Νέο «χαστούκι» της Κομισιόν στον Μητσοτάκη για το κράτος Δικαίου – Κινδυνεύουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα

Έκθεση- «κόλαφος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη - Eπικίνδυνο το επάγγελμα της δημοσιογραφίας στη χώρα μας!

Νέα έκθεση-«κόλαφος» της Κομισιόν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και η ελευθερία του Τύπου βρίσκονται σε κίνδυνο!

Στην έκθεση που συντάχθηκε για το έτος 2023 αναφέρεται ότι το επάγγελμα της δημοσιογραφίας στη χώρα μας είναι επικίνδυνο, όχι μόνο εξαιτίας των σωματικών και λεκτικών επιθέσεων που δέχονται οι ρεπόρτερ αλλά και εξαιτίας των SLAPPs, των αγωγών δηλαδή μέσω των οποίων οι «ισχυροί» εκφοβίζουν και ισοπεδώνουν όσους ασκούν κριτική σε βάρος τους. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Advertisement

«Η δημοσιογραφία συνεχίζει να είναι ένα επισφαλές και επικίνδυνο επάγγελμα στην Ελλάδα» αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν και επισημαίνει: «Η Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων κατέγραψε επτά ειδοποιήσεις σχετικά με επιθέσεις κατά της σωματικής ασφάλειας δημοσιογράφων, λεκτικές προσβολές, αυθαίρετη κράτηση, παρενόχληση και εκφοβισμό, μεταξύ άλλων από πολιτικούς, παρά τη μείωση των περιστατικών σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς».

Μεταξύ άλλων, στην έρευνα γίνεται αναφορά και στη δίκη για τη δολοφονία του  δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και στην έρευνα για την υπόθεση υποκλοπών, τονίζοντας ότι οι «οι ενώσεις δημοσιογράφων επικρίνουν την πρόοδο που σημειώθηκε».

Στην έκθεση γίνονται οι εξής συστάσεις προς τη χώρα μας:

  • Πρώτον, να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας σταθερής και αξιόπιστης βάσης με σειρά εγκλήσεων και τελεσίδικων αποφάσεων σε υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων διακεκριμένης διαφθοράς κακουργηματικού βαθμού.
  • Δεύτερον, να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος με τη διαδικασία θέσπισης νομοθετικών και μη νομοθετικών διασφαλίσεων για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων, ιδίως όσον αφορά τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και την ασφάλειά τους, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης που εγκρίθηκε και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των δημοσιογράφων. Είναι χαρακτηριστικός ότι στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η δημοσιογραφία συνεχίζει να είναι ένα επισφαλές και επικίνδυνο επάγγελμα στην Ελλάδα».
  • Τρίτον, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης στην πράξη με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με σχέδια νομοθεσίας, μεταξύ άλλων με την τήρηση του θεσμοθετημένου χρονοδιαγράμματος για τη δημόσια διαβούλευση.
  • Τέταρτον, να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για το σύστημα εγγραφής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και αξιολόγηση της ανάγκης τροποποίησής του, προχωρώντας παράλληλα σε ένα δομημένο διάλογο με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Βήματα προόδου εντοπίζονται σε ό,τι αφορά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αναφέροντας ότι «εφάρμοσε πλήρως τη σύσταση για την αντιμετώπιση της ανάγκης εμπλοκής του δικαστικού σώματος στον διορισμό Προέδρου και Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τους διορισμούς δικαστών».

 ==========

...

Ν Καραχάλιος:
"65 δημοσιογραφοι της ΕΣΗΕΑ εργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Πανω από 300 δημοσιογραφοι εργάζονται σε γραφεία τυπου της κυβερνήσεως.
Στο Μ.Μαξίμου εργάζονται 440 άνθρωποι, οι 400 εργάζονται στην επικοινωνία.
Στον Λευκό Οίκο εργάζονται συνολικά 370 άτομα... "
 --------------------
..και εδώ μια στρέβλωση...

-------------------

 -----------------

------------------

 ==============

 ====================

=================

 Νίκος Μποζιονέλος


 

Η είδηση ήταν ιδιαίτερα σοβαρή. Σε μία από τις πιο πολύκροτες δίκες των ημερών μας, αυτή που αφορά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αποκαλύφθηκε ότι ένα cd που περιείχε επαφές του δολοφονημένου δημοσιογράφου στην εφαρμογή whatsapp, επαφές που περιλάμβαναν τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, είχε καταστραφεί γιατί τρυπήθηκε κατά λάθος από… συρραπτικό.
Μάλιστα, πέραν της καταστροφής του cd πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπήρχε εκτύπωση του περιεχομένου ούτε, εξ όσων προκύπτουν, ζητήθηκε ένα αντίγραφο.
Δηλαδή από όλα τα cd που θα μπορούσαν να συναντήσουν αυτό το… καταστροφικό συρραπτικό, έτυχε να είναι αυτό που αφορούσε τα στοιχεία από το κινητό ενός δολοφονημένου δημοσιογράφου σε σχέση με τον πρώην δεξί χέρι του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου και τον διοικητή της ΕΥΠ που επίσης υπάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ένα cd που για κάποιο λόγο δεν είχε εκτυπωθεί το περιεχόμενό του, παρότι πάγια πρακτική σε τέτοιες δικογραφίες είναι να περιλαμβάνεται και το ηλεκτρονικό αρχείο και αναλυτικές εκτυπώσεις αυτών που περιλαμβάνει (π.χ. των μηνυμάτων από το κινητό) .
Και σαν να μην έφτανε αυτό εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε εάν υπάρχει έστω ένα αντίγραφο.
Προκαλεί αν μη τι άλλο έκπληξη ότι το μόνο cd που καταστράφηκε από αυτή τη δικογραφία και τα αναγνωστέα έγγραφα της δίκης, ήταν αυτό που αφορούσε τις επαφές που είχε ο δημοσιογράφος με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, δύο πρόσωπα των οποίων τα ονόματα έχουν εμπλακεί και στην υπόθεση των υποκλοπών με παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό, για την οποία, επί της ουσίας και παρά την κρισιμότητά της, επίσης εξακολουθούμε να είμαστε στο σκοτάδι.
Την υπόθεση περιπλέκει ενισχύοντας τις απορίες (και τις υποψίες), το γεγονός ότι, παρά τις διαστάσεις που σωστά πήρε το θέμα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς έγινε με το cd, εάν υπάρχει κάπου ένα αντίγραφο του ψηφιακού αρχείου που περιλάμβανε και βεβαίως για το τι ακριβώς περιλάμβανε αυτό το cd πριν τη… μοιραία συνάντησή του με το συρραπτικό.

 

Σχόλια