Μανιάτης: Αντί να Έχουμε Ήδη 4-5 Πλατφόρμες Άντλησης Φυσικού Αερίου και να Εξάγουμε,

 Είμαστε Μια Εξαρτημένη Χώρα που Πληρώνει Πανάκριβο Τίμημα, Λέει ο Γιάννης Μανιάτης.

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, άρα και της παραγόμενης από αυτά ενέργειας έκανε ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “News Room” με τους Σταυρούλα Χριστοφιλέα και Μάκη, προέβλεψε ότι οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές, με τελικό «θύμα» τον καταναλωτή. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Έχουμε ένα τοπίο το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Απλά όλοι μας ευχόμαστε να μην έχουμε μια γενικευμένη γεωπολιτική αναστάτωση και μια σύρραξη, η οποία θα ανατρέψει οτιδήποτε ξέραμε μέχρι τώρα, όχι μόνο στο χώρο της ενέργειας αλλά και σε πολύ ευρύτερα ζητήματα» τόνισε ο κ. Μανιάτης και έκανε τρεις σημαντικές παρατηρήσεις:

Σημείωσε όμως ότι κατά την άποψή του το ενεργειακό τοπίο θα αλλάξει εάν υπάρξει έστω και άτυπο εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή διοχετεύεται προς την Κίνα και σε άλλες περιοχές που δεν ελέγχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, άρα τροφοδοτείται εμμέσως η παγκόσμια αγορά». «Τότε θα δούμε εξωπραγματικές τιμές πετρελαίου και βεβαίως φυσικού αερίου», είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, όλο αυτό το σκηνικό διαμορφώνει πράγματα τα οποία θα επηρεάσουν σε υψηλότατο βαθμό την παγκόσμια οικονομία, μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση. «Μην ξεχνάμε ποτέ ότι η πατρίδα μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εμπόλεμες ζώνες: βόρεια την Ουκρανία και νότια αυτό που εξελίσσεται. Σ κάθε περίπτωση έχει μεγάλη σημασία να δούμε πώς εμείς θα συμπεριφερθούμε και ως χώρα που έχει πολύ στενές στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και ως κράτος εταίρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αντί να έχουμε δικές πλατφόρμες…

«Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά εξαρτημένη χώρα από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν έχουμε ούτε σταγόνα δικό μας πετρέλαιο και ούτε ένα κυβικό δικό μας φυσικό αέριο. Είμαστε γύρω στο 74-75% εξαρτημένοι σε όλα τα ενεργειακά. Συνήθως κάθε χρόνο για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου πληρώνουμε γύρω στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2022, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου πληρώσαμε 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν λοιπόν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα για τις αγορές των υδρογονανθράκων, τότε θα βρεθούμε για άλλη μια φορά να πληρώνουμε βαρύ τίμημα, δηλαδή να πληρώνει ο πολίτης. Γιατί όλα αυτά ο φορολογούμενος πολίτης τα πληρώνει» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η χώρα μας από το 2015 κοιμάται. «Είναι θλιβερό αυτό που λέω. Σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε τέσσερις με πέντε εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου και όχι μόνο να έχουμε μία επαρκή ενεργειακή αυτονομία, αλλά και να τροφοδοτούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες. Μακάρι. Αλλά ξέρετε, από το να το λέμε μέχρι στην πραγματικότητα να γίνει, θέλει μεγάλη απόσταση και θέλει και διαρκή πολιτική ενίσχυση. Και δεν αφορά μόνον την κυβέρνηση. Αφορά όλο το πολιτικό σύστημα. Γιατί έχω πει πολλές φορές ότι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία έχουν βάλει υπογραφές για να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα μας».

(από hellasjournal.com - με πληροφορίες από ertnews.gr)

==============

 ===================

 του Αδάμ Αδαμόπουλου

 Η ενέργεια καθοδηγεί τις στρατηγικές αποφάσεις σε επίπεδο χωρών και επιχειρήσεων, και αποτελεί πρόβλημα και απάντηση, συνάμα, σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν στη σφαίρα της γεωστρατηγικής.  Αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση της νέας σοβαρής κρίσης στην πολύπαθη γειτονιά της ΝΑ Μεσογείου. Η απειλή είναι προφανής για την οικονομία, με τη μορφή αναζωπύρωσης των ήδη ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, τις ανατιμήσεις των υγρών καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών και την ζοφερή προοπτική περαιτέρω καθήλωσης των αναπτυξιακών δεικτών για το «ορατό» μέλλον.

Τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που κατευθύνονται στη διακεκαυμένη ζώνη των συγκρούσεων δεν έχουν σταλεί από την Ουάσιγκτον για να προσφέρουν εγγύς στρατωτική υποστήριξη στο Ισραήλ, αλλά -και- για να εγγυηθούν την ακεραιότητα των ενεργειακών υποδομών της περιοχής –ήδη το ισραηλινό κοίτασμα Tamar έχει διακόψει τη λειτουργία του για λόγους ασφαλείας – που αποτελούν εχέγγυο για την ομαλή τροφοδοσία με φυσικό αέριο, τόσο του εβραϊκού κράτους, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, όσο και –σε δεύτερο στάδιο- της Ευρώπης.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται για άλλη μια φορά από το energia.gr, η στρατηγική σημασία που ενέχει η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στον ελλαδικό υποθαλάσσιο –κυρίως- χώρο και η ακόμη πιο κεφαλαιώδους αξίας απόφαση της ηγεσίας της χώρας να ενδώσει στην εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων – αν και η στήλη δεν υποκύπτει στον πειρασμό να υιοθετήσει τα νούμερα που διακινούνται από ανθρώπους της αγοράς και τους επαΐοντες.

Για μια χώρα όπως η δική μας, που εισάγει το 75% ή και περισσότερο των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και δαπανά αδιανόητα κονδύλια για αυτό το σκοπό, θα έπρεπε η επιδίωξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας να θεωρούταν υπόθεση εκ των ων ουκ άνευ, ακόμη και αν τούτο απαιτεί την παραγωγή «βρώμικων» ορυκτών.

Το οραματικό σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη δεν εμποδίζει, αυτή τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές, πρωτοπόρες στην καθαρή ενέργεια χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Δανία, να παραχωρούν νέες άδειες εκμετάλλευσης ορυκτών κοιτασμάτων στις θάλασσές τους, ακόμη και στην Αδριατική (περίπτωση Δανίας) ήγουν, μια ανάσα από την βαμμένη πράσινη πόρτα μας!  

Άλλωστε, η χώρα μας μπορεί να επικαλεστεί το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο, τον άνεμο και τα νερά, μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και δεν έχει να "απολογηθεί" σε κανέναν και για τίποτα. Και όμως, παρά την άνευ προηγουμένου πρόοδο που έχουμε καταγάγει σε αυτό τον τομέα αιχμής και έντασης εργασίας, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς ενεργειακά στο βαθμό που και επάρκεια ισχύος να διαθέτουμε και χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές να προσφέρουμε. Τουναντίον!

Το μοντελάκι που φοράμε σήμερα έγινε, εκ των πραγμάτων, "ντεμοντέ" και πρέπει να το αλλάξουμε!        

ΥΓ. Έχει σημασία να σχολιαστεί, στο περιθώριο όλων των παρατηρήσεων και επισημάνσεων στο παρόν άρθρο, το γεγονός της προθυμίας των Ισραηλινών, από πολλές χώρες της Γης, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της πατρίδας τους και να  στελεχώσουν τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.  Σε αντίθεση με τους Ουκρανούς εφέδρους που έσπευδαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους μετά την ρωσική εισβολή, για αποφύγουν τη στράτευση και την υποχρέωση να την υπερασπιστούν. Είναι ίδιο των ελεύθερων πολιτών από τις δυτικές δημοκρατίες, που λοιδωρούνται για «ψύλλου πήδημα», να μην γίνονται ριψάσπιδες όταν καλεί το ύψιστο πατριωτικό καθήκον.      

 ====================

 -------------------------

========================

=====================================

  1. Γιάννης Μπασιάς: Ερχεται "ενεργειακή φτώχεια". Εκπληκτική ανάλυση της αγοράς-Ο ρόλος των Ανανεώσιμων

  2. Πόσο ευθύνονται οι υδρογονάνθρακες για την άνοδο της θερμοκρασίας

  3. Το διεθνές ενεργειακό παίγνιο και η ουτοπία της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές

  4. Κωστής Σταμπολής: Η ΕΕ θα εγκαταλείψει ατάκτως το Green Deal-Χωρίς αέριο θα παγώσει.

  5. Kαι τώρα ο λογαριασμός...(της ΔΕΗ προς καταναλωτές & Κυβέρνηση...)

  6. Γιατί η Ελλάδα σπεύδει να σηκώσει πρώτη το βάρος της "πράσινης ανάπτυξης";

  7. Οδηγούμαστε σε απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση και ενεργειακή φτώχεια

  8. Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα, όσα συμβαίνουν -και στη Βρετανία- στον ηλεκτρισμό! Πάλι "αυτό" τους σώζει

 

Σχόλια