Το Βερολίνο, το «ειδικό μονοπάτι» και η άβυσσος

 Μάκης Ανδρονόπουλος
Μια σειρά από ανεξέλεγκτοι παράγοντες που εμφανίστηκαν ξαφνικά στο διεθνές προσκήνιο με υψηλή ένταση και αλληλεξάρτηση, προκαλούν σύγχυση στο Βερολίνο, το οποίο έχει συνηθίσει να προσαρμόζει την πραγματικότητα στο δικό του φαντασιακό με τις γνωστές ιστορικές συνέπειες. Οι παράγοντες αυτοί είναι εμβριθώς αναλυμένοι από τα γερμανικά ινστιτούτα και παρακολουθούνται στενά. Αυτό όμως, δεν σημαίνει στην πράξη και πολλά πράγματα, δεδομένου ότι το Βερολίνο αδυνατεί να «παίξει» σε πολυπαραγοντικά παίγνια, τα οποία απαιτούν κινήσεις εκτός κυτίου και απαιτούν προσαρμογές. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Έτσι, στην ουσία το μονολιθικό Βερολίνο είναι και πάλι αντιμέτωπο με μια πολλαπλή κρίση… εκτός γηπέδου του. Η αιφνίδια αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν συνοδεύτηκε με την σύσταση προς τη Γερμανία να σταματήσει το εμπόριο με αυτό το κράτος, στο οποίο δραστηριοποιούνται 10.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 120 έχουν επιτόπια παραγωγή. Ανάλογα, και ίσως μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι γερμανικές εξαγωγές προς την Τουρκία, όπου η κατάρρευση της λίρας θα δημιουργήσει προβλήματα στην κάλυψη του εμπορικού της ελλείμματος (28%).
Η παράδοση στην Τουρκία των έξι υποβρυχίων από τη Γερμανία την επομένη της πρότασης βουλευτών στο αμερικανικό Κογκρέσο να μην παραδοθούν τα μαχητικά F35, ήταν μία αντίδραση δοκιμής της ανεκτικότητας της Ουάσιγκτον. Αν σε αυτό το σκηνικό προστεθούν και οι δασμοί Τραμπ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, τότε, η Γερμανία θα δει τα εκρηκτικά της μεγέθη να δοκιμάζονται. Επιπλέον είναι και η αμερικανογερμανική αντιπαλότητα για τις υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ), έναντι των οποίων το Βερολίνο απάντησε ειρωνικά πως θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από 1,1 σε 1,2% του ΑΕΠ… Όλα αυτά προφανώς δεν θα περάσουν έτσι από την κυβέρνηση Τραμπ.

Αντιμέτωπη με το Brexit


Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με το τραυματικό Brexit που δημιουργεί αισθητή τρύπα στον κοινοτικό προϋπολογισμό (12 δισ. ευρώ) και πυροδοτεί νέα λιτότητα. Μέσα στο κλίμα αυτό, η άτυπη αντιπαλότητα Παρισίων-Βερολίνου για την αναδιάρθρωση της Eυρωζώνης, αν και κρατιέται σε κόσμιο επίπεδο, συνεχώς βαθαίνει.
Η υπαναχώρηση του Βερολίνου στο θέμα της εγγύησης των καταθέσεων θέτει σε δοκιμασία την τραπεζική ενοποίηση, ενώ οι απαιτήσεις του για έγκριση των αποφάσεων για την Ευρωζώνη από τα εθνικά κοινοβούλια, ουσιαστικά ακυρώνει όλο το πακέτο Μακρόν εκδημοκρατισμού της ζώνης του ευρώ. Βέβαια, ο Μακρόν δεν είναι Ολάντ, ούτε Σαρκοζί. Υπενθυμίζεται ότι είχε παραιτηθεί από υπουργός της κυβέρνησης Βαλς αντιτιθέμενος στην γερμανική πολιτική και δείχνει διατεθειμένος να επαναφέρει την ισορροπία στον γαλλογερμανικό άξονα.

Στο πλαίσιο αυτής της επικείμενης αντιπαράθεσης, ο Μακρόν θα έχει τη δυνατότητα να θέσει το ζήτημα των γερμανικών πλεονασμάτων που εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερα από το 6% που επιτρέπει η ευρωπαϊκή συνθήκη. Το Βερολίνο έχει φροντίσει εγκαίρως να επαναπατρίσει τον γερμανικό χρυσό και είναι έτοιμο για όλα, ακόμη και για μια αυτοκτονική αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Αλλά μέχρι εκεί.

Το «ειδικό μονοπάτι»

Από την άλλη, αποκαλύπτεται ότι δεν διαθέτει την αναγκαία προσαρμοστικότητα για να ηγηθεί της Ευρώπης. Ακόμη και οι εξαρτημένες βαλτικές χώρες έχουν αρχίσει να αποσταστασιοποιούνται από την επιρροή του. Το μεγαλύτερο τμήμα της αστικής Ευρώπης χρεώνει στη Γερμανία την άνοδο της Ακροδεξιάς, εξ αιτίας της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλει στην Ευρώπη.
Αυτό φάνηκε περίτρανα και στην εμμονική διαχείριση που κάνει στο ελληνικό ζήτημα, η οποία προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στον γερμανικό Τύπο, με τις αποκαλύψεις για τη μη επιβάρυνση των Γερμανών φορολογούμενων από το ελληνικό χρέος κ.ά. Αντιδράσεις προκαλεί και η συνέχιση της πολιτικής Σόιμπλε από τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς μέσα στη Γερμανία. Κατηγορίες για εκλογική απάτη εκτοξεύονται προς το SPD που είναι και πάλι εγκλωβισμένο στον μεγάλο Συνασπισμό, με το γνωστό εκλογικό κόστος.
Θα το καταπιεί η νέα πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες ή θα αντιδράσει για να μην περιθωριοποιηθεί το κόμμα της; Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν πολλά. Η Γερμανία μοιάζει και πάλι έρμαιο του «ειδικού μονοπατιού» (sonderweg) που πήρε στη σύγχρονη ιστορία, υποκινούμενη από ένα μίγμα ιδεοληψιών και μεταφυσικής, που εδράζονται στις θρησκειοποιημένες έννοιες του κράτους και του πεπρωμένου. Το αποτέλεσμα ήταν η Γερμανία να οδηγηθεί δύο φορές στην άβυσσο…
================================
Blogger: Σας τάλεγα πριν μερικές μέρες:
Blogger: ..κάτι μου λέει ότι ο Αγγλικός{Αμερικανικός(?;)} παράγοντας εμφανίζει  ...ξεχασμένες συμφωνίες στο τραπέζι.(Το αγκάθι που πρέπει να διαχειρισθεί το Βερολίνο είναι: Μετά το 1945 ως κρατική οντότητα δεν είχε το ..βαρίδι των εξοπλισμών κάτι που διευκόλυνε την απογείωση της οικονομίας του. Είναι ώρα ΑγγλοΑμερικάνοι να ζητήσουν την αμοιβή τους για τις ζημίες που υπέστησαν στον ...πόλεμο καθώς και την αμοιβή τους για την ασφάλεια που παρείχαν προκειμένου η Γερμανία να ζει σε ασφάλεια και να πλουτίζει - και μάλλον έχουν (θα βρούν...) τον τρόπο να σύρουν το Βερολίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο και θα πάει διότι ξέρει ότι υπάρχει και άλλου τύπου τραπέζι εκείνο που θυμίζει του κούτσουρο του χασάπη...)  

   ....και νάσου μια ενισχυτική των παρακάτω είδηση:



Ο πρόεδρος των HΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι χώρες μέλη του NATO οι οποίες δεν συνεισφέρουν πλήρως αυτό που τους αναλογεί στη συμμαχία θα «αντιμετωπιστούν» και επιφύλαξε ιδιαίτερη μεταχείριση στη Γερμανία, λέγοντας ότι «ειδικά» το Βερολίνο δεν πράττει αρκετά. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Τραμπ με στελέχη της κυβέρνησής του, στην οποία πήρε μέρος ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τραμπ αναφέρθηκε ονομαστικά στις χώρες που όπως είπε προχωρούν στις δαπάνες «που όφειλαν να κάνουν». Όμως «έχουμε κάποιες που δεν το κάνουν και, λοιπόν, θα τις αντιμετωπίσουμε». Ανέφερε ονομαστικά, ως τις χώρες που υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Ο ρεπουμπλικάνος επέμεινε ότι η Γερμανία «δεν έχει συνεισφέρει αυτό που θα έπρεπε να συνεισφέρει και είναι πολύ ευεργετημένη» από τη συμμαχία. «Ειδικά η Γερμανία πρέπει να επιδείξει ηγετική στάση στη συμμαχία, διορθώνοντας το μακρόχρονο έλλειμμα της συνεισφοράς της στην άμυνα», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις πολυετείς μειώσεις των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών. Παρότι διαφωνεί πολύ συχνά με τον Τραμπ σε άλλα ζητήματα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συμφωνεί ότι η χώρα της θα έπρεπε να δαπανά περισσότερο για την άμυνα και θέλει οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες να αυξηθούν και να πλησιάσουν το ποσοστό του ΑΕΠ που έχει οριστεί ως στόχος της Ατλαντικής Συμμαχίας (2%). 
Τόνισε αυτή την εβδομάδα σε κορυφαία στελέχη των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων ότι απαιτείται να αυξηθούν οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες εξαιτίας του μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας. Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τον Ντόναλντ Τραμπ διότι εργάζεται για την ενίσχυση του NATO–το οποίο ο ρεπουμπλικάνος είχε επικρίνει και χαρακτηρίσει «απαρχαιωμένο» ή «άχρηστο» επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016. Καθισμένος στα δεξιά του Τραμπ, ο Στόλτενμπεργκ εξήρε τη στάση του αμερικανού προέδρου: «η ηγεσία σας όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες πραγματικά συνέβαλε να κάνουμε τη διαφορά», είπε. «Επηρέασε τους συμμάχους, διότι τώρα όλοι οι σύμμαχοι αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες», έκρινε. «Καμιά συμμαχική χώρα δεν περικόπτει τον (αμυντικό) προϋπολογισμό της», πρόσθεσε ο ίδιος. 18/05/2018 00:51 ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Ουάσινγκτον, United States

Πηγή: Ο Τραμπ στηλιτεύει τη Γερμανία επειδή δεν δαπανά για το ΝΑΤΟ: Καλά λόγια για Ελλάδα https://hellasjournal.com/2018/05/o-trab-stilitevi-ti-germania-epidi-den-dapana-gia-to-nato-kala-logia-gia-ellada/
------------------
Blogger: 
...να στοιχηματίσω... ότι οι Γερμανοί, αφού ρίξουν την ΕΕ στα βράχια, και αφού θα την έχουν λεηλατήσει, θα ζητήσουν συγνώμη... Μια από τα ίδια. Ο αλκοολικός δεν θεραπεύθηκε και κακώς τον δεχθήμαμε στην ...ταβέρνα. Τώρα άντε να  τον σταματήσεις που έχει μεθύσει  και τα ...σπάει. ...σας έλεγα πριν μερικές μέρες...

Σχόλια