Σκάει η «φούσκα» των ESG – Εκροές ρεκόρ από τους επενδυτές στη Βρετανία

Η Βρετανία ήταν από τους πρωτοπόρους στον κλάδο ESG

Οι Βρετανοί επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους από τα «υπεύθυνα» (responsible funds) funds που εστιάζουν στα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance), καθώς το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και η καθυστέρηση της νομισματικής χαλάρωσης, «ξεφουσκώνουν» τη φούσκα των τελευταίων ετών στον κλάδο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία που επικαλούνται οι Financial Times, τα responsible funds κατέγραψαν καθαρές εκροές – ρεκόρ (στα 1,4 δισεκ. λίρες τα κεφάλαια που αποσύρθηκαν), ύψους 544 εκατ. λιρών τον Σεπτέμβριο του 2023, που σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν αποσύρει πάνω από 1 δισεκ. λίρες για το 9μηνο του έτους.
Τα responsible funds, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τα κριτήρια ESG στις επενδυτικές αποφάσεις, είδαν τεράστιες εισροές μεταξύ 2018 και 2021 εν μέσω κύματος ενθουσιασμού και παρουσίαζαν καλή απόδοση πριν και κατά τη διάρκεια του Covid-19, καθώς συχνά επικεντρώνονταν σε μετοχές υψηλής ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες και απέφευγαν τις εταιρείες ενέργειας και τουρισμού -που επλήγησαν σκληρά από τους περιορισμούς της πανδημίας.
Ωστόσο, μετά το τέλος των περιορισμών της πανδημίας, έχουν δυσκολευτεί σηκαντικά, καθώς οι αναπτυσσόμενες εταιρείες πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων, οι ενεργειακές μετοχές έχουν εκτιναχθεί και οι επενδύσεις ESG αντιμετωπίζουν πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ.
Αναλυτές της Deutsche Bank απέδωσαν την υποαπόδοση του κλάδου ESG σε όλη την Ευρώπη σε «στα υψηλά επιτόκια και την ενεργειακή κρίση».
Επίσης, στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από αναλυτές της
Advertisement
Jefferies υποδηλώνουν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των κεφαλαίων με σήμανση ESG που φέρουν ετικέτα εκτός των ΗΠΑ, έχουν ξεπεράσει τους δείκτες αναφοράς τους από το 2021 και μετά. Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η κρίση κόστους ζωής του Ηνωμένου Βασιλείου άσκησε πίεση στους επενδυτές του κλάδου.

www.bankingnews.gr 
================

Ilias Karavolias

Κατά καιρούς στην ιστορία εμφανίζονται συστημικές μεταβολές με άλλο όνομα, με άλλο περίβλημα, όπως συμβαίνει με τους χαμαιλέοντες.
Υπερπροβάλλεται ως μόδα και ισχυρής τάση το καθετί που λανσάρεται ως «γη της επαγγελίας» ως «φαινόμενο» σημαντικό που θα σημαδέψει το μέλλον και τις ζωές στον πλανήτη.
Όμως οι «νέοι χώροι» του καπιταλισμού που προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια, όπως αυτοί με τα κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση), δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από το αιώνιο προσωπείο του συστήματος.
Δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από τον εσωτερικό αμυντικό μηχανισμό του, που ενεργοποείται μόλις εμφανιστεί ο νόμος της πτωτικής τάσης του κέρδους.
Οι νέες αυτές «επικράτειες» επενδύσεων είναι οι φαντεζί βιτρίνες που χρησιμοποεί ο καπιταλισμός για να μεταλλάσσεται, να μετατοπίζει το εσωτερικό του όριο, να βρίσκει νέες αγορές, ώστε αφού επενδυθεί αέρας κοπανιστός και αποσπαστεί υπεραξία και κέρδος να συσσωρευτεί ξανά κεφάλαιο…
=========================
 

 Blogger: 

Καθίστε αναπαυτικά!

Πρόκειται για την είδηση της χρονιάς! 

Το αφήγημα για την "Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής", που δούλευε ως ο "μεγάλος ελκυστής" για να οδηγήσει τον (σχεδόν!) παγκόσμιο καπιταλισμό σε άλλο επίπεδο, διαλύεται. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάδειξη των πραγματικών αξιών, όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ορυκτά, υποχρέωσε τους διαχειριστές των κεφαλαίων,Hedge funds, να αναδιπλωθούν και να δουν το φως το αληθινό... πριν πέσουν στο κεφάλι τους τα χρέη των "επενδύσεών" τους. Με την απόφαση αυτή της Vanguard  ξηλώνεται το παραμύθι και οι αφηγητές οσονούπω θα αλλάξουν τραγούδι.... 

Για να καταλάβει κανείς το αφήγημα για την "Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής", ας δούμε ένα παράδειγμα:

  • "Την ώρα λοιπόν που οι Έλληνες φοβούνται να ανοίξουν τον λογαριασμό του ρεύματος για να μην πάθουν κάποιο καρδιακό, η κυβέρνηση δανείστηκε 1,6 δισεκατομμύρια από τις Goldman Sachs και HSBC για να προχωρήσει πιο άμεσα η «απολιγνιτοποίηση» της χώρας." (Βλέπε σχετικά εδώ)

Όπερ μεθερμεινευόμενο: 

Αν μπουν σε λειτουργία οι λιγνιτικοί σταθμοί ενέργειας - που δεν μπορούν! - η χώρα θα πληρώσει  ρήτρες στην Goldman Sachs!!!!, οπότε ότι θα κερδίζει από την χρήση του λιγνίτη, θα το δίνει στην Goldman Sachs! Οπότε αν την ...δαγκώσετε φέτος το χειμώνα να ξέρετε γιατί...

======================

Αν νομίζετε ότι είσαστε μόνοι, δείτε και τις απόψεις κάποιων άλλων πραγματικά σοβαρών που έχουν άποψη και δεν είναι αντηχεία άλλων..

 -----------------

-------------------------------

 ------------------------------

=============

Σχόλια