Τα κερδοσκοπικά ΑΕΙ, το fund CVC και ο κ. Μητσοτάκης

 

Γράφει ο

ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ

 Διδάσκων Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

Το παρακάτω σχόλιο υποβλήθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Γιάκα (δεν έχω την τιμή να τον γνωρίζω προσωπικά) στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Στις 18/01/2024 γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πως ο οργανισμός ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία Π. Λ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας του ομίλου EDEX – Educational Excellence [σσ. διάβαζε Αριστεία] Corporation Limited και η επιχείρηση HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED του ομίλου Hellenic Healthcare Group, συμφερόντων του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου CVC Capital που έχει τις μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα («Υγεία», «Metropolitan Hospital», «ΜΗΤΕΡΑ», «Metropolitan General», «λητώ», κ.λπ.), ιδρύουν από κοινού επιχείρηση με την επωνυμία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited που θα αποτελέσει την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή-παράρτημα του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας στην Ελλάδα. Συνεπώς, ένα κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ιδρύει παράρτημα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα. Πως διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν ενδο-ομιλικές συναλλαγές που θα μεταφέρουν έσοδα από το μη κερδοσκοπικό παράρτημα στο κερδοσκοπικό μητρικό πανεπιστήμιο; Το παρόν νομοσχέδιο θα πρέπει να αποκλείει ιδρύματα κερδοσκοπικού χαρακτήρα της αλλοδαπής να ιδρύουν παραρτήματα «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα στην Ελλάδα.»

Η απορία του κ. Γιάκα είναι προφανής. Πώς είναι δυνατόν να προκύψει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός από τη σύμπραξη δύο κερδοσκοπικών οργανισμών; Εν προκειμένω κερδοσκοπικοί οργανισμοί είναι το «Πανεπιστήμιο» Λευκωσίας και ο όμιλος Healthcare Group – CVC fund (ιδιοκτήτης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων Μητέρα, Υγεία, Metrpolitanκλπ.).

Θα μου πείτε ότι αυτό είναι αδύνατο. Κι όμως ο νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη  δίνει τη δυνατότητα σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς να ιδρύσουν «μη κερδοσκοπικές» (υποτίθεται) εκπαιδευτικές οντότητες στην Ελλάδα. Βέβαια, το γεγονός και μόνο ότι η συγκεκριμένη «κοινοπραξία» είχε ήδη καταθέσει αίτηση στην επιτροπή ανταγωνισμού πολύ πριν τη κατάθεση του σχεδίου νόμου (18/1 κατέθεσε την αίτησή της και 7/2 βγήκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου) σημαίνει ότι γνώριζαν εκ των προτέρων το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Το τελευταίο δεν προκαλεί έκπληξη αφού το CVC fund έχει πολυεπίπεδη συνεργασία με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Είναι ο αγοραστής, από τη ΔΕΗ, του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, του γνωστού μας ΔΕΔΔΗΕ. Να θυμίσω ότι όλως τυχαίως απέκτησε τον ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,2 δις ευρώ λίγο πριν εκτοξευτούν στα ύψη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τα κέρδη της ΔΕΗ. Μάλιστα όλως τυχαίως πάντα στη διάρκεια αυτών των συναλλαγών ΔΕΗ-CVC στα γραφεία της τελευταίας στο Λονδίνο εργαζόταν η κόρη του κ. Μητσοτάκη Σοφία.

Επειδή όμως οι καλοθελητάδες περισσεύουν θα μου πει κάποιος ότι ανεξάρτητα από τον προφανή κερδοσκοπικό χαρακτήρα της κίνησης η απόκτηση αδείας από το εν λόγω «πανεπιστήμιο» – παράρτημα θα περάσει από τη βάσανο της ακαδημαϊκής αξιολόγησης. Δεδομένης της μέχρι τώρα πρακτικής της κυβέρνησης αμφιβάλλω για την αμεροληψία στη κρίση της ακαδημαϊκής επάρκειας. Μάλιστα ανησυχώ διπλά διότι η «κοινοπραξία» EDEX-CVC προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στον ευαίσθητο κλάδο των υπηρεσιών υγείας.

Σε κάθε περίπτωση το «πανεπιστήμιο» Λευκωσίας δεν φημίζεται για την ακαδημαϊκή επάρκεια. Πρόσφατα, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, δεν αναγνωρίσθηκε στην Ελλάδα πτυχίο της Νομικής σχολής του εν λόγω «πανεπιστημίου» διότι του είχαν αναγνωρισθεί μαθήματα φιλολογίας που δεν είχαν καμία συνάφεια με το γνωστικό  αντικείμενο.

Αλλά και αν καταφύγουμε στις διεθνείς κατατάξεις το «πανεπιστήμιο» Λευκωσίας είναι στην περιοχή 501-600 παγκοσμίως ενώ το πανεπιστήμιο Αθηνών στη θέση 89. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν έχουν καμία πρόθεση ακαδημαϊκής αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό που θέλουν είναι να διευκολύνουν τις μπίζνες κάποιων πολιτικών φίλων της κυβέρνησης. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι επιχειρηματικές κινήσεις ακουμπούν σε ευαίσθητους τομείς όπως η δημόσια υγεία. Οι φοιτητές που βρίσκονται στους δρόμους λοιπόν δίνουν μάχη για όλη την κοινωνία. Γι’ αυτό και ο αγώνας τους χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων μας.   

================

Η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας τμήμα του σχεδίου της Υπερεθνικής Ελίτ για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνίας

Σχόλια