Δεν συμφωνούμε ασφαλώς σε όλα όσα γράφει το Βήμα παρακάτω. Εντούτοις το ότι έφτασε να τα γράψει είναι αποκαλυπτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα
Του Αντώνη Καρακούση
27 Οκτωβρίου 2024
Ολα τα κόμματα, κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα, συγκρότησαν στα χρόνια της μακράς Μεταπολίτευσης
μηχανισμούς προπαγάνδας, ανέπτυξαν σχήματα επικοινωνίας και έχτισαν
κατά καιρούς ομάδες και δίκτυα υποστηρικτών προς ευόδωση των πολιτικών
σκοπών και επιδιώξεών τους. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Στην αυγή της μεταπολιτευτικής τομής, στα πρώτα μεταχουντικά χρόνια της αποκατάστασης των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών, ακόμη και τα μικρότερα πολιτικά σχήματα και οι περιθωριακές ομάδες της πολιτικής των δρόμων διέθεταν έντυπα, έστω μικρής κυκλοφορίας, ή προσπαθούσαν να αποκτήσουν επαφή και επικοινωνία με την ευρύτερη κοινή γνώμη μέσω αφισών, εφημερίδων τοίχου, εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων.
Πάντα ωστόσο οι όροι προβολής και αντιπαράθεσης ήταν αμιγώς πολιτικοί, συγκροτημένοι σε μια άτυπη ηθική πολιτική βάση, χωρίς προσωπικές επιθέσεις και πάντα στο πλαίσιο ενός πολιτικού πολιτισμού. Και οι πιο ακραίες εκδοχές της πρώιμης μεταπολιτευτικής πολιτικής ζωής περιορίζονταν σε επιχειρήματα στηριγμένα στα πεπραγμένα των αντιπάλων, στις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές αντιθέσεις.
Μόνο κάποια λαθρόβια, θρησκόληπτα και συνωμοσιολογικά ακροδεξιά έντυπα, απομεινάρια της χούντας των συνταγματαρχών, προέβαιναν σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε δολοφονία χαρακτήρων, υβρίζοντας συστηματικά και εκβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα με δήθεν αποκαλύψεις για τυχόν εξωσυζυγικές σχέσεις ή ξεχωριστές σεξουαλικές προτιμήσεις. Ωστόσο παρέμειναν περιθωριακά με σχεδόν μηδενική επιρροή, παρότι η σπερμολογία και η συκοφαντία έβρισκαν πάντα πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης στη μικρή-πικρή πατρίδα μας.
Ο «Αυριανισμός»
Μεγάλη παραφωνία σε εκείνη την άτυπη συμφωνία πολιτικού πολιτισμού αποτέλεσε η έκδοση στα μέσα του 1980 της λαϊκιστικής «Αυριανής», από τον συγχωρεμένο Γιώργο Κουρή, ο οποίος αυτοαναγορεύτηκε σε υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων και δεν ορρωδούσε προ ουδενός.
Με ιδιότυπη γραφή, σχοινοτενείς προτάσεις και λογικά άλματα, εξέθετε πρόσωπα και δυνάμεις, απέδιδε ασύστολα ανυπόστατες κατηγορίες, διεκδικώντας ρόλο λαϊκού δικαστή και δυνάμει τιμωρού. Ξεχωριστά πρόσωπα της πολιτικής, των επιχειρήσεων, των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού διασύρθηκαν συστηματικά και οργανωμένα από τον κύκλο του Αυριανισμού, ο οποίος είναι αλήθεια πως βρήκε ευήκοα ώτα στην ελληνική κοινωνία και έτυχε, αν όχι επίσημης, σίγουρα άτυπης, υποστήριξης, από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το κόμμα του, την οποία πλήρωσε αργότερα σκληρά όταν ο Γιώργος Κουρής στράφηκε εναντίον του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχε συμπεριφερθεί στους αντιπάλους του.
Τότε κατά βάση διαμορφώθηκε η κουλτούρα και η «τέχνη» της δολοφονίας χαρακτήρων που δυστυχώς σχεδόν μισόν αιώνα αργότερα συνεχίζει να συνοδεύει την πολιτική ζωή της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι έκτοτε πολλοί μπήκαν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν εκδοχές του Αυριανισμού.
Ο Γρυλάκης, ο Μαυρίκης και η επιταγή του Αριστείδη Αλαφούζου
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο πληγείς από τον συγκεκριμένο κύκλο πολιτικής δολιοφθοράς και κακοποίησης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θέλησε να συγκροτήσει αρχικώς δίκτυο απόκρουσης τέτοιων εκδοχών πολιτικού εκβιασμού. Και όντως στα χρόνια της διακυβέρνησής του μεταξύ 1990-93 έχτισε ισχυρό δίκτυο φίλων και υποστηρικτών του, το οποίο παρά τις κακές εμπειρίες πλαισιώθηκε, πέρα από εκδοτικές δυνάμεις, και από σχεδόν παρακρατικούς πρώην στρατιωτικούς, αστυνομικούς και κυπατζήδες, οι οποίοι κατέφυγαν σε αντίστοιχες του Αυριανισμού μεθόδους.
Οργάνωσαν υποκλοπές, ανέλαβαν ατύπως πρωτοβουλίες διαχείρισης κρίσιμων εσωτερικών και εθνικών υποθέσεων, έστησαν υποθέσεις ακόμη και σε βάρος φίλιων δυνάμεων και, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις ανεξέλεγκτης και εκτός θεσμών δράσης, εξετέθησαν και εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τις επίσημες αρχές και τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό. Ολοι θυμούνται την ασύγγνωστη και προβληματική δράση των Γρυλάκη και Μαυρίκη, η οποία οδήγησε στη σύγκρουση με τον εκδότη της «Καθημερινής» Αριστείδη Αλαφούζο, ο οποίος για να προστατευθεί αναγκάστηκε, παραμονές των εκλογών του 1993, να εμφανίσει την επιταγή των δύο εκατομμυρίων δολαρίων που είχε προσφέρει ως βοήθεια στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον έστειλε στην κυριολεξία αδιάβαστο…
Εκτοτε κύλησε πολύς χρόνος. Η ελληνική οικονομία και η κοινωνία έζησαν μέρες ευημερίας και προόδου, μα και καταστροφής μεγάλης. Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 βρήκε τη χώρα μας ανοχύρωτη, υπερχρεωμένη και ευάλωτη μη δυνάμενη να αντέξει με ίδιες δυνάμεις τον αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές και την κρίση χρέους που την καταδίωκε. Χρειάστηκε τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων για να αποφύγει μια κατακλυσμιαία χρεοκοπία, γεγονός που ωστόσο επέβαλε τη μεγάλη θυσία της εξάρτησης από τα μνημόνια και την υποχρεωτική πολιτική της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης, που άλλαξε τα πάντα, εξουθένωσε τα μέχρι τότε κυβερνητικά κόμματα, μεταβάλλοντας και αυτές ακόμη τις πρακτικές, όπως και τα ήθη διεξαγωγής των πολιτικών αγώνων.
Η υπερανάπτυξη των social media και ο πολυπράγμων ανιψιός
Από το 2010 και εντεύθεν, με την ανοχή είναι αλήθεια της ανερχόμενης Αριστεράς, αλλά και της ενισχυόμενης σε εκείνες τις συνθήκες Ακροδεξιάς, άνθισε ξανά το πνεύμα του Αυριανισμού, αναγεννήθηκαν οι δολοφονίες χαρακτήρων, ο άκρατος λαϊκισμός ενίσχυσε τις εκδοχές βίας στους δρόμους και η πολιτική ζωή διολίσθησε επί μακρόν στην εχθροπάθεια και στην κακοποίηση προσώπων και δυνάμεων.
Ηταν και η τεχνολογική εξέλιξη που μετέβαλε τις συνθήκες επικοινωνίας. Η υπερανάπτυξη των social media και της ηλεκτρονικής ενημέρωσης πολλαπλασίασε τις δυνατότητες των λαϊκιστικών προσεγγίσεων, προσέθεσε εύρος και επιρροή σε πρόσωπα εχθροπαθή, προσέδωσε υπόσταση σε συνωμοσιολογικές δυνάμεις και δημιούργησε νέα επικοινωνιακή συνθήκη στη χώρα και στον κόσμο.
Το 2017 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανερχόμενος στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας διαμόρφωσε προσδοκίες αναγέννησης και ανασυγκρότησης τόσο του κόμματός του, όσο και ευρύτερα της πολιτικής ζωής. Τον ευνοούσαν τόσο το φιλελεύθερο προφίλ που διατηρούσε, όσο και οι όρκοι υπεράσπισης του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου που διαρκώς έδιδε. Ωστόσο τον συνόδευαν οι οικογενειακές παραδόσεις. Εξαρχής προσπάθησε να χτίσει ένα ευρύτατο, σχεδόν προσωποπαγές, δίκτυο φίλων και υποστηρικτών, στα πρότυπα εκείνου που είχε οικοδομήσει ο πατέρας του μεταξύ 1990-93. Το οποίο έλαβε διαστάσεις όταν επιμελώς οργάνωσε το επιτυχές, όπως απεδείχθη, αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Συντονίστηκαν τότε διάφορα πρόσωπα και πολλές ετερόκλητες δυνάμεις.
Κερδίζοντας τις εκλογές του 2019 το διεύρυνε στον μέγιστο βαθμό. Είχε πλέον και περισσότερα μέσα και εργαλεία στη διάθεσή του. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη του ευρύτατου δικτύου φίλων και υποστηρικτών έπαιξε ο πολυπράγμων ανιψιός του κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος, πέραν των άλλων, διακρινόταν και από την ιδιομορφία ελέγχου των πάντων. Είναι ευρέως διαδεδομένο πως ο κ. Δημητριάδης ήθελε να γνωρίζει τις δραστηριότητες και την ευαλωτότητα κρίσιμων παραγόντων, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών. Ο κύκλος του Μεγάρου Μαξίμου την απέδιδε στην υφέρπουσα τάση του προς το κοινωνικό κουτσομπολιό, αλλά απεδείχθη ότι δεν ήταν έτσι.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει χαίνουσα πληγή
Οπως λένε οι γνωρίζοντες ήταν τέτοια η εμμονή ελέγχου των πάντων που κάποια στιγμή, στην αρχή ακόμη ανάληψης των καθηκόντων του στο Μέγαρο Μαξίμου, έφτασε να διεκδικεί επαφή και με πρόσωπα που κινούνταν στην περιφέρεια της τρομοκρατικής δράσης.
Κάπως έτσι, από αυτή την αρρωστημένη και απολύτως αντιδημοκρατική εμμονή και διάθεση, οδηγήθηκε στην επιλογή του Κοντολέοντος, ενός αμφιλεγόμενου σεκιουριτά, για τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ, με τα γνωστά αποτελέσματα. Το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει χαίνουσα πληγή για τον κ. Μητσοτάκη και τον κύκλο του, έχει σημαδέψει κυριολεκτικά την εξάχρονη θητεία του.
Παράλληλα το δίκτυο φίλων και υποστηρικτών ενισχύθηκε, τα μέλη του πολλαπλασιάστηκαν και οι συνεπέστεροι των προπαγανδιστών του κ. Μητσοτάκη απήλαυσαν χρήμα και δυνατότητες. Ενας ευρύς κύκλος φίλιων δυνάμεων, ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων μέσων ενημέρωσης, έλυσαν χρόνια προβλήματα, άλλοι έχτισαν καριέρες που ούτε φαντάζονταν και ορισμένοι είδαν τις περιουσίες τους να εκτινάσσονται στα ύψη από τις συνεπείς και αδιατάρακτες μήνα-μήνα χορηγίες κρατικών και ιδιωτικών επιχειρηματικών σχημάτων, επίσης συνδεδεμένων με το δίκτυο φίλων και υποστηρικτών.
Το αραχνοειδές δίκτυο προσβολής δεν κάνει διακρίσεις
Το δυστύχημα είναι ότι όλο αυτό το εκτεταμένο δίκτυο δεν ορρωδεί προ ουδενός, ούτε και έναντι των νεοδημοκρατικών στελεχών. Οποιος υποτυπωδώς πιέζει τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιμετωπίζει ύβρεις, συκοφαντίες και σε κάθε περίπτωση κακεντρεχή σχόλια σε οργανωμένη βάση. Σαν ένα αραχνοειδές δίκτυο προσβολής και κατασυκοφάντησης να απλώνεται πάνω από τη χώρα.
Το συγκεκριμένο δίκτυο έφθασε να αποδίδει τον Κώστα Καραμανλή ως κρεατοφάγο θαμώνα ψησταριών, χωρίς θέσεις και απόψεις, τον Αντώνη Σαμαρά υποτιμητικά ως τουρκοφάγο επειδή τόλμησε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που απορρέουν από την προπαρασκευαζόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση, τον Αλέξη Τσίπρα ως Ζήκο επειδή απλά τόλμησε να επανεμφανιστεί στην πολιτική σκηνή, τη χαροκαμένη κυρία Καρυστιανού ως μια δήθεν τεθλιμμένη, πλην χαρούμενη και υποβλέπουσα την πολιτική, γυναίκα κ.ο.κ.
Και δεν είναι μόνο αυτοί. Οποιος γράψει οτιδήποτε και επιχειρήσει να κριτικάρει την κυβέρνηση αντιμετωπίζεται ως κηρυγμένος εχθρός, δέχεται πυρά πανταχόθεν στο Διαδίκτυο και κινδυνεύει με διαπομπεύσεις και αρνητικά σχόλια. Χαρακτηριστικά ήταν τα σχόλια που αντιμετώπισαν όσοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να διερευνήσουν τα πολλά περιστατικά στον προαστιακό και αλλού.
Είναι αυτή η εκδοχή του σύγχρονου ιδιότυπου «Αυριανισμού», που φέρει σφραγίδα και υπογραφή. Μόλις δώσει ένα σήμα το Μέγαρο Μαξίμου, ξεπηδούν άπειρα δάκτυλα του αραχνοειδούς δικτύου προπαγάνδας και ποδηγεσίας να λοιδορήσουν, να προσβάλουν και να κακοποιήσουν πρόσωπα και δυνάμεις. Η Ιστορία ωστόσο βεβαιώνει ότι οι εμπνευστές τέτοιων σχημάτων πέφτουν και οι ίδιοι θύματα όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου.
Πηγή: www.tovima.gr
===========
------------------------------------
-------------
- https://www.press-gr.com/2024/10/blog-post_674.html
#Predatorfiles: Οι... μοιραίες ευχές του Γρηγόρη Δημητριάδη
Η Δικαιοσύνη ξέρει από καιρό ποιος πλήρωσε για τα μολυσμένα μηνύματα προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, εν ενεργεία υπουργούς, τον επιχειρηματία Θεόδωρο Καρυπίδη και δημοσιογράφους, αλλά δεν κάλεσε ποτέ αυτό το πρόσωπο να καταθέσει.
Πεμ. 31 Οκτωβρίου 2024
Κείμενο:
Ελιζα Τριανταφυλλου
Τασος Τελλογλου
Το inside story αποκαλύπτει σήμερα ότι οι Εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού που εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa είχαν στα χέρια τους από τις αρχές του 2023 τα πραγματικά στοιχεία ενός φυσικού προσώπου, που πλήρωσε, μέσω προπληρωμένης κάρτας στο όνομά του, για την αποστολή των μολυσμένων μηνυμάτων σε Αντώνη Σαμαρά, Νίκο Ανδρουλάκη, Θανάση Κουκάκη και αρκετά άλλα θύματα.
Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, που χειρίστηκε την υπόθεση όταν αυτή αφαιρέθηκε απροειδοποίητα από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, μετά από απόφαση της διορισμένης από την κυβέρνηση Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, δεν κάλεσε ποτέ αυτό το πρόσωπο να καταθέσει παρότι –σύμφωνα με πληροφορίες του inside story– είχε κριθεί ως «άμεσα εμπλεκόμενο» με την υπόθεση.
Πριν πάει η δικογραφία στα χέρια του Αχιλλέα Ζήση, η οικονομική αστυνομία τον είχε αναζητήσει ανεπιτυχώς, κατόπιν παραγγελίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Έκτοτε δεν τον έψαξε ξανά κανείς. Εμείς πάντως καταφέραμε και τον βρήκαμε αρκετά εύκολα, χτυπώντας απλώς το κουδούνι του σπιτιού του.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έκλεισε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με την αρχειοθέτηση ως προς το σκέλος που αφορά την όποια εμπλοκή της ΕΥΠ και της κυβέρνησης με τις παράνομες παρακολουθήσεις και την απαγγελία κατηγοριών πλημμεληματικού χαρακτήρα για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών κατά τεσσάρων φυσικών προσώπων που σχετίζονται με την Intellexa και συνδεδεμένων εταιρειών.
Το γιατί ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επέλεξε να αφήσει εκτός κάδρου έναν κρίσιμο κρίκο της υπόθεσης προκαλεί σειρά από εύλογα ερωτήματα, που προς παρόν μένουν αναπάντητα, αφού απευθυνθήκαμε σχετικά στη Γεωργία Αδειλίνη και τον Αχιλλέα Ζήση μέσω email, ωστόσο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν έχουμε λάβει κάποια απόκριση.
Πρόκειται για άλλη μία από τις ανεξήγητες πλημμέλειες της εισαγγελικής έρευνας, σύμφωνα με τον δικηγόρο Ζαχαρία Κεσσέ και συνήγορο προσώπων που έχουν μπει στο στόχαστρο του Predator, που «καθιστούν απαραίτητη την επανεξέταση της υπόθεσης, η οποία πλήττει ευθέως το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Τα μηνύματα
«Αντώνη μου να βγεις μπροστά να μιλήσεις. Σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζονται ηγέτες. https://blogspot.edolio5.com/2021/10/blog-post_6/», έγραφε το μήνυμα που έλαβε στο κινητό του το απόγευμα της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου 2021 ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από ένα άγνωστο νούμερο. Ακολούθησε την επομένη το μεσημέρι νέο SMS από άλλο νούμερο, που αυτή τη φορά έλεγε: «Πρόεδρε σύντομα κάποιοι θα αρχίσουν να τρέμουν με τις αποκαλύψεις. https://blogspot.edolio5.com/2021/10/panama-papers-283/».
Και τα δύο μηνύματα περιείχαν κακόβουλα λινκ που προσομοιάζουν με γνωστό blog (blogspot.edolio5[.]com, αντί για το σωστό edolio5.blogspot[.]com), τα οποία έχουν συνδεθεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Ένα κλικ σε αυτά τα λινκ είναι αρκετό για να μολυνθεί μία συσκευή.
Αυτός ή αυτοί που τα έστειλαν στον Αντώνη Σαμαρά είχαν ως σκοπό να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο του κινητού και τις επικοινωνίες του πρώην πρωθυπουργού, καθώς επίσης να ανοιγοκλείνουν κατά βούληση την κάμερα και το μικρόφωνο της συσκευής του, μετατρέποντας το κινητό του στον απόλυτο κοριό. Είναι πολύ πιθανό να πέτυχαν τον σκοπό τους, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του inside story ο πρώην πρωθυπουργός κλικάρει όλα τα λινκ που λαμβάνει, ακόμη και από άγνωστους αποστολείς.
Από την αυτεπάγγελτη έρευνα που διενήργησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, προέκυψε ότι οι αποστολείς των SMS είχαν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες SMS Centers. Δηλαδή τα μηνύματα αυτά δεν έφυγαν από μια πραγματική συσκευή τηλεφώνου, αλλά μέσω online πλατφόρμας που συνήθως χρησιμοποιείται για την μαζική αποστολή διαφημιστικών/προωθητικών μηνυμάτων. Στο πεδίο του αποστολέα ο καθένας μπορεί να εμφανίσει όποιους αλφαριθμητικούς χαρακτήρες θέλει – άρα ακόμη και μια σειρά από δέκα νούμερα που μοιάζουν με αριθμό κινητού τηλεφώνου, ακόμη κι αν αυτός δεν του ανήκει.
Όπως προέκυψε από την ίδια έρευνα, τα ευρήματα της οποίας κοινοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή (αρχές 2023) και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που ερευνούσε τότε την υπόθεση και στη συνέχεια περιλήφθηκαν στους φακέλους που μεταφέρθηκαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, το πρόσωπο που απέστειλε τα δύο μολυσμένα με spyware μηνύματα στον Αντώνη Σαμαρά είχε στείλει –μέσω του ίδιου SMS Center– συνολικά 30 μηνύματα. Κάποια δεν περιείχαν λινκ, άλλα στάλθηκαν σε κινητά μιας χρήσης καταχωρημένα σε ονόματα αλλοδαπών (burners), ενώ άλλα δεν παραδόθηκαν ποτέ. Όμως 17 βρήκαν «στόχο».
Όλα απεστάλησαν σε διάστημα ενός μήνα, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου 2021.
Εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά, στους παραλήπτες συγκαταλέγονται:
-
Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τότε ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης (δύο SMS)
-
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, τότε βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής (ένα SMS)
-
Ο νυν υπουργός Υγείας, τότε Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης (δύο SMS)
-
O νυν υπουργός Εξωτερικών, τότε Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης (ένα SMS)
-
Η Μαρία Διαμαντή, τότε εργαζόμενη στο Μαξίμου και νυν συνεργάτιδα του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας (ένα SMS)
-
Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Καρυπίδης, μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Άρης (τρία SMS)
-
To μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της DPG Media (συμφερόντων Δημήτρη Γιαννακόπουλου) Παναγιώτης Μπόμης (δύο SMS με προσφώνηση «Δημήτρη»)
-
Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Πρώτου Θέματος, Τάσος Καραμήτσος (ένα SMS)
-
O δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης
Ποιος παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη;(δύο SMS)
Τα παραπάνω SMS δεν είναι τα μόνα μολυσμένα με Predator γραπτά μηνύματα που έχουν λάβει ορισμένα από τα προαναφερθέντα πρόσωπα. Για παράδειγμα, o Θεόδωρος Καρυπίδης είχε λάβει πιο πριν, τον Ιούνιο του 2021, ακόμη ένα. Σύμφωνα με όσα μας είχε δηλώσει στο πλαίσιο προηγούμενου ρεπορτάζ, εκείνο το μήνυμα ήταν και αυτό που μόλυνε την συσκευή του, όπως προέκυψε σε τεχνικό έλεγχο. Άλλη περίπτωση είναι ο Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος έχει λάβει συνολικά τουλάχιστον οκτώ SMS, ένα εκ των οποίων –που έλαβε τον Ιούλιο του 2021– μόλυνε την συσκευή του, όπως έχει πιστοποιηθεί από τεχνικό έλεγχο που διενήργησε το Citizen Lab.
Ο λόγος που, ενώ πρόκειται για πρόσωπα που είχαν μπει ήδη σε παράνομη παρακολούθηση, κρίθηκε αναγκαίο να τους στείλουν εκ νέου μολυσμένα μηνύματα, μπορεί να είναι ότι ενδεχομένως άλλαξαν συσκευή (άρα η νέα δεν ήταν μολυσμένη) ή έγινε κάποια αναβάθμιση λογισμικού στο κινητό τους και αυτή προκάλεσε δυσλειτουργία στο spyware.
Η έρευνα της ΑΠΔΠΧ δεν ήταν εξαντλητική – Χρειάζονταν κι άλλες ενέργειες
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων βάσισε την αυτεπάγγελτη έρευνά της στην καταγγελία που έκανε ενώπιόν της ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν ενημερώθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου ότι είχε λάβει –αλλά δεν είχε πατήσει– ένα μολυσμένο μήνυμα.
Η Αρχή ξετυλίγοντας αυτό το κουβάρι οδηγήθηκε σε τρία SMS Centers και εντόπισε περισσότερες από 225 περιπτώσεις απόπειρας εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς 94 διαφορετικούς αριθμούς, οι οποίοι ανήκουν σε 87 φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εταιρικά κινητά δηλαδή). Η έρευνα της Αρχής δεν είναι εξαντλητική, όπως παραδέχεται εξάλλου και η ίδια στο πόρισμά της, τονίζοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Για παράδειγμα η Αρχή δεν εντόπισε ένα SMS που έλαβε ο Θανάσης Κουκάκης το 2020, διότι πιθανά ακολουθήθηκε άλλη μέθοδος και όχι κάποιο από τα SMS Centers που ερεύνησε η Αρχή. Ένα άλλο θύμα έλαβε τα μολυσμένα μηνύματα μέσω της εφαρμογής Signal και όχι ως SMS. Άρα ούτε τα μηνύματα που εντόπισε η Αρχή είναι τα μόνα που έχουν σταλεί, ούτε είναι βέβαιο πως οι παραλήπτες είναι 87 και όχι περισσότεροι. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι σε 27 άτομα από το σύνολο 87 προσώπων είχε γίνει και άρση απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, σε χρόνο ταυτόσημο ή κοντινό με την στόχευσή τους με το Predator, όπως στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη, της Μαρίας Διαμαντή και αρκετών άλλων.
Ο Κοσμίδης
Οι 225 απόπειρες εγκατάστασης Predator που εντόπισε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διενεργήθηκαν μέσω τριών λογαριασμών που δημιουργήθηκαν σε SMS Centers. Από αυτούς, ένας λογαριασμός μας τράβηξε το ενδιαφέρον.
Πρόκειται για πρόσωπο που δήλωσε ως email για τη δημιουργία του λογαριασμού του το «kosmidis.kostas.76[@]protonmail.com», ως όνομα το Κωνσταντίνος Κοσμίδης, ένα άκυρο ΑΦΜ, έναν αριθμό κινητού που είναι εκτός σύνδεσης πλέον και διεύθυνση στου Γκύζη. Είναι αυτό το προφίλ που έστειλε το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2021 τα μολυσμένα SMS στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους: Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη, Μαρία Διαμαντή, Θεόδωρο Καρυπίδη, Παναγιώτη Μπόμπη, Τάσο Καραμήτσο και Θανάση Κουκάκη.
Η χρέωση για την αποστολή αυτών των SMS έγινε σε μία προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, που είχε εκδοθεί από την Εθνική Τράπεζα στο όνομα Αιμίλιος Κοσμίδης, γεννηθείς το 1974, κάτοικος Παλαιού Φαλήρου. Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόσωπο που είχε θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής Νοτίου Τομέα με την παράταξη «Τ.ΟΛ.ΜΑ.» (Τώρα Όλοι Μαζί) στις εθνικές εκλογές του 2023 και εργάζεται από το 2018 ως υπάλληλος κρεοπωλείου σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Τον Αιμίλιο Κοσμίδη, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, τον είχε αναζητήσει τον Φεβρουάριο του 2023 χωρίς επιτυχία η Οικονομική Αστυνομία στο σπίτι του και σε μια διεύθυνση όπου πριν από πολλά χρόνια είχε μια ομόρρυθμη επιχείρηση – αλλά όχι στη διεύθυνση της τωρινής του εργασίας. Αυτή ήταν και η μοναδική προσπάθεια που έγινε. Όπως αποδείχθηκε βέβαια δεν ήταν και τόσο δύσκολο να εντοπιστεί.
Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 τον βρήκαμε στο σπίτι του, στον τελευταίο όροφο μιας οκταώροφης πολυκατοικίας. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να χτυπήσουμε το τελευταίο κουδούνι, το οποίο δεν είχε μεν όνομα (ούτε καν πλαστικό που συγκρατεί το χαρτί με το όνομα), αλλά επειδή σε κανένα άλλο δεν αναγραφόταν το όνομά του, ήταν το μόνο που φαινόταν πιθανό να είναι το δικό του.
Στην κουβέντα που είχαμε επί τόπου και συνεχίστηκε μέσω γραπτών μηνυμάτων τις επόμενες ημέρες, φάνηκε να μην γνωρίζει καθόλου την υπόθεση των υποκλοπών, παραδέχθηκε ότι η συγκεκριμένη χρεωστική κάρτα που του αναφέραμε είχε όντως εκδοθεί από τον ίδιο, πως δεν την είχε χρησιμοποιήσει ποτέ και πως δεν γνώριζε καν πού είναι. Για την κάρτα (που έληξε πριν κάποιους μήνες) δεν δήλωσε ποτέ απώλεια στην τράπεζα.
Επίσης μας είπε ότι δεν τον έχει ενοχλήσει κανείς για την υπόθεση των υποκλοπών. Αυτό είναι κάτι που επαληθεύσαμε κι εμείς.
Ρωτήσαμε επίσης αν έχει δώσει την κάρτα σε κάποιο άλλο άτομο ή αν προέβη σε αγορές υπηρεσιών αποστολής SMS εκ μέρους άλλου προσώπου. Η απάντηση ήταν αρνητική. Του είπαμε επίσης ότι κάποιος είχε φορτίσει την κάρτα με 500 ευρώ λίγο πριν γίνουν οι αγορές συνολικής αξίας 25 ευρώ για την αποστολή των μολυσμένων SMS. Είπε ότι δεν ήταν αυτός που μετέφερε τα 500 ευρώ και πως δεν είχε βάλει ποτέ λεφτά σε αυτήν την κάρτα.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του inside story η ίδια κάρτα είχε χρησιμοποιηθεί και για την αγορά κάποιου είδους υπηρεσιών από την εταιρεία Contabo, η οποία όπως διαβάζουμε στο site της παρέχει υπηρεσίες cloud και dedicated servers.
Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
Τα ερωτήματα που γεννιούνται εδώ είναι σχεδόν αυτονόητα:
- Πώς γίνεται η Οικονομική Αστυνομία να μην μπόρεσε να εντοπίσει τον Κοσμίδη, ενώ ήταν τόσο εύκολο να το κάνουμε εμείς, δύο πολίτες;
- Γιατί ο Αντεισαγγελέας του Άρειου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης δεν τον κάλεσε ποτέ σε κατάθεση; Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story από εισαγγελικές πηγές, είχε θεωρηθεί «άμεσα εμπλεκόμενος» στην υπόθεση, πριν αυτή μεταφερθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Αν πράγματι ο Αιμίλιος Κοσμίδης δεν γνωρίζει τίποτα για τα SMS που χρεώθηκαν στην προπληρωμένη κάρτα του, ούτε το ποιος την χρησιμοποίησε εν αγνοία του, τότε ο Αντιεισαγγελέας με τις εξουσίες που του δίνει η θέση του θα μπορούσε να είχε ανακαλύψει από ποιον έγινε η μεταφορά των 500 ευρώ και φυσικά να δει τι άλλες αγορές έγιναν με αυτά τα χρήματα ή τι άλλες φορτίσεις έγιναν στην προπληρωμένη κάρτα.
Αυτό πιθανά θα οδηγούσε την εισαγγελική έρευνα σε νέα πρόσωπα και κάπως έτσι θα βρισκόταν ποιος ή ποιοι αποφάσισαν την παράνομη παρακολούθηση τόσων δημοσιογράφων, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, εισαγγελικών λειτουργών και προσώπων από την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Όπως δηλώνει στο inside story o Ζαχαρίας Κεσσές, συνήγορος αρκετών θυμάτων παρακολούθησης με Predator: «Κατά το άρθρο 239 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για να βεβαιωθεί η τέλεση εγκλήματος και να αποφασιστεί αν πρέπει να εισαχθεί κάποιος σε δίκη για αυτό, ενώ κατά τη διάρκεια της έρευνας γίνεται καθετί που μπορεί να βοηθήσει την εξακρίβωση της αλήθειας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αλλεπάλληλες και ανεξήγητες πλημμέλειες της εισαγγελικής έρευνας, με κορυφαία τη μη εξέταση του φυσικού προσώπου που πλήρωσε για την αποστολή των μολυσμένων μηνυμάτων, καθιστούν απαραίτητη την επανεξέταση της υπόθεσης, η οποία πλήττει ευθέως το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), «Φάκελοι» (Mega), «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ), «Special Report» (Ant1).-
Σχόλια