Χουντής: Ζητάει την έκθεση της ΕΚΤ για το swap της Goldman Sachs


Να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της ΕΚΤ για το swap της Goldman Sachs, ζητά ο Νίκος Χουντής με ερώτησή του στον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξακολουθεί να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα, την έκθεση που είχε συντάξει για το swap του 2001, που αγόρασε η Ελλάδα από την Goldman Sachs, αν της το ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ή άλλες δικαστικές αρχές;»
Αυτό το ερώτημα θέτει προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που κατέθεσε σήμερα, αναφέρεται:
  • - Πρώτον, στο “δημοσιογραφικό πρακτορείο Bloomberg, που έχει στραφεί δικαστικά σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι αρνείται να δημοσιοποιήσει έκθεσή της σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα χρησιμοποίησε νομισματικό swap, που αγόρασε από την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, επικαλούμενη την αναστάτωση που θα προκληθεί στις διεθνείς αγορές” και
  • - Δεύτερον στην “εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής που εξετάζει την υπόθεση της διόγκωσης των ελληνικών ελλειμμάτων” όπου ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε “ότι με το αρχικό swap της Goldman Sachs το χρέος της γενικής κυβέρνησης μπορεί να επιβαρύνθηκε κατά 2.8 δις ευρώ, αλλά όταν αυτό τέθηκε υπό διαπραγμάτευση μετά και άλλαξε χέρια, η αγοραία αξία του αυξήθηκε και έφτασε το 2008-2009 να είναι 5.3 με 5.4 δις ευρώ”.
Στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής ζητά από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να του παράσχει στοιχεία για τη διάρθρωση, τις προμήθειες της Goldman Sachs και την πορεία του εν λόγω swap, και καταλήγει, καλώντας τον κ. Ντράγκι να αποστείλει την έκθεση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές της Ελλάδας ή στην εξεταστική επιτροπή της ελληνική Βουλής, εάν του ζητηθεί
πηγή
----------------
  • Blogger: Τελικά αυτόν τον υπερτιμημένο λογιστή - Σημίτη - θα τον πληρώσουμε πολύ ακριβά. Η πολιτεία του ναρκοθέτησε την πορεία της χώρας. Σε μια μελλοντική εξεταστική, όποτε αυτή γίνει, πολύ θα ήθελα να τον δω να ψελλίζει δικαιολογίες... 
====================================



    «Ενα τζακ-ποτ 600 εκατομμυρίων για την Goldman Sachs»: έτσι τιτλοφορεί άρθρο του στη χθεσινή «Μοντ» ο δημοσιογράφος Μαρκ Ρος, αναφερόμενος στο κέρδος που αποκόμισε η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων από την επιχείρηση που οργάνωσε το 2001 προκειμένου η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της. Το κέρδος αυτό αντιστοιχούσε το 2001 στο 12% των συνολικών εσόδων της GS. Και τα στοιχεία αυτά είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποίησαν δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Bloomberg, ο Νικ Ντάνμπαρ και η Ελίζα Μαρτινούτσι.

    Για «μια πολύ σέξι ιστορία ανάμεσα σε δύο αμαρτωλούς» κάνει λόγο στο Bloomberg ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ, από το 1999 έως το 2004), Χριστόφορος Σαρδελής. Το πρακτορείο επανέρχεται στο θέμα της ανταλλαγής χρέους (swaps) που πραγματοποίησε η χώρα μας με την Goldman Sachs έπειτα από επαφές, ακριβώς, που είχε με τον Σαρδελή και τον διάδοχό του στην κεφαλή του ΟΔΔΗΧ (έως το 2010) κ. Σπύρο Παπανικολάου. Το «μυστικό δάνειο» - όπως χαρακτηρίζεται - που πήρε η χώρα μας από τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο κρίνεται από το Bloomberg ως «ένα εξαρχής ακριβό λάθος».

    Η συναλλαγή συνίστατο στην ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, που ήταν εκφρασμένο σε δολάρια και γιεν, σε ευρώ, με τη χρησιμοποίηση μιας πλασματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Η ισοτιμία αυτή θα επέτρεπε - όπως επιβεβαιώνουν οι δύο έλληνες αξιωματούχοι - τη μείωση του χρέους κατά 2%. Οπως αναγνωρίζει όμως ο κ. Σαρδελής, οι υπηρεσίες του δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένες για να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα του συμβολαίου που υπογράφηκε με την Goldman Sachs τον Ιούνιο του 2001 - ούτε για να φανταστούν ότι σε τέσσερα χρόνια, χάρη σε ένα χρηματιστηριακό παράγωγο που είχε αποστολή να συγκαλύψει αυτό το δάνειο, το δάνειο που είχε συνάψει κατ' αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα με την Goldman Sachs θα εκτοξευόταν από τα 2,8 δισ. στα 5,1 δισ. ευρώ.

    ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ. Τη στιγμή της υπογραφής, παραδέχεται ο κ. Σαρδελής, το swap τού είχε φανεί ωφέλιμο για τη χώρα όπως και για την τράπεζα επενδύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη άνοδος του κόστους της επιχείρησης για την Ελλάδα οφείλεται σε δύο γεγονότα. Κατ' αρχάς, στην πτώση της αγοράς ομολόγων έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 η οποία, λόγω της συνταγής που είχε επιβάλει η Goldman Sachs, βάρυνε επί των εξοφλήσεων. Και κατά δεύτερον, η επιλογή από τον επενδυτικό γίγαντα το 2002 ενός νέου δείκτη, με βάση τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που αποδείχθηκε καταστροφικός.

    Keith Satchell and Addy Loudiadis of Rothesay Life (Source: Graham Tonks)
    Μια ακόμα αποκάλυψη: η Αντι Λουδιάδη (φωτό), η τραπεζίτης της Goldman Sachs που ήταν υπεύθυνη του φακέλου, είχε επιβληθεί όχι εξαιτίας της ελληνικής καταγωγής της, αλλά διότι είχε προειδοποιήσει την Αθήνα για τους κινδύνους ενός ανάλογου συμβολαίου που της είχε προτείνει ανταγωνιστής της Goldman Sachs το 1999!

    «Τα swaps ήταν μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να μην αποκλίνουν από τα κριτήρια της συνθήκης του Μάαστριχτ», απαντά η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτού του swap, δηλώνει, περιορίστηκε σε μια μείωση της τάξης του 1,6% για το ελληνικό δημόσιο χρέος, που πέρασε από το 105,3% στο 103,7% του ΑΕΠ.

    Σχόλια