Υποκλοπές: Ελλιπής διερεύνηση από την εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τα μολυσμένα sms που στάλθηκαν σε Σαμαρά – Ανδρουλάκη
Οι εισαγγελείς ήξεραν από το 2023 εμπλεκόμενο πρόσωπο και οι υποκλοπές αφορούσαν Σαμαρά, Ανδρουλάκη και δημοσιογράφους - Έκθετη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών, σύμφωνα με τις οποίες η Δικαιοσύνη δεν κάλεσε ποτέ άτομο να καταθέσει, το οποίο μάλιστα είχε χαρακτηριστεί ως «άμεσα εμπλεκόμενο» στην υπόθεση.
Όπως αποκαλύπτει σημερινό ρεπορτάζ του insidestory.gr που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, τα νέα στοιχεία για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω του λογισμικού Predator, που διατίθεται από την εταιρεία Intellexa και το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες (ΕΥΠ), αφήνουν έκθετους για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης τόσο τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, όσο και την αναθέτουσα προϊσταμένη του, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πρόσωπο που φέρεται να πλήρωσε για να σταλούν τα επιμολυσμένα μηνύματα με το λογισμικό παρακολούθησης Predator σε πολιτικούς όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και σε δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, ουδέποτε κλήθηκε για κατάθεση, αφού δεν μπόρεσε να τον βρει η οικονομική αστυνομία, αλλά τον βρήκαν και μίλησαν μαζί του οι δημοσιογράφοι του inside story.
Κατά το δημοσίευμα, οι εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση των υποκλοπών είχαν, από τις αρχές του 2023, στην κατοχή τους στοιχεία που συνδέουν ένα άτομο με την αποστολή μολυσμένων μηνυμάτων σε πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να είχε πληρώσει για την αποστολή των μηνυμάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας στο όνομά του.
Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ, πριν πάει η δικογραφία στα χέρια του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, η οικονομική αστυνομία είχε αναζητήσει ανεπιτυχώς το συγκεκριμένο άτομο, κατόπιν παραγγελίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Παρ’ όλα αυτά, δεν κλήθηκε ποτέ για κατάθεση, παρά το γεγονός ότι θεωρήθηκε από τις αρχές «άμεσα εμπλεκόμενο» στην υπόθεση.
Η απόφαση να μην εξεταστεί το συγκεκριμένο άτομο ανήκει προσωπικά στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, στον οποίο ανατέθηκε η έρευνα των υποκλοπών από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη τον Οκτώβριο του 2023. Υπενθυμίζεται πως η ανάθεση της υπόθεσης έγινε λίγο πριν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών ασκήσουν διώξεις, αφήνοντας ερωτήματα για τις προθέσεις και τη συνέχεια της έρευνας.
Από τότε, το εμπλεκόμενο πρόσωπο δεν αναζητήθηκε ξανά από την αστυνομία, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει το inside story, οι δημοσιογράφοι τον εντόπισαν εύκολα απλά πηγαίνοντας στην οικία του.
Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραδέχθηκε στους δυο δημοσιογράφους του inside story ότι η συγκεκριμένη προπληρωμένη κάρτα είχε εκδοθεί στο όνομά του, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν τη χρησιμοποίησε ποτέ και πως αγνοεί πώς βρέθηκε να χρεώνεται για τις αποστολές των μολυσμένων μηνυμάτων. Δήλωσε, επίσης, πως δεν είχε ιδέα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και δεν είχε καμία επαφή με τις αρχές για αυτό το θέμα.
Ωστόσο, κατά την ιστοσελίδα, κάποιος είχε προσθέσει ηλεκτρονικά 500 ευρώ στην κάρτα αυτή, λίγες ημέρες πριν τη χρήση της για την αποστολή των συγκεκριμένων μηνυμάτων. Πάντως το εμπλεκόμενο πρόσωπο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αρνήθηκε ότι το έκανε.
Επίσης, όπως γράφει το inside story, αν ο εμπλεκόμενος δεν γνώριζε τίποτα για τα SMS που χρεώθηκαν στην προπληρωμένη κάρτα του, ούτε το ποιος την χρησιμοποίησε εν αγνοία του, τότε ο Αντιεισαγγελέας με τις εξουσίες που του δίνει η θέση του θα μπορούσε να είχε ανακαλύψει από ποιον έγινε η μεταφορά των 500 ευρώ και φυσικά να δει τι άλλες αγορές έγιναν με αυτά τα χρήματα ή τι άλλες φορτίσεις έγιναν στην προπληρωμένη κάρτα.
Ο δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, που εκπροσωπεί θύματα της παρακολούθησης, επισημαίνει ότι η απόφαση της εισαγγελίας να μην εξετάσει το εμπλεκόμενο πρόσωπο ως κρίσιμο μάρτυρα, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την πληρότητα της έρευνας. «Αυτές οι παραλείψεις πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως η υπόθεση πρέπει να επανεξεταστεί εξαιτίας των πολλών κενών και παρατυπιών.
«Αντώνη μου να βγεις μπροστά να μιλήσεις»
Το inside story, δημοσιεύει και ένα από τα μολυσμένα sms που έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις 7 Οκτωβρίου του 2021 και είναι χαρακτηριστικό για το τι άκουγαν στην ΕΥΠ.
«Αντώνη μου να βγεις μπροστά να μιλήσεις. Σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζονται ηγέτες. https://blogspot.edolio5[.]com/2021/10/blog-post_6/», έγραφε το μήνυμα που έλαβε στο κινητό του το απόγευμα της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου 2021 ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από ένα άγνωστο νούμερο. Ακολούθησε την επομένη το μεσημέρι νέο SMS από άλλο νούμερο, που αυτή τη φορά έλεγε: «Πρόεδρε σύντομα κάποιοι θα αρχίσουν να τρέμουν με τις αποκαλύψεις, σύμφωνα με το edolio5.
Και τα δύο μηνύματα περιείχαν κακόβουλα link που προσομοιάζουν με γνωστό blog (blogspot.edolio5[.]com, αντί για το σωστό edolio5.blogspot[.]com), τα οποία έχουν συνδεθεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Ένα κλικ σε αυτά τα link είναι αρκετό για να μολυνθεί μία συσκευή. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει πιθανότατα πατήσει τα link.
Πάντως, ενδιαφέρον έχει ότι το δημοσίευμα έρχεται ανήμερα της συνεύρεσης Μητσοτάκη – Σαμαρά – Καραμανλή, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Φιλοθέη, με ότι σημαίνει αυτό για το πρώτο ζευγάρι και την εδώ και καιρό ένταση μεταξύ τους, κυρίως για τα ελληνοτουρκικά.
==========
------------------
=================
-----------------------
================
-------------------
================
Η άνωθεν παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για το Predator Gate διαφημίστηκε από την ίδια και τα ΜΜΕ ως αναβάθμιση που θα σώσει την υπόθεση από την παραγραφή. Το Reporters United φέρνει στο φως κρίσιμα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο: Η κ. Αδειλίνη παρενέβη ενώ είχε προηγηθεί έγγραφη παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών βάσει της οποίας η ΑΔΑΕ θα προχωρούσε άμεσα σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί (ή να διαψευστεί) ο δεσμός μεταξύ της ΕΥΠ (και της κυβέρνησης) και του Predator.
Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε τη διαβίβαση της υπόθεσης για το Predator Gate από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Παράλληλα, η κ. Αδειλίνη, η οποία ορίστηκε τον περασμένο Ιούλιο στη θέση αυτή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών «να απέχουν από κάθε σχετική ενέργεια» για την υπόθεση.
Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!
Με άλλα λόγια, η ανώτατη δικαστικός της χώρας αφαιρεί την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ισχυριζόμενη ότι αυτό αποτελεί «αναβάθμιση της σχετικής έρευνας» και αφήνοντας σοβαρά υπονοούμενα για τους εισαγγελείς, τους οποίους κατηγορεί για «καθυστέρηση περάτωσής της».
Το πόρισμα της ΑΠΔ έδωσε στη Δικαιοσύνη ένα πολύ σημαντικό όπλο στην προσπάθειά της να διαλευκάνει το Predator Gate και να διερευνήσει την ύπαρξη κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator.
Από το πρωί της Δευτέρας η είδηση αναπαράχθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης σ’ αυτό ακριβώς το μοτίβο, της «αναβάθμισης της υπόθεσης»: Ξεκίνησε η Καθημερινή στις 11:00, συνέχισε το ΑΠΕ στις 11:06 αλλά και τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, όπως του Star στις 11:14 και του Mega στις 13:23 – ναι, αυτά τα δελτία τα οποία εδώ και δύο χρόνια σπανίως αναφέρονται στην υπόθεση.
Θεωρητικά, η παραπάνω κίνηση, σύμφωνα με την παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οφείλεται στο γεγονός ότι «υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων».
Το χρονικό της άνωθεν παρέμβασης
Ωστόσο, το ρεπορτάζ μας εισφέρει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και ότι η άνωθεν παρέμβαση δεν θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας, αλλά κατά πάσα πιθανότητα σε μη διαλεύκανσή της, κι αυτό σ’ ένα σημείο κατά το οποίο οι εισαγγελείς που μέχρι και σήμερα είχαν την υπόθεση στα χέρια τους έδειχναν να κάνουν πρόοδο.
Ιδού τι μεσολάβησε τις τελευταίες μέρες μέχρι την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Τον Ιούλιο του 2023, μετά από πολύμηνες έρευνες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) ολοκλήρωσε το πόρισμά της για τις παρακολουθήσεις μέσω Predator, το οποίο και διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Σημαντικό εύρημα της ΑΠΔ ήταν η στοχοποίηση τουλάχιστον 92 προσώπων μέσω Predator στην Ελλάδα (17 ονόματα της λίστας έχουν αποκαλυφθεί από το inside story).
Το πόρισμα της ΑΠΔ έδωσε στη Δικαιοσύνη ένα πολύ σημαντικό όπλο στην προσπάθειά της να διαλευκάνει το Predator Gate. Πιο συγκεκριμένα, οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές μπορούσαν πια να πάρουν τα ονόματα όσων προσώπων (πολιτικών, υπουργών, δημόσιων αξιωματούχων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων) στοχοποιήθηκαν από το Predator και να ελέγξουν αν τα ίδια άτομα ήταν θύματα παρακολούθησης και από την ΕΥΠ, υπό την πολιτική ευθύνη του Γρηγόρη Δημητριάδη και την αρμοδιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τεκμηρίωση του κοινού κέντρου
Σ’ αυτή την περίπτωση, η δικαστική έρευνα θα τεκμηρίωνε πέρα από κάθε αμφιβολία την ύπαρξη κοινού κέντρου μεταξύ ΕΥΠ και Predator, η χρήση του οποίου είναι παράνομη στην Ελλάδα και επιφέρει ποινικές ευθύνες. Κοινώς, ενδεχόμενη τεκμηρίωση του κοινού κέντρου κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσε σε διώξεις των εμπλεκομένων στις υποκλοπές, τόσο επιχειρηματιών όσο και δημόσιων αξιωματούχων.
Σχετικά με τις ενδείξεις ύπαρξης κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator, να υπενθυμίσουμε ότι τουλάχιστον τρία θύματα υποκλοπών (Ανδρουλάκης, Κουκάκης, Σίφορντ) στοχοποιήθηκαν και από τα δύο συστήματα παρακολούθησης.
Κάπως έτσι φτάνουμε στη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, σε βάρος των ερευνών των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.
Όπως τεκμηρίωσε το Reporters United (1, 2, 3), στα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση αποφάσισε εκτάκτως την αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ, η οποία επρόκειτο να συνεδριάσει για να επιβάλει κύρωση και πρόστιμο στην ΕΥΠ λόγω άρνησης συνεργασίας της Υπηρεσίας στη διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.
Μάλιστα, η κυβέρνηση άλλαξε τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αφού υπέρ της αντικατάστασης ψήφισαν τα 16 από τα 27 μέλη της (οι εκπρόσωποι της ΝΔ και και της Ελληνικής Λύσης). Παρότι το 16/27 αντιστοιχεί σε λιγότερο από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, και άρα θα έπρεπε να ψηφίσουν τουλάχιστον 17 μέλη υπέρ της κυβέρνησης, ο ειδικός γραμματέας του προέδρου της Βουλής Βασίλειος Μπαγιώκος είχε δηλώσει στο Reporters United λίγο πριν τη σχετική συνεδρίαση ότι, κατά την ερμηνεία της κυβέρνησης, αρκεί για την αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ το 16/27.
Η εισαγγελική παραγγελία ζητά τον έλεγχο της ΕΥΠ
Τότε συνέβη κάτι που για πρώτη φορά αποκαλύπτουμε σήμερα: Στις 28 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδρίαζε, η Εισαγγελία Πρωτοδικών έστειλε στην Ανεξάρτητη Αρχή ρητή παραγγελία να ελέγξει το κατά πόσον τα 92 πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από το Predator είχαν παράλληλα παρακολουθηθεί με επισύνδεση από την ΕΥΠ.
H κυβέρνηση άλλαξε τη σύνθεση της ΑΔΑΕ χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Η εισαγγελική παραγγελία φτάνει στον προορισμό της λίγο πριν εκδοθεί το ΦΕΚ με τον διορισμό των νέων μελών της ΑΔΑΕ από την κυβέρνηση. Από την επομένη, ένα νέο μπρα ντε φερ ξεκινά: Η νέα πλειοψηφία εντός της ΑΔΑΕ κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τους ελέγχους. Συγκεκριμένα:
Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, η σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής αποφάσισε κατά της εκτέλεσης της εισαγγελικής παραγγελίας, με τον πρόεδρο Ράμμο και άλλα δύο μέλη να μειοψηφούν.
Η νέα σύνθεση της ΑΔΑΕ ζήτησε το θέμα να παραπεμφθεί στο τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον νέο νόμο για τις υποκλοπές (ν. 5002/2022) τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο του 2022. Το όργανο αυτό αποτελείται από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και τους δύο εισαγγελείς: τον εισαγγελέα της ΕΥΠ (την κ. Βασιλική Βλάχου) που υπογράφει τις παρακολουθήσεις και έναν ακόμη, εκτός της Υπηρεσίας.
Αλλά στον νόμο (άρθρο 4, παράγραφος 7) είναι σαφές πως η αρμοδιότητα του οργάνου αυτού αφορά μόνο τη διαδικασία γνωστοποίησης των θιγόμενων σχετικά με ενδεχόμενη παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ. Η λειτουργία του τριμελούς οργάνου δηλαδή δεν σχετίζεται με την παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Όμως, το θέμα δεν έκλεισε εκεί.
Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, η εισαγγελία Πρωτοδικών επανέρχεται με νέο έγγραφο, με το οποίο απαγορεύει στα μέλη της ΑΔΑΕ να κοινοποιήσουν τη λίστα Μενουδάκου (δηλαδή τη λίστα με τα 92 πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από το Predator) στο τριμελές όργανο, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε διαρροή πολύ σημαντικών ευρημάτων της δικογραφίας προς τρίτους που δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά.
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος προτίθεται, όπως εκ του νόμου είναι υποχρεωμένος, να συμμορφωθεί προς την εισαγγελική παραγγελία και ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με σκοπό τη διακρίβωση ή όχι της παρακολούθησης των 92 στόχων του Predator και από την ΕΥΠ, εντος της εβδομάδας που έρχεται!
Ξαφνικά, η επιβεβαίωση ή διάψευση της θεωρίας του κοινού κέντρου ΕΥΠ (και κυβέρνησης) – Predator έρχεται πιο κοντά από ποτέ.
«Άμεσα, ήτοι εντός της σήμερον»
Τι άλλαξε λοιπόν και δεν έγινε σεβαστή η εισαγγελική παραγγελία;
Τι άλλαξε και οι εισαγγελείς (Ελευθεριάνος, Τριανταφύλλου, Σπυρόπουλος) που με βάση τα ευρήματα τους κινήθηκαν προς τη διαλεύκανσή της, βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς υπόθεση και με την έμμεση μομφή ότι εξαιτίας τους καθυστέρησε η περάτωσή της;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, στις μέρες που μεσολάβησαν, το μέλος της ΑΔΑΕ Γιώργος Μπακάλης (ο οποίος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εναντιώθηκαν στην εισαγγελική παραγγελία) ενημέρωσε εγγράφως την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την εισαγγελική παραγγελία και την πρόθεση Ράμμου να προχωρήσει σε ελέγχους.
Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά και γραπτά με τον κ. Μπακάλη, ζητώντας του να διαψεύσει ότι έγινε η επικοινωνία με την κ. Αδειλίνη – κάτι το οποίο δεν έκανε. Τον ρωτήσαμε για τους λόγους που οδήγησαν στην επικοινωνία. Πάλι δεν μας απάντησε.
Τα υπόλοιπα είναι πλέον γνωστά: Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αφαίρεσε την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η σπουδή της είναι τόσο έκδηλη, που αφενός ζητάει η απόφασή της να εκτελεστεί «άμεσα, ήτοι εντός της σήμερον», αφετέρου η ανακοίνωσή της έχει τυπογραφικά λάθη.
Το Reporters United επιχείρησε να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Αδειλίνη, για να τοποθετηθεί επί των δεδομένων του ρεπορτάζ. Καθώς η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή, στείλαμε τα ερωτήματά μας και γραπτώς. Μεταξύ άλλων, ζητήσαμε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διαψεύσει ότι η απόφασή της σχετίζεται με την παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για διενέργεια ελέγχων από την ΑΔΑΕ προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς και αν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα η εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας και να διενεργηθούν σχετικοί έλεγχοι. Μέχρι τώρα, δεν λάβαμε απάντηση. Θα ενημερώσουμε το ρεπορτάζ σε περίπτωση ανταπόκρισής της.
UPDATE 3.11.2023: Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ μας, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου επικοινωνώνησε μαζί μας και, στο πλαίσιο του αιτήματός μας για απαντήσεις επί των ευρημάτων μας, μας παρέπεμψε στη σχετική επιστολή της προς τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF). Μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ.
Σχόλια