H Novartis θα πληρώσει 233 εκ. δολάρια στις ΗΠΑ επειδή λάδωνε γιατρούς στην Ελλάδα


Η εταιρεία Novartis Hellas S.A.C.I. (Novartis Greece) συμφώνησε να πληρώσει 233 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης για τον «χρηματισμό υπαλλήλων κρατικών και κρατικά ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα».  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Πρόκειται για τμήμα ευρύτερης συμφωνίας της Novartis και θυγατρικών της με το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης και την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) συνολικού ύψους 345 εκατομμυρίων δολαρίων για παράτυπες και παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το Βιετνάμ.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει ότι «θυγατρικές της εταιρείες συγκέντρωναν κέρδη δωροδοκώντας ιατρικό προσωπικό, νοσοκομεία και κλινικές για να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis… και παραποίησαν τα λογιστικά τους βιβλία για να συγκαλύψουν αυτές τις δωροδοκίες».
Με τη συμφωνία, η οποία αφορά κυρίως την συνταγογράφηση του οφθαλμολογικού φαρμάκου Lucentis, η Novartis αποδέχτηκε την παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί διαφθοράς στο εξωτερικό (FCPA). Η νομοθεσία αφορά αξιόποινες πράξεις δωροδοκίας, διαφθοράς, ξεπλύματος μαύρου χρήματος κ.α, μη-Αμερικανών αξιωματούχων όταν αυτοί επηρεάζουν με τις ενέργειές τους ή με τις μη-ενέργειές τους την απόφαση για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η Novartis λοιπόν πλήρωσε στις ΗΠΑ για τα εγκλήματα που πραγματοποιούσε στην Ελλάδα. Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι την είδηση προώθησε από το λογαριασμό του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, αποδεικνύοντας ότι – αν μη τι άλλο – έχει εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ.



---------------------------
  • Η (αφελής) απορία της ημέρας για Novartis: Στις ΗΠΑ πρόστιμο 350 εκατ., στην Ελλάδα τι

    -----------------

    Vasilis Spyrou
    NOVARTIS GATE (sponsored by the US government)
    ή τι λέει αυτός ο περίφημος συμβιβασμός

    Καταρχάς, γίνεται δεκτό πως η μητρική εταιρεία ευθύνεται για τις ενέργειες των υπαλλήλων της εταιρείας στην Ελλάδα, το οποίο είναι λογικό, εφόσον πρόκειται για μία εταιρεία που δεν θέλει να απεμπολήσει και να αποκόψει την ελληνική εταιρεία. Για 2 λόγους γίνεται αυτό. Ο πρώτος είναι πως θα υποχρεωθεί να τη στήσει εκ νέου απολύοντας τους υπεύθυνους (άρα πολύ κόσμο) και ταυτόχρονα θα παραδέχεται εμμέσως πως η εσωτερική έρευνα την οποία διεξήγαγε, ήταν απλώς για τα μάτια του κόσμου. 
    Ο δεύτερος, πολύ απλά είναι πως παρά το τεράστιο πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει, προδήλως τα κέρδη από τις ενέργειες της εταιρείας στην Ελλάδα, ήταν πολλαπλάσια. Άρα κοινώς, η μητρική εταιρεία βγήκε οικονομικά κερδισμένη από όλα όσα έγιναν.
    Γίνεται επίσης δεκτό, πως η εταιρεία ΔΕΝ προσήλθε οικειοθελώς στο συμβιβασμό αρχικά, καθώς δεν αποκάλυψε αυτοβούλως τις πρακτικές που εφήρμοσε, παρά μόνο όταν της ζητήθηκε πλέον, παρήσχε πλήρη στοιχεία και συνεργασία, προφανέστατα όταν πλέον είχε γίνει αντιληπτό πως ΔΕΝ πρόκειται να λήξει αθόρυβα και αναίμακτα για αυτή, η έρευνα του FBI.
    Οι αμερικανικές αρχές πείστηκαν (μετ. αδιαφόρησαν) πως η εταιρεία μετανόησε και δέχτηκε να μην υποπέσει στα ίδια λάθη, με συνέπεια να μην χρειαστεί να τοποθετηθεί ανεξάρτητος φορέας ελέγχου για το μέλλον, ο οποίος θα επέβλεπε τη συμμόρφωσή της. ΠΣ: Για το συγκεκριμένο όρο πρέπει να έγινε τεράστια «μάχη». Από την άλλη μεριά, για 5 χρόνια, η εταιρεία θα υπόκειται σε ένα καθεστώς «υποχρεωτικής συνεργασίας» με τις αμερικανικές αρχές, υποχρεούμενη να παράσχει οποιαδήποτε στοιχεία της ζητηθούν και να αποδείξει την διαφάνεια των εφεξής ενεργειών της αν χρειαστεί. (Οι συμβιβασμοί γίνονται για να ΜΗΝ αποδοθούν κατηγορίες. Αυτό πληρώνει η NOVARTIS και αυτό παίρνει και καλά κάνει αν θέλετε τη γνώμη μου. Είμαι όμως βέβαιος πως η οποιαδήποτε μελλοντική «έρευνα» θα ατονήσει μιας και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα επετεύχθη)
    To ποσό της αποζημίωσης που καλείται να καταβάλει η μητρική εταιρεία ορίστηκε στα 100.463.751,63 ευρώ (σήμερα, 26.06.20). To ποσό της αποζημίωσης που καλείται να καταβάλει η Ελληνική εταιρεία ορίστηκε στα 200.396.363,74 ευρώ (σήμερα, 26.06.20) και πρέπει να καταβληθεί εντός 10 εργάσιμων ημερών (λεφτά υπάρχουν, που έλεγε και μια ψυχή). Η εταιρεία επισήμως πλέον, συναινεί σε όλες τις αποκαλύψεις που σχετίζονται με κάποια παραβατική συμπεριφορά της, προς ΟΛΕΣ τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις. (Φαντάζομαι πως το ελληνικό Δημόσιο θα καταθέσει αγωγή αποζημίωσης βεβαίως βεβαίως. Πάντως τίποτα δεν το εμποδίζει πλέον και έχει και τη βεβαιότητα πως η εταιρεία θα συμμορφωθεί και δεν θα αποκρύψει κάτι)
    Τρομερό ενδιαφέρον παρουσιάζει το εδάφιο που αναφέρει πως εξαιτίας της συμφωνίας του συμβιβασμού, το αμερικανικό κράτος ΔΕΝ θα ασκήσει διώξεις κατά της μητρικής εταιρείας, της ελληνικής εταιρείας και συνεργατών τους για τα περιγραφόμενα σε αυτή αδικήματα. ΟΜΩΣ μπορεί να ασκήσει διώξεις (δεν χρειάζεται να πω και ποιο άλλο κράτος μπορεί) κατά ατόμων για ποινικά κολάσιμα αδικήματα που ΘΑ διαπράξουν ή ΕΧΟΥΝ ήδη διαπράξει. Μάλιστα ρητά αναφέρεται πως η συμφωνία αυτή δεσμεύει τις 2 εταιρείες και το αμερικανικό δημόσιο σχετικά με θέματα απάτης αλλά ΚΑΝΕΝΑ άλλο τμήμα της αμερικανικής δικαιοσύνης ή ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (Η καμπάνα κοντεύει να σπάσει!)
    Έξυπνοι οι αμερικάνοι, απαγορεύουν στην NOVARTIS οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος, πώληση, συγχώνευση ή άλλη πατέντα που θα οδηγούσε τρόπον τινά σε απαλλαγή από την καταβολή του προστίμου και επίσης, απαγορεύουν σε οποιονδήποτε, ακόμα και δικηγόρο, να τοποθετηθεί ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ σχετικά με την ενοχή ή μη της εταιρείας, αναφορικά με τα αδικήματα που αναφέρονται στη συμφωνία. Αυτό έχει σημασία, ιδιαίτερα στο σύγχρονο κόσμο, που το άσπρο παρουσιάζεται ως μαύρο ακόμα και από τα ΜΜΕ διότι ΔΕΝ θα ακούσετε κανέναν εκπρόσωπο της NOVARTIS, ούτε καν να ψελλίζει κάτι για την υπόθεση. Η παραβίαση του όρου, συνιστά ακύρωση της συμφωνίας.
    Πάμε τώρα στα πιο ζουμερά!
    Αναφορικά με την ελληνική εταιρεία, γίνονται αποδεκτά τα εξής. Κατά πρώτον, υπάρχουν δύο γνωστοί στο FBI μάρτυρες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής διευθυντής της εταιρείας από το 2011 έως το 2015 και ένας δεύτερος που διατηρούσε διάφορες θέσεις από το 2012 έως το 2015. (στην κρίση σας ποιος/α είναι). Υπήρχαν, δημόσια νοσοκομεία και κλινικές στην Ελλάδα κατά την περίοδο της έρευνας. Απασχολούμενοι σε αυτά, ονομάζονται “Foreign officials”. Περιττεύει να πω, πόσο σημαντική είναι αυτή η διευκρίνηση. Υπήρχε συγκεκριμένα μία ιδιωτική κλινική, ελεγχόμενη από το κράτος (το Ντυνάν? Δεν ξέρω) και κάποιος άνθρωπος, απασχολούμενος σε αυτή την κλινική (ούτε αυτός ξέρω ποιος είναι). Κατά την υπό έρευνα περίοδο η ελληνική εταιρεία πλησίασε και δωροδόκησε ιατρούς κλπ προκειμένου να προωθηθεί και να προτιμηθεί το φάρμακο LUCENTIS (σχετικό με τα μάτια). Επίσης, παραποίησε βιβλία και στοιχεία και συγκεκριμένα «πέρασε» ως διαφημιστική δαπάνη, μίζες και προμήθειες. Για εκείνη την περίοδο μόνο η εταιρεία παραδέχεται πως αποκόμισε 71.480.000 δολάρια από τις πωλήσεις στην Ελλάδα του LUCENTIS ΜΟΝΟ! Η εταιρεία διοργάνωνε συνέδρια και κάλυπτε τα έξοδα και τις μετακινήσεις γιατρών προς αυτά, προωθώντας στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο φάρμακο και δίνοντας μπόνους στους «καλούς» γιατρούς που το συνταγογραφούσαν αρκετά και κόβοντας τη «χρηματοδότηση» σε αυτούς που δεν το προωθούσαν. Γύρω από αυτό το φάρμακο, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση που αφορούσε την πειθώ και τη φορτικότητα με την οποία πλησίαζαν τους γιατρούς. Περιγράφονται περαιτέρω λεπτομέρειες για συνέδρια, προσεγγίσεις και πρακτικές που εφαρμόστηκαν που όλες ως στόχο είχαν ουσιαστικά το μονοπώλιο του LUCENTIS στην αγορά.
    Σχετικά με τις δοκιμές νέων φαρμάκων η ελληνική εταιρεία, δεν εμπλέκονταν κατά τη φάση των 3 πρώτων σταδίων των δοκιμών. Η εταιρεία χρηματοδοτούσε την τέταρτη φάση των δοκιμών η οποία λάμβανε χώρα ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ του φαρμάκου από τον ΕΟΦ. Κατ’ αυτό το στάδιο, πλησίαζε γιατρούς, δημόσιους και ιδιώτες προκειμένου να πάρει στοιχεία για την πορεία των ασθενών των. Και ναι μεν αυτή η ενέργεια δεν είχε να κάνει με τις πωλήσεις, η εταιρεία όμως, πλήρωνε γιατρούς προκειμένου το φάρμακό της να «προχωρήσει» στην αγορά. Η εταιρεία εφήρμοσε το πρόγραμμα EXACTLY το οποίο αφορούσε φάρμακο κατά της υπέρτασης και «επένδυσε» σε αυτό 2.800.000,00 ευρώ προσδοκώντας σε ένα ROI (δεν τα μάθατε με τον κορωναιό?) 1 προς 3. Για κάθε γιατρό δηλαδή να κερδίζουν 3 ασθενείς και ποσό περίπου 8.600.000,00 ευρώ. Επειδή όμως το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτούσε την χρήση προσωπικών στοιχείων ασθενών, η εταιρεία χρειαζόταν την έγκριση… καλά μαντέψατε, πάλι του ΕΟΦ. Το Φεβρουάριο του 2009 ο ΕΟΦ ενέκρινε το πρόγραμμα EXACTLY. Συλλέχθηκαν στοιχεία από περίπου 2.200 γιατρούς και 44.000 ασθενείς. Υπήρξαν πολλά λάθη καθώς οι «καλοί» γιατροί τυφλωμένοι από το παραδάκι, έγραφαν ότι να ναι στις φόρμες, πιστεύοντας πως πληρώνονται για να συνταγογραφούν φάρμακα της NOVARTIS και ουσιαστικά η «έρευνα» πήγε χαμένη.
    Δεν θέλω καλέ μου αναγνώστη να σε θορυβήσω αλλά από εδώ και πέρα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου. Στη συνέχεια της συμφωνίας αναφέρεται η πολιτική που πρέπει εφεξής να θεσπίσει και εφαρμόσει η εταιρεία. Αυτό σημαίνει πως όσα απαγορεύεται να κάνει από εδώ και στο εξής ΙΣΩΣ, λέω ΙΣΩΣ τα έχει κάνει στο παρελθόν. Λογικό δεν είναι? Τι απαγορεύεται να κάνει λοιπόν? Δώρα, Φιλοξενία, Προσφορές ταξιδιών, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΡΗ, Δωρεές και χορηγίες, πληρωμές διευκόλυνσης και εκβιασμούς (3 lol εδώ). Για να είμαι ακριβής, αυτά όλα ΔΕΝ απαγορεύονται αλλά πρέπει να γίνονται με μέτρο και προσοχή πλέον! Αυτή η «νέα» πολιτική της εταιρείας (αναφέρεται ξεκάθαρα πλέον), θα αναπτυχθεί προκειμένου να γίνεται ένας περιοδικός έλεγχος κινδύνου, κυρίως για τον κίνδυνο δωροδοκιών (μίζες λέγεται) τόσο γεωγραφικά, όσο και στις ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ και άλλων διαφόρων που έχουν σχέση με την παραγωγή και διανομή του φαρμάκου. Γενικώς η μητρική εταιρεία, υποχρεούται εφεξής να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην την πιάσουνε, εχμ εννοούσα για να μην ξαναπαρανομήσει. Αυστηρά τεστ, έλεγχοι, εκπαιδεύσεις κλπ, αδιάκοπη έρευνα και προσοχή ιδιαίτερα στον τομέα της μη διαφθοράς. (Κακέ λύκε που έφαγες τα πρόβατα, από εδώ και πέρα θα γίνεις vegan).
    Συμπέρασμά ΜΟΥ. Αν διάβασες ως εδώ, μπες στον κόπο να διαβάσεις λίγο ακόμα. Ίσως συμφωνούμε, ίσως και όχι.
    Πράγματι στο κείμενο του συμβιβασμού δεν αναφέρεται κανένα πολιτικό πρόσωπο. Αφήνονται (κατ’ εμέ) σαφέστατα υπονοούμενα όμως αναφορικά με τις πρακτικές που χρησιμοποίησε η NOVARTIS HELLAS τα οποία στην πραγματικότητα επιβεβαιώνονται από την κοινή αλλά και την ελληνική λογική και πρακτική. Εγώ για παράδειγμα, που πλέον είμαι 45 ετών και έχω δει πάρα πολλά και υποφέρει ως πολίτης από ακόμα περισσότερο, ΔΕΝ μπορώ να δεχτώ πως δεν χρηματίστηκε κανένας υπουργός Υγείας από τη NOVARTIS υπό το καθεστώς λειτουργίας της, όπως περιγράφεται παραπάνω. Ούτε ξέρω ποιος/οι ούτε πόσα χρήματα πήρε. Ακόμα μακρύτερα ΔΕΝ ΘΕΛΩ να καταδικαστεί κάποιος ακόμα και ένοχος χωρίς αποδείξεις. Μην ξεχνάς πως η δουλειά της αμερικανικής κυβέρνησης, της εισαγγελίας και του τμήματος οικονομικού εγκλήματος, εξαντλήθηκε με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Για ζημία που ΔΕΝ ΥΠΕΣΤΗ το αμερικανικό δημόσιο, θα λάβει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο σε αντιδιαστολή, θα υπερασπίζεται τους Υπουργούς της αρεσκείας του μέχρις εσχάτων. Το δικό σου συμφέρον που είναι εκεί μέσα? Πως αποζημιώνεσαι εσύ? Ακόμα κυριότερο, ποιος σε εξασφαλίζει πως δεν θα ξανασυμβεί αυτό? Ακριβώς. Κανείς. Φταίει αλήθεια η NOVARTIS για όλο αυτό? Η εν λόγω εταιρεία, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ οφείλει να επιδιώκει κέρδος. Το μέγιστο δυνατό! Και κάνει πολύ καλά. Αν μπορούσα θα αγόραζα σήμερα κιόλας μετοχές της NOVARTIS. Η δουλειά του κράτους ποια και που είναι? Και ο ρόλος των πολιτών? Αν κρίνω από τους εμπλεκόμενους γιατρούς (γιατρούς παρακαλώ, όχι μπετατζήδες) δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες. 

    Γιατί αν φίλε μου κι εσύ νοιάζεσαι να βάλεις κάτι στην τσεπούλα και μια ζωή την έχουμε κλπ να μην διαμαρτύρεσαι όταν θα σε σκίζουν στους φόρους και στην κοροϊδία οι πολιτικοί που ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ. 
    Ο Λυκουρέζος (πρώτος μου δάσκαλος στη Νομική) έλεγε πως ο χειρότερος συμβιβασμός είναι προτιμότερος από την καλύτερη έκβαση σε μια δίκη. Εσύ φίλε, ούτε σε δίκη πήγες ούτε θα πας, ούτε κανείς σου πρότεινε συμβιβασμό. Εσένα (κι ας σε πληγώσω) σε έχουν για μαλάκα. Και αυτό θα εννοούν όποτε αναφέρονται στον κυρίαρχο λαό. 
    Γιατί καμάρι μου, αυτοί έχουν να φάνε. 
    Εσύ δεν έχεις
    ===========================

     

Blogger:
Ποιός δεν θυμάται την υπόθεση του σκανδάλου Siemens, πάλι από τις ΗΠΑ άρχισε η αποκάλυψη για να το μετατρέψουν στη συνέχεια οι έλληνες πολιτικοί σε σκάνδαλο συγκάληψης - ξεπλύματος. 

Σχόλια