Η Open Society του Τζωρτζ Σόρος και η καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η ΜΚΟ του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του όρου "ισλαμοφοβία" στους ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς κύκλους. Το Open Society European Policy Institute το παράρτημα του δικτύου Open Society Foundations που εδρεύει στις Βρυξέλλες έχει χρηματοδοτήσει εκτενείς μελέτες για το «μουσουλμανικό πρόβλημα» με σκοπό να συμβουλεύσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές για μια κοινωνία «χωρίς αποκλεισμούς».
Η έκθεση που υπέγραψε ο Tufyal Choudhury, σύμβουλος της Open Society του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2006 έως το 2015 μοιάζει με εγχειρίδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ως ερευνητής σε θέματα εθνικής ασφάλειας ειδικεύεται στην καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης των τζιχαντιστών προτείνοντας προγράμματα για την επανένταξη των τζιχαντιστών και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι από τους ακτιβιστές που διέδωσαν μέσω του Open Society την θεωρία ότι αν οι μουσουλμάνοι δεν συνεργάζονται αρκετά ενάντια στον ισλαμισμό αυτό οφείλεται στο ότι δεν εμπιστεύονται τις αντιτρομοκρατικές αστυνομικές δυνάμεις. Πρότεινε έτσι «τις λύσεις του» οι οποίες συνίστανται στην παραχώρηση μιας περισσότερης πολιτικής αυτονομίας στους μουσουλμάνους, αυτό ακριβώς που επιδιώκει η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Περιέχει μια σειρά από συστάσεις όπως αύξηση της συμμετοχής των μουσουλμάνων τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο σε αποφάσεις σχετιζόμενες με θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και πρακτικής. Προτείνεται μάλιστα και η αντικατάσταση των Αγγλικανικών σχολείων με μουσουλμανικά σχολεία όπου οι μουσουλμάνοι είναι πιο πολυάριθμοι.
Συνιστάται η διευκόλυνση των ισλαμικών πρακτικών στον δημόσιο χώρο και ειδικότερα στους χώρους εκπαίδευσης: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα φοιτητικών δανείων συμβατό με τους ισλαμικούς κανόνες σχετικά με τις πληρωμές και συλλογή τόκων. "[…]"Τα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα κατώτερης και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εγκαταστάσεις για προσευχή διατίθενται στους μουσουλμάνους σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις, ότι τα φαγητά που διατίθενται στις φοιτητικές καντίνες συμμορφώνονται με τις ισλαμικές διατροφικές απαιτήσεις και ότι κανένας μουσουλμάνος φοιτητής δεν πρέπει να υποχρεούται να φορά ρούχα που αντιβαίνουν στους μουσουλμανικούς κανόνες σεμνότητας και ευπρέπειας. […] Τα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα κατώτερης και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να αναπτύξουν επίσημες πολιτικές για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας ως μέρος των πολιτικών τους για ίσες ευκαιρίες και φυλετικές σχέσεις, και θα πρέπει να υιοθετήσουν διαδικασίες για την αναφορά περιστατικών θρησκευτικής παρενόχλησης και διακρίσεων τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημιούπολης. […]
Σε μια άλλη έκθεση του 2017 ο Choudhury εξηγεί ότι οι μουσουλμάνοι έχουν υποστεί καταπιέσεις και ως εκ τούτου ο ισλαμικός ακτιβισμός είναι ένα βήμα προς την κοινωνική ένταξη τους. Εξηγεί ότι οι μουσουλμάνοι εν μέρει ταυτίζονται με το Ισλάμ ως αντίδραση στο περιβάλλον που τους απορρίπτει, ότι οι μουσουλμάνοι άνδρες έχουν υποστεί καταπίεση επομένως αντιδρούν κινητοποιώντας μια ισχυρή, πιο ριζοσπαστική ταυτότητα. Για αυτόν, η μουσουλμανική ταυτότητα μπορεί να παίξει ρόλο στον καθορισμό της έννοιας του ανδρισμού στους νεαρούς μουσουλμάνους άνδρες, οι οποίοι μπορούν έτσι να οικοδομήσουν μια «ισχυρή» μουσουλμανική ταυτότητα για να αντισταθούν στα στερεότυπα αδυναμίας ή παθητικότητας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αποδεχτούμε τη βία των ανδρών, αν είναι μουσουλμάνοι, αν δεν θέλουμε να αισθάνονται ταπεινωμένοι και ως εκ τούτου να γίνονται βίαιοι : «Ο ακτιβισμός για εθνικούς και ισλαμικούς σκοπούς, ακόμη και όταν ήταν συγκρουσιακός, επιταχύνει τη μουσουλμανική ενσωμάτωση.
Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μόνο οι θρησκευτικές αρχές μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ριζοσπαστικοποίησης : «Η ποιότητα και η εμπιστοσύνη στην θρησκευτική ηγεσία των μουσουλμάνων είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία του αγώνα κατά της ριζοσπαστικοποίησης. Μόνο έτσι μπορούν οι μουσουλμάνοι να αποκτήσουν την γνώση και τις ιδέες για να αντιμετωπίσουν τις εξτρεμιστρικές ομάδες.
Le Figaro
20/1/23
Babis Georges Petrakis
===============
Blogger:
...και τώρα ανοίξτε τα μάτια σας και κοιτάξτε γύρω σας να δείτε τα σοράκια.... όσους δηλαλή σιτίζονται από τα ταμεία του Σόρος για να μοστράρουν διανοούμενοι κι' έτσι...είναι πολλά τα λεφτά.
...γιατί αλήθεια τόσα πολλά χρήματα στα ΜΜΕ; Μα γιατί μέσα απ' αυτά "βλέπουν" και σχηματίζουν εικόνα της "πραγματικότητας" το σύνολο των καταναλωτών! Μέσα απ΄αυτά κατασκευάζονται οι απόψεις, κατασκευάζεται ο τέλειος καταναλωτής, ο τέλειος δούλος!
"Τα πάντα είναι επικοινωνία: Μπορούμε να κατασκευάσουμε την πραγματικότητα"
---------------------------
Σόρος: Η ΕΕ πρέπει να αντισταθεί στο βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας
Σχόλια