Στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη και μακεδονική μειονότητα, σύμφωνα με άρθρο-πρόκληση του βρετανικού δικτύου BBC.
"Με την επικύρωση συμφωνίας με την
πρόσφατα μετονομασθείσα 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας', η Ελλάδα
αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη 'μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας'. Και
όμως έχει αρνηθεί την ύπαρξη της 'μακεδονικής μειονότητας' για
δεκαετίες, λέει η Μαρία Μαργαρόνη. Θα αλλάξει κάτι τώρα;" σημειώνεται
στο εν λόγω δημοσίευμα.
"Αυτή η άρνηση (σ.σ.: των ανθρώπων να
μιλήσουν για την ταυτότητά τους) ήταν ένας από τους λόγους για
τη μακρόχρονη διαμάχη της Ελλάδας με την πρώην γιουγκοσλαβική
δημοκρατία, που επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η
διαμάχη επιλύθηκε τελικά τον περασμένο μήνα με ψηφοφορία στο ελληνικό
κοινοβούλιο επικυρώνοντας (με πλειοψηφία μόλις επτά μελών) μια συμφωνία
που έγινε τον περασμένο Ιούνιο από τους δύο πρωθυπουργούς των χωρών.
Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της
κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη 'Σλαβομακεδόνων' στην Ελλάδα –
την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο
ταμπού".
"Eίναι αδύνατο να υπολογιστεί με
ακρίβεια ο αριθμός των σλαβόφωνων ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών
Μακεδόνων στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος εκτιμά ότι
περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιοχή της
Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως
μέλη μιας μειονότητας", σημειώνει σε άλλο σημείο το άρθρο.
"Οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν
πριν από το τέλος του έτους. Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας επέστρεψε
γρήγορα στα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του
ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία. Για τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας, οι οποίοι από
καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική
έκφραση, ο χρόνος για να βγουν από το σκοτάδι μπορεί να μην έφτασε
ακόμα", καταλήγει.
*Διαβάστε ακόμα:
- - Μαξίμου: Δεν υπάρχει θέμα "μακεδονικής μειονότητας"
- - Διπλωματικές πηγές: "Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας"
- - ΔΗΣΥ για άρθρο BBC: Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες
==============
blogger: Άντε να τα μαζέψεις τώρα....
Μία αντιφατική ετεροβαρής συμφωνία που οδηγεί σε αστάθεια
Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και η αφόρητη ελαφρότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Eπειδή πρόκειται για πόλεμο μνήμης.
Η «μακεδονική ταυτότητα» καθιστά τοξικό το Βόρεια Μακεδονία
Γιώργος Κοντογιώργης, Η συνθηκολόγηση των Πρεσπών και η λέσχη των προθύμων
Η ιστορική ταυτότητα ως τίμημα
Η καταστροφική ασυμφωνία των Πρεσπών
Νομίζουν ότι έβγαλαν το κεντρί του Μακεδονισμού!
Το Μακεδονικό και τα brand names
H αφασία του ΣΥΡΙΖΑ και η μακεδνή λεύκα του Ομήρου
Μακεδονικό: ο σφετερισμός της ιστορίας και το γεωπολιτικό αγκάθι
Προς τσιπριστές και άλλες "προοδευτικές" δυνάμεις...
Πας μη ΣΥΡΙΖΑίος ακροδεξιός!
O Ανδρέας Παπανδρέου για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Γ.Μαργαρίτης: Το ουσιαστικό επίδικο της Συμφωνίας των Πρεσπών
Γιώργος Ρωμανός: Η αλήθεια για τη «μακεδονική» γλώσσα και τα ψεύδη του Νίμιτς
10+1 αθλιότητες με τη συμφωνία των Πρεσπών
Κ. Γρίβας: Επικίνδυνες οι εξελίξεις για την Ελλάδα
Ο εθνικισμός των Σκοπίων και οι πρόθυμοι του ΣΥΡΙΖΑ
Σιατίστης Παύλος για Μακεδονική γλώσσα & Μακεδονική Εθνότητα:
===============
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρχισαν να ξεθαρρεύουν οι γνωστοί «ακτιβιστές» για τα δικαιώματα της «μακεδονικής μειονότητας» νομίζοντας ότι ήρθε η ώρα να δικαιολογήσουν τον μισθό τους.
- Αίφνης και ένας Βρετανός δημοσιογράφος του BBC ανακαλύπτει τον… 92χρονο κύριο Φωκά που αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνας πατριώτης, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει δίγλωσσος και …κρυπτόμενος γιατί «φοβάται», παρότι φωτογραφίζεται φάτσα-κάρτα για τις ανάγκες του σόου.
- Ένας αυτοαποκαλούμενος «ιστορικός» με πλούσιο παρελθόν οικογενειακής ιδιορρυθμίας, τρόφιμος των ημερίδων του ΚΚΕ και του «αριστερού» Ιδρύματος Ρόζα Λουξεμπουργκ που χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση!
- Να εξηγήσω τι εννοώ: Υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα που εκφράζει τους αυτοαποκαλούμενους «Μακεδόνες μειονοτικούς»; Βεβαίως και υπάρχει. Ελεύθερο και ωραίο. Το «Ουράνιο Τόξο» του Βοσκόπουλου που συναντούσε για να κάνει ρεπορτάζ κάποτε ο Σταύρος Θεοδωράκης νομίζοντας ότι η υπόθεση έχει ψωμί. Δεν έχει όμως, ατυχώς και για τους χρηματοδότες της.
- Μεταξύ 4 και 6 χιλιάδων ψήφων. Ούτε 0.1% στην επικράτεια. Στις ευρω-εκλογές του 2009 μέσα στη Φλώρινα που είναι υποτίθεται η καρδιά των «αυτονομιστών», δεν πέρασε το 0,4% (1.195 ψήφους)! Στις ευρωεκλογές του 2014 έπεσε κι άλλο! Ποιος δουλεύει ποιόν λοιπόν; Μήπως φοβήθηκαν να εκφραστούν οι «Μακεδόνες» και πίσω από το παραβάν που δεν τους βλέπει κανείς;
Η υπόθεση είναι σήμερα ανύπαρκτη. Παντελώς ανυπόστατη.
- Σήμερα όμως… Γιατί στο ρεπορτάζ του BBC μαζί με τα δεκάδες ψέματα φιλοξενείται με bold γράμματα και μια μεγάλη αλήθεια: Ότι με την συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχτηκε εμμέσως «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα.
- Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας
Οι Σκοπιανοί συνεχίζουν να παραβιάζουν τη συμφωνία: Τα παρατράγουδα δεν σταματούν…
==================
Μέγα πρόβλημα: Μετά το BBC, και το ρωσικό Sputnik προβάλει «Μακεδονική μειονότητα»
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Με μια ακόμη παρέμβαση ξένου ΜΜΕ και μάλιστα του ελεγχόμενου από τη ρωσική κυβέρνηση ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik, καλλιεργείται πλέον συστηματικά η εικόνα ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.
Το ρωσικό πρακτορείο δίνει βήμα στο ηγετικό στέλεχος και ιδρυτικό μέλος του Ουράνιου Τόξου, Παύλο Βοσκόπουλου, ο οποίος όχι μόνο επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν ότι η Συμφωνία αφήνει επικίνδυνες γκρίζες ζώνες αλλά συγκρίνει το Ελληνικό Κράτος με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας του ’30.
- Το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ελληνική ηλεκτρονική έκδοση του Sputnik και έχει τίτλο «Ουράνιο Τόξο στο Sputnik: 500 χωριά μιλούν τη μακεδονική γλώσσα», εστιάζει όπως αναφέρει στην «κοινότητα σλαβόφωνων στην Ελλάδα» καθώς , μια «ομάδα αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών διεκδικεί την αναγνώρισή της ως “Μακεδονική Μειονότητα της Ελλάδας”» και το «Ουράνιο Τόξο» είναι το κόμμα που, όπως ισχυρίζεται, εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά την μακεδονική γλώσσα».
Ο κ. Βοσκόπουλος, στη συνέντευξη του οποίου έχει στηριχθεί το ρεπορτάζ, αναπτύσσει το ακριβές περιεχόμενο του «Μακεδονισμού» αποκαλύπτοντας το τραγικό λάθος και την Αχίλλειο πτέρνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι η υπάρχει η «σύγχρονη Μακεδονική ταυτότητα που δεν συνδέεται με την αρχαιότητα» και διευκρινίζοντας ότι το κόμμα του είναι κατά της Αρχαιολατρίας.
Αυτό ακριβώς αποτελεί τη βάση της διατήρησης και ενθάρρυνσης του «Μακεδονισμού» που επετεύχθη τελικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με το αρθρο 7, το οποίο απλώς ξεπλένει και νομιμοποιεί τον «Μακεδονισμό», με την (αυτονόητη και προφανή) διάκριση, ότι η Αρχαία Μακεδονία και η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά δεν έχουν σχέση με τους Σλάβους και την ταυτότητα που θέλησαν να δημιουργήσουν μετά την κατάρρευση της οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πραγματικός «Μακεδονισμός» όμως ουδέποτε αφορούσε την Αρχαία Μακεδονία (με την εξαίρεση μόνον της περιόδου Γκρουέφσκι) αλλά ο αλυτρωτισμός εις βάρος της Ελλάδας ήταν παράγωγο της σλαβικής μακεδονικής ταυτότητας, την οποία αποδέχεται και αναγνωρίζει πλέον η Ελλάδα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών.
- Στα θετικά της Συμφωνίας ο κ. Βοσκοπουλος περιλαμβάνει την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας» λέγοντας: «Συγκεκριμένα ένα βήμα μπροστά είναι ότι σε αυτή τη συμφωνία στα πλαίσια της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας δεν γινόταν σεβαστή η ιδιαίτερη μακεδονική ταυτότητα, μεταξύ αυτών και η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα. Στη συμφωνία γίνεται αναφορά ότι η μακεδονική γλώσσα γίνεται σεβαστή, καθώς η πάγια θέση του ελληνικού κράτους είναι ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα. Το δεύτερο θετικό είναι ότι επειδή υπάρχει στη συμφωνία αναφορά για την μακεδονική εθνότητα που είναι κυρίως νομικός όρος, είναι ρητή η αναφορά ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική εθνικότητα».
Στο δημοσίευμα του Sputnik γίνεται αναφορά στη σύγχρονη διάσταση του μακεδονικού, όπως προέκυψε με την διαφορά για το όνομα και προβάλλεται η συνέντευξη του κ. Βοσκόπουλου η οποία εγείρει μια σειρά ζητημάτων.
Ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και μέχρι τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα», και εκφράζει το αίτημα του Ουράνιου Τόξου για να «διδάσκεται η “μακεδονική γλώσσα” κανονικά στα σχολεία του ελληνικού κράτους, όχι σε παράλληλα σχολεία, γιατί εκεί θα υπάρξει περιθωριοποίηση». Αποφεύγει βεβαίως να προσδιορίσει τον αριθμό όσων μιλούν τη γλώσσα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σε «πανηγύρια χωριών στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Ημαθία, θα ακούσεις τα λεγόμενα μακεδονικά τραγούδια σε αυτήν την “ανύπαρκτη” γλώσσα». Επιχείρημα φυσικά που δεν στοιχειοθετεί αίτημα για διδασκαλία έστω της ντοπολαλιάς αυτής στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
- Στη συνέντευξή του, το ηγετικό στέλεχος του Ουράνιου Τόξου αναφέρεται στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δηλώνοντας ότι όπως «δεν μπορεί να αμφισβητείται ο Έλληνας Μακεδόνας έτσι και δεν μπορεί να αμφισβητείται και ο Μακεδόνας το έθνος» και με ειρωνικό τρόπο προσθέτει: «Θες να λέγεσαι φίλε μου Έλληνας Μακεδόνας. Καλώς. Εμένα λέγε με Μακεδόνα- Μακεδόνα. Σαν τις καρέτα-καρέτα, είδος υπό εξαφάνιση (γέλια)..».
Με μια ανοίκεια αναφορά ο κ. Βοσκόπουλος θέλοντας να δικαιολογήσει τον μικρό αριθμό μελών αυτής που θεωρεί «μακεδονική μειονότητα» επιχειρεί σύγκριση με τους «1.500 ελληνορθόδοξους στην Τουρκία των 80 εκατομμυρίων» και αναρωτιέται «πόσος πρέπει να είναι ο αριθμός στην Ελλάδα για να θεωρηθεί εθνική μειονότητα». Λησμονώντας προφανώς ότι η ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία είναι αναγνωρισμένη διεθνώς με την Συνθήκη της Λωζάνης και η συρρίκνωση της είναι αποτέλεσμα της συστηματικής επιχείρησης εθνοκάθαρσης που εφαρμόσθηκε εναντίον της από το τουρκικό Κράτος και δεν αποχώρησε οικειοθελώς η με την στήριξη τρίτων δυνάμεων από τις πατρογονικές εστίες της, ούτε απείλησε την ασφάλεια και την ακεραιότητα του τουρκικού κρατoυς.
- σπθτΤο αποκορύφωμα όμως της συνέντευξης του κ. Βοσκόπουλου, που προβάλει το ρωσικό κρατικό Μέσο προπαγάνδας Sputnik, είναι όταν δηλώνει ότι η «πολιτική της σύγχρονης ελληνικής κρατικής οντότητας απέναντι στα δικαιώματα των μειονοτήτων μου θυμίζουν σαν τη Γερμανία τη δεκαετίας του 1930. Και αναφέρομαι φυσικά στους Εβραίους που ήθελαν να διεκδικήσουν την αναγνώρισή τους με πολιτιστικό σύλλογο πολιτικό κόμμα κλπ. Κάτι αντίστοιχο επιδιώκει το Ουράνιο Τόξο….».
-----------------Αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας και γλώσσας ζητά το Ουράνιο Τόξο
Στον απόηχο του ρεπορτάζ του BBC, το οποίο άναψε φωτιές λόγω των αναφορών του σε καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε ο ιδρυτής του πολιτικού φορέα 'Ουράνιο Τόξο' Παύλος Φιλίποφ Βοσκόπουλος.
Στον απόηχο του ρεπορτάζ του BBC, το οποίο άναψε φωτιές λόγω των αναφορών του σε καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε ο ιδρυτής του πολιτικού φορέα "Ουράνιο Τόξο" Παύλος Φιλίποφ Βοσκόπουλος.
«Η πραγματικότητα είναι αυτή που έχετε μπροστά τα μάτια σας. Μιλάτε με έναν άνθρωπο που είναι μέλος της σύγχρονης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Το κακό είναι ότι σ΄αυτό το ζήτημα έχει εκπαιδευτεί, ειδικά τις τελευταίες δύο - τρεις δεκαετίες ο μέσος Έλληνας και ως ένα βαθμό βλέπουμε γιατί υπάρχουν αυτές οι ακραίες αντιδράσεις» δήλωσε.
«Βεβαίως ζητάμε αναγνώριση μακεδονικής μειονότητας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι δείγμα δημοκρατίας, σε μία πολιτισμένη και δημοκρατική χώρα.
«Πώς είναι δυνατόν μία πολιτισμένη χώρα να μην δέχεται τη διαφορετικότητα και να μην αναγνωρίζει μειονότητες στο έδαφός της ;» υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας η απάντηση ήταν θετική. «Είναι η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα. Μιλάμε για σύγχρονες μορφές γλωσσικής έκφρασης» είπε.
Πρόσθεσε πως αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με τον Μ. Αλέξανδρο, «όπως βέβαια» συμπλήρωσε «οι σύγχρονοι πολίτες δεν έχουνε άμεση σχέση με τον Σωκράτη και τον Περικλή»
Πηγή: rthess.gr
Σχόλια