Αποστολόπουλος Απόστολος
Θα γλιτώσει ο Μητσοτάκης από τις υποκλοπές, αναρωτιέται ο έγκυρος δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός σε παρέμβαση του.
Ποιος ξέρει Σταύρο μου; Πάντως ο Ζακ Σιράκ, πρόεδρος της Γαλλικής
Δημοκρατίας, ηγέτης της Δεξιάς τότε, γλίτωσε από την αποκάλυψη ότι οι
Αμερικανοί είχαν βάλει στο γραφείο του ωτακουστή. Εξυπακούεται ότι δεν διακόπηκε ούτε στιγμή η “αγαστή και εγκάρδια” συνεργασία των δυο χωρών. Αυτό μας έλειπε, άλλωστε. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Τα ίδια έγιναν και με τον Μιτεράν, πιο πριν και με τον Ντε Γκωλ που σχεδόν ανά εξάμηνο άλλαζε την ηγεσία της δικής του ΕΥΠ για να γλιτώσει από τiς “φιλικές” ενημερώσεις της CIA. Και να μην πει κανείς ότι άλλο η παρακολούθηση ξένων και άλλο των δικών μας. Ο κ. Βουλγαράκης θα μπορούσε να μας πει περισσότερα, αν παραμένει το ίδιο απρόσεκτος. Άλλωστε μόνο όποιος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεγέθους μεταξύ Ανδρουλάκη και Ντε Γκωλ (ή Σιράκ) μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει διαφορά στις παρακολουθήσεις “εσωτερικού” και “εξωτερικού”, λες και μιλάμε για το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού. Αυτός που έχει την εξουσία επιβάλλει. Οι άλλοι κάνουν ό,τι μπορούν.
Ο κ. Ανδρουλάκης, πολύ προσεκτικός, συνιστά να συγκροτηθεί Επιτροπή προς διερεύνηση, το ενδεδειγμένο φάρμακο για πολύ φασαρία και τελικό θορυβώδες θάψιμο του θέματος. Ο κ. Τσίπρας έπιασε φαίνεται “στον αέρα” το μήνυμα, ότι, δηλαδή, η κότα δεν έχει και πολύ ζουμί, ότι οι εκλογές θα γίνουν όταν και σύμφωνα με τις επιθυμίες του “μεγάλου προστάτη”, όπως κυκλοφορεί στο παρασκήνιο, ψιθυριστά. Θυμίζω και επί Μητσοτάκη πατρός η ημερομηνία των εκλογών είχε οριστεί από τις ΗΠΑ. Ο προστάτης έχει ορίσει το μείζον, τα όρια των απειλών του γείτονα, γιατί να μην ορίσει το έλασσον, την ημερομηνία των εκλογών;
Πρώτη φορά ακούνε για υποκλοπές!
Έγραφα πέρυσι, όταν η διαφορά των δυο κομμάτων ήταν περίπου στις 10
μονάδες, ότι οι δημοσκοπήσεις θα ροκανίσουν σιγά-σιγά τη διαφορά, ώστε
να δώσουν την αίσθηση αμφίρροπης μάχης κάτι που θα δώσει υπόσταση και
στους δυο μονομάχους (δικομματισμός).
Αν δεν υπάρχει “ειδικός” λόγος να παρακολουθεί κάποιος τον κ.
Ανδρουλάκη, όχι δηλαδή για να μάθει με ποιον θα πάει και ποιον θα
αφήσει, ή για να μάθει αν του αρέσει γλυκός ή σκέτος ο καφές, δεν βλέπω
τι θα κρατούσε κρυφό και από ποιους ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ούτε η ΝΔ, ούτε
ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν, ίσως πολύ περισσότερο, ο ξένος παράγων θα έμεναν με
την απορία για τους σκοπούς του, αν απλώς τον ρωτούσαν παρασκηνιακά
βεβαίως, αυτά δεν είναι για τα αυτιά του χύδην λαού!
Το λέω με την έννοια ότι δεν υπάρχει τίποτα προς αποκάλυψη από τον κ. Ανδρουλάκη και τους άλλους παίκτες.
Τα χαρτιά είναι ανοιχτά στο τραπέζι, οι παίκτες γνωστοί και υπάκουοι στους κανόνες του παιχνιδιού και τον γκρουπιέρη τον ξέρουμε όλοι. Οι μικρές τρικλοποδιές είναι για να έχουμε γδαρμένα γόνατα, παράσημα του αγώνα, τίποτα σοβαρό. Αν κάποιοι παριστάνουν τον ανήξερο, ότι αγωνιούν, ότι πρώτη φορά ακούν για υποκλοπές (και κλοπές επίσης) είναι για να έχουμε να λέμε στα ταβερνάκια, πίνοντας το κρασάκι μας. Εγώ μετά από αυτή τη μικρή διακοπή συνεχίζω τις διακοπές μου, σπίτι μου!
=============
Τι μήνυμα στέλνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις υποκλοπές
Σε παρέμβαση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων προχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως αναφέρει η ΠτΔ, η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας στην προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας πρέπει «να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας». Επισήμανση που αρκετοί πίσω από τις γραμμές βλέπουν ότι εμμέσως πλην σαφώς η Πρόεδρος διαμηνύει πως “το έχετε παρακάνει”
Στη δήλωση της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: «Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις. Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας», αναφέρει
Προσθέτει πως «η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας. Επιβάλλει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς. Ο σεβασμός και η προάσπιση της δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα. Αποτελεί το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Ένα περίπου 24ωρο μετά την δήλωση του Πρωθυπουργού για τις υποκλοπές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας εκ νέου και σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης , σημείωσε πως Οι ελληνικές υπηρεσίες δεν έχουν κακόβουλα λογισμικά. Μιλώντας στην ΕΡΤ , ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η Κυβέρνηση, με θεσμικό τρόπο, θα αναζητήσει την αλήθεια στην σοβαρή αυτή υπόθεση των επισυνδέσεων για την οποία δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά
Ερωτηθείς για το αν η ΕΥΠ ή κάποια άλλη υπηρεσία έχει προμηθευτεί το Predator, το επίμαχο λογισμικό για παρακολουθήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί κανένα από τα κακόβουλα λογισμικά. Η ιστορία αυτή αφορά πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι ελληνικές υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά. Άλλο πράγμα τα Predator και άλλο το ζήτημα των νόμιμων επισυνδέσεων», είπε. Συμπλήρωσε σχετικά ότι όντως «υπάρχει ένα θέμα. Πρέπει να βρούμε τρόπους διαφύλαξης του απόρρητου των επικοινωνιών».
Όπως είπε «Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση αυτή η κυβέρνηση είναι συνεπής στην γραμμή και στην τακτική να γίνει ό,τι πρέπει προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις. Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Να υπάρξουν απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν για τον κ. Ανδρουλάκη και τον πολιτικό κόσμο συνολικά. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Οι απαντήσεις αυτές δεν γίνεται παρά να γίνουν με ένα θεσμικό τρόπο. Ό,τι θεσμικά πρέπει να γίνει -ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη σοβαρότητά του- θα γίνει. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση κωλυσιεργίας και της οποιαδήποτε καθυστέρησης αυτής της ιστορίας γιατί πρώτοι εμείς θέλουμε να μη μείνει καμία σκιά στο σοβαρό αυτό ζήτημα»
Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων για να διορθωθούν πράγματα εξαιτίας των οποίων προέκυψε και το μη πολιτικά ανεκτό θέμα της παρακολούθησης ενός ευρωβουλευτή, ενός αιρετού εκπροσώπου ελληνικού κόμματος».
Απαντώντας για το εάν ο πρωθυπουργός γνώριζε για την παρακολούθηση του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προφανώς και δεν γνώριζε και γι’ αυτόν το λόγο υπήρξαν δύο παραιτήσεις ανάληψης της ευθύνης που δεν είχε ενημερώσει για την εκκίνηση της διαδικασίας. Γιατί εκεί θα ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού, στην εκκίνηση της διαδικασίας, για το αν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την παρακολούθηση ενός αιρετού. Από εκεί και πέρα όλα έγιναν νόμιμα».
Ανακοίνωση της ΑΔΑΕ
Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αναφέρει πως υπάρχουν ήδη τα πρώτα ευρήματα μετά την καταγγελία από πλευράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του. Υπενθυμίζεται, πως όταν άνοιξε η ιστορία των υποκλοπών , οι δικηγόροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη ενεχείρισαν στην ΑΔΑΕ τη μηνυτήρια αναφορά, που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την παρακολούθησή του.
«Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δηλώνει ότι ο έλεγχος που αφορά στην καταγγελία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα ευρήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την πλήρη και από πάσης απόψεως διερεύνηση της υποθέσεως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ.
»Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΑΕ είναι η κατ’ εξοχήν αρμόδια με βάση το ίδιο το Σύνταγμα Αρχή (άρθρο 19 §2) για την διασφάλιση του θεμελιώδους και απολύτως απαραβίαστου δικαιώματος στο απόρρητο και την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, χωρίς το οποίο δεν νοείται κράτος δικαίου και δημοκρατικός βίος. Είναι, τέλος, έτοιμη να υποβάλει αρμοδίως συγκεκριμένες προτάσεις, μέρος των οποίων έχει ήδη αποτυπωθεί στις ετήσιες εκθέσεις της προς την Βουλή των Ελλήνων, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την περαιτέρω θωράκιση του απορρήτου των επικοινωνιών».
Σχόλια