Το άρθρο της ημέρας (26-5-2024)

"Αν όλοι οι λαοί, για να προοδεύσουν, πρέπει να κοιτούν μπροστά, οι Έλληνες πρέπει να στραφούν πίσω, στις αξίες και στις παραδόσεις τους"
(Steven Runciman)
"Είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι αξίες του δυτικού χριστιανικού πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού"
- Andrey Belousov, Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας
-------------------------------------------------------------------------
Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Andrey Belousov έκανε μια σειρά από αξιοσημείωτες δηλώσεις που δικαίως έκαναν αίσθηση σε όλο τον κόσμο.
Ανάμεσα στις άλλες παρατηρήσεις του με κυρίως γεωπολιτικό χαρακτήρα, υπήρχε μια παρατήρηση εντελώς διαφορετικής φύσης που ξεπερνά όλα τα υπόλοιπα σε σημασία: 👉«Η Ρωσία», δήλωσε ο Andrey Belousov, «πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του εκσυγχρονισμένου συντηρητισμού. Η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει τις παραδοσιακές δυτικές αξίες. Η Δύση έχει εγκαταλείψει αυτές τις παραδοσιακές αξίες και έχει προχωρήσει σε κάτι άλλο – σε μια αντιπαραδοσιακή νοοτροπία στο πλαίσιο του μεταμοντερνισμού. Είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι παραδοσιακές δυτικές αξίες, οι οποίες κατά μία έννοια είναι οι αξίες του δυτικού χριστιανικού πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η Ρωσία μπορεί να γίνει ο θεματοφύλακας αυτών των αξιών. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν παράδοξο, αλλά είναι αλήθεια. Από αυτή την άποψη, θα ήταν λάθος να αποκαλούμε τη Δύση εχθρό μας. Στη Δύση, υπάρχουν ορισμένες ελίτ και σημαντικά τμήματα της κοινωνίας που συνδέονται με τις παραδοσιακές αξίες. Και από αυτή την άποψη, μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία που τους προσφέρει η Ρωσία για να διατηρήσουν κάποιες από τις αξίες τους».
Αυτές οι αξιοσημείωτες δηλώσεις, προερχόμενες από έναν τόσο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ρωσίας, γίνονται ξεκάθαρα στο όνομα ολόκληρης της χώρας για την οποία μιλάει και τις κάνει με μεγάλη αυτοπεποίθηση.
============

Σχόλια