JOHN MEARSHEIMER: ΟΥΚΡΑΝΙΑ: η κολοσσιαία γκάφα της Δύσης να προκαλέσει τη Ρωσία…

του JOHN MEARSHEIMER*, Αμερικανού γεωπολιτικού 

Κατ’ αρχάς,  είναι δυνατή μια ουσιαστική ειρηνευτική συμφωνία; Η απάντησή μου είναι όχι. Βρισκόμαστε τώρα σε έναν πόλεμο όπου και οι δύο πλευρές – η Ουκρανία και η Δύση από τη μια πλευρά και η Ρωσία από την άλλη – βλέπουν η μια την άλλη ως μια υπαρξιακή απειλή που πρέπει να νικηθεί. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεδομένων των μαξιμαλιστικών στόχων, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί μια λειτουργική συνθήκη ειρήνης. Επιπλέον, οι δύο πλευρές έχουν ασυμβίβαστες διαφορές ως προς το έδαφος και τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Δύση. Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι μια παγωμένη σύγκρουση που θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε θερμό πόλεμο. Το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα είναι ο πυρηνικός πόλεμος, ο οποίος είναι απίθανος αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 Δεύτερον, ποια πλευρά είναι πιθανό να κερδίσει τον πόλεμο; Η Ρωσία θα κερδίσει τελικά τον πόλεμο, ακόμα κι αν δεν νικήσει αποφασιστικά την Ουκρανία. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται να κατακτήσει ολόκληρη την Ουκρανία, κάτι που είναι απαραίτητο για την επίτευξη τριών στόχων της Μόσχας: την ανατροπή του καθεστώτος, την αποστρατικοποίηση της χώρας και τη διακοπή των δεσμών ασφαλείας του Κιέβου με τη Δύση. Αλλά θα καταλήξει να προσαρτήσει μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας, ενώ θα μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα δυσλειτουργικό κράτος. Με άλλα λόγια, η Ρωσία θα κερδίσει μια άσχημη νίκη…

Η ΕΕ φερέφωνο των ΗΠΑ

…Για να καταλάβουμε πού οδηγεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι απαραίτητο να αξιολογήσουμε πρώτα την τρέχουσα κατάσταση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς οι τρεις κύριοι παράγοντες – Ρωσία, Ουκρανία και Δύση – βλέπουν το περιβάλλον απειλής τους και σχεδιάζουν τους στόχους τους. Όταν μιλάμε για τη Δύση, όμως, μιλάμε κυρίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους παίρνουν τις εντολές πορείας τους από την Ουάσιγκτον όταν πρόκειται για την Ουκρανία. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το περιβάλλον απειλής της Ρωσίας και τους στόχους της.

Φόβοι διάλυσης της Ρωσίας

Είναι σαφές από τον Απρίλιο του 2008 ότι οι Ρώσοι ηγέτες από όλες τις πλευρές βλέπουν τις δυτικές προσπάθειες να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να καταστεί δυτικό προπύργιο στα σύνορα της Ρωσίας ως υπαρξιακή απειλή.

Πράγματι, ο Πρόεδρος Πούτιν και οι υπολοχαγοί του επανέλαβαν αυτό το σημείο επανειλημμένα τους μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή, όταν τους κατέστη σαφές ότι η Ουκρανία ήταν σχεδόν de facto μέλος του ΝΑΤΟ.

Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Δύση έχει προσθέσει ένα επιπλέον στρώμα σε αυτήν την υπαρξιακή απειλή υιοθετώντας ένα νέο σύνολο στόχων που οι Ρώσοι ηγέτες δεν μπορούν παρά να θεωρήσουν εξαιρετικά απειλητικούς. Αρκεί να πω εδώ ότι η Δύση είναι αποφασισμένη να νικήσει τη Ρωσία και να την εξαλείψει από τις τάξεις των μεγάλων δυνάμεων, αν όχι να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος ή ακόμα και να διαλύσει τη Ρωσία, όπως συνέβη με τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Σε μια σημαντική ομιλία του, ο Πούτιν, τον περασμένο Φεβρουάριο (2023), επεσήμανε ότι η Δύση είναι μια θανάσιμη απειλή για τη Ρωσία. «Στα χρόνια από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Δύση δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να βάζει φωτιές στα μετασοβιετικά κράτη και, κυρίως, να διαλύσει τη Ρωσία ως το μεγαλύτερο σωζόμενο τμήμα των ιστορικών εκτάσεων του κράτους μας. Ενθάρρυναν τους διεθνείς τρομοκράτες να μας επιτεθούν, προκάλεσαν περιφερειακές συγκρούσεις κατά μήκος της περιμέτρου των συνόρων μας, αγνόησαν τα συμφέροντά μας και προσπάθησαν να συγκρατήσουν και να καταργήσουν την οικονομία μας». Τόνισε περαιτέρω ότι «η δυτική ελίτ δεν κρύβει τον στόχο της, που είναι, παραθέτω, «η στρατηγική ήττα της Ρωσίας». Τι σημαίνουν αυτά για εμάς; Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζουν να μας τελειώσουν μια για πάντα». Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας».

 Οι Ρώσοι ηγέτες βλέπουν επίσης το καθεστώς του Κιέβου ως απειλή για τη Ρωσία, όχι μόνο επειδή είναι στενά σύμμαχος με τη Δύση, αλλά και επειδή το βλέπουν ως απόγονο των φασιστικών ουκρανικών δυνάμεων που πολέμησαν μαζί με τη ναζιστική Γερμανία ενάντια στη Σοβιετική Ένωση στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο…

Οι προοπτικές ειρήνευσης

…Όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται σε όλο τον κόσμο όλα τα μέρη του πολέμου στην Ουκρανία να υιοθετήσουν τη διπλωματία και να διαπραγματευτούν μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί. Υπάρχουν πάρα πολλά τρομερά εμπόδια για τον σύντομο τερματισμό του πολέμου, πόσο μάλλον για την επίτευξη μιας συμφωνίας που παράγει διαρκή ειρήνη.

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι μια παγωμένη σύγκρουση, όπου και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες για να αποδυναμώσουν την άλλη πλευρά και υπάρχει ένας διαρκώς παρών κίνδυνος ανανέωσης των συγκρούσεων.

 Στο πιο γενικό επίπεδο, η ειρήνη δεν είναι δυνατή επειδή κάθε πλευρά βλέπει την άλλη ως μια θανάσιμη απειλή που πρέπει να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης. Υπάρχουν λίγα περιθώρια για συμβιβασμό με το άλλο μέρος σε αυτές τις συνθήκες. Υπάρχουν επίσης δύο συγκεκριμένα σημεία διαμάχης μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών που είναι δυσεπίλυτα. Το ένα αφορά το έδαφος ενώ το άλλο την ουκρανική ουδετερότητα.

Σχεδόν όλοι οι Ουκρανοί είναι βαθιά αποφασισμένοι να ανακτήσουν όλα τα χαμένα εδάφη τους – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Αλλά η Ρωσία έχει προσαρτήσει επίσημα την Κριμαία, το Ντόνετσκ, τη Χερσώνα, το Λουχάνσκ και τη Ζαπορίζια και έχει δεσμευτεί σταθερά να διατηρήσει αυτό το έδαφος.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η Μόσχα θα προσαρτήσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη αν μπορέσει.

Ο άλλος Γόρδιος δεσμός αφορά τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Δύση. Για ευνόητους λόγους, η Ουκρανία θέλει μια εγγύηση ασφάλειας μετά το τέλος του πολέμου, την οποία μόνο η Δύση μπορεί να παράσχει.

Αυτό σημαίνει de facto ή de jure ένταξη στο ΝΑΤΟ, γιατί καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να προστατεύσει την Ουκρανία.

Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι Ρώσοι ηγέτες απαιτούν μια ουδέτερη Ουκρανία, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικοί δεσμοί με τη Δύση και επομένως δεν υπάρχει ομπρέλα ασφαλείας για το Κίεβο.

Είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου. Υπάρχουν δύο άλλα εμπόδια για την ειρήνη: ο εθνικισμός, που έχει πλέον μετατραπεί σε υπερεθνικισμό, και η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης από τη ρωσική πλευρά.

Ο εθνικισμός είναι μια ισχυρή δύναμη στην Ουκρανία για περισσότερο από έναν αιώνα, και ο ανταγωνισμός προς τη Ρωσία είναι εδώ και καιρό ένα από τα βασικά του στοιχεία. 

Το ξέσπασμα της τρέχουσας σύγκρουσης στις 22 Φεβρουαρίου 2014 τροφοδότησε αυτήν την εχθρότητα, ωθώντας το κοινοβούλιο της Ουκρανίας να εγκρίνει νομοσχέδιο την επόμενη μέρα που περιορίζει τη χρήση της ρωσικής και άλλων μειονοτικών γλωσσών, μια κίνηση που βοήθησε στην επιτάχυνση του εμφυλίου πολέμου στο Ντονμπάς.

Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία λίγο αργότερα επιδείνωσε την κατάσταση. Σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία στη Δύση, ο Πούτιν κατάλαβε ότι η Ουκρανία ήταν ένα ξεχωριστό έθνος από τη Ρωσία και ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρώσων και Ρωσόφωνων που ζουν στο Ντονμπάς και της ουκρανικής κυβέρνησης αφορούσε «το εθνικό ζήτημα». 

Λίγο μετά τη συνέντευξη της Μέρκελ στην  Die Zeit  τον Δεκέμβριο του 2022, ο Πούτιν είπε σε συνέντευξη Τύπου:

« Νόμιζα ότι οι άλλοι συμμετέχοντες σε αυτή τη συμφωνία ήταν τουλάχιστον ειλικρινείς, αλλά όχι, αποδεικνύεται ότι «μας έλεγαν επίσης ψέματα και ήθελαν μόνο να γεμίσουν την Ουκρανία με όπλα και να την προετοιμάσουν για μια στρατιωτική σύγκρουση ».

 Συνέχισε λέγοντας ότι το γεγονός ότι η Δύση τον εξαπάτησε τον έκανε να χάσει την ευκαιρία να επιλύσει το ουκρανικό πρόβλημα υπό συνθήκες πιο ευνοϊκές για τη Ρωσία:

Προφανώς, τα καταφέραμε πολύ αργά, για να είμαι ειλικρινής. Ίσως έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει όλο αυτό [τη στρατιωτική επιχείρηση] νωρίτερα, αλλά απλώς ελπίζαμε ότι θα μπορούσαμε να το λύσουμε στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ ». 

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η διπροσωπία της Δύσης θα περιέπλεκε τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις:

« Η εμπιστοσύνη είναι ήδη σχεδόν μηδενική, αλλά μετά από τέτοιες δηλώσεις, πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε; Σε τι; Μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες με οποιονδήποτε και πού είναι οι εγγυήσεις;» 26

 Εν ολίγοις, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία να καταλήξει σε μια ουσιαστική ειρηνευτική συμφωνία. Αντίθετα, ο πόλεμος είναι πιθανό να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο και τελικά να μετατραπεί σε μια παγωμένη σύγκρουση που θα μπορούσε να μετατραπεί σε πόλεμο πυροβολισμών.

Συνέπειες

Η απουσία μιας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας θα έχει διάφορες ολέθριες συνέπειες. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, παράδειγμα, είναι πιθανό να παραμείνουν βαθιά εχθρικές και επικίνδυνες για το άμεσο μέλλον. Κάθε πλευρά θα συνεχίσει να δαιμονοποιεί την άλλη, ενώ θα εργάζεται σκληρά για να μεγιστοποιήσει τον πόνο και τα προβλήματα που προκαλούν στον αντίπαλό τους. Αυτή η κατάσταση σίγουρα θα επικρατήσει εάν συνεχιστούν οι μάχες· αλλά ακόμα κι αν ο πόλεμος μετατραπεί σε παγωμένη σύγκρουση, το επίπεδο εχθρότητας μεταξύ των δύο πλευρών είναι απίθανο να αλλάξει πολλά.

Η Μόσχα θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τις υπάρχουσες ρωγμές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ θα εργαστεί για να αποδυναμώσει τις διατλαντικές σχέσεις καθώς και βασικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεδομένης της ζημίας που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή οικονομία, της αυξανόμενης απογοήτευσης στην Ευρώπη με την προοπτική ενός ατέρμονου πολέμου στην Ουκρανία και των διαφορών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το εμπόριο με την Κίνα, οι Ρώσοι ηγέτες θα πρέπει να βρουν γόνιμο έδαφος για να προκαλέσουν προβλήματα στη Δύση. Αυτή η παρέμβαση φυσικά θα ενισχύσει τη ρωσοφοβία στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδεινώνοντας μια κακή κατάσταση.

Η Δύση, από την πλευρά της, θα διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και θα ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών· όλα αυτά με στόχο να βλάψουν τη ρωσική οικονομία. Επιπλέον, σίγουρα θα συνεργαστεί με την Ουκρανία για να βοηθήσει στη δημιουργία εξεγέρσεων στα εδάφη που πήρε η Ρωσία από την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια αδιάλλακτη πολιτική περιορισμού έναντι της Ρωσίας, την οποία πολλοί πιστεύουν ότι θα ενισχυθεί από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Φυσικά, η Δύση θα παραμείνει αποφασισμένη να φέρει τη Γεωργία και την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ακόμη κι αν αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Τέλος, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ελίτ είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσουν τον ενθουσιασμό τους για την προώθηση της αλλαγής καθεστώτος στη Μόσχα και να δικάσουν τον Πούτιν για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όχι μόνο οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα παραμείνουν τοξικές στο μέλλον, αλλά θα είναι και επικίνδυνες, καθώς θα υπάρχει η διαρκώς παρούσα πιθανότητα μιας πυρηνικής κλιμάκωσης ή ενός πολέμου μεγάλων δυνάμεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η καταστροφή της Ουκρανίας

Η Ουκρανία αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές και δημογραφικές δυσκολίες πριν από την έναρξη του πολέμου πέρυσι.

Η καταστροφή που προκλήθηκε στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή είναι φρικτή. 

Ανασκοπώντας τα γεγονότα του πρώτου έτους του πολέμου, η Παγκόσμια Τράπεζα δηλώνει ότι η εισβολή « προκάλεσε μια αφάνταστη ζημιά στον ουκρανικό λαό και την οικονομία της χώρας, με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται κατά 29,2% το 2022 ». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κίεβο χρειάζεται τεράστιες εισροές ξένης βοήθειας μόνο και μόνο για να κρατήσει την κυβέρνηση σε λειτουργία, πόσο μάλλον για πόλεμο. Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 135 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι θα χρειαστούν περίπου 411 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η φτώχεια, αναφέρει, αυξήθηκε από 5,5% το 2021 σε 24,1% το 2022, ωθώντας 7,1 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια και εκμηδενίζοντας 15 χρόνια προόδου ». 

Πόλεις έχουν καταστραφεί, περίπου 8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και περίπου 7 εκατομμύρια είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν τον θάνατο 8.490 αμάχων, αν και εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι « σημαντικά υψηλότερος. Και η Ουκρανία υπέστη σίγουρα περισσότερες από 100.000 απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Ζοφερό το μέλλον της Ουκρανίας

Ο πόλεμος δεν δείχνει σημάδια να τελειώσει σύντομα, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη καταστροφή υποδομών και κατοικιών, περισσότερη καταστροφή πόλεων και κωμοπόλεων, περισσότερους θανάτους πολιτών και στρατιωτικών και μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία. Και όχι μόνο η Ουκρανία είναι πιθανό να χάσει ακόμη περισσότερα εδάφη από τη Ρωσία, αλλά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

« ο πόλεμος έβαλε την Ουκρανία στο δρόμο της μη αναστρέψιμης δημογραφικής παρακμής ».

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, οι Ρώσοι θα εργαστούν υπερωρίες για να διατηρήσουν την Ουκρανία οικονομικά αδύναμη και πολιτικά ασταθή. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση είναι επίσης πιθανό να τροφοδοτήσει τη διαφθορά, η οποία είναι από καιρό οξύ πρόβλημα, και να ενισχύσει περαιτέρω εξτρεμιστικές ομάδες στην Ουκρανία. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το Κίεβο θα πληροί ποτέ τα απαραίτητα κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ.

Η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εμποδίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν την Κίνα, κάτι που είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς η Κίνα είναι ομότιμος ανταγωνιστής ενώ η Ρωσία όχι.

Πράγματι, η λογική της ισορροπίας δυνάμεων λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι σύμμαχοι με τη Ρωσία εναντίον της Κίνας και να στραφούν με όλες τους τις δυνάμεις προς την Ανατολική Ασία. Αντίθετα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε πιο κοντά το Πεκίνο και τη Μόσχα, ενώ παρείχε στην Κίνα ένα ισχυρό κίνητρο για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα ηττηθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεμένες στην Ευρώπη, εμποδίζοντας τις προσπάθειές τους να στραφούν στην Ανατολική Ασία.

Συμπέρασμα

Θα πρέπει να είναι πλέον προφανές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια τεράστια καταστροφή που είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα και όταν τελειώσει, το αποτέλεσμα δεν θα είναι μια διαρκής ειρήνη. Λίγα λόγια επιβάλλονται για το πώς βρέθηκε η Δύση σε αυτή την τρομερή κατάσταση.

Η συμβατική σοφία σχετικά με την προέλευση του πολέμου είναι ότι ο Πούτιν εξαπέλυσε μια απρόκλητη επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με κίνητρο το μεγάλο του σχέδιο να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη Ρωσία. Η Ουκρανία, λέγεται, ήταν η πρώτη χώρα που σκόπευε να κατακτήσει και να προσαρτήσει, αλλά όχι η τελευταία. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα, και στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά στοιχεία που το ανατρέπουν. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η τελική αιτία του πολέμου ήταν η απόφαση της Δύσης –και εδώ μιλάμε κυρίως για τις Ηνωμένες Πολιτείες– να κάνει την Ουκρανία δυτικό προπύργιο στα ρωσικά σύνορα. Κλειδί σε αυτή τη στρατηγική ήταν η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που όχι μόνο ο Πούτιν, αλλά ολόκληρο το ρωσικό κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής θεώρησε ως υπαρξιακή απειλή που έπρεπε να εξαλειφθεί.

Συχνά λησμονείται ότι πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολιτικοί και στρατηγοί αντιτάχθηκαν στην επέκταση του ΝΑΤΟ από την αρχή, επειδή κατάλαβαν ότι οι Ρώσοι θα το έβλεπαν ως απειλή και ότι αυτή η πολιτική θα οδηγούσε τελικά σε καταστροφή.

Ο κατάλογος των αντιπάλων περιλαμβάνει, τουλάχιστον, τον Τζορτζ Κέναν, και τον Υπουργό Άμυνας του Προέδρου Κλίντον, τον Γουίλιαμ Πέρι και τον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Τζον Σαλικασβίλι, Πολ Νίτζε, Ρόμπερτ Γκέιτς, Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα, Ρίτσαρντ Πάιπς και Τζακ Μάτλοκ.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκαν στο σχέδιο του Προέδρου Τζορτζ Μπους να ενσωματώσει την Ουκρανία στη συμμαχία. Η Μέρκελ είπε αργότερα ότι η αντίθεσή της βασίστηκε στην πεποίθησή της ότι ο Πούτιν θα την ερμηνεύσει ως «κήρυξη πολέμου». 

Φυσικά, οι αντίπαλοι της επέκτασης του ΝΑΤΟ είχαν δίκιο, αλλά έχασαν τη μάχη και το ΝΑΤΟ βάδισε ανατολικά, ωθώντας τελικά τους Ρώσους να ξεκινήσουν έναν προληπτικό πόλεμο.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν είχαν αποφασίσει να εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 ή αν ήταν πρόθυμοι να ανταποκριθούν στις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, πιθανότατα δεν θα υπήρχε πόλεμος στην Ουκρανία σήμερα και τα σύνορά της θα έμοιαζαν όπως ήταν όταν κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1991.

Η Δύση έκανε μια κολοσσιαία γκάφα, την οποία η ίδια και πολλοί άλλοι συνεχίζουν να πληρώνουν.

*Ο John Joseph Mearsheimer (1947) είναι Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και μελετητής διεθνών σχέσεων , ο οποίος ανήκει στη ρεαλιστική σχολή σκέψης . [3] Είναι ο R. Wendell Harrison Distinguished Service Professor στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο . Έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο επιδραστικός ρεαλιστής της γενιάς του. Σύμφωνα με τη θεωρία του, η αυξανόμενη ισχύς της Κίνας πιθανότατα θα την φέρει σε σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο βιβλίο του The Israel Lobby and US Foreign Policy  (2007), υποστηρίζει ότι το ισραηλινό λόμπι ασκεί δυσανάλογη επιρροή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ .

Πηγή:https://artofuss.blog/2023/08/17/trajectoire-probable-de-la-guerre-en-ukraine-aucune-issue-positive-possible/

=============

 --------------------

Σχόλια