Η Γερμανία υποτάσσει την περιφέρεια της Ευρώπης

   
Ζέζα Ζήκου
    Η συνταγή λιτότητας εν μέσω ύφεσης οδηγεί και πάλι στα γνωστά: επιδείνωση της ύφεσης, αύξηση της ανεργίας, αύξηση του χρέους. Ζωντανό παράδειγμα η Ελλάδα, που βλέπει να στοιχειώνει στον εναέριο χώρο της το φάντασμα του Ιρβινγκ Φίσερ, του κορυφαίου Αμερικανού οικονομολόγου την εποχή της Μεγάλης Υφεσης. Υστερα από ογδόντα χρόνια, η θεωρία του αποπληθωρισμού χρέους γίνεται και πάλι διάσημη χάρη στην ανεκδιήγητη πολιτική της τρόικας.
Ο Φίσερ ήταν εξαιρετικά ευφυής αλλά και πολύ σαφής όταν αποκάλυπτε «το μεγάλο παράδοξο», «το κύριο μυστικό των μεγάλων υφέσεων»: «Οσο περισσότερα πληρώνουν οι οφειλέτες, τόσο περισσότερα χρωστούν», «η ίδια η προσπάθεια των ατόμων να ελαφρύνουν το φορτίο του χρέους αυξάνει το φορτίο αυτό». Το ίδιο ακριβώς παράδοξο παρατηρούμε και στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης.

Οσο περισσότερο μειώνονται οι μισθοί για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, τόσο περισσότερο αυξάνεται το πραγματικό χρέος. Αρα το θέμα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε σωστά την πολιτική. Απλώς η πολιτική δεν είναι σωστή. Οσο πιο πιστά την εφαρμόζουμε, τόσο χειρότερα αποτελέσματα έχουμε. Για τους πιστωτές όμως αποτελεί ευτύχημα, επειδή αυξάνει την αξία των χρημάτων τους και τους επιτρέπει να αγοράσουν πολύ φθηνά οτιδήποτε απαξιώνεται (ανθρώπους, επιχειρήσεις, γη).

Οντως, η προτεσταντική ηθική της λιτότητας και της εγκράτειας μπορεί να έπαιξε θετικό ρόλο την εποχή του Μαξ Βέμπερ και της Βιομηχανικής Επανάστασης. Με την έλευση όμως του 20ού αιώνα ο καπιταλισμός μετεξελίχθηκε σ’ ένα σύστημα μαζικής παραγωγής και μαζικής κατανάλωσης. Η λιτότητα παραχώρησε τη θέση της στον καταναλωτισμό, που έγινε ο νέος κινητήριος μοχλός του οικονομικού συστήματος.

Επιστροφή, λοιπόν, σε πρότυπα λιτής κατανάλωσης του 19ου αιώνα συνιστά επικίνδυνο αναχρονισμό, που δεν συμβιβάζεται ούτε καν με τη λογική και τις ανάγκες του σύγχρονου καπιταλισμού. Η λιτότητα μακράς διαρκείας απέδωσε καρπούς στην περίπτωση της Γερμανίας επειδή η χώρα αυτή στηρίζεται στις εξαγωγές και όχι στην εσωτερική αγορά. Αν όμως όλες οι πλούσιες χώρες ακολουθούσαν το παράδειγμά της, τότε θα στέρευε η παγκόσμια ζήτηση και θα υφίστατο τις οδυνηρές συνέπειες και η Γερμανία.

Γιατί λοιπόν εμμένουν οι Γερμανοί; Δεν βλέπουν ότι είναι καταστροφικό για τις χώρες της περιφέρειας; Προφανώς και το βλέπουν, αλλά αυτός πιθανώς να είναι ο στόχος τους. Να μετατρέψουν την ευρωπαϊκή περιφέρεια σε μια ζώνη χαμηλών μισθών, που θα αποτελέσει πλατφόρμα εξαγωγών για τις γερμανικές πολυεθνικές προς τη δυναμική Ασία. Η Γερμανία της Μέρκελ ακολουθεί μια επεκτατική εθνική στρατηγική, που προσπαθεί να υποτάξει την περιφέρεια της Ευρώπης για να την καταστήσει ορμητήριο προς τις αγορές της Ασίας. Εχει αναπτύξει προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία για την εξασφάλιση ενέργειας. Εχει μετατρέψει τις ανατολικές χώρες της διεύρυνσης του 2004 σε φθηνό παραγωγικό εργαστήρι για τις επιχειρήσεις της. Και το σπουδαιότερο, εφοδιάζει την Κίνα με κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και τους Κινέζους νεόπλουτους με αγαθά επιδεικτικής κατανάλωσης (κυρίως πολυτελή αυτοκίνητα).
ΠΗΓΗ
Βlogger: Μεταγεννέστερη εγγραφή. Ακόμα και ο Μακρόν - ο αχυράνθρωπος των Γερμανών στην Γαλλία δεν μπορεί να μην πει κάποια αλήθεια για ...ξεκάρφωμα!

....
Το πλεόνασμα της Γερμανίας κάνει κακό στην ευρωζώνη: κατήγγειλε με ειλικρίνεια και γενναιότητα άποψης ο Εμανουέλ Μακρόν.  
  • «Η Γερμανία επωφελείται από τις ανισορροπίες στην ευρωζώνη και επιτυγχάνει υπερβολικά υψηλά εμπορικά πλεονάσματα», υποστήριξε ο νικητής του πρώτου γύρου για τη γαλλική προεδρία, Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Funke Mediengruppe» και στη γαλλική «Ouest-France». Σύμφωνα με τον κ. Μακρόν 
  • «αυτό δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία ούτε για την οικονομία της ευρωζώνης. Θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία».
Το υψηλό γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα έχει δημιουργήσει ανησυχίες στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην Ε.Ε., αφού έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ το 2016. Οι σύμβουλοι για θέματα εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούν συνεχώς τη Γερμανία. Αλλοι υποστηρίζουν ότι η κυριαρχία της Γερμανίας υποσκάπτει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και καλούν την κυβέρνησή της να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα στηρίξουν την εγχώρια κατανάλωση αλλά και τις εισαγωγές. Σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, πιθανή αλλαγή στη γερμανική πολιτική θα οδηγήσει και τη Γαλλία στην εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων.
ΠΗΓΗ
-------------------------
«Το μνημόνιο είναι κακό για τον λαό σας. Δεν θα σας αφήσει να ανακάμψετε. Δε βοηθάει την ανάπτυξη. Γι’ αυτό χρειάζεστε το δημοψήφισμα. Για να γίνει αυτό ξεκάθαρο».

Αποκάλυψη Βαρουφάκη για Σόιμπλε.  

=

YΓ. Kι' όμως υπάρχει έλληνας πολιτικός που υποκρίνεται ότι "δεν έχει ακόμα καταλάβει" που οδηγείται η χώρα ...

 Πηγή

Πείτε ότι δεν ανήκω στη "Δημοκρατικό Τόξο" όπως το φαντάζεται ο κ. Βενιζέλος, δεν ανήκω στη "Δημοκρατική Συμπαράταξη" όπως την ονειρεύται επίσης ο κ. Βενιζέλος, δεν ανήκω  στην "ΕΛΙΑ"  για να μοιράζομαι τις ίδιες απόψεις με τον πρόεδρο, και φυσικά δεν είμαι ΠΑΣΟΚ.  Είμαι απλά  κάποιος που  θέλει να είναι ορθολογιστής και οπαδός της επιστήμης. Είμαι λοιπόν πιο κοντά στις απόψεις του συνεπούς Οικονομολόγου κ. Μελά για το PSI και πολύ μακριά από τις απόψεις του Συνταγματολόγου και άσχετου περί τα οικονομικά κ. Ε. Βενιζέλου.  * Τόσα  ονόματα για να κρυφτεί! Αυτή η διαρκής αλλαγή ..προσώπου είναι παρόμοια με τους κοινούς απατεώνες που αφού "φορτώσουν" την αγορά με πέτσινες επιταγές εξαφανίζονται για να επανέλθουν  με άλλη επωνυμία - πάντα βαρύγδουπη - για να ..δαγκώσουν καινούργια θύματα! Εσχάτως  ο κ. πρόεδρΑς προβάρει το όνομα e-kyklos  με την ελπίδα να του ..κάτσει. Καλά οι παρατρεχάμενοί του δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να τον προστατέψουν! Διαλέγουν ένα όνομα για τον ηγέτη που παραπέμπει ευθέως σε μια τρύπα - για να μπορούν έυκολα οι ..κακεντρεχείς να μιλάνε για μια ακόμα ΤΡΥΠΑ στο Νερό! Άσε που που μπορούν να στηθούν πολλά ανέκδοτα  με κέντρο την ...τρύπα του e-kyklou και να περιλάβουν τον πρόεδρο οι γελοιογράφοι... ωιμέ!

ΥΓ. ..."Καλά, ρε σεις, έβγαλε βιβλίο για το χρέος ο Μπένυ και δεν μου το είπατε; *** Έβγαλε ο κορυφαίος συνταγματολόγος μας βιβλίο με οικονομικό περιεχόμενο και το μαθαίνω τελευταίος; *** Φτου σας, ρεζίληδες! *** Βαγγέλη, στείλε μου ένα αντίτυπο και πατσίζουμε με μια πραγματεία μου περί συνταγματικής τάξεως που κυκλοφορεί τον άλλο μήνα. *** Μπερδέψαμε τα μπούτια μας ή κάνω λάθος; ***
http://teddygr.blogspot.gr/2017/04/153.html
Aφού εξάντλησε το θέμα του αντικεικένου του - Συνταγματολόγος - ο άνθρωπος που δεν είδε καμία παραβίαση του Συντάγματος τα τελευταία χρόνια - είπε να "προσφέρει" και στην οικονομική επιστήμη γράφοντας βιβλίο για το χρέος. Άστο Βαγγέλη. Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα στη χώρα, αν ο καθένας έκανε τη δουλειά του χωρίς υστεροβουλία και άλλους ιδιοτελείς υπολογισμούς και δεν έχωνε τη μούρη του σε υποθέσεις που δεν τις κατέχει. 

Y.Γ. Τί τάθελα ο κυρ. Βενιζέλος αρχίζει να μπαίνει δυνατά!  

"....Αυτή τη στιγμή οι κυλιόμενες δείχνουν:
NΔ 28%
ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 18%
ΣΥΡΙΖΑ 16%
ΚΚΕ 10%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 7%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 7%
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ..."

18% θα πάρει το κόμμα που ετοιμάζει!!!! Δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του νέου φορέα. Να συνεισφέρω: "Μπαρμπούτσογλου ο Νέος Σωτήρας! (ΜΝΣ). Mα θα μου πείτε παραπέμπει σε οθωμανική αυτοκρατορία...ε και! Έτσι πρέπει, αφού θα προετοιμάζει τον Βαγγέλη να παίξει ρόλο στο επόμενο στάδιο, με την Ελλάδα περιφέρεια της ....Τουρκίας. Αυτό ίσως να θέλει να μας πει με την επιλογή: e-trypa, sorry, e-kyklos....

Για ελληνικούς υπότιτλους και ρύθμιση υποτίτλων πατήστε "cc"

===========

Κ.Λαπαβίτσας: Καμία κρίση στη Γερμανική Ευρωζώνη αλλά μετασχηματισμός.

 

Σχόλια