει με το χαμένο μέλλον του.

Η πολιτική τάξη της Ε.Ε. γνώριζε εκείνη την εποχή ότι τα ελληνικά λογιστικά βιβλία είχαν πειραχθεί, αλλά παρ' όλα αυτά επέτρεψαν στη χώρα να μπει στην ευρωζώνη. Όλα δείχνουν ότι η Goldman Sachs έστησε ένα δικό της είδος Περλ Χάρμπορ, το οποίο επέτρεψε στην τωρινή ηγεσία της Ε.Ε. να εκμεταλλευθεί κατάλληλα την περίσταση με σκοπό να τρομοκρατήσει, μέσω της εξαθλίωσης, οποιαδήποτε χώρα θα της στεκόταν εμπόδιο στο να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος ολοκληρωτισμού..."

 

Σχόλια