Publico: Η Goldman Sachs καθοδηγούσε τον Μπαρόζο όσο ήταν πρόεδρος της Κομισιόν

Στενές επαφές με την Goldman Sachs διατηρούσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενώ ήταν πρόεδρος της Κομισιόν. Αυτό αποκαλύπτουν έγγραφα που αποκάλυψε σήμερα η πορτογαλική εφημερίδα Publico. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαρόζο βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλης διαμάχης καθώς προσλήφθηκε από την  Goldman Sachs ενώ πριν βρισκόταν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004 - 2014).
Οι ιθύνοντες της Goldman Sachs «έδιναν στην ομάδα του Μπαρόζο με τρόπο εμπιστευτικό προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» γράφει η εφημερίδα η οποία δημοσιεύει αποσπάσματα από επιστολές και μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε από την Κομισιόν.
  • Μια υπηρεσιακή αλληλογραφία με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου του 2013 την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφέιν κάνει λόγο για μια διακριτική επίσκεψη του Μπαρόζο στην έδρα της τράπεζας στη Νέα Υόρκη η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στην επίσημη ατζέντα ούτε στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • «Εκτίμησα πολύ την παραγωγική μας συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία» γράφει ο Μπλανκφέιν.
  • Eρωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «διέψευσε κατηγορηματικά» ότι είχε αναπτύξει μια «ειδική σχέση με έναν φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα» κατά τη διάρκεια των δύο του θητειών στις Βρυξέλλες.
  • «Φυσικά είχα διατηρήσει θεσμικές επαφές - διαφανείς και δεόντως καταχωρημένες στα αρχεία της Κομισιόν - με πολλούς φορείς, πολιτικούς, εργοδοτικούς, συνδικαλιστικούς και οικονομικούς» υπογράμμισε.
Μεταξύ αυτών βρίσκονταν «οι μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στην ευρωπαϊκή αγορά» εντός του πλαισίου της «οικονομικής κρίσης», συνέχισε ο ίδιος.

Η εφημερίδα επικαλείται μεταξύ άλλων μια επιστολή ενός λομπίστα της Goldman Sachs, ο οποίος διατυπώνει προτάσεις σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και μια απάντηση ενός στελέχους της ομάδας του Μπαρόζο που υποσχέθηκε να τις διαβάσει «με μεγάλο ενδιαφέρον».

Πηγή:http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/publico-i-goldman-sachs-kathodigoyse-ton-mparozo-oso-itan-proedros-tis-komision
-------------
blogger: Η ΕΕ έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από την τραπεζοκρατορία και τις πολυεθνικές. Το ευρωκοινοβούλιο είναι διακοσμητικό και η "δουλειά" γίνεται από τους λομπίστες που κυκλοφορούν παντού (....με δώρα!!!).
Αξίζει να διαβάσετε: 
ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
 πηγή
==========
της Ιωάννας Καρδαρά
Στο μικροσκόπιο της ΕΕ βρίσκεται εδώ και καιρό η πρόσληψη του του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ως ειδικού συμβούλου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο νέος ρόλος που αναλαμβάνει ο Μπαρόζο μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του στην Κομισιόν δημιουργεί ανησυχίες «δεδομένης της σπουδαιότητας του αξιώματος που κατείχε, της διεθνούς επιρροής που είχε ως πρόεδρος της Επιτροπής και της ιστορίας της τράπεζας στην οποία προσφέρει τώρα τις υπηρεσίες του», σημειώνει η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο›Ρίλι σε επιστολή που απηύθυνε στο διάδοχο του Μπαρόζο στην Επιτροπή, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Επιπλέον ο πρόεδρος της Κομισιόν τη διαβεβαίωσε πως από τώρα και στο εξής ο Μπαρόζο «θα γίνεται δεκτός στην Επιτροπή όχι ως πρώην πρόεδρός της αλλά ως εκπρόσωπος συμφερόντων». Με αυτόν τον τρόπο ο Γιουνκέρ υπονόησε πως ο Μπαρόζο θα πρέπει να εγγραφεί στο ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας. Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει «τη μόνιμη δέσμευσή του να λειτουργεί με ακεραιότητα και διακριτικότητα». Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος πως υπήρξε πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται έκθεση της επιτροπής δεοντολογίας, η οποία διερευνά τις δραστηριότητες των πρώην επιτρόπων για διάστημα 18 μηνών μετά το τέλος της θητείας τους. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι πρώην επίτροποι ενδέχεται να χάσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα εάν διαπιστωθεί πως δεν ενεργούν με όρους ακεραιότητας κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών τους καθηκόντων μετά την αποχώρηση τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την πλευρά του ο Μπαρόζο κατηγορεί τον διάδοχό του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για «προκατειλημμένη» συμπεριφορά.
Με επιστολή του προς τον Γιούνκερ, που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014 υποστήριξε ότι η έρευνα που ξεκίνησε έπειτα από τη δημόσια κατακραυγή για την πρόσληψή του από την τράπεζα είναι «ασύμφωνη» με τη μεταχείριση άλλων πρώην επιτρόπων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναθεωρήσει τον κώδικα δεοντολογίας μετά την κατακραυγή που προκάλεσε ο διορισμός του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Goldman Sachs, σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt.
«Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τον κώδικα συμπεριφοράς ώστε να γίνει σαφέστερο τι επιτρέπεται να πράττουν οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πρώην ευρωπαίοι επίτροποι», δηλώνει στην συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο Μάρτιν Σουλτς.
Η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι εύλογοι, γιατί ο Μ. Μπαρόζο έχει δηλώσει δημοσίως πως θα συμβουλεύει για το Brexit. O Πορτογάλος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις υψηλές γνωριμίες του στους κόλπους της ΕΕ προς όφελος των νέων εργοδοτών του. Μάλιστα, η διεθνής οργάνωση Transparency International έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών για να στερηθεί ο Μ. Μπαρόζο τη σύνταξη που δικαιούται από την ΕΕ. Οι υπογραφές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 60.000. Φυσικά, ο Μπαρόζο δεν είναι ο μοναδικός κοινοτικός αξιωματούχος που πήγε να δουλέψει για την αμερικανική τράπεζα ή δούλευε γι› αυτή. Ο Μάριο Ντράγκι ήταν υπάλληλος της Goldman Sachs, πριν αναλάβει καθήκοντα προέδρου στην ΕΚΤ. Τίθεται λοιπόν θέμα ηθικής, αφού η πρόσληψη είναι νόμιμη. Ίσως λοιπόν το τίμημα της «ανηθικότητας» θα πρέπει να αυξηθεί, για να αποθαρρυνθούν άλλοι αξιωματούχοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μ. Μπαρόζο.
=============

Σάλος με τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις Μπαρόζο-Goldman Sachs

Ο πορτογαλικός Τύπος αποκαλύπτει τις ανεπίσημες σχέσεις που ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διατηρούσε με την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Η αντιπαράθεση δεν λέει να κοπάσει. Η πορτογαλική εφημερίδα Publico αποκάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν τις στενές επαφές που διατηρούσε ο Μπαρόζο με την Goldman Sachs ως επικεφαλής της Κομισιόν από το 2004 έως το 2014.
Ανεπίσημες συναντήσεις με τον πρόεδρο της τράπεζας
Τα ηγετικά στελέχη της Goldman Sachs "έστελναν στο γραφείο του Μπαρόζο με εμπιστευτικό τρόπο προτάσεις για αλλαγές στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης", έγραψε χθες η εφημερίδα δημοσιεύοντας αποσπάσματα από επιστολές και μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Στις ΗΠΑ, οι λομπίστες έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους
Μια επιστολή της 30ης Σεπτεμβρίου 2013 που υπογράφεται από τον επικεφαλής της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφέιν, κάνει λόγο για μια διακριτική επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην έδρα της τράπεζας στη Νέα Υόρκη η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν περιλαμβανόταν ούτε στην επίσημη ατζέντα του Μπαρόζο ούτε στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Έξετίμησα ιδιαίτερα την παραγωγική συζήτησή μας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές", γράφει ο Λόιντ Μπλανκφέιν --ο νέος εργοδότης του Μπαρόζο.
Προτάσεις για τη χρηματοπιστωτική νομοθεσία τις οποίες επεξεργάστηκε η Goldman Sachs
Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "αρνήθηκε κατηγορηματικά" ότι είχε "ειδική σχέση με ένα οικονομικό ίδρυμα" κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στις Βρυξέλλες.
"Φυσικά διατήρησα θεσμικές επαφές --διαφανείς και καταγεγραμμένες δεόντως στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-- με πολλούς πολιτικούς, εργοδοτικούς, συνδικαλιστικούς και χρηματοπιστωτικούς φορείς", δήλωσε.
Μεταξύ αυτών ήταν "οι μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά", σε μια συγκυρία "χρηματοπιστωτικής κρίσης", είπε.
Η εφημερίδα επικαλείται μεταξύ άλλων την επιστολή μιας λομπίστριας της Goldman Sachs στην οποία διατυπώνονταν προτάσεις σχετικά με τη νομοθεσία για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και μια απάντηση ενός μέλους του γραφείου του Μπαρόζο που υποσχέθηκε να τις διαβάσει "με μεγάλο ενδιαφέρον".

Ο Μπαρόζο, λομπίστας με τη σειρά του

Κατά τη διάρκεια ενδεχόμενων επισκέψεών του στις Βρυξέλλες, ο Μπαρόζο θα γίνεται στο εξής δεκτός ως λομπίστας και "όχι ως πρώην πρόεδρος" έχει ήδη προειδοποιήσει ο διάδοχός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Goldman Sachs έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την χαρακτήρισε "ηθικά απαράδεκτη".
 

Σχόλια