ΔΕΗ: Κλείνει το 2022 με κέρδη, φέρνει μέρισμα από τη χρήση του 2023

 

 Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στα Μέσα Μαρτίου αναμένεται η ΔΕΗ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της χρήσης του 2022 αλλά και του δ τριμήνου του έτους, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη και να δημοσιεύσει θετικό ισολογισμό. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εταιρεία αναμένεται να επαναβεβαιώσει το στόχο της για επιστροφή σε ισχυρή κερδοφορία και την καταβολή μερίσματος στους μετόχους από την τρέχουσα χρήση του 2023 (διανομή το 2024).

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της χρήσης του 2022 επιβαρύνονται από την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022. Για τη ΔΕΗ η έκτακτη εισφορά προσδιορίστηκε σε 276 εκατ. ευρώ ποσό που ήδη αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του 9μηνου που ανακοίνωσε η εταιρεία και τα οποία διαμορφώθηκαν ως εξής: EBITDA 368,2 εκατ. ευρώ, EBITDA επαναλαμβανόμενο 644,2 εκατ. ευρώ, ζημιές προ φόρων 151,1 εκατ. ευρώ, ζημιές μετά από φόρους 169,8 εκατ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό δηλαδή ότι ήδη από τα αποτελέσματα του 9μηνου η ΔΕΗ είχε κερδοφόρα χρήση, η οποία ωστόσο μετατράπηκε σε ζημιογόνο εξαιτίας της έκτακτης φορολόγησης των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο έτους, η εταιρεία αναμένεται να δημοσιεύσει κερδοφόρα αποτελέσματα καταφέρνοντας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους να υπερκαλύψει τις ζημιές του 9μήνου. Εννοείται ότι σε επίπεδο επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας EBITDA, η εταιρεία αναμένεται να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει για επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα επίπεδα του 2021 (871,7 εκατ. ευρώ με περιθώριο στο 15,3%).

Εκτός όμως από τα μεγέθη του 2022, η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να επαναβεβαιώσει το βασικό στόχο που είχε θέσει για διανομή μερίσματος στους μετόχους από τη χρήση του 2023.
Ρουμανία

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες σε εξέλιξη βρίσκεται το due diligence για την απόκτηση των παγίων της Enel στη Ρουμανία. Η διαπραγμάτευση φέρεται να έχει μπει στην τελική ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες τα τιμήματα τα οποία διαπραγματεύεται η ΔΕΗ είναι αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα στο retail η πρόταση της ΔΕΗ για τα περίπου 3 εκατομμύρια πελατών της ρουμανικής Enel παραπέμπουν σε τίμημα κάτω από 90 ευρώ ανά πελάτη, τίμημα σημαντικά χαμηλότερο από τις αποτιμήσεις με τις οποίες έκλεισαν οι τελευταίες εξαγορές στην ελληνική αγορά. Αντίστοιχα και για το δίκτυο διανομής της ρουμανικής ENEL, η ΔΕΗ συζητά για αποτίμηση περίπου 20% φθηνότερη σε σύγκριση με την αξία της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie (1,5 φορά τα ρυθμιστικά πάγια του διαχειριστή). Το ίδιο ισχύει και για τις ΑΠΕ όπου η ΔΕΗ συζητά με την Enel για τίμημα κάτω από 10 φορές τα EBITDA όταν αντίστοιχες συναλλαγές στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε σημαντικά μεγαλύτερες αποτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το due diligence προχωρά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία η ΔΕΗ θα αποκτήσει το 100% της ρουμανικής θυγατρικής του ιταλικού ομίλου, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα για την επέκτασή της στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  

==================

Blogger:

...πρώτο η ΔΕΗ κακώς λέγεται Δημόσια, αφού έχει ιδιωτικοποιηθεί, οπότε η επίκληση του όρου "Δημόσια" είναι παραπλανητική.  Μην ξεχνάτε ότι κύριος μέτοχος είναι η CVC Capital...τι εστί;

  τι να την κάνω τη ΔΕΗ με κέρδη, όταν 500000 νοικοκυριά έχουν κομμένο ρεύμα, κρυώνουν και δεν μπορούν να ζεσταθούν φθηνά.... Ενώ οι επιχειρήσεις στενάζουν κάτω από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος (για το οποίο δεν φταίει ο Πούτιν).


Σχόλια