Το προσιτό ρεύμα θέλει… τον λιγνίτη του

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχίσει να είναι υψηλή, συντηρώντας τις πληθωριστικές πιέσεις, αν οι αρμόδιες αρχές δεν λάβουν κάποιες ριζοσπαστικές αποφάσεις. Οι έκτακτες καταστάσεις θέλουν έκτακτες λύσεις μερικές φορές. (Blogger: χλωμό το βλέπω... οι περί τον Πρωθ. έχουν άλλες έγνοιες τώρα: έχουμε τον Λιγδιάρη...πρώτα οι φίλοι...)

Το κόστος της μετάβασης προς μια πράσινη οικονομία με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο μοιάζει να έχει μεγαλύτερο κόστος από εκείνο που υπολόγιζαν οι σχεδιαστές της. 

Για τους οπαδούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν ευθύνεται η στροφή προς μια πράσινη οικονομία για την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίθετα, ευθύνεται η μεγάλη συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των χωρών που τα παράγουν. 

  • Στην Ελλάδα, τα 2/3 της ενέργειας που καταναλώνεται προέρχεται από εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, καθιστώντας τη χώρα ενεργειακό όμηρο. Για τους επικριτές της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, οι σχεδιαστές της πράσινης στροφής έκαναν σοβαρό λάθος, όταν αποφάσιζαν να κλείσουν πολλές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα  για να επιτύχουν συγκεκριμένα ορόσημα.    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η μεγάλη άνοδος των τιμών της ενέργειας συνεχίζει να θρέφει τον πληθωρισμό και να φρενάρει τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Γι’ αυτό τον λόγο, η Κομισιόν αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και την Ελλάδα το 2022. Οι Βρυξέλλες προβλέπουν πλέον ότι ο πληθωρισμός στην ΟΝΕ θα σκαρφαλώσει στο 3,5% έναντι 2,2% προηγουμένως, ψαλιδίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημαντική άνοδος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει συμβάλει επίσης στην άνοδο του πληθωρισμού.  

  • Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι αναφορές ότι δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς των προμηθευτών. Κι αυτό παρά την κρατική επιδότηση που φαίνεται πως είναι γενναία σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος στην Ελλάδα. 
  • Ο εκπρόσωπος των μεγάλων καταναλωτών κ. Κοντολέων ισχυρίσθηκε, επικαλούμενος στοιχεία της ΕΕ, ότι η μέση τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα από Ρωσία, NLG κ.λπ. ήταν στα 33 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα το 3ο τρίμηνο του 2021. Δηλαδή από τις χαμηλότερες ή η χαμηλότερη στην ευρωζώνη.  
  • Παρ’ όλα αυτά, η τιμή στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος είναι μία από τις ακριβότερες στην ΕΕ, παραπέμποντας σε κερδοσκοπία με υπέρογκα κέρδη για τους προμηθευτές. (Blogger: ώπα ρε μεγάλε! Αφού φτιάξατε "χρηματιστήριο ενέργειας", όπου μπορεί ο πάσα ένας - χωρίς να έχει τη πραγματική δυνατότητα να παράγει ενέργεια - να στοιχηματίζει τις τιμές της ενέργειας, τι περιμένατε; Να πέσουν οι τιμές ενέργειας;Τι αρ@ιδιές είναι αυτές που γράφετε; Είναι πιο τίμιο να πείτε: "Το χρηματιστήριο ενέργειας στήθηκε για να δώσει χρήματα στα δικά μας παιδιά!" και μετά να συμπληρώσετε ότι αυτά "παιδιά"  θα τα επιστρέψουν στις κοινωνίες... κρατικός καπιταλισμός κυρίες μου και κύριοι...Κοίταξε να δεις που η "ελεύθερη αγορά" αποκαλλύπτεται πολύ κρατική ρε παιδιά, αφού χωρίς το κράτος στα ...χέρια της δεν θα μπορούσε να κλέψει ξεδιάντροπα...) 

Αν όμως η εποπτική αρχή της αγοράς δεν θέλει ή δεν μπορεί να τα βάλει με κάποιους προμηθευτές για να υποχωρήσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τότε ίσως θα πρέπει να  πάει σε σχέδιο Β. 

  • Κοινώς, να αλλάξει δραστικά το ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας για να πέσει η τιμή του ρεύματος
  • Βραχυπρόθεσμα, ο μοναδικός τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι να αντικατασταθεί το ακριβό φυσικό αέριο από τον φθηνότερο λιγνίτη.       

Κάποιοι ίσως επικαλεστούν τη συμφωνία για περισσότερες ώρες λειτουργίας των λιγνιτοπαραγωγικών  μονάδων. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Για να πέσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το μερίδιο του ακριβού φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα θα πρέπει να υποχωρήσει πολύ και του φθηνότερου λιγνίτη να υπερδιπλασιασθεί από 10% περίπου στο 25%-30%. Δεν είμαστε όμως σίγουροι αν συμφέρει οικονομικά πολλούς προμηθευτές και παραγωγούς να θέλουν να συμμετάσχουν σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα. 

Αν λοιπόν δεν θέλουμε/μπορούμε να χτυπήσουμε την κερδοσκοπία για να πέσει η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, ας αυξήσουμε την παραγωγή λιγνίτη μέσα στο 2022. 

----------------------------

Βlogger: 

...να που σιγά σιγά οι άνθρωποι της αγοράς(;) αρχίζουν να βλέπουν το φως το αληθινό. (Το κάνουν και για ξεκάρφωμα. Όταν όλοι βλέπουν το έγκλημα, αυτοί δεν μπορούν να το αποσιωπήσουν, τότε τι σόϊ μέσα "ενημέρωσης" είναι;)

Βλέπουν το έγκλημα που έχει διαπραχθεί, ένα έγκλημα που έχει ονοματεπώνυμο. Από χρόνια σας μιλάμε για την απάτη των ΑΠΕ, και το προηγούμενο καλοκαίρι σας γράφαμε ότι: 

  • "Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κάποια στιγμή όλες οι απάτες αποκαλύπτονται! Όταν μάλιστα αποδειχθεί ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται απαγορευτικό για τα ήδη εξουθενωμένα νοικοκυριά, η συζήτηση θα γίνει από την αρχή και οι υπεύθυνοι να κληθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις τους, που όλως τυχαίως ευνόησαν τους Γερμανικούς σχεδιασμούς και το καρτέλ των ΑΠΕ... 
  • Οι χειρισμοί  γύρω από την ενέργεια και την ΔΕΗ θα κρίνει την βιωσιμότητα  της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. τόσο απλά! 
  • Το Liberal βλέπει ότι δεν γίνεται να το παίζει αδιάφορο και προσπαθεί να πάρει θέσεις για την επόμενη μέρα.... " ΑΠ ΕΔΩ

Η ζημιά όμως έχει γίνει. Για δε μερικές επιχειρήσεις η βλάβη θα είναι ανήκεστος.

Κάποιοι φωστήρες που αποφάσισαν - ποιον ο λόγος άραγε; - την απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο,  και την έκθεση τη χώρας σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση με συνεπακόλουθη χρεοκοπία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να λογοδοτήσουν. 

Αυτό που έγινε με τους λογαριασμούς του ηλ. ρεύματος, είναι μια κλοπή, μια τεράστια μεταφορά πόρων από την τσέπη των πολλών σε λίγους πονηρούς που καλλυπτόμενοι πίσω από θεσμούς όπως "χρηματιστήριο ενέργειας", "ρυπαρό" χρηματιστήριο, καταλήστευσαν τους  καταναλωτές για να το ..παίξουν αύριο με τα τη βοήθεια των κλοπιμαίων, ηγέτες της νέας εποχής των ΑΠΕ!

Και για να  μην το κάνουν άλλωστε. Όταν οι αντίστοιχοι απατεώνες του Χρηματιστηρίου του 99 - με μπροστινό τον Σημίτη- καταλήστευσαν τους αφελείς που στην προσπάθειά τους να γίνουν μοντέρνοι Ευρωπαίοι, όπως επέβαλε το "αφήγημα" Σημίτη, γίναν απλά ...ευρωπέη. 

Για όσους έχουν βαθειά μνήμη, θα δουν τους πρωταγωνιστές του κόλπου του 99 να είναι οι ίδιοι που οικοδομούν την σημερινή πραγματικότητα. "Ευρωπαστές", "εκσυχρονιστές", πάντα με "θετικό" πρόσημο - τόσα ονόματα για να κρύψουν τις προθέσεις τους... Όπως τότε είχαν λαδώσει το μηντιακό σύστημα για να μιλάει για την "ισχυρή Ελλάδα", οι ίδιοι άνθρωποι και οι γόνοι τους μιλάνε για την πράσινη ανάπτυξη τώρα. Τώρα απλά το παίγνιο παίζεται σε Ευρωπαϊκή κλίμακα και αφορά όλους τους λαούς και όχι μόνο τους έλληνες. 

(Δεν σας κάνει εντύπωση η κατάληψη του Μαξίμου από ανθρώπους του σημιταίϊκου; Τελικά κάθε σπίτι, θέλει τον γερμανό του...)

....όταν έχεις το μάτι στραμένο μονόπατα...

Ο Πρωθυπουργός προλαβαίνει δεν προλαβαίνει να πει ότι έπεσε θύμα ...χαλασμένων - και από το πολύ λάδι - συμβούλων που του απέκρυψαν επιστολές...

 ...μπορεί επίσης να ισχυρισθεί  ότι δεν προλαβαίνει να ενημερωθεί πλήρως... 

Για να μην επαναλαμβανόμαστε:

  • Βlogger:   

    Ντιρεκτίβες, νόμοι και διατάξεις, αυτή είναι η ΕΕ, ένα σύμπαν νόμων που υπηρετούν κρυφές μεθοδεύσεις. Πάμε -πάντα έτσι ήταν, αλλά με φερεντζέ, τώρα δεν τον χρειάζεται -  για μια πλήρως κατευθυνόμενη οικονομία. Πιθανά κάποιοι να ζηλεύουν τον ασφυκτικό έλεγχο και την επιτυχία του ΚΚΚ στην οικονομία και αντιγράφουν...

    ...όλη  αυτή η κρίση ενέργειας στην Ευρώπη και η συνεπακόλουθη καταλήστευση των καταναλωτών, έχει ένα αρχικό σημείο εκκίνησης. 

    Τις  τιμές τους CO2 που αισίως "έφτασαν τα 96 ευρώ/τόνο!". Αυτό το σημείο, είναι αυθαίρετο και κατασκευασμένο.

  • Και ποιός καθορίζει αυτήν την τιμή; (Η απάντηση απλή: Η γραφειοκρατία της ΕΕ με τις μεθοδεύσεις της...)
  • Πως και  με ποια διαδικασία προκύπτει; (ακούστε εδώ τον κ. Παναγιωτάκη - ΔΕΗ - για τις χρηματιστηριακές μεθοδεύσεις...)
  • Ποιό είναι το τοτέμ που υπηρετεί; (Ακούστε τον κ. Σταμπολή..)

Διαβάστε:

------------------------------

  1. Ευ. Μυτιληναίος: Τέλεια καταιγίδα στην ενέργεια, πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών

  2. Οδηγούμαστε σε απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση και ενεργειακή φτώχεια

  3. Κώστας Μελάς: Ο ολοκληρωτισμός της "πολιτικής ορθότητας" και η αυτο-κατάλυση της Δύσης

  4. Κωστής Σταμπολής: Ενεργειακό σοκ -Άσχετοι λομπίστες στην Κομισιόν ρίχνουν την ΕΕ σε ενεργειακή κρίση

  5. Ηλεκτρική Ενέργεια: Από το "ένα με το μέλλον" στην εξουθένωση του καταναλωτή 

  6. Γιάννης Μπασιάς: Η Κομισιόν έριξε την ΕΕ στα βράχια

    ==============

    Τέλος...για τους έχοντες γερό στομάχι, ας ακούσουν το κ. Φώσκολο (ένα κύριο χωρίς δουλείες που λέει τα πράγματα με το όνομά τους... δηλαδή οι απόψεις μας ταυτίζονται...)

    Βlogger: O  κ. Φώσκολος δεν μασάει τα λόγια του! Εκτός των άλλων, ακούστε τις απόψεις του σχετικά με τον ρόλο διαφόρων ΜΚΟ ("οικολογικών" και άλλων!)

    blogger: o κ. Φώσκολος, είναι όαση λογικής. (Σας ορκίζομαι ότι δεν τον γνωρίζω προσωπικά...)

    Φοβάμαι - δηλαδή είμαι βέβαιος  - ότι το προτεκτοράτο Ελλάς δεν έχει  κανένα λόγο σ' αυτό που λέγεται ενεργειακή πολιτική. Οι ολιγάρχες  διάλεξαν τους συμμάχους τους (Γερμανούς άλλοι και άλλοι τους Αμερικανούς) κι' ας πάει και το ...παλιάμπελο, η χώρα, που αργά αλλά σταθερά εκπίπτει σε έναν ενδιάμεσο χώρο διαχείρισης λαθρομεταναστών, προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών, ενδοχώρα του Ισραήλ.... και  οσονούπω και βιαλαέτι της Τουρκίας που θα προκύψει.... και μη χειρότερα.  

    Υ.Γ. 

    Αν δεν υπάρξει περιφρούρηση οι "αναπτυξιαστές" αφού κλείσουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ, θα πουλήσουν τα πάντα για παλιοσίδερα για να μην μπορέσει ποτέ η ΔΕΗ να ανακάμψει. Θα προσπαθήσουν να σβήσουν και από την ιστορία ότι κάποτε αυτή η χώρα είχε πετύχει ενεργειακή αυτάρκεια...

    Υ.Γ. 2

    (25/5/2021)

    (Αυτή η απαξίωση των ενεργειακών πόρων  μπορεί να έρχεται να υποστηρίξει παραχωρήσεις "θαλάσσιων ζωνών" που είναι ...άνευ αξίας για μας...αφού εμείς είμαστε υπέρ τη πράσινης ανάπτυξης και πράσινα άλογα...) 

    Υ.Γ 3. 26-4-2021

    Η απόφαση αυτή δείχνει πoιοί είναι τα αφεντικά της χώρας και αυτοί που ορίζουν τα βασικά.

    1. Οι γνωστοί - άγνωστοι πετρελαιάδες που κερδίζουν από το σημερινό καθεστώς (και θα κερδίζουν και αύριο περισσότερα αφού θα αυξηθούν οι εισαγωγές! - Χαρά οι Σαουδάραβες!)

    2. Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου (ταυτίζονται με τους προηγούμενους , βάλε και τη χαρά των ΗΑΕ)

    3. Οι εφοπλιστές (ένα τμήμα) που δραστηριοποιείται στη μεταφορά: α. Πετρελαίου, β. Φυσικούς Αερίου (LNG)(Χαρά οι Αμερικανοί!)

    4. Με την "ανάπτυξη" των ΑΠΕ κερδίζουν οι πάσης φύσεως εργολάβοι (Χωματουργικά, κ.λ.π.) και φυσικά οι "φίλοι" μας Γερμανοί που μας πουλάνε τα ανεμιστηράκια

    Όλως παραδόξως όλος αυτός ο συνασπισμός δυνάμεων είναι που έχει στα χέρια του και τα ΜΜΕ, οπότε άντε να φτουρίσει η αντίθετη άποψη. Οι ιθαγενείς θα ...¨αναπτυχθούν" όπως γουστάρουν τα παραπάνω συμφέροντα.  Είναι τέτοια η σιγουριά δε ότι δεν θα βρουν αντιστάσεις - αντίλογο που ο κ. Δένδιας βγαίνει και λέει αυτά που λέει. Σε άλλη σοβαρή χώρα και όχι προτεκτοράτο θ'άπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί ... αλλά ποιος παραιτήθηκε για να παραιτηθεί αυτός...

     ----------------

    και ο λόγος: Ενεργειακή ασφάλεια...(τι λέμε τώρα: στο μυαλό του νεοφιλελέ υπάρχουν μόνο χρήματα, όλα οι άλλες έννοιες δεν υπάρχουν..το πολύ πολύ να τις ανακαλέσει για να δει πως θα βγάλλει χρήματα!)

    Αυτός τώρα ξύπνησε!
     

    Καλοδεχούμενος έστω και αγουροξυπνημένος... είπαμε τα ΜΜΕ πρέπει κάτι να γράψουν τώρα που ο κόσμος τόχει τούμπανο!  Να δούμε θα γράψει ποτέ για το χρηματιστήριο ενέργειας και για το χρηματιστήριο ρύπων;

Σχόλια