Πώς η εξάντληση των υδάτινων πόρων από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Χαβάης συνετέλεσε στις φονικές πυρκαγιές.
Βαγγέλης Μαρινάκης
Η δήλωση δεν αφορά μόνον το ηθικό σκέλος αλλά συνοψίζει το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την πλέον φονική πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και έναν αιώνα, αφού πίσω από την πρόσοψη των μεγάλων και πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων θέρετρα που περιβάλλουν τις παραλίες του νότιου Μάουι κρύβεται μια ιστορία ανισότητας εξόχως ταξική ως προς τη διανομή και τη διάθεση των υδάτινων πόρων που συνέβαλε τα μάλα στην ένταση και έκταση του πυρικού φαινομένου δια της μεταφοράς πολύτιμων υδάτινων πόρων από τους πολλούς στους λίγους. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
«Υπάρχουν σίγουρα ελλείψεις νερού εξαιτίας του υπερτουρισμού και αυτές επηρεάζουν μια περιοχή που ονομάζουμε Na Wai Eha» δήλωσε πρόσφατα στον ιστότοπο SFGATE η Lucienne de Naie, επικεφαλής της περιβαλλοντικής συλλογικότητας Sierra Club Maui Group και επισημαίνει ότι διόλου τυχαία οι ελλείψεις νερού αφορούν μια περιοχή που ονομάζεται Na Wai Eha, ονομασία που αποδίδεται ως «Τέσσερα Νερά» και η οποία αναφέρεται στα τέσσερα ρέματα και τα ποτάμια που ρέουν από τα βουνά του δυτικού Μάουι προς το κεντρικό Μάουι.
Οι συγκεκριμένοι υδάτινοι πόροι οφείλουν όπως προβλέπει το Σύνταγμα να βρίσκονται σε καταπίστευμα προς όφελος των πολιτών της Πολιτείας, ενώ η δημόσια διάθεσή τους είναι σε προτεραιότητα σε σχέση με τη χρήση τους για εμπορικούς σκοπούς. «Ο νόμος είναι πραγματικά πολύ σαφής», τονίζει στο ίδιο ρεπορτάζ του SFGATE o Jonathan Scheuer, συν-συγγραφέας του «Water and Power in West Maui», τονίζοντας όμως ότι στην πράξη συχνά άνθρωποι με χρήματα και δύναμη παίρνουν νερό προτού αυτό διοχετευτεί στους δημόσιους αποταμιευτήρες. Και παραθέτει την ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση του Νο. 1 καταναλωτή νερού για το οικονομικό έτος 2020 του πολυτελούς θερέτρου Grand Wailea, έκτασης 40 στρεμμάτων με 776 δωμάτια και βίλες, το οποίο χρησιμοποιούσε περίπου 500.000 γαλόνια νερού σε ημερήσια βάση, σε σύγκριση με τη μέση κατοικία μιας οικογένειας, η οποία χρησιμοποιεί περίπου 400 γαλόνια την ημέρα. Δέον να σημειωθεί μάλιστα πως η κατανάλωση του συγκεκριμένου θερέτρου αυξήθηκε κατά 27% μέσα σε μια δεκαετία (2008-17) σύμφωνα με επίσημη αναφορά του αρμόδιου υπουργείου.
«Δεν υπάρχουν επί του παρόντος κανόνες για τα ξενοδοχεία πέραν των συστάσεων» ομολογεί κι ο διευθυντής του τμήματος ύδρευσης της κομητείας του Μάουι και θυμίζει όταν το 2021 μια αύξηση του αριθμού των επισκεπτών συνοδεύτηκε από μια σειρά περιοριστικών για την κατανάλωση νερού μέτρων (απαγόρευση ποτίσματος γκαζόν, πλυσίματος οχημάτων κτλ.), των οποίων η παραβίαση επέφερε αυστηρό πρόστιμο 500 δολαρίων.
Μένει να διερευνηθεί σε τι βαθμό αυτού του είδους οι πρακτικές συνέβαλαν στις πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές -που αποδίδονται σε πρώτη φάση σε ένα εκρηκτικό μίγμα υψηλών θερμοκρασιών, ξηρασίας και ισχυρών ανέμων- και κατά πόσον η ελλιπής διάθεση νερού ευθύνεται για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή μεγάλου τμήματος της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής.
Υπάρχει λύση; Μια σειρά προτάσεων έχουν κατατεθεί από πολίτες, με μέλη του συμβουλίου της κομητείας του Μάουι να προτείνουν συνάρτηση της φορολογίας ως προς τα τουριστικά θέρετρα και τις ξενοδοχειακές μονάδες με την κατανάλωση νερού. Άλλοι πάλι δείχνουν τη γειτονική Πολιτεία της Καλιφόρνιας, όπου η εγκατάσταση τεχνολογιών οικονομικότερων ως προς την σπατάλη νερού- π.χ. συνθετικών χλοοτάπητων- συνοδεύεται από επιστροφή φόρου. Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις προηγούμενες προτάσεις και τις πρωτοβουλίες
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν σε επίπεδο πολιτικής που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα και να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στα συστήματα», δηλώνει επί του θέματος και η de Naie, για να συμπληρώσει με νόημα: «Αλλά δυστυχώς, ξέρετε, οι τροχοί γυρίζουν αργά εδώ».
Υπάρχει ασφαλώς και άλλος τρόπος. Aυτός της ιδιωτικοποίησης και του πολεοδομικού εξευγενισμού που ακολουθήθηκε σε ουκ ολίγες συνθήκες φυσικών καταστροφών, από την επαύριο του Τυφώνα Κατρίνα που έπληξε την Νέα Ορλεάνη το 2005 μέχρι τον Τυφώνα Μαρία στο Πουέρτο Ρίκο το 2017, όταν εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate φρόντισαν να οικειοποιηθούν με την βοήθεια των τοπικών αρχών την γη που άνηκε στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Σε αυτή τη νέα εκδοχή καπιταλισμού -που εύστοχα η Ναόμι Κλάιν έχει ονομάσει disaster capitalism– το συλλογικό ανθρώπινο και περιβαλλοντικό τραύμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα και επενδυτική ευκαριία.
=============
Τάσος Δούσης
========
-------------------------
«Η Ελλάδα πρέπει να προστατέψει την πηγή εθνικού πλούτου που είναι ο τουρισμός. Επώνυμοι, που μας αγάπησαν, τώρα μας μισούν και μας βρίζουν, γιατί απλά τους κλέψαμε στον λογαριασμό ή μπουκάραμε στη βίλα τους»
Ο ελληνικός τουρισμός καταρρέει και ο Τάσος Δούσης, εδώ και μερικές μέρες, έχει αποκαλύψει τις αιτίες του φιάσκου που είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Με δύο ταχύτητες «τρέχει» ο τουρισμός στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Γιατί δεν πάνε στα νησιά, οι εκτιμήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν.
Σε θετικές εκπλήξεις για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ελπίζουν οι ξενοδόχοι, που βλέπουν τον Ιούνιο, στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, να μειώνονται οι κρατήσεις. Οι λόγοι; Προς το παρόν αποδίδουν τις αιτίες λίγο στον καιρό και λίγο στις τιμές. Μάλιστα, στο νησί-ναυαρχίδα του τουρισμού, δηλαδή στη Μύκονο, οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο ακόμα και για 40% λιγότερες κρατήσεις, ενώ αντίστοιχη φαίνεται να είναι η εικόνα και στη Σαντορίνη, όπως δείχνουν τα στοιχεία των αφίξεων που σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν ακόμα και μείωση.
Τα 3 ξεσπάσματα του Τάσου Δούση που αποκαλύπτουν τα πάντα για την κατάντια του ελληνικού τουρισμού!
Την περασμένη Τρίτη ο Τάσος Δούσης αποκάλυψε πως η χώρα βρίσκεται ένα
βήμα πριν τον γκρεμό, αφού κοιτάμε παντού να κλέψουμε τους τουρίστες!
O Τάσος Δούσης, εκδότης και παρουσιαστής της δημοφιλούς ταξιδιωτικής εκπομπής «Εικόνες» στο OPEN, με ανάρτησή του στα social media, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον τουρισμό, σημειώνοντας πως θα πρέπει «Πολίτες και Πολιτεία να προστατέψουμε τη μεγάλη μας βιομηχανία», ενώ τόνισε: «Κλέβουμε τους τουρίστες ΠΑΝΤΟΥ»!
- «Ο τουρισμός είναι ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Εγώ θα τα γράψω και όποιος θέλει ας τα ακούσει! Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Μύκονος και Σαντορίνη «τρέχουν» με -50%…
Για όσους βιαστούν να πανηγυρίσουν και να πουν “καλά να πάθουν”, να ενημερώσω ότι σε αυτά τα νησιά υπάρχουν εξαιρετικοί επαγγελματίες και δουλεύουν χιλιάδες απλοί εργαζόμενοι με σεζόν.
Να πω επίσης πως αυτό το κύμα No Mykonos εύκολα θα γίνει No Greece, αν δεν προσέξουμε.
Η Ελλάδα πρέπει να προστατέψει την πηγή εθνικού πλούτου που είναι ο τουρισμός.
Πρέπει να βάλει φρένο στην αυθαιρεσία (ό,τι βλέπαμε στη Μύκονο, τα χειρότερα συμβαίνουν στην Ίο), πρέπει να βάλει φρένο στις πρακτικές αλητείας και αισχροκέρδειας (αυτά τα «χρυσά» καλαμαράκια στη Μύκονο τα πληρώνουμε 4 χρόνια), πρέπει να σταματήσει τη μαφία που κάνει κουμάντο σε Μύκονο, Σαντορίνη και τώρα στην Αθήνα!
- Επώνυμοι, που μας αγάπησαν, τώρα μας μισούν και μας βρίζουν, γιατί απλά τους κλέψαμε στον λογαριασμό ή μπουκάραμε στη βίλα τους. Π.χ. Gigi Hadid και το Tweet που έγραψε “ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΤΑΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” το είδαν εκατομμύρια!
Πρέπει όλοι να περιφρουρήσουμε το προϊόν, πριν να είναι αργά. Θα είναι αργά για δάκρυα, όταν οι τουρίστες μάς ρίξουν κόκκινη κάρτα!», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.
Πριν από λίγο, ο Τάσος Δούσης «χτύπησε» με νέα ανάρτηση, σημειώνοντας τι θα έκανε ο ίδιος, αν ήταν για 24 ώρες υπουργός Τουρισμού.
Η ανάρτησή του Τάσου Δούση:
Μια μέρα μετά ο Τάσος Δούσης συνέχισε τις αποκαλύψεις με ένα άρθρο κόλαφο, ξεκαθαρίζοντας πως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα σχετικά με την πτώση στον τουρισμό!
Ο Τάσος Δούσης ίσως είναι ένας από τους πιο κατάλληλους ανθρώπους για να μιλήσει για τον τουρισμό. Μετά από τόσα ταξίδια και όσα έχει δει σίγουρα θα ξέρει κάτι παραπάνω. Ο γνωστός δημοσιογράφος φαίνεται πως επιβεβαιώνεται, καθώς οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας εξέδωσαν ανακοίνωση για το πόσο δυσαρεστημένοι είναι από τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο τους.
Με ένα story στο Instagram, ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής ανέφερε πως ο τουρισμός βρίσκεται ένα βήμα πριν τον γκρεμό.
Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος έγραψε:
«Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Μύκονος και Σαντορίνη «τρέχουν» -50%…Για όσους βιαστούν να πανηγυρίσουν και να πουν καλά να πάθουν να ενημερώσω ότι σε αυτά τα νησιά υπάρχουν εξαιρετικοί επαγγελματίες και δουλεύουν χιλιάδες απλοί εργαζόμενοι με σεζόν.
Να πω επίσης πως αυτό το κύμα No Mykonos εύκολα θα γίνει No Greece αν δεν προσέξουμε. Η Ελλάδα πρέπει να προστατέψει την πηγή εθνικού πλούτου που είναι ο τουρισμός.
Πρέπει να βάλει φρένο στην αυθαιρεσία (ό,τι βλέπαμε στην Μύκονο τα χειρότερα συμβαίνουν στην Ίο), πρέπει να βάλει φρένο στις πρακτικές αλητείας και αισχροκέρδειας (αυτά τα «χρυσά» καλαμαράκια στην Μύκονο τα πληρώνουμε 4 χρόνια), πρέπει να σταματήσει την μαφία που κάνει κουμάντο σε Μύκονο, Σαντορίνη και τώρα στην Αθήνα!
Κλέβουμε τους τουρίστες ΠΑΝΤΟΥ: στα ταξί, στους λογαριασμούς, μέσα στα ξενοδοχεία τους, μαγαζιά στην Αθήνα έχουν κατάλογο ΜΟΝΟ για τουρίστες! Επώνυμοι που μας αγάπησαν τώρα μας μισούν και μας βρίζουν γιατί απλά τους κλέψαμε στον λογαριασμό ή μπουκάραμε στην βίλα τους, π.χ. Gigi Hadid και το tweet που έγραψε ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΑΤΑΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ το είδαν εκατομμύρια! Πρέπει όλοι να περιφρουρήσουμε το προιόν πριν να είναι αργά.
Πολίτες και πολιτεία πρέπει να μπούμε μπροστά να προστατεύσουμε την μεγάλη μας βιομηχανία! Οι πρακτικές που οδήγησαν σε καταστροφικά αποτελέσματα πρέπει να σταματήσουν. Πρέπει να μπει φρένο στο Airbnb στην αλόγιστη κρουαζιέρα και σε άλλα πολλά! Θα είναι αργά για δάκρυα όταν οι τουρίστες μας ρίξουν κόκκινη κάρτα».
Η ανάρτηση του Τάσου Δούση:
Τέλος, χτες, ο Τάσος Δούσης με νέο ξέσπασμα στην σελίδα του στο Instagram, αποκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες. Για τις αυξήσεις σε ξενοδοχεία και εστίαση που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε και το 200% αλλά και για αποθήκες που… νοικιάζονται για 400 ευρώ!
Σχόλια