- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Η Δημοσία Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) αγοράζει το δίκτυο 25 καταστημάτων της φίρμας ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ , αντί 200 εκατομμυρίων ευρώ – όσον περίπου τα καθαρά της κέρδη μετά φόρων, το 9μηνο του λήγοντος έτους. Με σκοπό να μετασχηματισθεί σε «πάροχο (Sic) πελατών προϊόντων και υπηρεσιών ηλεκτρισμού» , κατά δήλωσιν του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της ΔΕΗ κ.Γεωργίου Στάσση, η ΔΕΗ επεκτείνεται στο εμπόριο «λευκών συσκευών» κι όχι μόνον. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
- Με χρέη 2,2 δισ. ευρώ και 13.000 εργαζομένους (στους οποίο προστίθενται άλλοι 1.500 της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ) η νέα «παροχή» θα φέρει ζημίες στην ΔΕΗ εις μίαν εποχήν ανόδου των επιτοκίων και μισθών ενώ τα έσοδα της παρακολουθούν την πορεία των διεθνών τιμών των ενεργειακών πηγών, κατόπιν της πωλήσεως των λιγνιτωρυχείων στο δημόσιον.
Όταν ιδρύθηκε η ΔΕΗ, το 1950, την οργάνωσε η Αμερικανική εταιρία EBASCO, με αποκλειστικό σκοπό τον εξηλεκτρισμό της χώρας που μέχρι τότε εξυπηρετείτο από κάπου 380 ιδιωτικές, ξένες και ημεδαπές μικροεπιχειρήσεις, κυρίως στις μεγάλες πόλεις Αθηνών, Θεσ/κης, Πατρών κλπ.
Μόνο μία μεγάλη και μονοπωλιακή εταιρία θα μπορούσε να κάμει τις αναγκαίες επενδύσεις ηλεκτροπαραγωγής και να κατασκευάσει το απαραίτητο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού. Αποκλειστικώς το δημόσιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια, εκείνη την εποχή.
Ο πλήρης εξηλεκτρισμός της χώρας επετεύχθη κατά την στρατιωτική διακυβέρνηση (1967-1973) ενώ το 2012, επί κοινοβουλευτικής κυβερνήσεως, η ΔΕΗ διεσπάσθη σε δύο κλάδους: διανομής και της παραγωγής ηλεκτρισμού, κατ’ απαίτησιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την άρση του μονοπωλίου». Της έμειναν όμως τα υδροηλεκτρικά φράγματα και η συμπαραγωγή με ιδιώτες.
Ήδη, η ΔΕΗ έχει χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της κι αντιμετωπίζεται
από την κυβέρνηση όπως κάθε άλλος παραγωγός ηλεκτρισμού, με την μόνη
διαφορά ότι το κυβερνών κόμμα διορίζει την διοίκηση της -όχι πάντα
αξιοκρατικά- αν και η επιχείρηση είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο
Αθηνών. (Blogger: μάλλον αναφέρεται σ΄αυτά...)
Εν τούτοις, αποστολή της ΔΕΗ δεν είναι να πωλεί πλυντήρια, κουζίνες και συσκευές αλλά να εξασφαλίζει την επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος από Διδυμοτείχου μέχρις των νήσων Γαύδου και Καστελλορίζου, στην άκρα της Ελλάδος. Μετά τον στρατό, η παρουσία της ΔΕΗ κρίνεται ως απαραίτητη για την επιβίωση των Ελλήνων και τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας με τα σύγχρονα όπλα των.
- Η εκάστοτε κυβέρνηση είναι υπόλογος για την εξασφάλιση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος στο Ελληνικό κοινό που είναι στρατηγικό κι όχι μόνον καταναλωτικό αγαθό, ως λχ., η κινητή τηλεφωνία ή τα τηλεοπτικά δίκτυα.
- Η πώληση του ΟΤΕ στην «Ντώϋτσε Τέλεκομ», με την συγχώνευση της ΚΟΣΜΟΤΕ και του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ, είχε ως αποτέλεσμα το Ελληνικό κοινό να πληρώνει σήμερα την ακριβότερη κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη. Άλλο ένα καρτέλ!
Υπάρχει συνεπώς ο φόβος περαιτέρω ανατιμήσεως του ρεύματος υπό της
διευρυμένης δραστηριότητος της ΔΕΗ – ήδη εμφανής στα τιμολόγια προς την
βιομηχανία και τα νοικοκυριά που οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων και
απόγνωση ορισμένων τάξεων όπως των συνταξιούχων. (blogger: βλέπε και εδώ σχετικά)
Η διορισμένη διοίκηση της ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να ανταγωνισθεί τις άλλες εμπορικές αλυσίδες καταναλωτικών αγαθών. Δεν είναι «έμπορος», με τη στενή έννοια του όρου αλλά τεχνοκρατική. Εάν μάλιστα κρίνομε από την έξοδο πολλών συναφών εταιριών απ’ το Χρηματιστήριο και τις αλλεπάλληλες εξαγορές και μεταπωλήσεις της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ από τα διεθνή «φαντ» (κονδύλια) που την πώλησαν, η απόκτηση απ’ την ΔΕΗ δεν θα είναι εύκολη. Αρκεί οι τυχόν ζημίες να μην επιβαρύνουν κι άλλο τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού που είναι το υπ’ αριθμόν ένα πολιτιστικό αγαθό.
-Χωρίς ηλεκτρικό σε κάθε σπίτι ψηφοφόρου, πέφτει κάθε κυβέρνηση – ακόμη κι η πιο απολίτιστη. Αυτό το ήξευρε ακόμη και η δικτατορία το 1967.
======================
Blogger:
** Όσοι δεν γνωρίζουν το ιερό τέρας του οικονομικού ρεποερτάζ - δεν είστε υποχρεοωμένοι όλοι να τον ξέρετε - να σας ενημερώσω ότι ήταν η πρώτη πένα του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για 30 χρόνια!
....μόνο ο κ. Κόλμερ - που πραφανώς δεν έχει δουλείες - τολμάει και γράφει το προφανές. Το πλάτσικο στον τομέα της ενέργειας. Όλος ο άλλος τύπος - τηλεόραση, εφημερίδες περιοδικά λιβανίζει την ΔΕΗ αφού τρέφεται απ΄αυτήν από τις τεράστιες χορηγίες της "διαφήμισης" που μοιράζει. Να λοιπόν το πρόβλημα της χώρας. Η απουσία τύπου, η απουσία ελέγχου των ηγεσιών επιτρέπει τέτοια εγκλήματα. Η χώρα είναι δεμένη πισθάγκωνα από συνεργαζόμενες πολιτικές "συμμορίες" - και οικονομικά καρτέλ. {την έκφραση "συμμορίες" τη δανείζομαι από τον Mancur Olson που ..βλέπει τις κρατικες εξουσίες ως "εγκατεστημένεν συμμορίες" στο βιβλίο του: ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ
--------------------
Με υπόγειο τρόπο η κυβέρνηση ξεπουλά τη ΔΕΗ
Το Παρασκήνιο στην εκποίηση της ΔΕΗ
Η ΝΔ ανακοίνωσε ξεπούλημα της ΔΕΗ, με τη γνωστή μέθοδο του ΟΤΕ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΤΕ!
Μας επιστρέφει στην εποχή της Ούλεν και της Πάουερ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Έγκλημα των εγκλημάτων η πώληση της ΔΕΗ-Στόχος τους η επέκταση ανεμογεννητριών
Μα τι συμβαίνει με τον διοικητή της ΔΕΗ; Μία επένδυση σε νησί των Κυκλάδων προκαλεί πολλά ερωτήματα…
Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 9μηνο του 2023 μαρτυρούν μια σημαντική αύξηση της κερδοφορίας και των επενδύσεων, με τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη να εκτοξεύονται στα 936,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 292,6 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό ανόδου 45,4%. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 267,5 εκατομμύρια έναντι ζημιών 169,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022.
Η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία εδράζεται κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2. Οι προβλέψεις δε για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε 143,9 εκατ.ευρώ έναντι 186,1 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Και όλα αυτά με συνολικές επενδύσεις για το εννεάμηνο πέριξ των 774,8 εκατ. ευρώ έναντι 427 εκατ. πέρυσι, με στόχο την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής, αλλά και την ολοκλήρωση της νέας μονάδας φυσικού αερίου 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.
Σημειωτέον ότι από τα 775 εκατ. επενδύσεων, τα 153 εκατ. ευρώ ήταν για την ενίσχυση του πράσινου προφίλ του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων υδροηλεκτρικών και ότι το 9μηνο, το 24% της ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕH προήλθε από ΑΠΕ, έναντι 20% το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Το καθαρό χρέος όπως ήταν αναμενόμενο αυξήθηκε και έφτασε στις 30.09.2023 το ύψος 2.187,7 εκατ. ευρώ από 1.388,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, λόγω και της επίπτωσης από το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης το οποίο κατά βάση επηρεάστηκε από την πληρωμή για τα δικαιώματα εκπομπών CO2 για τη συμμόρφωση του έτους 2022. (σ.σ: κάθε χρόνο υλοποιείται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους).
Όπως όμως επισήμανε και ο κ.Στάσσης , η σχέση του καθαρού δανεισμού προς EBITDA παρέμεινε εντός των στόχων, η ρευστότητα είναι σε υψηλό επίπεδο, ενώ η διοίκηση διατηρεί την εκτίμηση της για τον συνολικό στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 1,2 δισ. περίπου.
Πρόκειται για έναν στόχο που πριν τέσσερα χρόνια θα ακουγόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας για έναν όμιλο που ήταν στο κατώφλι της χρεοκοπίας, με κατάρρευση εσόδων, τεράστιες ζημιές και εξαιρετικά χαμηλό cash flow.
Αυτός ο όμιλος όμως πέραν ότι έχει επανέλθει και πάλι δυναμικά στο παιχνίδι, είναι έτοιμος να αλλάξει «πίστα» μέσα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Εnel Romania και την εξαγορά του Κωτσόβολου, της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών στην Ελλάδα.
Τι σημαίνει η Enel Romania για τη ΔΕΗ
Με τη συγκεκριμένη εξαγορά ο Γιώργος Στάσσης στην ουσία αγόρασε άλλη μια ΔΕΗ στη Ρουμανία, πληρώνοντας 1,2 δισ. ευρώ και εξασφαλίζοντας 3,1 εκατ. επιπλέον πελάτες, 81 καταστήματα στη λιανική, δίκτυο διανομής σε τρεις περιφέρειες της χώρας-ένα εκ των οποίων στο Βουκουρέστι, μακράν την πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας-133.000 χλμ δικτύου και 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Δεδομένου δε ότι η Enel Romania διανέμει ενέργεια περίπου στο 1/3 της Ρουμανίας και είναι η νούμερο ένα εταιρεία σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5GW σε πορεία υλοποίησης, η ΔΕΗ αυξάνει το ποσοστό «πράσινου χαρτοφυλακίου» στο συνολικό EBITDA της, βελτιώνοντας τους σχετικούς δείκτες ESG.
Στην ουσία με την Εnel Romania η ΔΕΗ:
- Αντισταθμίζει τις υποχρεωτικές απώλειες μεριδίου στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να εκχωρεί μερίδια. Ήδη το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 57,5% το εννεάμηνο 2023 από 63% την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
- Ανεβάζει κάθετα τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ του ομίλου -υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.- εως 4,9 εξασφαλισμένα GW. (σ.σ:Ο όμιλος έχει υπό κατασκευή νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,3 GW, ενώ από το υφιστάμενο pipeline των 10 GW τα 4,9 GW είναι εξασφαλισμένα με άδειες παραγωγής).
- Η εξαγορά θα προσδώσει περί τα 300-350 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενο EBITDA ανά έτος, το οποίο θα αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται από τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης του 2024.
Πιο αναλυτικά, με την προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, η ΔΕΗ επιτυγχάνει:
- αύξηση κατά 40% της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης στον τομέα της διανομής, όπου η ΔΕΗ δραστηριοποιείται μέσω του ΔΕΔΔΗΕ,
- αύξηση των πελατών κατά 56%, από 5,7 εκατ. σε 8,9 εκατ,
- αύξηση του παραγωγικού δυναμικού στις ΑΠΕ κατά 14% και των έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης κατά 50% και τέλος
- αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας -EBITDA- κατά 30%, από 0,9 σε 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.
Η «σοφή» εξαγορά της Κωτσόβολος
Με την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Κωτσόβολος που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες, η ΔΕΗ επιχειρεί να επαναλάβει την επιτυχημένη κίνηση που είχε κάνει η COSMOTE με την εξαγορά του δικτύου της «Γερμανός» , με στόχο να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών τόσο σε ψηφιακό όσο και σε φυσικό επίπεδο.
Αν και τα στρατηγικά σχέδια για την επόμενη 5ετία 2023-2027 θα παρουσιασθούν στις 23 Ιανουαρίου 2024 σε Investor Day, στο Λονδίνο, εντούτοις είναι προφανές ότι η βασική πλέον επιδίωξη της εταιρείας είναι να μετασχηματιστεί σε έναν βασικό παίκτη της αγοράς που θα προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό μέσα σε ένα μόνο κατάστημα οτιδήποτε συνδέεται με την ενέργεια, από νέα τιμολόγια και ενεργειακές συμβουλές μέχρι έξυπνους μετρητές και αντλίες θερμότητας και από φωτοβολταϊκά στέγης και φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέχρι τραπεζικές συμφωνίες για χρηματοδότηση και συναφή ασφαλιστικά προϊόντα.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι η εν λόγω εξαγορά την οποία η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει μέσω ιδίων κεφαλαίων, θα προσφέρει 100 εκατ. ευρώ οικονομίες κλίμακος στη ΔΕΗ.
Βλέπετε, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, η εταιρεία είχε προϋπολογίσει αυτό το ποσό για τη δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών, αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών, δεδομένου ότι η νέα εποχή της ενέργειας δημιουργεί και νέες ανάγκες για τη διακίνηση, μεταφορά, παράδοση και εγκατάσταση των λύσεων για τον νέο εξηλεκτρισμό των σπιτιών και των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η αλυσίδα Κωτσόβολος έχει μηδενικό σχεδόν τραπεζικό χρέος, κύκλο εργασιών για το 2022 πέριξ των 733 εκατ. ευρώ και ΕΒITDA 49 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει 95 καταστήματα, 92 στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores, ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων, ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών και ένα πολυκαναλικό δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και e-shop.
Εκτός από προϊόντα, η Κωτσόβολος έχει εξελίξει και μια σειρά υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, οι οποίες περιλαμβάνουν ασφαλιστικές υπηρεσίες, προϊόντα επέκτασης εγγύησης καθώς και χρηματοδοτικές λύσεις σε συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Και όλα αυτά με ένα τίμημα 200 εκατ. ευρώ.
Αν όμως δούμε την ανακοίνωση του βρετανικού ομίλου Currys όσον αφορά την πώληση της Κωτσόβολος, αναφέρεται πως το enterprise value των 200 εκατ. ευρώ είναι προσαρμοσμένο και περιλαμβάνει υποχρεώσεις μισθώσεων ύψους 97 εκατ. ευρώ. Ο βρετανικός όμιλος θα εισπράξει καθαρά 179 εκατ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, εφόσον εξαιρεθούν τα έξοδα συναλλαγής, αλλά προστεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Κωτσόβολος, τα οποία στο τέλος της τελευταίας χρήσης ανήλθαν σε 82,8 εκατ. ευρώ.
Τουτέστιν, η ΔΕΗ με ένα ουσιαστικά πολύ καλύτερο τίμημα επιτυγχάνει σήμερα ένα αποτέλεσμα για το οποίο θα χρειαζόταν πολλά χρόνια ώστε να το πετύχει.
Δείτε την British Gas για παράδειγμα. Χρειάστηκε μια δεκαετία και μερικές εξαγορές στο ενδιάμεσο όπως εκείνη της AlertMe, μιας επιχείρησης λύσεων Smart Home για 100 εκατ. δολάρια το 2015, προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο πάροχο υπηρεσιών για το σπίτι.
Σκεπτόμενοι λοιπόν ότι η εν λόγω εξαγορά εξυπηρετεί τις ανάγκες της ΔΕΗ όχι μόνο για καταστήματα αλλά και για logistics και εγκαταστάσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως προβλέπονταν στο επενδυτικό της πλάνο, γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό deal και ότι έχει δίκιο ο κ. Στάσσης όταν ισχυρίζεται ότι «...μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα είναι μια άλλη εταιρεία».
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες
- Λήψη συνδέσμου
- X
- Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Άλλες εφαρμογές
Σχόλια