Bras de fer για σκληρά νεύρα στις λάσπες του θεσσαλικού κάμπου

( άρθρο της Γεωργίας Γκαρδαλίνου)

Εισαγωγικό σημείωμα (από OMADEON): Πριν λίγες μέρες, μου έστειλε η κ. Γεωργία Γκαρδαλίνου το άρθρο που ακολουθεί, με την παράκληση (αν συμφωνώ) να το ανεβάσω στο παρόν ιστολόγιο. Αν και συμφώνησα απόλυτακαθυστέρησα να το ανεβάσω, με αποτέλεσμα (κατά τη Γεωργία) το άρθρο να έχει τώρα πια «ξεπεραστεί από τις εξελίξεις»! Ε, δεν συμφωνώ!… διότι το άρθρο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Περιέχει δεδομένα, στοχασμούς και διαπιστώσεις που δεν θα βρει κανείς πουθενά αλλού. Αν οι εξελίξεις άλλαξαν κάποια πράματα, σίγουρα δεν καταρρίπτουν τα περιεχόμενα του άρθρου και -άλλωστε- μπορούν να προστεθούν εκ των υστέρων, σαν updates ή και σχόλια κάτω από την ανάρτηση:

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

______________________________________________

της Γεωργίας Γκαρδαλίνου

Στον απόηχο των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, που για τον θεσσαλικό κάμπο διαδραματίστηκαν σε ένα απόκοσμο και τραγικό περιβάλλον, το κυβερνητικό αφήγημα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος κι ίσως γι’ αυτό ο κ.Μητσοτάκης ζήτησε την εσπευσμένη συνάντηση Μητσοτάκη-Κουρέτα, που αποθανάτισαν οι φωτογράφοι του Μεγάρου Μαξίμου και μετέδωσαν τα ΜΜΕ (πηγή: https://www.thessaliatv.gr/news/151817/grapti-enimerosi-gia-ta-erga-kai-tis-apozimioseis-zitise-o-kouretas-apo-ton-mitsotaki/ ) και είναι όλα τα λεφτά, μια φωτογραφία χίλιες λέξεις κατά την λαϊκή ρήση, με μπόλικο παρασκήνιο και ίσως κι ένα παταγώδες επικοινωνιακό φιάσκο.

Το στημένο της υπόθεσης σε συνδυασμό με τον απέραντο ναρκισσισμό το διαβλέπουμε στην φωτό εισόδου του κ. Κουρέτα,με τον πρωθυπουργό να κοιτάζει με το χαρακτηριστικό του βλέμμα την κάμερα και όχι τον εισερχόμενο “φιλοξενούμενο”, και το μήνυμα που εκπέμπει είναι: κάναμε την ανάγκη φιλότιμο να σε υποδεχθούμε… Στην επόμενη φωτογραφία η δόση χοντραίνει φυσικά με τον πρωθυπουργό ταμπουρωμένο πίσω από το άνετο πρωθυπουργικό γραφείο και τον κ.Κουρέτα καθισμένο σε ξύλινη πολυθρόνα, μάλλον άβολη και σε απόσταση τοποθετημένη (να μην παίρνουμε και πολλά θάρρητα, ανεπιθύμητε μουσαφίρη που λένε στη Θεσσαλία). Λεπτομέρεια βαλμένη επί τούτου με επιμελημένη ατημελησία, στην αριστερή γωνία του πρωθυπουργικού γραφείου, η στοίβα 3 βιβλίων από τα οποία το πρώτο είναι η αυτοβιογραφία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ομολογώ πως αγνοώ τι θέλει να πει ο ποιητής επικοινωνιολόγος του Μαξίμου, αν υπονοεί την ένθερμη υποστήριξη στο Ισραήλ και το ταξίδι του (που ακυρώθηκε στο μεταξύ):έπαιξε κι έχασε, η παροιμιώδης γκαντεμοσαυρίαση που τον διακατέχει έδωσε και πάλι το παρόν λίγες ώρες αργότερα, με το ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας να ανατρέπει τα σχέδια του. Το άλλο σκέλος του διλήμματος, αν το μήνυμα απευθύνεται στην από το 2020 “απόβαση” ισραηλινών επενδύσεων στον κάμπο, μάλλον πνίγηκαν κι αυτές στα λασπόνερα και μαζί κι η μπίζνα… Τα φαινόμενα περιγράφει όχι κάποιος ψεκασμένος, αλλά η έγκριτη φιλοκυβερνητική Καθημερινή https://www.kathimerini.gr/economy/local/1084933/peirates-kataskopoi-kai-se-chides-sti-thessalia/

αλλά και https://lumi-news.gr/apovasi-israilinon-sti-thessalia-me-5-megala-fotovoltaika-israilini-episis-etaireia-desmevei-10-000-stremmata-paragogikis-gis-stin-karditsa/

Έτσι κι αλλιώς, αφού τα έκανε μαντάρα με τον “τυφώνα Αγοραστό” https://tinealarissa.gr/2023/02/24/%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84/ , θα του πρότεινα πρωτίστως να ξανασκεφτεί την επικοινωνιακή τακτική του, γιατί όπως πικρά για τον ίδιο αποδείχθηκε όχι μόνο δεν “πουλάει”, αλλά στέλνει και τον κόσμο στα κάγκελα, γιατί παραξεσάλωσε που λένε στην Θεσσαλία.

Πίσω στον κάμπο τώρα, σε τοπικό επίπεδο, Πασοκ και Σύριζα σφάζονται αν ο Κουρέτας είναι του ενός ή του άλλου, ενώ ουσιαστικά ο Κουρέτας είναι του εαυτού του, sui generis, και σαν τέτοιος ψηφίστηκε:στο πολιτικό στερέωμα της θεσσαλικής αυτοδιοίκησης, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης είναι παρών από το 2006 κι έχει κατά καιρούς βρεθεί εκτός από το Πασοκ και τον Σύριζα και στους Oικολόγους Πράσινους, ακόμη και στο Ποτάμι. Σίγουρα δεν είναι ο μεγάλος αντισυστημικός, ούτε ο τρομερός επαναστάτης, αντιθέτως είναι ένας τεχνοκράτης που έχει εργαστεί στην/και για λογαριασμό της ΕΕ. Επίμονος όπως και φιλόδοξος, έχει όμως επίγνωση των δυνατοτήτων του κι έχει επιδείξει μετριοπάθεια και ευφυΐα ανώτερη εκείνης των πολιτικών αντιπάλων του. Γι’ αυτό και τους κέρδισε πέρα και από την πρωτόγνωρη σε αθλιότητες προεκλογική εκστρατεία, κατά την διάρκεια της οποίας βιώσαμε συμφορά, καταστροφή, θάνατο, φτώχεια κι ερημιά, ωμούς εκφοβισμούς, καταστολή και χημικά, και αισχρούς και χυδαίους εκβιασμούς, δωροδοκίες κι εξαγορές ψηφοφόρων και γενικότερα ό,τι πιο αντιδημοκρατικό πέρασε από τούτο τον τόπο.

Ο νεοεκλεγμένος ανεπιθύμητος για την κυβέρνηση μουσαφίρης πριν κατεβεί στην Αθήνα, προνόησε να πετάξει το γάντι με την συνέντευξη που παραχώρησε στο mega, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα επιμονής στην γραπτή ενημέρωση για τα τεκτενόμενα των έργων και των αποζημιώσεων. Τους έδωσε δηλαδή στυγνά, λέγοντας απλά για τις αποζημιώσεις που άλλοι πήραν κι άλλοι που έπρεπε να είχαν πάρει,ε και δεν πήραν. Τους κρέμασε και για τα έργα με το παράδειγμα του Κραυσίδωνα που έπνιξε τον Βόλο. Το γάντι σήκωσε ο κ.Αυγενάκης,που με συνέντευξη στα Παραπολιτικά στην εκπομπή της κ. Κοραή υπεραμύνθηκε με περίσσεια αλαζονεία το “δίκαιο” των εκβιασμών του, επιμένοντας στην προτίμηση του κ. Αγοραστού.

Το τι ειπώθηκε μέσα στο Μαξίμου στο μισάωρο της επίσκεψης δεν θα το μάθουμε ίσως ποτέ, αλλά η παρτίδα συνεχίστηκε αμέσως μετά, με την συνέντευξη στην έξοδο (https://youtu.be/E5TTYwhHE2o?si=xEvaIix603tO5-7T ) και στο δελτίο ειδήσεων της Ερτ (https://youtu.be/nOCLXPA1CRg?si=KSXI4HMO8cHYSRDT ) του κ. Κουρέτα που σε ελάχιστο χρόνο μας έδωσε λαυράκια, λακωνικά και κατανοητά:

1. Επιμονή στην απαίτηση γραπτής ενημέρωσης των πεπραγμένων, συμπεριλαμβανομένων αποζημιώσεων, έργων και χρονοδιαγραμμάτων, που η κεντρική κυβέρνηση κράτησε τη διαχείριση για λογαριασμό της αντί της περιφέρειας.

2. Το πολυδιαφημισμένο Συντονιστικό της Λάρισας, δεν λειτουργεί, αλλά και όταν λειτουργούσε δεν συμμετείχε ο Περιφερειάρχης (κοινώς το Συντονιστικό τον είχε γραμμένο τον Περιφερειάρχη, ο Περιφερειάρχης είχε γραμμένο το Συντονιστικό, πάντως μια ωραία ατμόσφαιρα): απαίτηση νέας σύστασης με τον Περιφερειάρχη παρόντα, που έγινε δεκτή αρχικά.

3. Μάτς με Αυγενάκη: Στην ολιγόλεπτη συνέντευξη του δελτίου ειδήσεων της Ερτ και στην σχετική ερώτηση του κ.Κουβαρά, για την συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη, ο κ. Κουρέτας απάντησε ότι μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δεν χρειάζεται και να γίνει. Ο κ.Αυγενάκης εξέδωσε ανακοίνωση για την ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης που απέδιδε στον κ.Κουρέτα ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επικαλέσθηκε οικογενειακό λόγο.

4.Ο ακόμη Περιφερειάρχης κ.Αγοραστός δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει με τον κ.Κουρέτα.

Όπως και να είναι τα πράγματα, ο νέος Περιφερειάρχης τα μάζεψε το βραδάκι από την Αθήνα και ξαναγύρισε σπίτι του στην Λάρισα και το πρωί επανήλθε στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας.( https://www.thessaliatv.gr/news/151849/se-xoria-tou-dimou-palama-pou-plimmurisan-olikos-o-dim-kouretas-me-tous-neoeklegentes-perif-sumboulous-foto/ )

Σε τοπικό επίπεδο, η πρώτη στενάχωρη είδηση ( https://archive.ph/ohrab ) της μέρας αφορούσε στο “ξεσπίτωμα” των εναπομεινάντων πλημμυροπαθών του Δήμου Παλαμά που φιλοξενούνταν στην μαθητική εστία του Δήμου Μουζακίου: πρόκειται για 22 άτομα, κυρίως ηλικιωμένα και θα γυρίσουν στο κλειστό γήπεδο Παλαμά,την ερχόμενη Παρασκευή… Ας μην εκφραστώ…

Το απόγευμα τόσο τοπικά μέσα ( https://www.energospolitis.gr/trikala-erga-kontres-1/ ), όσο και αθηναϊκά ( https://www.topontiki.gr/2023/10/18/adianoito-stamatisan-ta-antiplimmirika-erga-sti-thessalia-epikalounte-proforiki-entoli-agorastou-paremvasi-koureta/ ), αλλά και μέσα στην βουλή οι καταγγελίες κατοίκων για την διακοπή χωματουργικών εργασιών που αφορούσαν παρεμβάσεις αποκατάστασης στις ΠΕ Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων και ανάγκασαν τον κ. Αγοραστό να εκδώσει ανακοίνωση, από την οποία όμως είναι άφαντη, όπως πάντα ο φτωχός συγγενής, η Καρδίτσα, δικαιώνοντας τις καταγγελίες του κ. Κουρέτα ( https://www.energospolitis.gr/periferia-thessalia-erga/ )

Το ντέρμπυ είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί στις πλάτες των πολιτών που τόλμησαν να ψηφίσουν τον μη αρεστό, αν και το αποτέλεσμα έχει ήδη κριθεί, ενώ η διεξαγωγή του έχει χαρακτηριστικά Μαυρογιαλούρου τέτοια που είχαμε να τα δούμε από τον καιρό της Φρειδερίκης. Ελπίζω μόνο αυτή την φορά ο καιρός να μας είναι σύμμαχος κι όχι απέναντι.

============

 

Σχόλια