ΠΩΣ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΥΔΕΠ /Κεντρική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχώριας Παραγωγής

Οι "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΒΗΜΑ ΒΉΜΑ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Όταν το 1993 η ΚΥΔΕΠ ανακοίνωσε ότι δεν θα παρέμβει στην αγορά του καλαμποκιού, η τιμή σε μία μέρα έπεσε 5 δραχμές το κιλό.(Ουσιαστικά άγγιξε το όριο του κόστους παραγωγής). Αγόραζε την μεγαλύτερη ποσότητα της εγχώριας παραγωγής και ουσιαστικά καθόριζε την τιμή προς τα πάνω. Το ίδιο στα δημητριακά, βαμβάκι κλπ. Μαζί δε με το ΕΘΙΑΓΕ, διαχειριζόταν τον τεράστιο πλούτο των Ελληνικών σπόρων.
Γιγαντώθηκε μετά το 1982. Ο τζίρος της ΚΥΔΕΠ, ήταν ο τρίτος μετά από τους τζίρους ΟΤΕ και ΔΕΗ. Απασχολούσε 1.000 εργαζόμενους. Για τον θάνατό της μερίμνησαν οι κομματικοί στρατοί-ορδές, οι μετριότατες κομματικές διοικήσεις, το επίσης μετριότατο στελεχιακό δυναμικό και οι πολυεθνικές. Ο μητσοτάκης έβαλε με χαρά την ταφόπλακα, αφού βοήθησε επί τρία χρόνια να ανοιχτεί ο λάκκος.
Εργάστηκα στην ΚΥΔΕΠ επί δέκα χρόνια από το 1984 μέχρι που κατέβασε ρολά το 1994. Επέζησε μόνον το τμήμα σποροπαραγωγής που ουσιαστικά συνέχισε για αρκετά χρόνια μαζί με το ΕΘΙΑΓΕ. Ονομαζόταν ΚΕΣΠΥ (Κεντρ. Ένωση σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού) και επέζησε από το 1994 έως το 2004. 
Εργάστηκα εκεί για άλλα δέκα χρόνια από ιδρύσεως το 1994 μέχρι το 2004. Απασχολούσε 25 υπαλλήλους σε πανελλαδική δικτύωση.
Ο τζίρος της πρώτης χρήσης όταν 12 εκατομμύρια ευρώ. Έκλεισε για τους ίδιους περίπου λόγους. Συν έναν: οι σπόροι είναι ανυπολόγιστος πλούτος. Το ΕΘΙΑΓΕ είχε σπόρους Ελληνικούς για όλο σχεδόν το φάσμα της γεωργικής παραγωγής. 
  • Παραήταν σημαντικό για να το αφήσουν σε Ελληνικά χέρια. Σήμερα αγνοείται η τύχη του ΕΘΙΑΓΕ όπως και του ΙΓΜΕ.
Π.Π
ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΚΥΔΕΠ. Αρχικά που στους πιο νέους μπορεί να μην λένε τίποτε. Στους λίγο μεγαλύτερους να λένε κάποια πράγματα, στους πιο μεγάλους σίγουρα πολλά.
ΚΥΔΕΠ λοιπόν σημαίνει “Κεντρική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχώριας Παραγωγής”. Ήταν ένας οργανισμός ο οποίος είχε αποθήκες και εγκαταστάσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα, μικρές ή μεγάλες.
Στην πραγματικότητα ο σκοπός της ΚΥΔΕΠ, που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται τη δεκαετία του 1940, ήταν διττός: να αποθηκεύει και να διακινεί αγροτικά προϊόντα υπό κανονικές συνθήκες αλλά και να παρεμβαίνει (όποτε απαιτούνταν) με τα τεράστια αποθέματα που είχε, όταν οι τιμές δεν ήταν οι δέουσες ή όταν οι ανάγκες ήταν έκτακτες και μεγάλες.
Μάλιστα, όπως με ενημέρωσε σήμερα αγαπητός φίλος, η ΚΥΔΕΠ είχε αποθηκευμένα μακαρόνια ώστε να έχει τη δυνατότητα να ταΐσει όλο τον Ελληνικό λαό για 5 ολόκληρα χρόνια!!!
Με όσα συμβαίνουν σήμερα με αφορμή και το Ουκρανικό ζήτημα αλλά και τον επικείμενο Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορούμε να φανταστούμε πόσο θα βοηθούσε την κατάσταση αν υπήρχε σήμερα η ΚΥΔΕΠ ή κάποια αντίστοιχη υπηρεσία. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Ρωσία και άλλες χώρες όπως είχαμε επισημάνει σε ανάρτηση μας σαν σήμερα το 2020, ήδη είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, προφανώς γιατί γνώριζαν τις εξελίξεις.
  • Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος ήταν αυτός που εξαφάνισε την ΚΥΔΕΠ;....
Ναι σωστά καταλάβατε οι περισσότεροι!
Ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με ότι αυτό συνεπάγεται...
Δ.Γ
 
====================
Blogger:
...αυτά παλιά, τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (πατέρα).
Σήμερα βιώνουμε κάτι αντίστοιχο, σε μεγαλύτερη κλίμακα σε έναν άλλο τομέα. Εκείνο της ενέργειας: Ο Κυριάκος ανέλαβε να διαλύσει την ενεργειακή δομή - πηγή αυτής της χώρας, απαξιώνοντας τον λιγνίτη και υλοποιώντας τις προσταγές των Γερμανών για τις ΑΠΕ. 
 Έτσι για να γνωρίζουν οι έλληνες τους κατστροφείς τους.

Σχόλια