Το Βερολίνο σε γραμμή απομάκρυνσης από την Ουάσινγκτον

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ε.Ε. είναι η ευκαιρία "απεξάρτησης" της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ. Στη "γραμμή" αυτή αρχίζουν να κινούνται συστημικά ΜΜΕ στη Γερμανία αντανακλώντας ζυμώσεις στο εσωτερικό της γερμανικής πολιτικής τάξης. Ως εναλλακτική στη σχέση με την Ουάσινγκτον, προωθείται πλέον η πολιτική ενοποίησης, αλλά και οικονομικής επέκτασης της Ε.Ε.
Η πρόσφατη προσωρινή ανακωχή στην περαιτέρω επιδείνωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Ε.Ε. (μέσω των δασμών σε εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα-αλουμινίου), η οποία φάνηκε ότι επετεύχθη στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ - Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποτιμήθηκε πάντως θετικά στη γερμανική πρωτεύουσα.
Ωστόσο, ουδείς είναι πλέον ήσυχος στο Βερολίνο. Πρώτα απ' όλα γιατί, όπως καταγράφεται στον γερμανικό τύπο, Γερμανία και Γαλλία δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στο πώς θα αντιμετωπίσουν από κοινού τον Τραμπ. Γι' αυτό ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάιμο Μάας, δήλωσε πως το ευρωπαϊκό σύνθημα απέναντι στο "Πρώτα η Αμερική" είναι το κάλεσμα "η Ευρώπη Ενωμένη".
Από εκεί και πέρα, όμως, δεν φαίνεται πλέον πολύ φοβισμένη η γερμανική πλευρά. Ακόμα και στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει να επιβάλλει δασμούς και στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, στο Βερολίνο θεωρούν ότι άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα, οι ΗΠΑ, εφόσον ακολουθήσουν τελικά την πολιτική Τραμπ (του οποίου η θητεία λήγει σε 2 1/2 χρόνια από σήμερα), θα χάσουν έναντι της Ε.Ε. και της Γερμανίας...
Ορόσημο ο Νοέμβριος
Στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο περιμένουν τον ερχόμενο Νοέμβριο και τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών, στις οποίες θα φανεί η αποδοχή ή μη του Τραμπ από τους συμπατριώτες του και έτσι το αν και κατά πόσο θα συνεχίσει την έως τώρα ρότα του.
Παράλληλα, για παν ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες του "Spiegel", η Κομισιόν προετοιμάζει έναν κατάλογο αντιμέτρων στους δασμούς του Τραμπ.
Ακόμα, όμως, και χωρίς αυτά τα ενδεχόμενα ευρωπαϊκά αντίμετρα, έρευνα την οποία η Ε.Ε. κοινοποίησε και στην Ουάσινγκτον, δείχνει πως αν επιβάλλονταν δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνώνονταν κατά 13 έως 14 δισ. δολάρια, όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
Μεσοπρόθεσμες προβλέψεις
Θα υπάρξουν, όμως, ενδεχομένως και μακροικοονομικές αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο για την αμερικανική, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία από την πολιτική Τραμπ. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Τράπεζας του Κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης (LBBW), Uwe Burkert, η αύξηση των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές θα αυξήσει τον πληθωρισμό.
Η αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει γρήγορα σε ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), γεγονός που θα επιβραδύνει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις τους προκειμένου να αντισταθμίσουν τις λιγότερες προμήθειες τις οποίες παίρνουν μέσω των εισαγωγών από την Κίνα. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε άνοδο του αμερικανικού κρατικού δανεισμού, βάζοντας έτσι τέλος στο πείραμα του Τραμπ.
Ένα νέο διεθνές οικονομικό σοκ (με αφορμή την πολιτική του Αμερικανού προέδρου) θα δυσκολέψει, πάντως, και την ΕΚΤ όσον αφορά τις συνέπειες σε ορισμένες από τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Αυτό ισχύει και για τις κυβερνήσεις υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, σημειώνει το "Spiegel".
Στον βαθμό που είναι βάσιμη η πρόβλεψη αυτή ειδικά για τη Ρώμη, αποτελεί μήνυμα προς τη σημερινή λαϊκιστική κυβέρνηση Κόντε -Σαλβίνι, η οποία δεν παύει να φλετράρει πολιτικά με τον Τραμπ, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές του "Κ" στο Βερολίνο.
Χάνει, αλλά αντέχει η Γερμανία
Η Γερμανία φέρεται καλύτερα προετοιμασμένη, αν και ήδη μετρά κάποιες απώλειες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ifo, Clemens Fuest, "οι επιχειρήσεις (σ.σ. της Γερμανίας) έχουν υψηλά αποθέματα και είναι διεθνώς διαφοροποιημένες".
Μετά την κρίση του 2008, πολλές εταιρείες μείωσαν τα χρέη τους, ενώ "το κράτος έχει οικονομικό χώρο για να αντισταθμίσει τις απώλειες σε περίπτωση μείωσης της ιδιωτικής ζήτησης μέσω υψηλότερων δαπανών", αναφέρει ο Fuest.
Η μείωση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης στη Γερμανία θα ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των κερδών της εξαγωγικής βιομηχανίας λόγω των δασμών του Τραμπ, εξηγούν αναλυτές στο "Κ".
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ifo, η επιβολή δασμών έως 25% στις εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να στοιχίσει κοντά στα 5 δισ. ευρώ στο γερμανικό ΑΕΠ.
Ήδη φέτος, οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο στέρησαν 20 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου για τη Μακροοικονομία και την Αναπτυξιακή Έρευνα (IMK), Γκούσταβ Χορν. Σύμφωνα με στοιχεία της LBBW, οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ το 2017 ανήλθαν σε 111 δισ. ευρώ, ενώ οι αμερικανικές εισαγωγές στη Γερμανία ανήλθαν μόνο σε 61 δισ. ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση σε αναζήτηση εναλλακτικής ευρωπαϊκής στρατηγικής
Το μέτωπο του εμπορικού πολέμου δεν είναι το μόνο το οποίο απασχολεί αυτή την περίοδο Βερολίνο και Ουάσινγκτον.
Την ίδια ακριβώς στιγμή, σοβεί η μεταξύ τους κόντρα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ, ενώ απειλεί με δασμούς και τις ευρωπαϊκές εισαγωγές αυτοκινήτων –επιφέροντας σε αυτή την περίπτωση ζημιά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και τους προϋπολογισμούς της Γερμανίας, της Γαλλίας κ.λπ.–, ζητά την αύξηση της συμμετοχής των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ –μαζί και της Γερμανίας– στο 2% του ΑΕΠ τους. Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τη φτάσει μόλις στο 1,5%. Η αμερικανική "πολιορκία" του Βερολίνου, έχει προκαλέσει έναν δημόσιο διάλογο στη Γερμανία, ο οποίος ξεπερνά πλέον τα μεταπολεμικά ή ακόμα και μετα-ψυχροπολεμικά ταμπού.
Το "Spiegel" τονίζει πως "η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ξανά προσάρτημα, όπως συνέβη στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν η Αμερική καθόριζε την πολιτική απέναντι στη Σοβιετική υπερδύναμη".
Με άλλα λόγια, τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, "η Ευρώπη δεν είναι κομμάτι αυτού του ανταγωνιστικού αγώνα, είναι ανεξάρτητη".
"Συμφέρον της Ευρώπης είναι μία καλή, αλλά και κριτική σχέση με την Κίνα", ενώ σε σχέση με τη Ρωσία το "Spiegel" τονίζει πως "μακροπρόθεσμα πρέπει να υπάρξει σχέδιο (σ.σ. από ευρωπαϊκής πλευράς) χωρίς την αμερικανική ασπίδα προστασίας".
===============

blogger: Στις  κινήσεις της Γερμανίας να συνεκτιμάτε και τις κινήσεις της Τουρκίας (ιστορικά οι χώρες συνδέονται....): 

και μετά παρακάτω:

Σχόλια