Ερωτήματα για το «Πάρ’ τα όλα» της CVC Capital

Το αμερικανικό fund έχει γίνει συλλέκτης εταιριών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ενώ τελευταία εξαγόρασε και τη ΔΕΗ

Το αμερικανικό fund CVC σαρώνει τις εξαγορές εταιριών στην Ελλάδα, αφού σε λιγότερο από 24 μήνες έχει δαπανήσει 1,235 δισ. ευρώ για να αποκτήσει πληθώρα εταιριών από διάφορους κλάδους και ακόμη, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι στην αρχή του σχεδιασμού του στην Ελλάδα. Στη χώρα μας εμφανίστηκε το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και ο επικεφαλής του στην Ελλάδα Αλεξ Φωτακίδης έχει εκμυστηρευτεί σε φίλους και γνωστούς ότι θα επενδύσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και φιλοδοξεί το αμερικανικό fund να καταστούν μαζί με τον Prem Watsa της Fairfax, την PSP και τη Fraport οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.

Σήμερα το CVC έχει δημιουργήσει ένα πελατολόγιο στην Ελλάδα της τάξης των 3.000.000-4.000.000 ευρώ και χωρίς να συμπεριλάβουμε τον μονοπωλιακό ρόλο της ΔΕΗ ως Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Το βασικό ζήτημα είναι αν μπορεί ένας επενδυτής να τα πάρει όλα και πώς συνδέονται αυτά τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη γενικότερη πολιτική. Οταν ένα fund αποκτά τόσο μεγάλη ισχύ στην Ελλάδα, ελέγχοντας ιατρική περίθαλψη, διατροφή, ασφάλειες και τώρα και τη ΔΕΗ, μήπως το fund αποκτά υπερβάλλουσα παρέμβαση στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα; Μήπως το CVC πέραν από επενδυτής θα εξελιχθεί και ρυθμιστής ευρύτερων καταστάσεων;

Η παρουσία ενός ξένου επενδυτή δεν πρέπει να δαιμονοποιείται σε κάθε περίπτωση. Ομως, όταν εμφανίζεται μόνο ένας επενδυτής στα προς πώληση assets, γεννώνται ερωτήματα. Μόνο το CVC βλέπει τις ευκαιρίες και όλα τα άλλα funds έχουν τυφλωθεί; Προβληματίζει αυτή η επενδυτική υπερμεγέθυνση του αμερικανικού fund στην Ελλάδα, αποκτώντας τεράστια παρέμβαση στην οικονομία και την κοινωνία, μήπως εξελιχθεί σε ένα είδος ρυθμιστή.

Ας μην αναφέρουμε βέβαια τις φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες κάποια στιγμή πιθανόν να ρευστοποιήσει τις επενδύσεις του στην ιδιωτική υγεία, όπως έχει κάνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και να ρίξει όλο το βάρος στη ΔΕΗ, που είναι και το στοίχημα της πράσινης ενέργειας για την επόμενη δεκαετία.

Το αμερικανικό fund επένδυσε πάνω από 200.000.000 ευρώ στο κλάδο της ιδιωτικής υγείας, αποκτώντας τα θεραπευτήρια «Υγεία», «Metropolitan» και «Μητέρα». Επένδυσε πάνω από
185.000.000 ευρώ -το τελικό ποσό της επένδυσης είναι μεγαλύτερο- στην εξαγορά της Vivartia, η οποία διαθέτει μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων μεγάλη έκθεση στην αγορά
τροφίμων, ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Everest. Επένδυσε, επίσης, 455.000.000 ευρώ για να αγοράσει το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ακολούθησε νωρίτερα φέτος η
εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και πληροφορίες στην αγορά εκτιμούν πως οι κινήσεις στον χώρο των τροφίμων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, έχει αποκτήσει
συμμετοχές σε μαρίνες μέσω της εξαγοράς τουρκικής εταιρίας, αλλά και το 49% της εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου Scroutz.gr.

Το CVC ιδρύθηκε το 1981 και θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνή private equity & credit funds, με 105,1 δισεκατομμύρια δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση και 160,3 δισεκατομμύρια δολάρια δεσμευμένων προς επένδυση κεφαλαίων (commitments). Η πιο πρόσφατη κίνηση είναι η απόκτηση του 10% της ΔΕΗ. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 395.000.000 ευρώ, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, περιλαμβανόμενου του γεγονότος ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών που θα εκδοθούν δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το CVC θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της ΔΕΗ, καθώς ουδείς άλλος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού μεγαλύτερου του 5%, ενώ το Δημόσιο, όπως έχει γίνει γνωστό, θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μόνο αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να διατηρήσει ποσοστό
τουλάχιστον 34%. Επίσης το CVC υπέβαλε προσφορά με στόχο να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ, ωστόσο, ως γνωστόν, κατέληξε στον επενδυτικό όμιλο από την Αυστραλία τον Macquarie group. Το αμερικανικό fund CVC δεν κατάφερε να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι υπέβαλε μια προσφορά που προσέγγισε τα 850.000.000 ευρώ χωρίς την αποπληρωμή του δανεισμού.

Εθνική Ασφαλιστική: Το deal για την απόκτησή της και ο έλεγχος της Ε.Ε.

Τελευταίο… επεισόδιο ήταν η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Απρίλιο του 2021 (η έγκρισή της ακόμη εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν) αντί ευτελούς τιμήματος, που χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδες και ακολουθήθηκε από την πρόσληψη λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2021, της κόρης του πρωθυπουργού. Το deal δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., την DGComp, έπειτα από καταγγελίες από άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και συλλόγους ιατρών, αναφέροντας ότι η Εθνική Ασφαλιστική ελέγχει το 29% των ιατρικών συμβολαίων.

Η πραγματικότητα είναι ότι όσο διαρκεί ο έλεγχος το CVC που είναι ο αγοραστής και η Εθνική Τράπεζα που είναι ο πωλητής θα τηρήσουν στάση αναμονής, με στόχο κάποια στιγμή έως το πρώτο τρίμηνο του 2022 να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η πιθανότητα να χαλάσει το deal δεν είναι βασικό σενάριο, αντιθέτως βασικό σενάριο είναι ότι θα υλοποιηθεί το deal. Ωστόσο, κυκλοφόρησαν πρόσφατα φήμες που ήθελαν ευρωπαϊκό fund να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει τον κλάδο Υγείας του CVC στην Ελλάδα, κοινώς να πουλήσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

===============

 .....

Ανάπτυξη λοιπόν, τύπου Λατινικής Αμερικής. Μπανανία. Όλη η χώρα στα χέρια ενός Fund! Η τύχη της χώρας μεταβιβάζεται στα χέρια ενός ΔΣ ενός Fund και οι εδώ σέμπροι θα ασχολούνται με την ...τακτοποίηση του οικοπέδου, τη συλλογή φόρων και την καταστολή των πάσης φύσεων αντιδρώντων... Κάτι με μεταβίβαση ....εταιρείας μου μοιάζει...

Blogger:

  • Aν αυτό δεν είναι το ξεπούλημα μιας χώρας, η λεηλασία της και συνάμα την μετατροπή των κατοίκων της σε δουλοπάροικους, ξένους στη χώρα τους τότε τί είναι;
  • Αν αυτό δεν είναι η καταστροφή μιας Εθνικής - κρατικής οντότητας, τότε τί είναι;

Ας ....καμαρώσουν για την κατάντια, όσοι υπερασπίσθηκαν τα μνημόνια και όσοι "διαπραγματεύτηκαν" την πάσει θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ. Τώρα φαίνεται ποιούς έσωσαν για ποιούς δούλεψαν. Έβαλαν τη χώρα στο κούτσουρο του χασάπη και τώρα επιβλέπουν την εκποίηση.

Και δυστυχώς είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια της λεηλασίας, που θα συνεχισθεί με εντονότερο ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Όταν μετά από τέτοια καταστροφή, το πολιτικό προσωπικό παραμένει το ίδιο, σημαίνει ότι απλά βρίσκεται - μένει σ' αυτή τη θέση για να διαχειρισθεί τη διάλυση. (Σ' αυτό που σίγουρα τα καταφέρνει καλά -επιτρέποντος και των δανειστών είναι η απόκρυψη όλων τω λιστών, όλων των σκανδάλων οικονομικών ή μη που αφορούν την ελίτ...)

Μπορεί να προχωρήσει μια χώρα, χωρίς να τιμωρήσει εκείνους που οδήγησαν σ' αυτό το πλιάτσικο. Θα δικασθεί κανείς για τα οικονομικά αυτά εγκλήματα, που όσο κι' αν κρύβονται πίσω από "θεσμικές διαδικασίες"  δεν παύουν να είναι εγκλήματα.

Στην κριτική αυτή φυσικά δεν πρωτοτυπούμε, αφού την καταστροφή και την διάλυση την έχουν περιγράψει - προβλέψει τόσοι άξιοι επιστήμονες... Διαβάστε με δικιά σας ευθύνη. (κρατήστε αντίγραφα!)

------------------- 

Υ.Γ. Μην μασάτε.

 Δεν είναι πάντα ξένοι αυτοί που αγοράζουν για ένα πιάτο φαϊ! Είναι και ντόπιοι που έρχονται με διάφορα επενγδυτικά σχήματα απ΄έξω για ξεκάρφωμα! Καμία λεηλασία δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν ντόπιοι συνεργάτες (δοσίλογοι).

Λύση υπάρχει! Οι δανειστές όμως δεν θέλουν να βγείτε από την κρίση.

Με αφορμή την συνέντευξη του ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΒΕΡΝΕΡ (πρόεδρος του τμήματος διεθνούς τραπεζικής του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον) στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ (7/2/1013) βρήκα τις απόψεις του που είχε διατυπώσει παλιότερα και τις παραθέτω, κρατώντας αυτό που είναι ο τίτλος της εγγραφής: 
"Λύση υπάρχει! Οι δανειστές όμως δεν θέλουν να  βγείτε από την κρίση", προσθέτοντας ότι αυτό κάνει ακόμα πιο προδοτικό τον ρόλο της πολιτικής ελίτ της χώρας που αποδεικνύει κάθε στιγμή ότι άλλων σχέδια υλοποιεί και ούτε μια στιγμή δεν διεκδίκησε πραγματική λύση. Ακόμα κι'αν υπηρετούν ένα ευρύτερο σχέδιο - που μπορεί να έχει και οπαδούς -, τίποτα μα τίποτα αυτό δεν δικαιολογεί την αποτέφρωση της χώρας. Συνεργούν στην διάλυση και καταστροφή της χώρας και την δουλοποίηση των πολιτών της. Η εγκληματική αυτή συμπεριφορά έχει μόνο μια εξήγηση. Έχοντας "ανοιχτούς λογαριασμούς" με τους δανειστές - μίζες, μαύρο χρήμα, η πολιτική ελίτ σώζει - έτσι νομίζει - το τομάρι της οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή.

 ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

============================


 Σαν ρώσικη “μπάμπουσκα” - μιά κούκλα μέσα στην άλλη - είναι δομημένη η συμμετοχή της CVC στη ΔΕΗ, η οποία μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις.
 Το αμερικανικό-πολυεθνικό fund εμφανίζεται να ελέγχει το 10%, αλλά δεν έχει στο λογαριασμό του ούτε μία μετοχή. Η συμμετοχή είναι έμμεση, μέσω αλυσίδας εταιρειών που η μία είναι θυγατρική της άλλης.

Αμεσος μέτοχος είναι η  λουξεμβουργιανή Selath Holdings, η οποία κατέχει 38.200.000 μετοχές ΔΕΗ (10%).  Ψάχνοντας την ταυτότητα της, βρίσκεις ότι ανήκει στη Miletus Holdings (όνομα δανεισμένο από την αρχαία ελληνική Μίλητο) που εδρεύει στον φορολογικό παράδεισο του νησιού Jersey.

Ανοίγοντας αυτή την “κούκλα” στη μπάμπουσκα, ξεφυτρώνει ως μητρική η CVC Capital Partners Strategic Opportunities II.
Ακολουθούν άλλες τέσσερις εταιρείες, που κάθε μιά τους ανήκει στην επόμενη. Ωσπου στην 8η θέση βρίσκουμε την “CVC Capital Partners SICAV-FIS”, η οποία μέσω αυτής της αλυσίδας εταιρειών ελέγχει το 10%.

Το ζήτημα προς διερεύνηση είναι αν κατέχει πραγματικά αυτές τις μετοχές, δηλαδή αν της αναλογούν βάσει των καθετοποιημένων συμμετοχών ή αν απλώς τις ελέγχει.
Διότι με τη δομή που έχει η συμμετοχή της στη ΔΕΗ, η CVC Capital μπορεί να εμφανίζεται ως κάτοχος του 10% και να ασκεί αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου, αλλά η πραγματική συμμετοχή της να είναι μόλις 0,08%!

Αυτό μπορεί να γίνει αν η κάθε μία εταιρεία της αλυσίδας ελέγχει την επόμενη κατέχοντας το 51% και όχι το σύνολο των μετοχών της.

Εν τοιαύτη περιπτώσει θα ανέκυπτε και το ερώτημα ποιοί είναι οι άλλοι επενδυτές που κρύβονται ως μειοψηφία στις 7 εν σειρά “κούκλες της μπάμπουσκας”, στους οποίους θα αντιστοιχούσε το 9,92% της ΔΕΗ...

Η λίστα των εταιρειών μέσω των οποίων η CVC καταλήγει να ελέγχει το 10% της ΔΕΗ. Κάθε μία είναι μητρική της επόμενης:

CVC Capital Partners SICAV-FIS
CVC Capital Partners 2013 PCC
CVC MMXII
CVC Portfolio Holdings
CVC Group Holdings
CVC Capital Partners Fund Holdings
CVC Capital Partners Strategic Opportunities II
Miletus Holdings Jersey
Selath Holdings

=================

Donald MacKenzie, Steve Koltes και Rolly Van Rappard

 ----------------------

Σχόλια