Le Figaro: Η μέρα ενός γραφειοκράτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Bernard ξυπνά στο μεγάλο διαμέρισμά του, στην καρδιά της ευρωπαϊκής συνοικίας των Βρυξελλών. Μια αφίσα του Thierry Breton κρέμεται πάνω από το κρεβάτι ενώ μια ανθολογία των ομιλιών της Ursula von der Leyen είναι μισάνοιχτη στο κομοδίνο. Στη μέση της αίθουσας στέκεται, επιβλητικός και υπέροχος ένας «Πύργος της Βαβέλ», συλλογικό έργο ευρωπαίων καλλιτεχνών φτιαγμένος με μικρά λευκά ξυλάκια Kapla. Αυτό το installation, επειδή είναι ευρωπαϊκή κατασκευή, θυμίζει στον Bernard τον λόγο για τον οποίο αγωνίζεται.
Ο Bernard κατευθύνεται προς την κουζίνα, καταπίνει μερικά γενετικά τροποποιημένα ακτινίδια που εισάγονται από την Ινδία (η παραγωγή Γενετικώς Τροποποιημένων Προιόντων ευτυχώς απαγορεύεται στην Ευρώπη) και βλέπει, από το παράθυρο τον γείτονά του να επιδίδεται σε επαίσχυντες πράξεις στο μπαλκόνι του. Του φωνάζει έξαλλος. «Την περασμένη εβδομάδα, όταν σας είδα να κουρεύετε τον φυσικό φράκτη σας κατά παράβαση των εννέα από τους δεκατέσσερις ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε αυτόν τον τομέα, δεν είπα τίποτα. Αλλά εδώ, παρατηρώ ότι φυτεύοντας τα λαχανικά σας δεν σέβεστε ούτε τους κανονισμούς για την αναλογία των «μόνιμων λιβαδιών» σε μια ζαρντινιέρα ούτε την οδηγία UNECE FFV-10 σχετικά με τη συγκομιδή των καρότων. Δεν μπορώ να το ανεχθώ άλλο. » Ο Bernard υποπτεύεται ακόμη ότι ο γείτονας του δεν έχει διενεργήσει πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης για το σπίτι του, αλλά αρνείται να κάνει μια τόσο σοβαρή κατηγορία χωρίς αποδείξεις. Θα διατάξει έρευνα.
Ο Bernard φτάνει στο γραφείο. Ημερήσια διάταξη: η συζήτηση γύρω από την οδηγία «Farm to Fork», η οποία απαιτεί, έως το 2030, οι ευρωπαίοι αγρότες να μειώσουν στο μισό τη χρήση φυτοφαρμάκων, να μειώσουν τη χρήση χημικών λιπασμάτων κατά 20% και να τριπλασιάσουν το ποσοστό της γης τους που προορίζεται για τη βιολογική γεωργία (η απόδοση της οποίας είναι χαμηλή). «Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτό το σχέδιο θα οδηγήσει σε μείωση της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής κατά 30%,» ανησυχεί ένας ειδικός. «Κι εγώ λοιπόν σας απαντώ ότι αν ο πλανήτης εκραγεί ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 100%,» απαντά ο Bernard. Αν και ενοχλημένος από τον σκεπτικισμό αυτού του ειδικού για το κλίμα, ο Bernard δεν έχει ψευδαισθήσεις. Γνωρίζει ότι το πρόγραμμα «Farm to Fork», αφού επιβάλλει την αποανάπτυξη, θα βλάψει την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων, θα οδηγήσει στην αυτοκτονία ορισμένων αγροτών και θα απειλήσει με λιμό πολλές αφρικανικές χώρες (χώρες που ούτως ή άλλως είναι υπερβολικά πυκνοκατοικημένες). Ωστόσο, θα επιτρέψει την ελαφρά μείωση της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την ευρωπαϊκή γεωργία. Δεδομένου ότι αυτή ευθύνεται για το 0,7% των παγκόσμιων εκπομπών, αξίζει τον κόπο.
Ενώ ο Bernard είναι χαμένος στις σκέψεις του, η Magdalena, μια από τις γερμανίδες συναδέλφους του, παίρνει τον λόγο : «Δεν είναι παράλογο να προβάλλουμε αριθμούς ενώ ο πλανήτης καίγεται ; Ας ξεφύγουμε από το παραγωγικό μοντέλο, ας θεραπεύσουμε την εμμονή μας με την ανάπτυξη, ας δείξουμε ότι ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός, ας εφεύρουμε ένα νέο μοντέλο.» «Προσέξτε, παρόλα αυτά», απαντά ο Bernard, «να μην υπονομεύσετε υπερβολικά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη: χρειαζόμαστε έναν δυναμικό ιδιωτικό τομέα για να χρηματοδοτεί τους μισθούς μας και την καντίνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.»
Λίγες ώρες αργότερα, το γαλλογερμανικό ζεύγος Bernard και Magdalena– ατμομηχανή της ευρωπαικής ανάπτυξης ειρήσθω εν παρόδω - συναντιέται για μεσημεριανό γεύμα. Δημιουργείται μεταξύ τους ένας δέσιμο, καθώς και οι δύο ζητούν μια ευρωπαϊκή αφύπνιση. Είναι καιρός οι δημοκρατίες να ανοίξουν τα μάτια τους και να αμυνθούν ενάντια στους εχθρούς τους, βροντοφωνάζει ο Bernard. Συμφωνώ απόλυτα, απαντά η Magdalena, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε άλλο την απόλυτη φρίκη, πρέπει να αναλάβουμε δράση κατά του Elon Musk. Οι δύο γραφειοκράτες σχεδιάζουν στη συνέχεια να συν-γράψουν ένα δοκίμιο για τα fake news, τις fake opinions και την άνοδο του λαϊκισμού, αλλά δεν καταλήγουν σε συμφωνία επειδή ο Bernard θέλει να λάβει το 60% των πνευματικών δικαιωμάτων (είναι ιδέα του, επιμένει). Συμφιλιώνονται όταν φτάνει το επιδόρπιο, επαναβεβαιώνοντας δυνατά (οι πελάτες του εστιατορίου φαίνονται ενοχλημένοι) τις αξίες της ΕΕ, δηλαδή την ισοτιμία, την αδελφότητα και τα ανοιχτά σύνορα. Ενώ σερβίρουν το επιδόρπιο, ο σερβιτόρος εγχειρίζει στον Bernard και στη Magdalena ένα έντυπο στο οποίο πρέπει να υποδείξουν ότι αποδέχονται τα cookies. Τα cookies είναι νόστιμα και, αφού πληρωθεί ο λογαριασμός, το ερωτευμένο ζευγάρι ανεβαίνει στο σπίτι του Bernard. Καθώς το ζευγάρι επιδίδεται σε ερωτικές περιπτύξεις γύρω από τον «Πύργο της Βαβέλ» ένα λευκό ξυλάκι Kapla καρφιτσώνεται στα οπίσθια της Magdalena σκίζοντας της την φούστα. Η Magdalena έντρομη τινάζεται με βίαιες κινήσεις χειροτερεύοντας την κατάσταση και για την φούστα της και για την ερωτική διάθεση του γαλλογερμανικού ζεύγους. Με κρύα διάθεση ο Bernard και η Magdalena ανταλλάσσουν σκέψεις για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προτύπου που θα διέπει το λείανση των άκρων των λευκών ξυλακιών Kapla.
Το απόγευμα, ο Μπερνάρ παρακολουθεί μια συνάντηση για την παράνομη μετανάστευση στην Ε.Ε. Βρέθηκε λύση : η Γερμανία θα υποδέχεται τους μετανάστες που υπόκεινται στην υποχρέωση να εγκαταλείψουν το γαλλικό έδαφος. Η Γαλλία θα υποδέχεται τους μετανάστες που υπόκεινται στην υποχρέωση να εγκαταλείψουν το γερμανικό έδαφος. Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε μεταφορά 189 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γάζα (η Χαμάς υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να κατασκευάσει νέες σηράγγες μετρό). Επίσης μελετάται πρόταση στον Πούτιν να του δοθεί η Ουγγαρία αν σταματήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Στην επόμενη συζήτηση θα εξεταστεί η αποκαθήλωση των αγαλμάτων του Τσόρτσιλ και του Ντε Γκωλ, που θεωρούνται ύποπτοι ότι πολέμησαν τον ναζισμό για λάθος λόγους (στενός εθνικισμός ενώ δεν επέδειξαν την αντίθεση τους στη ρητορική μίσους). Στο τέλος της ημέρας, ξέσπασε μια μικρή κρίση επειδή οι ομάδες επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν μια μεγάλη γκάφα : σε μια διαφημιστική αφίσα, μια γυναίκα δεν φοράει μαντήλα. Αυτό δεν θα ξανασυμβεί, υπόσχονται οι επικοινωνιολόγοι.
Samuel Fitoussi
Le Figaro
29/1/24
via  Babis Georges Petrakis
===========
====================
Η γραφειοκρατία της ΕΕ εκ του αποτελέσματος, έχασε τη μπάλα. Απέτυχε. 
 Ας δούμε την αγροτική παραγωγή. Αφού διέλυση την Ελλάδα, αρχίζει να διαλύει και τις μεγάλες χώρες (Γαλλία - Γερμανία)

**Blogger: Ο κ. Σταμπολής δεν είναι τυχαίος. Είναι σημείο αναφοράς σε ότι αφορά την ενέργεια. Για να ζητά τιμωρίες ο κ. Σταμπολής σημαίνει ότι υπάρχουν και ένοχοι που πρέπει αφού αποκαλυφθούν και στιγματισθούν να τιμωρηθούν παραδειγματικά! Δεν μπορεί στα πλαίσια γενικά των πολιτικών ευθυνών κάποιοι να παριστάνουν τους αδιάφορους!

  1. Kαι τώρα ο λογαριασμός...(της ΔΕΗ προς καταναλωτές & Κυβέρνηση...)

  2. Γιάννης Μπασιάς: Η Κομισιόν έριξε την ΕΕ στα βράχια - Η Ελλάδα να εξετάσει και την πυρηνική ενέργεια

  3. Κωστής Σταμπολής: Ενεργειακό σοκ -Άσχετοι λομπίστες στην Κομισιόν ρίχνουν την ΕΕ σε ενεργειακή κρίση

  4. Κωστής Σταμπολής: Η Ελλάδα η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν θα εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματά της;

  5. Ενεργειακή Κρίση στο ρυθμό της «Πράσινης» Μετάβασης

    ==================

     Για το υποδειγματικό θύμα της ΕΕ..

     ---------------

     ----------------------

Σχόλια