Liberation: Στην Ελλάδα, η δολοφονία δημοσιογράφου παίρνει πολιτική στροφή

14 Απριλίου 2021

Με την στυγερή δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, ασχολείται με εκτενές δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», προχωρώντας σε μια αποκάλυψη που προκαλεί αίσθηση.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ του ανταποκριτή στην Αθήνα, Φαμπιέν Περιέ, αναφέρει ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ, που σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα την Παρασκευή, «διερευνούσε αρκετές υποθέσεις που αφορούσαν μέλη του κυβερνώντος κόμματος και τον κόσμο της νύχτας».


Ακόμη, στο δημοσίευμα, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μια γρήγορη έρευνα, ενώ το άρθρο της εφημερίδας, μεταξύ άλλων φιλοξενεί την τοποθέτηση του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, αλλά και τη δήλωση του παλαίμαχου αστυνομικού συντάκτη Πάνου Σόμπολου.

Το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μέχρι σήμερα δημοσιογραφική κάλυψη των συστημικών ΜΜΕ που δεν έχουν ως τώρα ούτε καν αναφέρει την δημοσιογραφική κάλυψη περιπτώσεων που άφησαν έκθετη την κυβέρνηση, με πλέον πρόσφατες τις υποθέσεις του κατηγορούμενου για βιασμούς κατά συρροή Δημήτρη Λιγνάδη ή του κατηγορούμενου για απάτη εις βάρος του Δημοσίου δημοσιογράφου Μένιου Φουρθώτη.

Σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα την Παρασκευή, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ που ερεύνησε αρκετές υποθέσεις που αφορούσαν μέλη του κυβερνώντος κόμματος και τη νυχτερινή ζωή. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μια γρήγορη έρευνα.

“Εκείνοι που έκαναν νόμο και τάξη το έμβλημά τους άφησαν, τη χώρα να γίνει αποικία του οργανωμένου εγκλήματος και του ανεξέλεγκτου εδάφους συμμοριών μαφίας”. Αυτές είναι οι ενοχλητικές παρατηρήσεις του αρχηγού της ελληνικής αντιπολίτευσης, του πρώην αριστερού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη δολοφονία, την Παρασκευή 9 Απριλίου στην Αθήνα, του ερευνητικού δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ο Τσίπρας απευθύνεται άμεσα στην κυβέρνηση. Και προσθέτει: «Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται, η δημοκρατία τραυματίζεται». Μια ατμόσφαιρα ανασφάλειας διαπερνά τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης και την κοινωνία στο σύνολό της.

Προς το παρόν, τα μέσα ενημέρωσης είναι σοκαρισμένα. “Ο Γιώργος Καραϊβάζ υπηρετεί τη δημοσιογραφία με ηθική και ακεραιότητα για πάνω από 25 χρόνια”, δήλωσε η Ένωση Ελλήνων Δημοσιογράφων (ΕΣΙΕΑ) στη δήλωση που κυκλοφόρησε μετά τη δολοφονία του. «Ήταν καλός και σοβαρός δημοσιογράφος», προσθέτει ο Πάνος Σόμπολος, συνταξιούχος νομικός αρθρογράφος και πρώην πρόεδρος της Esiea.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι τα τελευταία θέματα που εξέτασε ο Καραϊβάζ «άγγιζαν στενά τη λειτουργία του κράτους στην Ελλάδα, όπως η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία για αρκετές εβδομάδες, υπονόμευσε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, πολλά από τα μέλη του οποίου λέγεται, ότι διατηρούσαν προσωπικούς δεσμούς με τον άνδρα του θεάτρου, διορισμένου χωρίς διαφάνεια, έξι εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ».

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, «για πολλούς παρατηρητές, ο Λιγνάδης είχε πολιτική προστασία, ενώ μία ημέρα πριν από τη δολοφονία του, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε προχωρήσει περισσότερο, ισχυριζόμενος στην τηλεόραση, ότι είχε δοθεί χρόνος στον Δημήτρη Λιγνάδη για να διαγράψει ουσιαστικά στοιχεία».

Γίνεται επίσης αναφορά στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στη Liberation

ΠΗΓΗ

---------------------------

ΕΠΙΝΕ ΑΙΜΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ- ΚΑΡΑΪΒΑΖ ο “ΚΟΡΙΟΣ” ΤΗΣ ΕΥΠ. O πρώην αντιπρόεδρος της βουλής “έστηνε δουλειά με τη μαφία στο κοινοβούλιο” κι ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος εισέπραττε χιλιάρικα από τον υπαρχηγό. ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΣΤΑΖΕΙ ΦΑΡΜΑΚΙ

----------------------------------

=======================

Υψηλό το διεθνές ενδιαφέρον για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Μπορεί τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα να εξαντλούνται στη διασπορά σεναρίων και «διαρροών» της αστυνομίας για την πορεία των ερευνών για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, όμως διεθνή μέσα ενημέρωσης και δημοσιογραφικές ενώσεις δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση, με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα να περιλαμβάνουν την δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη στη μακρά λίστα δολοφονηθέντων δημοσιογράφων των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, και τον Guardian να υπογραμμίζει πως η δολοφονία Καραϊβάζ αποκαλύπτει πως αυξάνει ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους.

14 Απριλίου 2021

«Η δολοφονία ενός Έλληνα δημοσιογράφου υψηλού προφίλ την περασμένη εβδομάδα σηματοδοτεί την τέταρτη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια και υπογραμμίζει τις εντεινόμενες ανησυχίες για τη σταθερή πτώση των ελευθεριών του Τύπου σε πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ» σημειώνει εισαγωγικά το άρθρο της Guardian την Τετάρτη, με το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης εφημερίδας και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης να παραμένει έντονο για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Το δημοσίευμα κάνει μία αναδρομή στις υποθέσεις δολοφονίας δημοσιογράφων των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, αρθροίζοντας αυτή του Γιώργου Καραϊβάζ με αυτήν της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιθία στη Μάλτα, του Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του Μαρτίνα Κουσνιροβα στη Σλοβακία, σημειώνοντας το γεγονός πως και οι παραπάνω ερευνούσαν αντίστοιχες υποθέσεις, πολιτικής διαφθοράς, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και οργανωμένου εγκλήματος η πρώτη, φορολογικής απάτησς επιχειρηματιών και τις συνδέσεις τους με πολιτικούς ο δεύτερος. Επίσης, και την περίπτωση της δολοφονίας της Λίρα ΜακΚί στη Βόρεια Ιρλανδία, που πυροβολήθηκε καθώς κάλυπτε διαδήλωση στο Ντέρι.

«Είναι μία ανησυχητική εικόνα» δηλώνει στο βρετανικό μέσο ο Παβόλ Ζαλάι, επικεφαλής του γραφείου ΕΕ/Βαλκανίων των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, συμπληρώνοντας πως «Η Ευρώπη παραμένι το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για να είσαι δημοσιογράφος, αλλά οι πιέσεις στις ελευθερίες του Τύπου -και οι κίνδυνοι- αυξάνονται».

Σημειώνεται ακόμα πως το ρεπορτάζ της Guardian αναφέρεται στην πορεία των αστυνομικών ερευνών για τη δολοφονία Καραϊβάζ, και στο γεγονός πως δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί πως αυτή συνδέεται με τη δουλειά του, ωστόσο ο Ζαλάι υπογραμμίζει πως ο επαγγελματικός τρόπος της εκτέλεσής του και το γεγονός πως ερευνούσε το οργανωμένο έγκλημα κάνει αυτό το σενάριο «πολύ πιθανό».

Αξίζει να σημειωθεί πως το δημοσίευμα βάζει τη χώρα μας δίπλα στην Ουγγαρία του Ορμπάν, την οποία χαρακτηρίζει ως «αντιπαράδειγμα» για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως εκεί εργαλειοποιήθηκε η πανδημία και κατά του Τύπου, με τον νόμο για τη φυλάκιση έως και πέντε χρόνια για τη δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων» κατά το καθεστώς. Παράσλληλα, αναφέρεται και στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο για την ασφυκτική κατάσταση για δημοσιογράφους, ενώ σε αντιπαραβολή, υπογραμμίζει πως σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα η κατάσταση χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο, με αναφορά και σε επιθέσεις σε δημοσιογράφους σε διαδηλώσεις. Επίσης, γίνεται αναφορά και στις διαδικτυακές απειλές κατά δημοσιογράφων.

«Ήταν πάντα επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους η προσπάθειά τους να αποκαλύψουν κυκλώματα διαφθοράς, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Λατινική Αμερική, για παράδειγμα. Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ήταν η τέταρτη μέσα σε τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη. Τουλάχιστον σε τρεις από αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις- στη Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια, στον Γιαν Κούτσιακ και τώρα στον Έλληνα Γιώργο Καραϊβάζ- γνωρίζουμε ότι τα θύματα ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος. Πρόκειται για μία πρωτοφανή συγκέντρωση τέτοιων τραγικών περιστατικών στην Ευρώπη…» δήλωσε την ίδια ώρα μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) η Γιουλιάνε Ματέι, εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα.

Μία ημέρα νωρίτερα, ήταν το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου που με εκτενη ανακοίνωσή του αναφέρθηκε σε όλα τα που έχουν ανακύψει έως τώρα σχετικά με την στυγνή δολοφονία και εφιστά την προσοχή στις ελληνικές αρχές για την εξονυχιστική διερεύνηση του εγκλήματος. Ειδικότερα, εκτός από την αναφορά στο ευρύτερο έργο και στις συνθήκες θανάτου και του Γ. Καραϊβάζ, η ανακοίνωση τoυ Διεθνούς Ινστιτούτου επεκτείνεται στην δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, το 2010, η οποία δεν διαλευκάνθηκε ποτέ, καθώς και στην απόπειρα κατά του Στέφανου Χίου. Σημειώνεται πως εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κινήτρου, η δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ θα αποτελέσει την πρώτη στοχευμένη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τρία χρόνια.

«Πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) και του MFRR, (σ.σ. ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού που παρακολουθεί, παρακολουθεί και ανταποκρίνεται σε παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες), συνεπικουρουμενες από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη τον Οργανισμό (ΟΑΣΕ) προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η έρευνα διεξάγεται με τη μέγιστη προσοχή και λεπτομέρεια και την αστυνομία να αποδείξει γρήγορα το κίνητρο πίσω από την επίθεση. Εάν η ύπαρξη κινήτρου επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη στοχευμένη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε τρία χρόνια» υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.

Στη συνέχεια επισημαίνει πως ο εντοπισμός και η δίωξη των δραστών είναι «ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας σε υποθέσεις επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων στην ΕΕ» και συμπληρώνει πως «μια κουλτούρα ατιμωρησίας στην οποία φυλακίζονται οι ένοπλοι, αλλά εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την διαταγή του χτυπήματος παραμένουν ελεύθεροι – σήμα κατατεθέν της ατιμωρησίας σε ολόκληρο τον κόσμο – δεν μπορεί να επιτρέπεται στην ΕΕ. Ο στόχος τέτοιων φρικτών δολοφονιών δημοσιογράφων είναι διττός: να σταματήσουν οι αναφορές, αλλά και να εκφοβιστούν όσοι τολμούν να ερευνήσουν».

«Για να τιμηθεί η μνήμη του Καραϊβάζ, είναι σημαντικό οι έρευνές του να εξεταστούν και να αποκαλυφθεί οποιοδήποτε αδίκημα είχε εντοπίσει. Σε όλους όσοι σκέφτονται να φιμώσουν έναν δημοσιογράφο, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η δολοφονία ενός δημοσιογράφου δεν σκοτώνει την ιστορία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο γεγονός πως ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ που δολοφονήθηκε την περασμένη Παρασκευή ερευνούσε θέματα που άγγιζαν τη λειτουργία του κράτους, όπως την υπόθεση Λιγνάδη και την υπόθεση Φουρθιώτη στέκεται δημοσίευμα της γαλλικής Liberation την περασμένη Δευτέρα, ενώ ήδη αρκετά είναι τα ερωτήματα που διατυπώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως της γερμανικής ραδιοφωνίας Deuschlandfunk, συνοψίζοντας στο «Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Γιώργος Καραϊβάζ».

«Η βαρβαρότητα με την οποία κινήθηκαν οι δράστες προκύπτει σαφώς από την έκθεση αυτοψίας (…) Έξι σφαίρες στο στήθος, δύο στο κεφάλι, μία στο λαιμό και μία στην παλάμη – με συνολικά δέκα πυροβολισμούς ο ερευνητικός δημοσιογράφος Καραϊβάζ κυριολεκτικά εκτελέστηκε» αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ της γερμανικής ραδιοφωνίας Deuschlandfunk, σε δημοσίευμα με τίτλο «Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Γιώργος Καραϊβάζ». Ακόμα, όπως σημειώνει η deutsche welle, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως «ακόμη δεν είναι σαφές γιατί σκοτώθηκε ο 52χρονος. Σύμφωνα με το υπ. Προστασίας του Πολίτη ενδέχεται η δολοφονία του Καραϊβάζ να σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα (…) Και ειδικοί θεωρούν ότι πίσω από τη δολοφονία μπορεί να κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα». Μάλιστα, στο ρεπορτάζ φιλοξενείται και η άποψη του ποινικολόγου Σπύρου Δημητρίου, ο οποίος εκτιμά πως η βιαιότητα και η ωμότητα των δραστών «δείχνουν ότι για λόγους που δεν είναι ακόμη σαφείς δεν ήθελαν απλώς να στείλουν ένα μήνυμα στον Γιώργο Καραϊβάζ, αλλά να τον εξοντώσουν».

Από τη Δευτέρα, η γαλλική Liberation έχει σπεύσει να σημειώσει πως τα τελευταία θέματα που εξέτασε ο Καραϊβάζ «άγγιζαν στενά τη λειτουργία του κράτους στην Ελλάδα, όπως η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία για αρκετές εβδομάδες, υπονόμευσε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, πολλά από τα μέλη του οποίου λέγεται, ότι διατηρούσαν προσωπικούς δεσμούς με τον άνδρα του θεάτρου, διορισμένου χωρίς διαφάνεια, έξι εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ».

Πηγή: thepressproject.gr

=================

Σχόλια