Μεταναστευτικό: Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο νόμος που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Δέκα νομοθετικά κείμενα για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως συμφωνήθηκε με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η διαπραγμάτευση του νέου νομοθετικού πακέτου, γνωστό ως σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, χρειάστηκε τρία χρόνια για να καταλήξει σε μία τελική απόφαση, με την ΕΕ να κάνει λόγο για ιστορική εξέλιξη.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Το σχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση μιας μακροχρόνιας πηγής έντασης εντός της ΕΕ καθώς ορισμένες χώρες κάνουν περισσότερα από άλλες.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Πλέον όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συνεισφέρουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού, είτε οικονομικά (blogger: το πιάσετε το υπονούμενο! θα πληρώνουν για να μένουν στη χώρα, ενώ συνάμα θα ενταθεί το δουλεμπόριο, αφού τα λεφτά είναι πολλά!)  είτε φιλοξενώντας μετανάστες, είτε παρέχοντας επιχειρησιακή υποστήριξη.

Μεταξύ άλλων, στοχεύει στη μείωση του χρόνου για τις διαδικασίες ασφάλειας και ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αύξηση των επιστροφών για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Παράλληλα, άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να μετεγκαταστήσουν περισσότερους μετανάστες ή να παρέχουν οικονομική αποζημίωση ή επιχειρησιακή βοήθεια, μια διάταξη γνωστή ως "μηχανισμός αλληλεγγύης".

Για παράδειγμα, τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, θα πρέπει να ενισχύσουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και τα κράτη-μέλη της κεντρικής και βόρειας ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο, θα πρέπει να δέχονται έναν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών, ή να καταβάλουν χρήματα στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής.

Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα

Προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ που υπόκεινται σε μεταναστευτική πίεση, άλλα κράτη μέλη θα συνεισφέρουν μεταφέροντας αιτούντες άσυλο ή δικαιούχους διεθνούς προστασίας στην επικράτειά τους, καταβάλλοντας οικονομικές συνεισφορές ή παρέχοντας επιχειρησιακή και τεχνική υποστήριξη.

Τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας, οι λεγόμενοι κανόνες του Δουβλίνου, θα ενημερωθούν επίσης.

Ο κανονισμός για το άσυλο και τη διαχείριση της μετανάστευσης υποστηρίχθηκε με 322 ψήφους υπέρ, 266 κατά και 31 αποχές.

Αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης

Ο κανονισμός για την κρίση και την ανωτέρα βία θεσπίζει έναν μηχανισμό για την ανταπόκριση στις ξαφνικές αυξήσεις των αφίξεων, διασφαλίζοντας την αλληλεγγύη και την υποστήριξη στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν μια μεγάλη εισροή υπηκόων τρίτων χωρών. Οι νέοι κανόνες θα καλύπτουν επίσης την εργαλειοποίηση των μεταναστών, δηλαδή όταν χρησιμοποιούνται από τρίτες χώρες ή εχθρικούς μη κρατικούς φορείς με στόχο την αποσταθεροποίηση της ΕΕ.

Το νομοσχέδιο επικυρώθηκε με 301 ψήφους υπέρ, 272 κατά και 46 αποχές.

Έλεγχος υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα της ΕΕ

Τα άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν στην ΕΕ θα υπόκεινται σε διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης, συλλογής βιομετρικών δεδομένων και ελέγχων υγείας και ασφάλειας, για περίοδο έως και επτά ημερών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ανεξάρτητους μηχανισμούς παρακολούθησης για να διασφαλίσουν τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 366 ψήφους υπέρ, 229 και 26 αποχές. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης νέους κανόνες για το κεντρικό σύστημα πληροφοριών καταδίκης (ECRIS-TCN), με 414 ψήφους υπέρ, 182 κατά και 29 αποχές.

Ταχύτερες διαδικασίες ασύλου

Μια νέα κοινή διαδικασία θα καθιερωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ για τη χορήγηση και την ανάκληση διεθνούς προστασίας. Η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στα σύνορα της ΕΕ θα πρέπει στο μέλλον να είναι ταχύτερη, με συντομότερες προθεσμίες για αβάσιμες ή απαράδεκτες αιτήσεις.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 301 ψήφους υπέρ, 269 κατά και 51 αποχές. Για τη διαδικασία επιστροφής στα σύνορα το αποτέλεσμα ήταν 329 ψήφοι υπέρ, 253 κατά και 40 αποχές.

Κανονισμός Eurodac

Τα δεδομένα όσων φτάνουν παράτυπα στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων και των εικόνων προσώπων από την ηλικία των έξι ετών και μετά, θα αποθηκευτούν στη μεταρρυθμισμένη βάση δεδομένων Eurodac.

Οι αρχές θα μπορούν επίσης να καταγράφουν εάν κάποιος μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια ή αν ήταν βίαιος ή οπλισμένος.

Το κείμενο εγκρίνεται με 404 ψήφους υπέρ, 202 κατά και 16 αποχές.

Πρότυπα προσόντων

Το Κοινοβούλιο υποστήριξε επίσης νέα ενιαία πρότυπα για όλα τα κράτη μέλη για την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα ή της επικουρικής προστασίας και σχετικά με τα δικαιώματα που παρέχονται σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση στη χώρα προέλευσης με βάση πληροφορίες από την Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ και το καθεστώς του πρόσφυγα θα επανεξετάζεται τακτικά. Οι αιτούντες προστασία θα πρέπει να παραμείνουν στην επικράτεια του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την αίτησή τους ή στο οποίο χορηγήθηκε η προστασία.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 340 ψήφους υπέρ, 249 κατά και 34 αποχές.

Υποδοχή αιτούντων άσυλο

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ισοδύναμα πρότυπα υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο όσον αφορά, για παράδειγμα, τη στέγαση, το σχολείο και την υγειονομική περίθαλψη. Οι εγγεγραμμένοι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται το αργότερο έξι μήνες μετά την υποβολή του αιτήματος. Οι συνθήκες κράτησης και ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας θα ρυθμιστούν, για να αποθαρρύνουν τους αιτούντες να μετακινούνται στην ΕΕ.

Εγκρίθηκε με 398 ψήφους υπέρ, 162 κατά και 60 αποχές.

Ασφαλής και νόμιμη οδός για την Ευρώπη

Σύμφωνα με ένα νέο πλαίσιο για την επανεγκατάσταση και την ανθρωπιστική εισδοχή, τα κράτη μέλη θα προσφέρουν, σε εθελοντική βάση, να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από τρίτες χώρες αναγνωρισμένους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στην επικράτεια της ΕΕ με νόμιμο, οργανωμένο και ασφαλή τρόπο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 452 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 14 αποχές.

Μόλις εγκριθεί επίσημα το πακέτο από το Συμβούλιο, οι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα. Οι κανονισμοί αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται σε δύο χρόνια. Για την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εισαγάγουν τις αλλαγές στην εθνική τους νομοθεσία.

 ---------------------------------

 ----------------

 -----------------


...και μετά διαβάστε και εξοργισθείτε...

================================================ 

  1. Η εισβολή των λαθρομεταναστών, το επιβληθέν άσυλο και η προοπτική (σχέδιο;) ισλαμοποίησης της Ελλάδας

  2. Τα γκουλάγκ μεταναστών στα νησιά! – Η απάντηση-υπόδειγμα του Έλληνα πρέσβη 

  3. ΗΠΑ: «Παραφωνίες» για Ελληνικό Εναέριο Χώρο και Έρευνα - Διάσωση

  4. Υψηλό αντίτιμο θα πληρώσει η Κρήτη για την Λιβύη

  5. Διεθνείς οργανισμοί σε διατεταγμένη υπηρεσία: Ο ΟΗΕ έχει αποδείξει ότι αντί για το καλό της ανθρωπότητας εργάζεται για την προώθηση της παγκοσμιοποίησης

    • Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτη από την παράνομη μετανάστευση: Είναι σχέδιο της Τουρκίας

      • Μεταναστευτικό - εισβολή λαθρομεταναστών.

      • Η πολιτική "ανοικτών συνόρων" οδηγεί σε σταδιακή άλωση

      • Προειδοποίηση προσωπικοτήτων: “Η παράνομη μετανάστευση έχει λάβει διαστάσεις… εισβολής”

        • Οι δικαιωματιστές του χθες και οι Μαρίες Αντουανέτες του σήμερα

          Tα πράγματα είναι πολύ σοβαρά αφού μιλάει ο κ. Νεάρχου.

          Περικλής Νεάρχου
          ΕΠΟΙΚΙΣΜΟς ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
          Τα 700 εκ. ευρω , που εξηγγειλε η Προεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης Οργος,υρσουλα φον ντερ Λαιεν, κατα την επισκεψη της στον Εβρο, μαζι με την αλλη Ευρωπαικη ηγεσια,οτι θα δοθουν στην Ελλαδα για ν' αντιμετωπισει την παρανομη μεταναστευση, θα δοθουν τελικα για επιδοματα στους παρανομους μεταναστες,για τη δημιουργια νεων " δομων '' στα νησια και σ' ολη τη χωρα,για ενοικιαση σπιτιων και ξενοδοχειων και γενικα για τη συνεχιση της ιδιας ολεθριας πολιτικης,που κατεστησε , εκ του μη οντος ,την παρανομη μεταναστευση σε μεγα εθνικο θεμα.
          ,Ο ιδιος ο Πρωθυπουργος, παρα την υπερηφανεια που ειχε δηλωσει προηγουμενως για τη μετατρεπομενη σε πολυπολιτισμικη Ελληνικη κοινωνια,αναγκασθηκε μπροστα στην απροκαλυπτη μαζικη επιθεση Ερντογαν στον Εβρο, με οπλο τους παρανομους μεταναστες,να ανακρουσει πρυμναν και να κλεισει , την τελευταια στιγμη , τα συνορα,και να καταγγειλει τον υβριδικο πολεμο , που διεξαγει ο Ερντογαν κατα της Ελλαδος,με εργαλειοποιηση των μεταναστων.
          Η πολιτικη αυτη , που χαιρετισθηκε και επικροτηθηκε απο ολον τον Ελληνικο λαο,εδωσε απτα δειγματα νικηφορας αντιμετωπισεως του υβριδικου πολεμου της Αγκυρας.δεν μακροημερευσε, δυστυχως.Η αναστολη αποδοχης αιτησεων ασυλου μονον για ενα μηνα, δεν παρεταθη.Στρωθηκε δηλαδη ο δρομος για επιστροφη στα παλια.Στο γνωστο γαιτανακι των δηθεν προσφυγων απ' ολο τον πλανητη, που δεν πρεπει ν' " απωθουνται " ,αλλα να τυγχανουν " υποδοχης " και να εξεταζεται ατομικα η περιπτωση του καθενος, δια της δικαστικης οδου.Αυτο εχει ως αποτελεσμα κανεις ουσιαστικα να μη απελαυνεται,να μη γινεται διαχωρισμος μεταξυ προσφυγων,οπως οριζονται , με βαση τη Συμβαση της Γενευης, και μεταναστων και ολι να διεκδικουν μονιμη εγκατασταση στην Ελλαδα.
          Το μεγεθος του προβληματος συγκαλυπτεται προσωρινα στο Αιγαιο, με τις περιπολιες και τις απωθησεις που διενεργει το Λιμενικο, στο πλαισιο των μετρων που λαμβανονται για τον ελεγχο του κορωνοιου και την αποτροπη σκοπιμης προωθησεως απο τον Ερντογαν παρανομων μεταναστων, προσβεβλημενων με κορωνοιο. Ειχαμε, δυστυχως ,και τετοιες αποπειρες, γεγονος που δειχνει οτι το καθεστως αυτο δεν ορρωδει προ ουδενος και οτι επιδιδεται οχι μονο σε υβριδικο αλλα και σε βιολογικο πολεμο κατα της Ελλαδος.
          Τιθεται το ερωτημα.Τι θα γινει σε λιγο , οταν η χωρα θα εξελθει απο την καραντινα και θα θελησει να ομαλοποιησει τη διεθνη προσβαση σ' αυτην για να προλαβει εστω και ενα μερος της τουριστικης περιοδου;Θα αρχισουν παλι οι ακαταπαυστες " ροες " των δηθεν προσφυγων απ' ολο τον κοσμο, που θα κραδαινουν στο χερι μια αιτηση ασυλου και τους οποιους η Ελλαδα δεν μπορει δηθεν ν' απωθησει;Γι' αυτο η αρμοδια Ευρωπαια Επιτροπος Ιλβα Γιοχανσον, η Υπατη Αρμοστεια για τους Προσφυγες και ο Διεθνης Οργανισμος για τη Μεταναστευση ασκουν μεγαλες πιεσεις στην Ελληνικη Κυβερνηση για να μεταφερουν στην " ενδοχωρα " τους λαθρομετανα στες για να αποσυμφορηθουν, υποτιθεται, τα νησια και να βελτιωθουν οι συνθηκες για οσους παραμενουν..Στην πραγματικοτητα ομως επιδιωκουν να δημιουργησουν χωρο για τους νεους αναμενομενους., μετα την υπαναχωρηση της Ελληνικης Κυβερνησεως απο την πολιτικη του Εβρου και την επιστροφη στην πολιτικη των ανοικτων συνορων.
          Η επιχειρηματολογια ειναι η ιδια και στερεοτυπη.Εχουμε υποχρεωσεις απεναντι στην Ευρωπαικη Ενωση , για την οποιαν το ασυλο ειναι μερος της κοινης της πολιτικης, οπως επισης υποχρεωσεις απεναντι σε διεθνεις Συμβασεις για τους προσφυγες και τα ανθρωπινα δικαιωματα.Μονο ομως η Ελλαδα εχει τετοιες υποχρεωσεις ;Γιατι δεν εχουν τις ιδιες υποχρεωσεις και δεν γινονται στοχος στον ιδιο βαθμο αλλες , π. χ. ,Μεσογειακες χωρες , οπως η Ιταλια, η Γαλλια ,η Ισπανια;Γιατι ,π. χ. ,ο Αλγερινος παρανομος μεταναστης δεν πηγαινει απεναντι στη Γαλλια και ο Μαροκινος απεναντι στην Ισπανια και ερχονται στην αλλη ακρη της Μεσογειου , στην Ελλαδα;Με ποια λογικη ειναι προσφυγας στην Ελλαδα, με την εννοια της συμβασεως της Γενευης,ο Πακιστανος, ο Αφχανος , ο Μπαγκλαντες,ο κατοικος του Κογκο, και της Σομαλιας;Γιατι η Ελληνικη Κυβερνηση εξεταζει αδιακριτως αιτησεις ασυλου απο καθε χωρα του κοσμου;Αλλες χωρες, μεταξυ αυτων και η Κυπρος, που κατα τα αλλα δεχεται απο την Αγκυρα τον ιδιον υβριδικο πολεμο,δεν δεχονται αιτησεις απο χωρες που θεωρουνται "ασφαλεις ".
          Στις 13 Φεβρουαριου του ετους αυτου,το Ευρωπαικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων απεφανθη ρητα,με αφορμη την προσφυγη δυο παρανομων μεταναστων που ειχαν απελαθει συνοπτικα απο τις Ισπανικες Αρχες του ευρισκομενου στο Μαροκο Ισπανικου θυλακα Μελιλα, με το αιτιολογικο οτι ενα Ευρωπαικο κρατος εχει το δικαιωμα να προστατευσει τα συνορα του και να απελασει οποιουςδηποτε εισβαλλουν παρανομα σ' αυτο.Ειναι μια νομολογια που δεν αφορα ,προφανως , μονο την Ισπανια και η οποια μπορει ν' αξιοποιηθει απο καθε Ευρωπαικη χωρα.
          Δεν ειναιομως η ελλειψη νομικων επιχειρηματων που δενει τα χερια των Ελληνικων Κυβερνησεων,της σημερινης αλλα και της προηγουμενης.Εναι η ιδεολογικη τους υποτελεια.σε ψευτοδιεθνιστικα ιδεολογηματα της παγκοσμιοποιησης και η πολιτικη τους υποτελειαστις στις Βρυξελλες,οπου τα προσωπα που διαμορφωνουν και ασκουν τις Ευρωπαικες πολιτικες για τη Μεταναστεση και το Ασυλο ειναι κατω απο την επιρροη διεθνων κεντρων, που προαγουν, με ψευτοανθρωπιστικα προσχηματα,την αποδομηση των εθνων,με εργαλειο, μεταξυ αλλων, τη μαζικη παρανομη μεταναστευση.Συμβολο αυτης της πολιτικης ειναι ο γνωστος Σορος.
          Ορολος που διαδραματιζουν στην Ελλαδα φορεις οπως η Υπατη Αρμοστεια του ΟΗΕ για τους Προσφυγες και οΔιεθνης Οργανισμος για τη Μεταναστεευση,ειναι εξω απο καθε μετρο, εξω αποκαθε λογικη και πληττουν ευθεως την κυριαρχια της χωρας.Υπολαμβανουν τη μεταναστευτικη πολιτικη και το ασυλο στην Ελλαδα ως δηθεν Ευρωπαικη και διεθνη πολιτικη και συμπεριφερονται ως κρατος εν κρατει,δημιουργωντας δομες φιλοξενιας,διαμορφωνοντας προγραμματα μονιμης εγκαταστασεως στην Ελλαδα ολων αδιακριτως και διαχειριζομενοι τον κυριο ογκο των Ευρωπαικων κονδυλιων, που δηθεν δινονται στην Ελλαδα.Στην πραγματικοτητα,επιτελουν εργο εποικισμου της χωρας με Ευρωπαικη χρηματοδοτηση..Οι φορεις αυτοι δεν εχουν κανενα προβλημα να κανουν αυτο που κανουν. Αντιθετως , ειναι συνεπεις με την πραγματικη πολιτικη που υποστηριζουν ως πυλωνα της παγκοσμιοποιησης, με τη θεσμοθετηση , υπο την αιγιδα του ΟΗΕ,της Διακηρυξεως του Μαρακες, οτι ειναι δηθεν δικαιωμα του καθενος να μεταναστευει οπου θελει και οτι ειναι " υποχρεωση " της επιλεγομενης χωρας να τον " υποδεχθει ".
          Το προβλημα ειναι με την Κυβερνηση, που την εκλεγει ο Ελληνικος λαος για να τον αντοπροσωπευει και να διαχειριζεται την εθνικη κυριαρχια του και τα συμφεροντα του.Γιατι η Ελλαδα αποδεχεται αυτον το ρολο,οταν οι αλλες Ευρωπαικες χωρες εχουν κλεισει τα συνορα τους;Γιατι εμμενει σε μια αυτοκαταστροφικη πολιτικη ανοικτων συνορων;Μηπως ειναι μυθος η Τουρκικη απειλη και ο υβριδικος πολεμος κατα της Ελλαδος;Το γεωτρυπανο Γιαβουζ εχει εισβαλει παλι στην Κυπριακη ΑΟΖ,,η Τουρκικη ασκηση " Γαλαζια Πατριδα " λαμβανει χωραν νοτια της Κρητης και τα Τουρκικα αεροσκαφη επιδιδονται καθημερινα σε προκλησεις πανω απο τα νησια μας.Πως ειναι δυνατον να εχει μια χωρα ανοικτα και ανεξελεγτα τα συνορα της με μια αλλη , που την απειλει απροκαλυπτα και επιδιωκει ν' αλλαξει τον πληθυσμο της , με παρανομη εγκατασταση Μουσουλμανικων μαζων στο εδαφος της , υπο το προσχημα του ασυλου;Ο Ελληνικος λαοσ ας συναγαγει τα συμπερασματατου και ας προετοιμασθει για αγωνα σ' ολοκληρη τη χωρα .κατα το προτυπο της εξεγερσεως των νησιων του Βορειου Αιγαιου.Η ακολουθουμενη πολιτικη δεν αφηνει,δυστυχως ,αλλη διεξοδο.

Σχόλια