“Επιστήμη” Οπαδισμού, το Fact Checking και η Ανάγκη για Έναν ΝΕΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ

Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός*

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας συμβούλων McKinsey, για να φθάσουν σε «κλιματική ουδετερότητα» μέχρι το 2050, οι 69 χώρες που παράγουν το 85% των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» πρέπει να ξοδεύουν στους τομείς ενέργειας και χρήσεων γης 9,2 ΤΡΙΣεκατομμύρια δολάρια ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ!!!

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ήδη εξωφρενικά υψηλοί λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας θα απογειωθούν πολύ περισσότερο και το ρεύμα θα γίνει είδος πολυτελείας, συμπαρασύροντας τις τιμές όλων των προϊόντων, οδηγώντας σε κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλειες περιουσιών. Το πολιτικό κατασκεύασμα της «κλιματικής κρίσης» γίνεται πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις ζωές μας, καθώς αυτά είναι λεφτά των φορολογουμένων και πρέπει να διατίθενται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη για τους πολλούς, όχι για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των λίγων. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αυτά τα τεράστια ποσά προορίζονται δήθεν για την πρόληψη μιας επιστημονικά εντελώς αβέβαιης «υπερθέρμανσης του πλανήτη», την οποία μας πλασάρουν ακριβώς οι ίδιοι που πριν 15 χρόνια μας έλεγαν πως δεν θα ξαναδούμε χιόνι και οι πολικές αρκούδες θα εξαφανιστούν (έδωσαν μάλιστα Νόμπελ στον Αλ Γκορ γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς). Έλεγαν πως ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι ελεύθερος στη ναυσιπλοΐα το 2013, αλλά αυτό δεν συνέβη και πλέον ναυπηγούνται όλο και ισχυρότερα παγοθραυστικά.

Οι δορυφόροι που μετρούν τις μεταβολές της θερμοκρασίας του κατώτερου τμήματος της ατμόσφαιρας απ’ το 1979 δείχνουν μια μεταβολή +0,13οC ανά δεκαετία, η οποία αφενός είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού, αφετέρου ουδείς μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα πως αυτή η τάση θα συνεχίζεται, πολύ περισσότερο που απ’ το 2016 και μετά διαφαίνεται μια στασιμότητα.

Παρόλο λοιπόν που επιστημονικά είναι απολύτως σαφές πως καμιά «κλιματική κρίση» δεν υφίσταται, οι πολιτικοί αναφέρονται διαρκώς σε «ακραία φαινόμενα», αφενός για να διοχετεύουν τεράστια κονδύλια σε συγκεκριμένα κανάλια και αφετέρου να κουκουλώνουν τις δικές τους ευθύνες για τα μπαζωμένα ρέματα, τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, την εντελώς άναρχη δόμηση σε δάση και παραλίες. «Ακραία» φαινόμενα πάντα υπήρχαν, ο κατακλυσμός της Παλαιάς Διαθήκης υπάρχει τόσο στο «μύθο» του Δευκαλίωνα όσο και στα έπη άλλων πολιτισμών.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο οι «φυσικές καταστροφές» πουθενά στον πλανήτη δεν αποτελούν κυρίαρχο πρόβλημα, όπως εύκολα προκύπτει απ’ τα πιο κάτω διαγράμματα, που προέρχονται από τις σελ. 320-321 του πρόσφατου (2021) βιβλίου «Stochastics of Hydroclimatic Extremes – A Cool Look at Risk», του καθηγητή Δημ. Κουτσογιάννη (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου):

Στο 1ο διάγραμμα η «κακοκαιρία» περιλαμβάνει καταιγίδες, παγωνιές, καύσωνες και βαρυχειμωνιά, στο «σεισμοί» περιλαμβάνονται και τα παλιρροϊκά κύματα/τσουνάμι, ενώ στα «λοιπά» περιλαμβάνονται κατολισθήσεις, πτώσεις βράχων, δασικές πυρκαγιές, ηφαιστειακή δράση. Είναι απολύτως εμφανές πως στη διάρκεια του 20ού αιώνα υπάρχει ραγδαία μείωση του αριθμού θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού από φυσικές καταστροφές.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το διάγραμμα αιτιών θανάτων. Οι θάνατοι από φυσικές καταστροφές πρέπει ν’ αυξηθούν τριάντα (30) φορές για να φτάσουν τους θανάτους από τροχαία, αλλά κανείς δεν μας χρεώνει 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, για να μας «προστατεύσει» απ’ τα τροχαία.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι πού πρέπει να πηγαίνουν κατά προτεραιότητα τα λεφτά των φόρων μας: στα θέματα υγείας, που είναι αιτία για το 93,5% των θανάτων παγκοσμίως ή στο επιστημονικά ευρέως αμφισβητούμενο αφήγημα της «κλιματικής κρίσης»; Στον 21ο αιώνα τόσο στην Ανταρκτική όσο και στον Αρκτικό Ωκεανό ανακαλύφθηκαν πολλά υποθαλάσσια ηφαίστεια, τα οποία αγνοούσαν όταν ανέπτυσσαν τη θεωρία της «υπερθέρμανσης» του πλανήτη.

Όμως όταν ζεσταίνονται οι ωκεανοί, ελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα CO2 κι αυτό είναι μια εντελώς φυσική διαδικασία. Το 2016 είχαμε ένα πολύ ισχυρό Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό, που ζέστανε πολύ τον πλανήτη, αλλά είναι 100% φυσικό φαινόμενο. Το 2021 η Διαστημική Υπηρεσία της ΕΕ Copernicus ανακοίνωσε πως από το 2000 έχουμε συνεχώς μειούμενη νεφοκάλυψη και περισσότερες ώρες ηλιοφάνεια, επομένως είναι απολύτως φυσικό ο ήλιος να ζεσταίνει περισσότερο. Κι ακόμα, πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση κατέδειξε πως ο πυρήνας της Γης ψύχεται ταχύτερα απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί παλαιότερα. Πάλι η ταχύτερη ψύξη σημαίνει πως εκλύεται μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας κι αυτό αυξάνει την αποβολή CO2 απ’ τους ωκεανούς, που καλύπτουν το 70% του πλανήτη.

Ο πλανήτης ζεσταίνεται αναμφίβολα από φυσικές αιτίες. Πιθανά ζεσταίνεται κι από ανθρωπογενείς αιτίες, αλλά πρέπει να μας δώσουν συγκεκριμένες και σαφείς αποδείξεις –κι όχι υποθέσεις- πως οι ανθρωπογενείς είναι πολύ πιο ισχυρές απ’ τις φυσικές. Ο σημερινός πολιτισμός δημιουργήθηκε χάρη σε φθηνή κι άφθονη ενέργεια, συνεπώς ο στόχος της παγκόσμιας πολιτικής πρέπει να είναι η «ευημερία για όλους» με την παροχή αξιόπιστης και προσιτής ενέργειας διαρκώς.

Στις 2/2/2022 έγινε διαδικτυακά εκδήλωση, κατά την οποία επιστήμονες θεώρησαν σκόπιμο να δώσουν τη δική τους «αλήθεια» για καταστάσεις που οι ίδιοι βάφτισαν ως «θεωρίες συνωμοσίας». Γενικά παραδεκτές απόψεις, (πχ για την επίπεδη γη, τα UFO και τους εξωγήινους στο Roswell, την αστρολογία), παρουσιάστηκαν εσκεμμένα μαζί με επιλεκτικά, εντελώς απλουστευμένα δεδομένα και υποθέσεις για τις πολιτικές σχετικά με την «κλιματική αλλαγή» και τα εμβόλια κατά του ιού SARS-COV2.

Το επιστημονικό περιεχόμενο και η σκοπιμότητα της εκδήλωσης είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενα. Επιστημονικά απλουστευτικές προσεγγίσεις παραπληροφορούν το κοινό, με μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση του κυβερνητικού αφηγήματος από υπαλλήλους.
-του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΝΠΔΔ), (αυτό που στο meteo.gr εντελώς αντιεπιστημονικά και προπαγανδιστικά δείχνει ανεμογεννήτριες να περιστρέφονται με ένταση ανέμων 1-2 μποφόρ ή και με άπνοια),
-του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΝΠΔΔ), (αυτό που κάνει από πέρυσι «πειραματικό fact checking στον πολιτικό λόγο», αξίας 165.000€), και
-του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΝΠΙΔ εποπτευόμενο απ’ τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Υγείας), (που στην εκδήλωση αναφέρθηκε στα εμβόλια για τον ιό SARS-COV2).

Το ανησυχητικό ωστόσο της εκδήλωσης βρίσκεται στο τέλος του σχετικού Δελτίου Τύπου, όπου προαναγγέλλεται «η έναρξη ενός προγράμματος από έξι ερευνητικά κέντρα που θα αποτελεί ένα παρατηρητήριο ειδήσεων γύρω από επιστημονικά θέματα και θα αφορά κυρίως ειδήσεις για την κλιματική αλλαγή και την πανδημία της Covid-19». Δεν αναφέρεται ποια είναι τα έξι ερευνητικά κέντρα και τι θα κάνει το «παρατηρητήριο ειδήσεων». Ασφαλώς είναι πιθανό πως απλά οι 165.000€ για fact checking άνοιξαν το δρόμο για νέες χρηματοδοτήσεις.

Όμως ανάλογες «πρωτοβουλίες» των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν καταλήξει σε λογοκρισία, υποκατάσταση της δημόσιας εξουσίας και υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Είναι απολύτως σαφές πως στα θέματα τόσο της «κλιματικής αλλαγής» όσο και της πανδημίας Covid-19 έχει αναπτυχθεί μια ευρύτατη συζήτηση από χιλιάδες επιστήμονες ανά τον πλανήτη και υπάρχουν πολλά αναπάντητα σημεία.

Η επιστήμη προχώρησε ανά τους αιώνες μέσα απ’ την αμφισβήτηση κι όχι μέσα από οπαδισμό και δογματισμό: το «πίστευε και μη ερεύνα» ανήκει σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας. Στον 21ο αιώνα χρειαζόμαστε πλουραλισμό απόψεων, ανοιχτές συζητήσεις, έχουμε ανάγκη από ένα Νέο Διαφωτισμό. Δεν χρειαζόμαστε επιστημονική λογοκρισία, κατάπνιξη της διαφορετικής άποψης, διοικητική επιβολή της «σωστής» άποψης, σκοταδισμό. Και σίγουρα δεν έχουμε ανάγκη μια Νέα Ιερά Εξέταση. Χρειαζόμαστε απλά νηφάλια σκέψη, διαφάνεια και έλεγχο για το πού πάνε τα λεφτά μας!

*Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ., τέως Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας 

(από Defence-point.gr)

============

Διαβάστε:

------------------------------

  1. Ευ. Μυτιληναίος: Τέλεια καταιγίδα στην ενέργεια, πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών

  2. Δρ. Β. Λύκος : Οδηγούμαστε σε απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση και ενεργειακή φτώχεια

  3. Κώστας Μελάς: Ο ολοκληρωτισμός της "πολιτικής ορθότητας" και η αυτο-κατάλυση της Δύσης

  4. Κωστής Σταμπολής: Ενεργειακό σοκ -Άσχετοι λομπίστες στην Κομισιόν ρίχνουν την ΕΕ σε ενεργειακή κρίση

  5. Ηλεκτρική Ενέργεια: Από το "ένα με το μέλλον" στην εξουθένωση του καταναλωτή 

  6. Γιάννης Μπασιάς: Η Κομισιόν έριξε την ΕΕ στα βράχια

  7. Πώς η “πράσινη ανάπτυξη” εκτίναξε τους λογαριασμούς ρεύματος

Σχόλια