ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο
οποίος προεκλογικά είχε δεσμευτεί πως θα τελειώσει γρήγορα τον πόλεμο
στην Ουκρανία, ο απερχόμενος Μπάιντεν, “υπηρέτης” και συνεχιστής της
πολιτικής Ομπάμα, επί θητείας του οποίου οργανώθηκε το πραξικόπημα στο
Κίεβο το 2014 με την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Βίκτορ
Γιανουκόβιτς, γκάζωσε παρέχοντας άδεια στην Ουκρανία για χρήση νέων
επιθετικών αμερικανικών πυραύλων με στόχο να προκληθούν μεγαλύτερες
ζημιές στις ρωσικές υποδομές, πιέζοντας τον Πούτιν να φτάσει στα άκρα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Άλλωστε επί Ομπάμα άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου για την περικύκλωση της Ρωσίας σε όλα τα ευρωπαϊκά της σύνορα. Τη στιγμή εκείνη, η Μόσχα, διαβλέποντας το σχέδιο, προσάρτησε αμέσως την Κριμαία για να μην αποκλειστεί ολοκληρωτικά από την Μαύρη Θάλασσα.
Στο διάστημα μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας το 2022, είχαμε την διαμόρφωση μιας ουκρανικής κυβέρνησης που θα υπηρετεί τις εντολές της Ουάσιγκτον και του “κόμματος του πολέμου”. Αυτή έλαβε της σημερινή της μορφή στις 31 Μαρτίου του 2019 με την εκλογή του υπάκουου στις αμερικανικές εντολές Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Και αμέσως μετά την εκλογή του Μπάιντεν το 2020, με υπεύθυνη του σχεδίου την ουκρανοεβραϊκής καταγωγής υφυπουργό εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, άρχισαν οι επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων στο Ντομπάς και το Ντονέτσκ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν ρωσικής καταγωγής.
Η δέσμευση των ΗΠΑ να εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ενισχύθηκε επίσης το φθινόπωρο του 2021 με τις επίσημες δηλώσεις που διαβάστηκαν προσεκτικά από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Αυτό ήταν το σήμα για τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Και όπως είχε πει σε συνέντευξή του ο Αμερικανός ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι: «Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν σαφώς προκλητή, ενώ η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν σαφώς απρόκλητη. Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από τα συνηθισμένα σχόλια και ρεπορτάζ. Αλλά είναι επίσης ακριβώς ο κανόνας της πολεμικής προπαγάνδας, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αν και είναι πιο διδακτικό να παρατηρήσουμε τη διαδικασία σε ελεύθερες κοινωνίες».
Στα πεδία του πολέμου
Και φτάνουμε στο σήμερα, με τις εξελίξεις στα πεδία του πολέμου να δείχνουν ότι η Ουκρανία δεν έχει πλέον πιθανότητα να νικήσει τη Ρωσία που θα διατηρήσει τον έλεγχο των προσαρτημένων εδαφών. Οι πύραυλοι (ATACMS και Storm Sandow) που έλαβε άδεια το Κίεβο να χρησιμοποιεί βαθιά στο ρωσικό έδαφος, μπορεί να κάνουν περισσότερες ζημιές στη Ρωσική πλευρά, όμως η απάντηση του Πούτιν με ένα νέο ακατάρριπτο υπέρ υπερηχητικό πυραυλικό όπλο πολλαπλών κεφαλών (Oreshnik) στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Συμφωνία τώρα, πριν πληρώσει τα σπασμένα ο ταλαίπωρος ουκρανικός λαός.
Και η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν, απάντησε με μια κυνική ανακοίνωση. Κάλεσε την Τετάρτη την Ουκρανία να μειώσει το όριο ηλικίας των στρατευσίμων στα 18 από τα 25 έτη για να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς επιταχύνεται η ρωσική προέλαση στα πεδία των μαχών. Οι χιλιάδες νεκροί δεν τους συγκινούν. Συγκινούν όμως τους δύστυχους ουκρανούς πολίτες.
Περισσότεροι από τους μισούς Ουκρανούς (52%) που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Gallup συμφωνούν ότι: «Η Ουκρανία πρέπει να επιδιώξει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό», ενώ μόνο το 38% θέλει η χώρα να «συνεχίσει να πολεμά μέχρι να κερδίσει τον πόλεμο». Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη μετατόπιση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν το 63% ήθελε να συνεχίσει να πολεμά και το 27% ήταν υπέρ των διαπραγματεύσεων. Η μετατόπιση σε σύγκριση με το 2022, ήταν ακόμα πιο έντονη όταν η υποστήριξη για τη συνέχιση των μαχών ήταν 73% και για τις διαπραγματεύσεις 22%. Στης κουφής Δύσης την πόρτα!
Η αυτοκτονική Ευρώπη
Και είναι ανατριχιαστικό πως τα σχέδια του απερχόμενου Μπάιντεν βρήκαν πολλούς πρόθυμους στην Ευρώπη, κυρίως από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνίας. Ο πίκολο Μακρόν, πριν προλάβει να στείλει στρατεύματα (!) στην Ουκρανία όπως απείλησε, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με πτώση της κυβέρνησής του και σεισμικές δονήσεις στην οικονομία της χώρας. Μάλιστα δημοσκόπηση έδειξε ότι 67% των ερωτηθέντων Γάλλων είναι αντίθετοι στον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει στόχο να μειώσει το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Γαλλίας με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 60 δις. ευρώ.
Η επιφυλακτική Γερμανία που πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των αμερικανικών σχεδίων, χάνοντας όλα τα ενεργειακά πλεονεκτήματα που είχε μέσω της Ρωσίας, βλέπει την οικονομία σε ταχύτατη ύφεση και μεγάλες βιομηχανικές φίρμες όπως η WV η Audi και η BASF να προχωρούν σε μαζικές απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων. Παράλληλα, η τρικομματική κυβέρνηση που αποδοκιμάστηκε έντονα στις πρόσφατες εκλογές σε τρία ανατολικά κρατίδια, κατέρρευσε και η χώρα οδηγείτε σε γενικές εκλογές τον Φεβρουάριο.
Όπως σημειώνει μάλιστα το BBC σε σχόλιό του, είναι γεγονός πως η σημερινή ηγεσία της Ευρώπης μοιάζει περισσότερο φοβισμένη από ό,τι επί εποχής Μέρκελ. «Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι υποτονικές, οι ψηφοφόροι δυσαρεστημένοι, οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται υπό πίεση, η Κίνα και η Ρωσία είναι σε ανοδική τροχιά και η Δύση περισσότερο αδύναμη στην παγκόσμια σκηνή, ενώ οι πόλεμοι καίνε τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη».
Ποιο είναι τελικά το σχέδιο;
Τι συνέπειες για τους ουκρανούς πολίτες τις γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε και τις συνέπειες από την απειλητική ύφεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ποιο είναι τελικά το σχέδιο; Να ξεφορτωθούν οι Αμερικανοί, πριν αποχωρήσει ο Μπάιντεν, μέσω πυρηνικού πολέμου, εκτός από τη Ρωσία και την Ευρώπη ολόκληρη, μειώνοντας τους ανταγωνιστές της οικονομίας των ΗΠΑ, χωρίς να απαιτηθούν δασμοί; Όσο για τη χώρα μας, ως γνωστό πορεύεται ταπί και ψύχραιμη.
Εκτός από δωρεάν (!) ελληνικό ρεύμα στην Ουκρανία τώρα, όπως συμφώνησε ο Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε, αναλαμβάνει και την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων!
==============
...όποιοι
κι'αν ήταν οι σχεδιασμοί, ένα πράγμα φαίνεται καθαρά ότι ήταν στόχος
(...δεύτερος ή και πρώτος!;) η ποδηγέτηση της Ευρώπης και η επαναφορά
του project (EE) στην αρχική του κοίτη.
----------------------
-------------------------
-------------------------
Κρίση στην Ουκρανία: Τι είναι και τι λέει η συμφωνία του Μινσκ
Ανάλυση του John J. Mearsheimer για τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία
Σφοδρή επίθεση Putin σε Δύση: Ο πλανήτης πληρώνει το τίμημα των φιλοδοξιών της - Νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω
Αποκάλυψη Independent: 20,000 ξένοι μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του Ζελένσκι!
Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
...όποιοι
κι'αν ήταν οι σχεδιασμοί, ένα πράγμα φαίνεται καθαρά ότι ήταν στόχος
(...δεύτερος ή και πρώτος!;) η ποδηγέτηση της Ευρώπης και η επαναφορά
του project (EE) στην αρχική του κοίτη.
Σχόλια