Νέες «σκιές» πάνω από το Μαξίμου για τις υποκλοπές: Γνωρίζει ο Γρηγόρης Δημητριάδης τον Φέλιξ Μπίτζιο;

Νέα στοιχεία αναφορικά με τη σύνδεση κορυφαίων στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου με την υπόθεση των υποκλοπών έρχονται στο φως μέσα από την έρευνα του Νικόλα Λεοντόπουλου και του Θοδωρή Χονδρόγιαννου για το Reporters United και την Εφημερίδα των Συντακτών, με φόντο τον σάλο που έχει προκληθεί μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη αλλά  και την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Με βάση αυτή, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται τόσο ο Διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης, όσο και ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με δημοσίευμα των Reporters United από τις αρχές Ιουνίου, ο Γρηγόρης Δημητριάδης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, σύστησε μια εταιρεία (Eledyn) και μέσω αυτής αγόρασε έναντι 1.000 ευρώ μιαν άλλη (Canalis), για να φτιάξει φωτοβολταϊκά πάρκα. Λίγο αργότερα ο ίδιος πούλησε την Canalis για ένα πολύ μεγαλύτερο τίμημα, 166.513 ευρώ.

Εκτός από αυτές τις αγοραπωλησίες, το ίδιο ρεπορτάζ είχε φέρει στο φως και τις επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ του κ. Δημητριάδη, ενώ ήταν στέλεχος στο Μαξίμου, με πρόσωπα και εταιρείες που συνδέονται έμμεσα με την υπόθεση των υποκλοπών. Μάλιστα, ο ίδιος ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε σπεύσει να αρνηθεί κάθε σχέση με την υπόθεση με απάντηση πριν το δημοσίευμα, στελοντας μάλιστα και εξώδικο προς την ιστοσελίδα.

Γιατί θεωρείται πρόσωπο-κλειδί ο Φέλιξ Μπίτζιος

Σύμφωνα όμως με το νεότερο ρεπορτάζ, οι εν λόγω σχέσεις φαίνεται πως δεν ήταν τόσο έμμεσες, αλλά αποδεικνύονται περισσότερες και πιο στενές.

Και σε αυτό το τοπίο, πρόσωπο-κλειδί φέρεται να είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος

Κι αυτό γιατί με βάση το ρεπορτάζ:

  • Διετέλεσε αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator) από τις 31 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Ιουνίου 2021. Ήταν παράλληλα εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Feroveno στην Ελλάδα, εταιρείας που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, ως τον Νοέμβριο του 2021.
  • Διετέλεσε σύμβουλος της Krikel το 2018, όπως αποκάλυψε το inside story, εταιρείας που σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ) συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2020.

Επιπλέον, νέα ευρήματα της έρευνας φέρνουν τον κ. Μπίτζιο με τον κ. Δημητριάδη πιο κοντά, καθώς αποκαλύπτουν ότι:

  1. Ο Κωνσταντίνος Μπαζιώτης, άνθρωπος που πούλησε την Canalis στον κ. Δημητριάδη, εργαζόταν επί σειρά ετών σε δύο εταιρείες (Partagas & Όμιλο Libra) που σχετίζονταν άμεσα με τον Φέλιξ Μπίτζιο.
  2. H Canalis που αγόρασε ο κ. Δημητριάδης είχε κοινή διεύθυνση και έδρα με την εταιρεία Ventus, όταν εκείνη ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Αυτή η διεύθυνση τυχαίνει να είναι και η διεύθυνση κατοικίας του Παναγιώτη Μπίτζιου. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν με επτά μέρες διαφορά.
  3. H Canalis, την εποχή που ανήκε στον κ. Δημητριάδη, έκανε στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για φωτοβολταϊκό της την ίδια μέρα με τη Ventus που ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο.
  4. Η εταιρεία Ventus συνδέεται μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας με την κυπριακή εταιρεία Layth Capital Ventures Limited, στην οποία, σύμφωνα με το Τμήμα Εφόρου της Κύπρου, ο Φέλιξ Μπίτζιος ήταν και είναι διευθυντής.

Καμιά απάντηση από τον Δημητριάδη για την γνωριμία του με τον Μπίτζιο

Ο ίδιος ο Γρηγόρης Δημητριάδης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που του απήυθυναν οι δημοσιογράφοι των Reporters United και της ΕΦΣΥΝ ανέφερε: «[Δ]ιαβλέπω ότι εμμένετε στην θεωρία περί ιθύνοντος ρόλου μου σε ένα νήμα που οδηγεί σε παράνομα κυκλώματα και δραστηριότητες. Πλέον, βεβαιώνομαι ότι απευθύνεστε κακόπιστα με νέα ερωτήματά σας, παρόλο που ήδη έχετε λάβει από πλευράς μου τις απαντήσεις για την έρευνά σας». Ο κ. Δημητριάδης κάνει λόγο για «προσπάθεια περαιτέρω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» και προσθέτει: «Η νόμιμη επενδυτική μου δραστηριότητα δεν συνδέεται με κανένα απολύτως παράνομο σκοπό, ούτε βέβαια και με συνδέει με περαιτέρω πρόσωπα, πλην αυτών με τα οποία συναλλάχθηκα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν γνωρίζει τον πρώην αναπληρωτή διαχειριστή της Intellexa του Predator Φέλιξ Μπίτζιο.

Τα στοιχεία της σύνδεσης Δημητριάδη-Μπίτζιου

Προχωρώντας στην τεκμηρίωση όλων των νέων στοιχείων που φέρνουν πιο κοντά τον Γρηγόρη Δημητριάδη με τον Φέλιξ Μπίτζιο αναφέρουν τα εξής:

Στοιχείο 1ο: Ο πρώην εργαζόμενος του Φέλιξ Μπίτζιου που πούλησε την εταιρεία στον κ. Δημητριάδη

Βασιζόμενοι σε αδημοσίευτα στοιχεία έρευνας του Θανάση Κουκάκη, διαπιστώθηκε πως ο Κωνσταντίνος Μπαζιώτης, ο άνθρωπος που πούλησε στον Γρηγόρη Δημητριάδη την εταιρεία Canalis, εργαζόταν επί σειρά ετών σε εταιρείες που σχετίζονται με τον Φέλιξ Μπίτζιο. Πρώτα στην Partagas, από την 1η Απριλίου 2012 έως τις 26 Μαρτίου 2019 -την ίδια περίοδο ο κ. Μπίτζιος ήταν μέλος στο ΔΣ της εταιρείας, όπως προκύπτει από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της για το 2016.

Αμέσως μετά ο Μπαζιώτης εργάστηκε στον Όμιλο Libra, από τις 27 Μαρτίου 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα και με δημοσιεύματα στον Τύπο, ο κ. Μπίτζιος ήταν διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Libra στην Ελλάδα.

Σε επικοινωνία που είχαν οι συντάκτες του ρεπορτάζ με τον κ. Μπαζιώτη, ο ίδιος επιβεβαίωσε αφενός ότι πούλησε την Canalis στον κ. Δημητριάδη, αφετέρου ότι εργαζόταν στην Partagas και γνώριζε τον κ. Μπίτζιο προσωπικά. Παράλληλα, παρέπεμψε στον Γρηγόρη Δημητριάδη για οποιαδήποτε πληροφορία για την έρευνα. Επίσης, ζήτησε να τον καλέσουν την επόμενη μέρα, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε εκ νέου στις κλήσεις και τα μηνύματά. Αμέσως μετά την επικοινωνία, αφαίρεσε και τη φωτογραφία του από το WhatsApp.

Στοιχείο 2ο: Κοινή έδρα και ημερομηνία ίδρυσης

Η Canalis (την οποία ο κ. Δημητριάδης αγόρασε από τον κ. Μπαζιώτη) είχε έδρα στην οδό Καποδιστρίου 66 στη Νέα Ιωνία, δηλαδή την ίδια διεύθυνση με τον Παναγιώτη Μπίτζιο (όπως προκύπτει από τη σύσταση εταιρείας του) αλλά και τη Ventus που είχε ως μοναδικό εταίρο τον Παναγιώτη Μπίτζιο (όπως προκύπτει από Γενική Συνέλευση της εταιρείας). Οι δύο εταιρείες (Canalis και Ventus) ιδρύονται με διαφορά επτά ημερών (27.8.2019 έναντι 20.8.2019 αντίστοιχα).

Στοιχείο 3ο: Η ταυτόχρονη υποβολή αιτήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ

Στις 27 Νοεμβρίου 2020 η Canalis, υπό την ιδιοκτησία του κ. Δημητριάδη, υποβάλλει «δήλωση ετοιμότητας» στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση δύο φωτοβολταϊκών σταθμών στον Ωρωπό Αττικής.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, την ίδια μέρα, εκτός από την Canalis, δηλώσεις ετοιμότητας υποβάλλουν άλλοι τρεις σταθμοί. Οι δύο ανήκουν στη Ventus (συμφερόντων Παναγιώτη Μπίτζιου). Το τρίτο φωτοβολταϊκό ανήκει στην εταιρεία Εστία Energy η οποία επίσης συνδέεται, έστω έμμεσα με τον Φέλιξ Μπίτζιο.

Πράγματι, τον Σεπτέμβριο του 2020 η B&F, η οποία τελικά αγοράζει την Canalis από τον κ. Δημητριάδη, συνάπτει μνημόνιο συνεργασίας για την απόκτηση των φωτοβολταϊκών της Εστία Energy. Στο μνημόνιο ένας από τους συμβαλλόμενους είναι η κυπριακή εταιρεία Monthey Investments Limited. Διευθυντής της εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Καλιακάτσος, επί πολλά χρόνια, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, επιχειρηματικός συνεργάτης του Φέλιξ Μπίτζιου.

Τι υποστηρίζει ο Γρηγόρης Δημητριάδης για τις συνδέσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

Στην απάντησή του προς το Reporters United και την ΕφΣυν, ο κ. Δημητριάδης είπε για τις παραπάνω συνδέσεις: «Αναφορικά με την εταιρία Canalis, σας ενημερώνω ότι από το καλοκαίρι του 2020 ήδη είχαν εκκινήσει διαδικασίες που οδήγησαν τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους σε προσύμφωνο μεταβίβασής της προς την εταιρία B&F. Έκτοτε και μέχρι την οριστική απόκτηση των εταιρικών μεριδίων, η εταιρία αυτή διαχειρίστηκε κατ’ ουσίαν την Canalis προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συμφωνηθέντες όροι για τη μεταβίβασή της».

«Επομένως», συμπληρώνει ο κ. Δημητριάδης, «όλες τις διαδικασίες που αναφέρετε τις διεκπεραίωνε η αγοράστρια. Το γεγονός ότι η ίδια εταιρία, δηλαδή η B&F, την ίδια περίοδο προέβη και με άλλες εταιρίες τρίτων σε συμφωνίες και ενέργειες απόκτησής τους, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εμένα τον ίδιο».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως οι συντάκτες της έρευνας απηύθυναν γραπτά ερωτήματα προς τον Παναγιώτη Μπίτζιο και επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον Φέλιξ Μπίτζιο,  χωρίς όμως να λάβουν κάποια απάντηση.

Πηγή: tvxs

ΠΗΓΗ

------------

 

  • Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Παραιτήθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων

    Βασιλική Βλάχου: Συνένοχος ή ολίγιστη;

    Συντάκτης: Newsroom

    Δημοσίευση:

    38 Shares
    facebook sharing button
    twitter sharing button
    whatsapp sharing button
    messenger sharing button

    Η «υπόθεση Ανδρουλάκη» έδειξε ότι η Επόπτρια Εισαγγελέας της ΕΥΠ δεν μπορεί να παραμείνει σε μία τόσο νευραλγική θέση

    Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν την παραιτηθείσα ηγεσία της ΕΥΠ να έχει περιπέσει σε πάμπολλα αμαρτήματα, να έχει συνδεθεί και εν πολλοίς να έχει διαβρωθεί από ξένες υπηρεσίες και από σκοτεινά επιχειρηματικά δίκτυα, με δόλιους σκοπούς!

    Την πολύ σοβαρή αυτή καταγγελία δεν την έκανε κάποιο στέλεχος της Αντιπολίτευσης αλλά το φιλοκυβερνητικό «Βήμα της Κυριακής», χωρίς να έχει υπάρξει καμία διάψευση.

    Αυτό όμως, που δεν διευκρινίζει το δημοσίευμα, είναι ο ρόλος της επόπτριας εισαγγελέως της ΕΥΠ κυρίας Βασιλικής Βλάχου. Μετείχε και εκείνη στη δράση αυτού του παρακρατικού, στην ουσία, μηχανισμού ή απλώς δεν είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε ‘κάτω από τη μύτη της’;

    Να πάρουμε ως παράδειγμα το σκάνδαλο παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

    Σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, την καταγραφή των τηλεφωνικών του συνομιλιών ζήτησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Αρμενίας και της Ουκρανίας. Όμως, οι πρέσβεις και των δύο αυτών χωρών στην Αθήνα διέψευσαν επίσημα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εκδοχή αυτή.

    Επομένως, για ποιο λόγο η κ. Βλάχου έκανε δεκτή την αίτηση της ΕΥΠ «… με την οποία ζητείται κατ’ άρθρο 3 του Ν. 2225/1994, η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της υπ’ αριθμ. ********** τηλεφωνικής συνδέσεως, της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας **** ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας, στην οποία πιθανόν ανήκει η ανωτέρω τηλεφωνική σύνδεση, λόγω φορητότητας, για λόγους Εθνικής Ασφαλείας, των οποίων η μορφή δεν είναι αναγκαίο να εκτεθεί περαιτέρω στην παρούσα Διάταξη, καθ’ όσον συντρεχουσών ως εκ της φύσεως και του είδους της προκειμένης υποθέσεως, ειδικών περιστάσεων Εθνικής Ασφαλείας, η γνώση των λόγων αυτών από τρίτους, θα επιφέρει βλάβη στην Εθνική Ασφάλεια…»;


    Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 6 του Ν. 2225/1994, η χρονική διάρκεια της άρσης του απορρήτου ΔΕΝ μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες. Παρατάσεις της διάρκειας αυτής, οι οποίες ΔΕΝ υπερβαίνουν κάθε φορά τους δύο (2) μήνες, μπορούν να διαταχθούν με τη διαδικασία, που προβλέπεται κατά περίσταση, για την επιβολή του μέτρου και υπό τον όρο ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι όροι της άρσης.

    Απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη ήταν σε επισύνδεση από τον Σεπτέμβριο έως και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή επί τρεις (3) μήνες.

    Έτσι, η κυρία Βλάχου ήταν υποχρεωμένη από τον νόμο να εκδώσει και δεύτερη διάταξη για τη συνέχιση της τηλεφωνικής παρακολούθησης του τότε ευρωβουλευτή και στη συνέχεια προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εξέδωσε δεύτερη διάταξη; Εάν όχι, η επόπτρια εισαγγελέας της ΕΥΠ φαίνεται να έχει διαπράξει σοβαρό ποινικό και πειθαρχικό αδίκημα. Εάν ναι, ποιοι ήταν οι λόγοι οι οποίοι επέβαλαν τη συνέχιση της παρακολούθησης;

    Η κυρία Βλάχου επελέγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ως εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ τον Μάιο του 2020 με ψήφους 6 υπέρ και 5 κατά. Τι γνώριζαν οι πέντε ανώτατοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης και εναντιώθηκαν στην τοποθέτησή της σε αυτήν την νευραλγική για τη λειτουργία του κράτους υπηρεσία.

    Μέχρι τότε, στην ΕΥΠ τοποθετούνταν εισαγγελείς με βαθμό μικρότερο του εισαγγελέα Εφετών. Έτσι οι διατάξεις άρσεων απορρήτου για λόγους Εθνικής Ασφάλειας χρειάζονταν και δεύτερη έγκριση από εισαγγελέα Εφετών όπως προβλέπει ο νόμος.

    Στην πράξη το σύστημα αυτό λειτουργούσε ως δικλείδα ασφαλείας, αφού απαιτούνταν δύο υπογραφές, δύο απόρρητα βιβλία πρωτοκόλλου κ.λ.π.


    Με την τοποθέτηση της κυρίας Βλάχου στην ΕΥΠ το σύστημα αυτό καταργήθηκε αφού έφερε η ίδια το βαθμό του εισαγγελέα Εφετών και δεν χρειαζόταν έγκριση από ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό. Δηλαδή λειτουργούσε ανεξέλεγκτα και ‘’κατά το δοκούν’’.

    Άρα, οι ευθύνες της για το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών που πλήττει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι πολύ μεγαλύτερες.

    Δυστυχώς, η «υπόθεση Ανδρουλάκη» έδειξε ότι η κυρία Βλάχου – είτε συνήργησε στην παράνομη παρακολούθησή του, είτε δεν κατάλαβε το σχέδιο της πρώην ηγεσίας της ΕΥΠ σε αγαστή συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, που αποσκοπούσε στον εκβιασμό ενός πολιτικού αντιπάλου – δεν μπορεί να παραμείνει σε μία τόσο νευραλγική θέση.

    Για να διασώσει, λοιπόν, το κύρος της Δικαιοσύνης, ας ακολουθήσει το δρόμο του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος. Δηλαδή, αυτόν της παραίτησης.

    Το παρελθόν της

    Η κυρία Βασιλική Βλάχου εισήλθε στο εισαγγελικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 1993.

    Το 2004 είχε προτείνει να τεθούν στο αρχείο οι ποινικές διώξεις που είχαν ασκηθεί κατά 8 εταιρειών για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, καθώς κατά την κρίση της δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές ήταν η Γενική Αποθηκών, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, η ΚΛΩΝΑΤΕΞ, η ΑΛΤΕΚ, η ΛΑΜΨΑ Α.Ε., η ελληνική Βιομηχανία ζάχαρης κ.α.

    Το 2006 τιμωρήθηκε πειθαρχικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων (2000-2004) πόθεν έσχες, ενώ την ίδια περίοδο είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά, για εμπλοκή του ονόματός της στην έρευνα για το παραδικαστικό κύκλωμα.


    Το 2010 είχε κληρωθεί στην έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, όπου θα εκδικαζόταν η υπόθεση της δολοφονίας του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μητέρα του μαθητή, Τζίνα Τσαλικιάν, είχε στείλει επιστολή προς τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, με στοιχεία και δημοσιεύματα τα οποία φέρεται να ενέπλεκαν την κυρία Βλάχου σε παραδικαστικά κυκλώματα.

    Ωστόσο, ο βίαιος θάνατος του συζύγου της στην Κίνα είχε σαν αποτέλεσμα την αναβολή της δίκης, η οποία συνεχίστηκε με άλλη σύνθεση. Φήμες φέρουν τον δολοφονηθέντα σύζυγό της νυν Εισαγγέλεως της ΕΥΠ, να ήταν αναμειγμένος σε παράνομες δραστηρίοτητες.

    ================

    Γιατί ο δημόσιος βίος δηλητηριάστηκε από τις υποκλοπές!

    Εξεταστική για την ΕΥΠ από το 2015, με αφορμή τις καταγγελίες Λαφαζάνη για παγίδευση του κινητού του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης

    Του Μανώλη Κοττάκη

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι επέλεξε να χειριστεί τη μείζονα κυβερνητική κρίση που προέκυψε μετά την αποκάλυψη της είδησης ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κυρίου Ανδρουλάκη με αποκλειστικά εσωτερικούς όρους. Όρους κυριαρχίας που ίσχυαν προτού ξεσπάσει η κρίση.

    Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της παρακολούθησης του κινητού του κυρίου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, της οποίας πολιτικός προϊστάμενος είναι ο ίδιος (από τις πρώτες του αποφάσεις ήταν η μεταβίβαση της αρμοδιότητας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο γραφείο του στο Μαξίμου), ο κύριος πρωθυπουργός έκανε τέσσερις κινήσεις.

    Θυσίασε τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος αισθάνεται, όπως μαθαίνουμε, εκτεθειμένος από το «άδειασμα» που υπέστη. Τηλεφώνησε σε διευθυντές καναλιών και εφημερίδων (επιλεκτικά) να τους διαβεβαιώσει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα προχωρήσει σε εκλογές.

    Δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ότι αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τον κύριο Ανδρουλάκη (προκαλώντας κύμα αγανάκτησης στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., «γίναμε η χλεύη των ηττημένων» σχολίαζαν τινές εξ αυτών). Τέλος, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα τη σύσταση μίας εξεταστικής επιτροπής η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει ποια πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούσε η ΕΥΠ σε βάθος επταετίας, από το 2015 έως σήμερα. Αξιοποιώντας πρόσφατη δήλωση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος υποστήριξε ότι, όντας μέλος του υπουργικού συμβουλίου του κυρίου Τσίπρα, παρακολουθείτο από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Ο στόχος της συγκρότησης αυτού του είδους της εξεταστικής επιτροπής είναι προφανής.


    Ο κύριος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να περιορίσει την πολιτική ζημιά κάνοντας και πάλι συμψηφισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ (λησμονώντας ότι το 40% του ελληνικού λαού το 2019 δεν ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία για να γίνει ΣΥΡΙΖΑ). Το Μαξίμου υπολογίζει ότι έτσι θα ελέγξει πλήρως τη διαδικασία των αποκαλύψεων, καθώς η εξεταστική που θα συγκροτηθεί είτε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων, είτε με τις ψήφους της αντιπολίτευσης μόνον, θα διεξαγάγει την έρευνά της με προεδρείο ελεγχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία. Και άρα, όπως συνέβη με την εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, το προεδρείο της θα αποφασίζει ποιοι θα κληθούν να καταθέσουν τη μαρτυρία τους για τις υποκλοπές και ποιοι όχι.

    Το γεγονός μάλιστα ότι η εξεταστική αυτή θα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών κάνει το Μαξίμου να πιστεύει ότι σταδιακά η πίεση για το θέμα των υποκλοπών θα υποχωρήσει. Και ότι στο τέλος θα κυριαρχήσουν το θέμα της οικονομίας και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Γεγονός πάντως λίαν αμφίβολο, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε φέιγ βολάν τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών κατά τη διάρκεια της οποίας ο διοικητής της ΕΥΠ κύριος Κοντολέων, διαισθανόμενος τι έρχεται και τι θα του φορτωθεί, αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε Ελληνα δημοσιογράφο έπειτα από αίτημα ξένης υπηρεσίας πληροφοριών. Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασε και η Επιτροπή Θεσμών, απόρρητα ήταν, υποτίθεται, τα πρακτικά της. Αλλά η αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενη την ομολογία του διοικητού της ΕΥΠ, τα άφησε να διαρρεύσουν στον Τύπο και έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Πώς αυτό διασφαλίζεται ότι δεν θα επαναληφθεί;

    Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να αγνοεί ο πρωθυπουργός ή να μη θέλει να το ομολογήσει είναι ότι το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες παύει να ελέγχεται πλέον με αποκλειστικούς εσωτερικούς όρους, αλλά έχει μεταβληθεί και διεξάγεται σε καιρούς παγκοσμιοποίησης και με διεθνείς όρους. Αυτό που επίσης δεν έχει αντιληφθεί είναι η κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε καιρούς εθνικά ευαίσθητους (τουρκικό γεωτρύπανο στην Κύπρο) η είδηση ότι η υπαγόμενη απευθείας στον πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιούσε υποκλοπές εις βάρος του αρχηγού της ελάσσονος αντιπολίτευσης την περίοδο που αυτός ήταν υποψήφιος για το αξίωμά του.

    Επειτα από αίτημα, υποτίθεται, των μυστικών υπηρεσιών της… Ουκρανίας και της Αρμενίας. Και η Νέα Δημοκρατία, σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ είχε γίνει… Ουκρανία, πόνταρε, ως γνωστόν τότε, στην εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου στο ίδιο αξίωμα, προκειμένου να έχει εξασφαλισμένα εταίρο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

    Αυτό που επίσης, τέλος, δεν έχει αντιληφθεί ο κύριος Μητσοτάκης είναι η απώλεια στήριξης που υπέστη το κυβερνητικό αεροσκάφος ταξιδεύοντας προς τις γενικές εκλογές, λόγω του επικίνδυνου, τοξικού πολιτικού φορτίου που μεταφέρει.

Σχόλια