Η τεκμηρίωση του εγκλήματος Μητσοτάκη στην ενέργεια

Οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα δεν οφείλονται στην παγκόσμια κρίση αλλά στην μεθοδευμένη ληστεία που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη προς όφελος ενός «καρτέλ».

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του μπορούσε άνετα να συνεχίζει το παιχνίδι της εξαπάτησης αναφορικά με το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα, ρίχνοντας την ευθύνη στην παγκόσμια κρίση και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σήμερα όμως καθίσταται ξεκάθαρο ότι η ληστεία των Ελλήνων μέσω του ενεργειακού κόστους, έχει ηθικό αυτουργό και ονοματεπώνυμο.

Το «χρηματιστήριο ενέργειας» της Ολλανδίας (ΤTF) είναι όντως η πηγή μίας συντεταγμένης κερδοσκοπίας σε διεθνές επίπεδο. Εδώ και περίπου μία δεκαετία, η Ολλανδική κυβέρνηση με μια σειρά σκανδαλωδών κινήτρων που έδωσε, όπως η απαλλαγή του ΤTF από κάθε έλεγχο εποπτικής Αρχής, το κατέστησε διαμορφωτή των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, άρα και του ηλεκτρισμού λόγω της διασύνδεσής τους.

Το ΤTF όμως είναι ένας ιδιωτικός χρηματιστηριακός φορέας, ο οποίος δεν ελέγχεται από καμία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αποτέλεσμα πάνω από το 80% των συναλλαγών του να είναι εικονικά συμβόλαια!

Με απλά λόγια, στην καρδιά της Ευρώπης δημιουργήθηκε ένα «χρηματιστήριο» το οποίο όμως δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο από κάποια επιτροπή κεφαλαιαγοράς! Μιλάμε για τον ορισμό της παρανομίας, της κερδοσκοπίας. Διότι όπως και αποδείχτηκε, κερδοσκοπικά Funds Μπορούν κάλλιστα να συνάπτουν συμβόλαια – φούσκες, να διογκώνουν τεχνητά τις τιμές με αφορμή την κάθε δήλωση κάποιου αξιωματούχου και φυσικά να θησαυρίζουν ανεξέλεγκτα λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της τεχνητής μείωση της προσφοράς που δημιούργησαν.

Κάποιοι λοιπόν κερδίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στις πλάτες των ευρωπαίων πολιτών. Οι Έλληνες πολίτες όμως είναι αυτοί που πληρώνουν το μεγαλύτερο κόστος, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να «κλειδώσει» το σύνολο της διαμόρφωσης του κόστους ενέργειας επάνω στο ΤTF. Ένα συνειδητό έγκλημα, καθώς διατήρησε την συγκεκριμένη πολιτική ακόμα και όταν η τιμή του φυσικού αερίου εξερράγη, ενώ η Ελλάδα είχε πλήθος άλλων πηγών παραγωγής ενέργειας, κάποιες από τις οποίες όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε ένα «απενεργοποιήσει»: Λιγνίτες, υδροηλεκτρικά. Ενώ κάποιες άλλες με ελάχιστο κόστος παραγωγής, όπως οι περιβόητες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «τιμολογούσαν» το φως του ήλιου και τον κοπανιστό αέρα, σε τιμές φυσικού αερίου!

Μόνο συμπτωματική δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί η ενέργεια Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η., καθώς με αυτόν τον τρόπο οι ιδιώτες που εισήλθαν καρπώθηκαν αυτά τα υπερκέρδη, σε αντίθεση με το Δημόσιο…

Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι όλα τα ανωτέρω μπορεί να είναι απλώς μία σειρά εγκληματικών λαθών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτέλεσμα εγκληματικής ανικανότητας, όχι όμως δόλου…

Πλέον, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει την δικαιολογία της ανικανότητας. Η πρωτοφανής ληστεία των Ελλήνων μέσω του ενεργειακού κόστους είναι μία δόλια ενέργεια που φέρει την προσωπική του σφραγίδα.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε εχθές στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια αναφοράς στο TTF υποχώρησαν στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου του 2022.

Όπως όμως σημειώνει χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο της σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», η μεγάλη υποχώρηση της τιμής του αερίου στο ολλανδικό TTF που έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ της ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία, δεν αποτυπώνεται στην τιμή του ρεύματος στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά.

Τέρμα λοιπόν τα περί παγκόσμιας κρίσης. Πρόκειται για οργανωμένη ληστεία με θύματα τα ελληνικά νοικοκυριά και της επιχειρήσεις. Δράστες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

=====================



  • Ο Μητσοτάκης καταστρέφει την Ελλάδα

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιφέρει την μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή που έχει γνωρίσει η χώρα, τουλάχιστον στη μεταπολίτευση.

    Αυτός ο ισχυρισμός ίσως να ακούγεται υπερβολικός, ειδικά όταν το κυρίαρχο αφήγημα στα συστημικά ΜΜΕ είναι οι «πρωτοφανείς οικονομικές επιδόσεις» της Ελλάδας, οι επενδύσεις, οι 11 αναβαθμίσεις, η «τεράστια ανάπτυξη» που υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ, η μείωση της ανεργίας κλπ.

    Η αλήθεια δυστυχώς είναι τελείως διαφορετική. Η εικόνα της χώρας είναι τραγική. Για την ακρίβεια, εάν η Ελλάδα ήταν εταιρεία, θα είχε απολυθεί σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο και οι μέτοχοι θα είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

    Η Ελλάδα παρουσίασε το μεγαλύτερο σωρευτικό έλλειμμα, ύψους 17,4% του ΑΕΠ της, τη διετία 2020-2021 μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Όπως όλα δείχνουν και το 2022 θα κλείσει με έλλειμμα. Το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους της Βουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δίδυμα ελλείμματα της οικονομίας, γεγονός που καταδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.

    Ο δανεισμός έχει εκτοξευτεί. Λόγω του ιλιγγιώδους ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου το οποίο και αυτό καταγράφει ρεκόρ όλων των εποχών, η Ελλάδα ζει πλέον με δανεικά.

    Σα να μη φτάνουν όλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη τόσο στο κόστος ενέργειας, όσο και στο κόστος καυσίμων. Είναι αδιανόητο μία χώρα που βρίσκεται στον πάτο της ευρωπαΐκής κατάταξης αναφορικά με τις αποδοχές και τους μισθούς, να έχει το ακριβότερο ρεύμα – σε επίπεδο χονδρικής – και τα ακριβότερα καύσιμα σε επίπεδο λιανικής.


    Αδιανόητο το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα

    Εάν μάλιστα συνειδητοποιήσουμε ότι το κόστος ενέργειας είναι βασικό κριτήριο ανταγωνιστικότητας μίας χώρας, η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχει καταρρεύσει.

    Αντίθετα, το γεγονός ότι μία χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς – πλην Βουλγαρίας – συνεχίζει να πληρώνει το ακριβότερο κόστος σε ρεύμα και καύσιμα, αποδεικνύει την συντονισμένη ληστεία κατά των πολιτών και των επιχειρήσεων που διαπράττει η κυβέρνηση.

    Υπερβολικό το κόστος καυσίμων στην Ελλάδα

    Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταστρέφει την Ελλάδα. Η χώρα καταγράφει ιλιγγιώδη ελλείμματα. Η χώρα έχει τεράστιο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, με απλά λόγια, πουλάει πολύ λιγότερα από ότι αγοράζει. Η χώρα ζει με δανεικά, την ώρα που το κόστος δανεισμού αυξάνεται αλματωδώς.

    Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που διαπράττει αυτό το εθνικό έγκλημα το οποίο θα επιβαρύνει όχι μόνο εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές Ελλήνων, συνένοχοι είναι και όσοι αποκρύπτουν την πραγματικότητα και στρατευμένα παρουσιάζουν μία μαγική εικόνα για την οποία θα μας «φτύνουν» τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

     =======================

    • Αντεθνική πολιτική: Αγοράζουμε ηλεκτρισμό και πετρέλαιο από την Τουρκία!

      Μόνο ως αυτοκτονικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης την τελευταία τριετία, αφού κατέστησαν την Ελλάδα ενεργειακό όμηρο της εχθρικής Τουρκίας, από την οποία εισάγουμε πλέον μέχρι και ηλεκτρικό ρεύμα!

      Φαίνεται όμως ότι ο Ερντογάν θησαυρίζει και από την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς μέρος των πετρελαιοειδών που εισάγουμε από την Άγκυρα, είναι σίγουρα ρωσικής προέλευσης, όπως έχουν δείξει μελέτες για την εκτίναξη των οικονομικών συναλλαγών Ρωσίας – Τουρκίας.

      Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για την Τουρκική Οικονομία και τις Διμερείς Εμπορικές και Οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών που δημοσιοποίησε πριν λίγα 24ωρα (στις 23 Δεκεμβρίου) στο διαδίκτυο το ελληνικό Γραφείο ΟΕΥ στην Άγκυρα και αναλύει η Βάσω Βεγίρη στη Ναυτεμπορική, ο συνολικός όγκος εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών το 2021 αυξήθηκε κατά 57,7% σε σχέση με το 2020, ανερχόμενος σε 4,6 δισ. ευρώ.

      Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ, τοποθετώντας την Τουρκία στην 6η θέση μεταξύ των χωρών-προορισμών των ελληνικών προϊόντων (σ.σ. 6η θέση το 2020, 4η θέση το 2019). Δηλαδή πέσαμε δύο θέσεις μέσα σε τρία χρόνια.

      Αντίστοιχα, οι ελληνικές εισαγωγές τουρκικών προϊόντων ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την Τουρκία στην 13η θέση ανάμεσα στις χώρες-προμηθευτές μας (σ.σ. 13η θέση το 2020, 10η θέση το 2019). Επίσης, ανεβήκαμε τρεις θέσεις μέσα σε τρία χρόνια, χάνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

      Για την Τουρκία, το ίδιο έτος η Ελλάδα είναι η 23η χώρα προορισμός των τουρκικών εξαγωγών και η 34η χώρα προμηθευτής.

      Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο, πάντως, διαμορφώθηκε με έλλειμμα ύψους 438 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην αξιόλογη αύξηση των τουρκικών εξαγωγών πετρελαιοειδών/ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στη σημαντική διασπορά των άλλων προϊόντων.

      Με απλά λόγια, λόγω της αυτοκτονικής πολιτικής την τελευταία τριετία, η Ελλάδα ενισχύει κάθε χρόνο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την τουρκική οικονομία, την ώρα που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να ενισχύει το οπλοστάσιο του το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά της πατρίδας μας.

Σχόλια