Ενέργεια: Παραδοχή και από Σκρέκα του φιάσκου της βίαιης απολιγνιτοποίησης

Αφού «δαιμονοποίησε» για αρκετούς μήνες τον λιγνίτη, τώρα η κυβέρνηση επιστρέφει εσπευσμένα στο εν λόγω καύσιμο, σε μια απεγνωσμένη απόπειρα να περιοριστούν οι υπέρογκες ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Μετά τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ουσιαστικά παραδέχθηκε το φιάσκο του σχεδίου βίαιης απολιγνιτοποίησης της χώρας, χθες ήταν η σειρά του Κώστα Σκρέκα να μιλήσει με… καλά λόγια για τον λιγνίτη. Με αφορμή την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας υπάρχει, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ και για επιστροφή στον λιγνίτη. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισ. σε φυσικό αέριο» είπε ο κ. Σκρέκας, σημειώνοντας πως η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη, αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.

Κοινώς, ο υπουργός παραδέχθηκε επιτέλους ότι ο λιγνίτης αυτή τη στιγμή αποτελεί την πιο οικονομική λύση για να αποσυμπιεστούν οι τιμές και να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, μετά τη απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1. «Περίπου το 40%-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε ως χώρα προέρχεται από τη Ρωσία, γι’ αυτό έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων στην περίπτωση που έχουμε συνολική διακοπή στις ροές, ώστε να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φτάσει με καράβια στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουμε στη Ρεβυθούσα, με δύο πλοία ταυτόχρονα»
τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Σκρέκας.

Εξήγησε πως περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με
αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόταση που είχε καταθέσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος. «Τώρα βλέπουν ότι έχουν πρόβλημα και οι δικές τους κοινωνίες και δεν μπορεί η Ευρώπη να κλείσει τα μάτια ενώ απειλούνται ευάλωτα νοικοκυριά» προσέθεσε.

===============

Blogger: 

...και τώρα το κύκλωμα του Lord Patel του περιβάλλοντος του Κυριάκου θα πρέπει να απολογηθεί για τις άστοχες ενέργειες (για μας τους πολίτες μιλάμε πάντα...) με τα δάνεια που φόρτωσαν στη ΔΕΗ με ρήτρα CO2.  

Έχουμε κουρασθεί να ενισχύουμε τις φωνές λογικής που κανείς "υπεύθυνος" σ' αυτή τη χώρα δεν ακούει. 

Τάλεγε ο κ. Ορφανουδάκης:

...φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Όλοι οι σχεδιασμοί εξυπηρετούσαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν το Γερμανικό αφήγημα και τους ντόπιους παρατρεχάμενους ΑΠΕτζήδες... που συνεχίζουν να ενθυλακώνουν δισεκατομμύρια...

  1. Κωστής Σταμπολής: Μπορούμε να βγάλουμε φυσικό αέριο σε 12 μήνες από τα εντοπισμένα μικρά κοιτάσματα

  2. Ι. Μπασιάς : «Κινηματογραφική κωμωδία η ενεργειακή πολιτική διαχρονικά στην Ελλάδα»

Σχόλια